За кого гласува "златният пръст" на Волен

Гласовитите националисти от "Атака" всъщност никога не са били истинска опозиция на властта

"Само страхливите хора прибягват до насилие. И жалко, че вие сте изпаднали в страхливост и 20 крачки не правите без агенти. Вие в нужника не смеете да идете без охрана." С тези думи преди 68 години Никола Петков се обръща от парламентарната трибуна към министър-председателя Георги Димитров. Датата е 5 юни 1947 г. и тогава прокурорският надзор при Софийския областен съд е поискал от депутатите от VI Велико народно събрание разрешение Петков да бъде задържан и разследван.  Въпреки че като народен представител Никола Петков на хартия се ползва със защита срещу политическа саморазправа, тя не го спасява. Парламентът го предава на властите. Процесът, завършил със смъртна присъда, няма много общо с върховенството на закона.

Почти 70 години по-късно лидерът на "Атака" Волен Сидеров се нарече Никола Петков в опит да убеди Народното събрание, че не трябва да му снема имунитета. Общото между него и Петков е толкова, колкото случилото се пред НАТФИЗ в изборната нощ е повторение на атентата срещу Стефан Стамболов - само мястото е същото.

Съвсем не на шега поредното шоу на безнаказаността, което Сидеров изнесе, ангажира нечуван държавен ресурс. В усмиряването се включи голяма част професионалното и политическото ръководството на вътрешното министерство, а казусът повдигна дебат за законодателни промени. Първо идеята беше да бъдат така завишени наказанията за хулиганство, че то да стане тежко престъпление и така следващия път лидерът на крайнодясната партия да може да бъде задържан. Законодателният порив отиде по-далеч и управляващите от ГЕРБ решиха в крайна сметка да пипнат конституцията. Сякаш забравили, че точно преди шест години именно ГЕРБ бронира Волен Сидеров с имунитет, много по-силен от този в конституцията, като го включи във властта.

С ГЕРБ

"Този парламент открива нов етап в българската история" заявява преди време от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров. За пръв път България ще има управление от една партия, подкрепено от три формации, без те да имат свои министри или представители в изпълнителната власт, казва Сидеров. Лидерът на националистите изрази увереност, че този модел ще е по-стабилен от формалната коалиция, която действаше на принципа на пазарлъка. Годината е 2009 г. ГЕРБ са влезли в парламента, но няколко гласа не им достигат, за да имат пълно мнозинство. Получават ги от националистите.

През следващите близо две години от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов Волен Сидеров и депутатите му на практика ще са част от управлението на страната. ГЕРБ ще си затварят очите за изцепките, a той ще ги подкрепя в зала. Последното се вижда съвсем ясно от гласуванията в пленарната зала (виж графиката). От юли до декември 2009 г.  е имало 2054 гласувания в парламента, от които "Атака" е подкрепила ГЕРБ 1930 пъти (94%).

"Който търси пукнатини (в управлението - бел. ред.) пряко или косвено работи за критиците на ГЕРБ", ще каже тогава той пред "Капитал".  И няколко месеца по-късно ще се забърка в скандал по време на самолетен полет на "Луфтханза". Това няма да е проблем за ГЕРБ, защото, освен че гласува с тях в зала, Волен Сидеров става техен публичен рупор - нещо, което е от полза за набиращия все по-голяма сила вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. "Атака" е до ГЕРБ, когато трябва да се прокарват и спорни идеи,като създаването на Специализиран наказателен съд, който ако сте забравили - трябваше първоначално да разследва и корупцията по високите етажи на властта.

"Атака" подкрепя правителството на ГЕРБ повече от половината мандат. За да тушира негативите от участието в управлението, Сидеров атакува другите коалиционни партньори на ГЕРБ - десните, като дори отива далеч в заплахите си: "Ако бъде допуснато тези, които ограбиха България, да влязат отново в управлението, аз ще започна партизанска борба", казва той през 2010 г. В края на 2011 г. националистите получават от СЕМ лиценз за телевизия - "Алфа", чиято пропагандна сила и физическа мощ видяхме през последните няколко седмици. Дали заради закрилата на ГЕРБ или заради пропуски в работата на медийния регулатор, срещу канала няма нито едно влязло в сила наказателно постановление.

С наближаването на президентските избори през 2011 г. поведението на Сидеров се обостря - в рамките на няколко седмици той успя да забърка скандал на Атон, защото администрацията забранила шествие с иконата на свети Георги, после влезе в ресторантски конфликт с тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик, не бяха подминати и мажоретките по време на честванията на новомъчениците в Батак. Най-голяма щета предизвиква инцидентът пред джамията "Баня Башъ" в София, когато при митинг на партията са нападнати молещите се пред джамията мюсюлмани, а отказът на властите да разследват инцидента стана причина България да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Сбогуване с ГЕРБ

След тези инциденти партията на Бойко Борисов променя тактиката - в продължение на година и половина ГЕРБ "прекупува" депутати от "Атака", които напускат парламентарната група и декларират принадлежност към управляващата партия. Някои от напусналите депутати с името си разказват за това как са били принуждавани от Волен Сидеров да подписват заповеди на заповед в полза на офшорни дружества - тема, за която прокуратурата си затваря очите.

След това подкрепата за крайнодясната партия постепенно спада, видно от гласуванията им заедно с ГЕРБ в пленарната зала.  Националистическата партия обаче не е поставена в изолация - така например през есента на 2012 г. те получават правото да номинират един член на Висшия съдебен съвет и партията на Сидеров издига кандидатурата на следователя Ясен Тодоров, който е избран с гласовете на ДПС и ГЕРБ, а впоследствие се оказва един от силните мостове за прокарване на влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В началото на 2013 г., когато започват протестите за цените на тока, лидерът на партията официално е свалил всякакво доверие от правителството и яхва тази вълна: "Програмата на "Атака" беше обявявана за налудничава, а за мен казваха, че съм психопат или комунист, защото искам национализация. Какво се оказа сега – че стоте хиляди на улицата, които искат национализация на ЕРП, са психопати? Пазарна икономика, либерализъм, дрън-дрън – аз се боря с това мислене. Сега виждам, че семената, които посях, са дали плод", казва той тогава.

Сега с ДПС и БСП

Копирайки формулата от 2009 г. "опозиционната" "Атака" става част от управляващата коалиция от БСП и ДПС през май 2013 г. Крехкото мнозинство и опитът на ГЕРБ да бойкотират заседанията на парламента създават постоянни проблеми с кворума, който е осигурен благодарение на златния пръст на Сидеров.  Партията му гласува с ДПС и БСП. Лидерът на националистите получава нови сили и донякъде успешно успява да се вклини в (контра)протестите, провокирани от назначението на Пеевски за председател на ДАНС, като отвлича вниманието. Той обикаля из центъра на София с дузина охранители и громи Борисов и противниците на властта. Журналистическо разследване на БНТ показва, че организираните от "Атака" протести са привлекли и платена масовка, събирана по столичните фитнеси.

Нито този факт, нито инцидентите по софийските улици и в парламента (срещу журналист на СКАТ) не привлича вниманието на прокуратурата. Та нали зад Сидеров отново е цялата власт?

Чашата прелива през януари 2014 г. Тогава лидерът на крайнодясната партия влиза в сблъсък с френски дипломат по време на полет до Варна, като скандалът продължава и на варненското летище. "Международният елемент" в Сидеровата изцепка кара прокуратурата този път да реагира. Възможно е също така и решителността на прокуратурата да се дължи на друг факт - месец по-рано депутатът от ГЕРБ Георги Марков напуска партията и "Атака" губи тежестта на ключов фактор. По същото време в медиите се появяват и стари снимки на "защитника на бедните и онеправданите" от петзвезден хотел в Париж, Венеция и т.н. Явно присъдата на Сидеров е прочетена. И така съвсем логично през юни 2014 г. той влиза в парламента с плакат "Оставка".

Сладостта на златния пръст

На извънредните избори преди година националистите едвам успяха да влязат в парламента, а през следващите месеци лидерът на партията сякаш беше намерил спокойствието. В края на септември той изигра ключова роля, като осигури подкрепа за гласуването на първо четене на промените в конституцията. След като в края на септември "Атака" позволи на ГЕРБ да имат кворум, лидерът на ДПС Лютви Местан попита управляващите: "Усетихте ли сладостта от златния пръст на "Атака"?

Какви са били параметрите на сделката със Сидеров не се разбра. Или всъщност се разбра - малко след тази подкрепа "Атака" се завърнаха из нощните софийски улици и така подсказаха какво може да е получил - отново от онзи, истинския имунитет, който дава властта в България.

Между другото идеята на имунитета на народното представителство е съвсем проста. Според теорията за разделението на властите идеята му е да брани независимостта на законодателната власт, да предпазва депутатите от политически мотивирани разследвания и така гарантира свобода на парламентарния дебат. В същото време конституционната теория си дава ясна сметка, че имунитетът изкривява понятието за равенството пред закона и така може да ограничи правата на гражданите и в крайна сметка да затрудни правоприлагането. И теорията е вярна. Стига демокрацията да работи с всичките й механизми - независим съд (и отчетна и независима прокуратурата), свободни медии и силна опозиция. В България теорията за държавата и правото е малко по-различна.