🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печелившите и губещите в изборите

ГЕРБ увеличават влиянието си, РБ губят едни градове, но влизат в други, ДПС понесе тежки удари в знакови за партията места, а БСП катастрофира

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Почти всички административни центрове, половината кметства и една трета от общинските съветници. Резултатите на ГЕРБ от местния вот са безспорно впечатляващи. Реформаторския блок се представи добре и макар, че загуби няколко сини крепости, успя да запази други и да спечели нови. Така коалицията между партньорите се очертава като стабилна въпреки малкия семеен скандал в нощта след балотажа.

С изненадващите загуби, които ДПС претърпя в знакови за движението места като Исперих, Гърмен и Кубрат, лидерът Лютви Местан ще трябва да обуздае до известна степен претенциите си да бъде втора сила и да участва (макар и непряко и неофициално) във властта.

Стопяването на БСП продължава. Дори тя сама определи резултатите си като "тежка загуба", а липсата на опозиция няма как да е добра новина за политическата ситуация в страната.

Очевидният победител

Общо 1727 общински съветници, или една трета от всички в страната, 129 кметове в общо 265 общини, като 22 от тях са в областни центрове. Това е отчетът на ГЕРБ и след втория тур на местните избори, представен от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Макар ГЕРБ да загуби пълното си мнозинство в Столичния общински съвет, в страната партията се представя доста по-добре от последните местни избори. Тогава тя е спечелила 1601 съветници и 94 кметове. На практика ГЕРБ преизпълни заложените си цели от над сто кметове в страната и между 18 и 20 в областни центрове. "Тези избори ясно показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери", беше равносметката и на премиера и лидер на ГЕРБ след втория тур на местните избори.

На косъм, но пловдивският кмет Иван Тотев също успя да удържи победата над бившия кмет Славчо Атанасов. Самият Тотев коментира, че е изненадан от ниската избирателна активност, която според него му е изиграла лоша шега. Демографските данни от екзит половете на "Алфа Рисърч" обаче показват друга тенденция: въпреки официалната подкрепа за Тотев от страна на РБ и на местния кандидат, който излезе на трето място с 15% от гласовете - Дани Каназирева, мнозинството избиратели и на РБ, и на всички останали партии са подкрепили Атанасов. Дори 13% от гласоподавателите на ГЕРБ са гласували за него.

Я малко по-скромно

Победата на Георг Спартански, подкрепен от РБ, в Плевен срещу кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков бе най-голямата радост за десния блок и тя бе изтъквана многократно. Премиерът бе видимо ядосан от тези коментари, което го провокира да заяви, че е положил "огромни усилия да загубим този град" в името на "толерантността". И призова реформаторите да бъдат "малко по-скромни".

Освен Плевен обаче реформаторите успяха да запазят Монтана и Карлово, а в Добрич младият кадър на ДБГ Йордан Йорданов изненадващо спечели, след като на първия тур имаше едва около 20%, а под 1% не достигаше на претендента на ГЕРБ Детелина Николова да спечели четвърти мандат. Наполовина в актива на РБ е Кюстендил, където Петър Паунов бе подкрепен и от РБ, и от ГЕРБ.

Реформаторите обаче загубиха стари крепости, сред които Свищов, Петрич и Хасково. От коалицията все пак отчитат и още победи - в Симеоновград, Перущица, Калояново, Мизия, Чепеларе и 4 столични района.

Интересна динамика се развива обаче вътре във самата формация, след като депутатът Настимир Ананиев, зам.-председател на партията на Меглена Кунева, обяви, че резултатите показват, че ДБГ е най-голямата партия в блока, като нейни са победителите в Добрич и Плевен, както и в Чепеларе.

ДПСсе вижда на крачка от втора сила

ДПС загуби местните избори в знакови места като Гърмен, Исперих и Кубрат. От големите областни центрове за партията остана само бастионът Кърджали, след като на балотажа не успя да спечели изборите в Търговище. Бившият кмет на Гърмен и депутат от ДПС Ахмед Башев загуби от досегашния кмет Минка Капитанова. Бастионът на ДПС Исперих, откъдето Местан откри предизборната кампания, падна за пръв път от 25 години. Независимият Бейсим Раси се наложи над Бейсим Шукри, издигнат от ДПС.

Лидерът на движението Лютви Местан опита да оправдае загубата, като изброи успехите: 32 кметове на общини, 761 общински съветници, 864 кметове на малки населени места, разширяване на географията с пробив в общинските съвети - Свищов, Елена, Твърдица, Кюстендил, Мъглиж, Бяла, Гълъбово, Даскалово, Сливен, Твърдица. Според него партията му е на крачка да бъде втора политическа сила в страната и е щяла да бъде, ако не била уседналостта и въведената преференция, големият брой невалидни бюлетини, както и фактът, че ДПС не си е позволила "да купи нито един глас". Местан отчете загубите и заяви, че уроците ще бъдат научени и те ще спечелят тези градове обратно. "Нашата сила е в това, че умеем да губим и да четем знаците", заяви той.

Внимателно подходи към ДПС в изказването си Бойко Борисов, който обърна специално внимание на българските мюсюлмани и заяви, че "освен ДПС и ГЕРБ е гарант" за тях. "С този етнос трябва да бъдем много толерантни, много внимателни", добави обаче той.

Червена катастрофа

БСП не успя да вземе нито един областен център и нито един столичен район. Партията спечели едва 60 общини в страната и все още е втора сила. Но дори в левицата не си правят илюзии. "Тежка загуба" бе кратката оценка на БСП за резултатите. "Не може да има друга оценка на изборните резултати след втори тур, тя се споделя от всички членове на ръководството", заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Тази оценка обаче "не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта", пожела да уточни веднага Миков.

Какви са причините за тази тежка загуба - по традиция тепърва щяло да се анализира. И с този аргумент неколкократно Миков избегна въпросите за вина, отговорности, причини. Все пак на няколко пъти той посочи на първо място като фактор за загубата "формиращата се след тези избори очевидно парична демокрация", чиято основна политическа платформа била разпределянето на пари. И многократно обвини "изборджиите" на ГЕРБ (първоначално индиректно, но накрая и в прав текст) в изнудване, натиск, използване на цялата държавна машина, извоюването на служебни победи и т.н.

По отношение на оставката му като лидер той заяви, че членовете на ръководството са заявили, че ще предоставят своите оставки. "Пред националния съвет ще видим как ще се развие процедурата", каза Михов и добави, че въпросът с  неговата оставка няма да коментира сега, а ще постави въпроса пред НС. "Не смятам, че оставката е само форма на отговорност", добави още той. Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов пък коментира пред bTV, че оставките сами по себе си не решават въпроса и Миков е полезният лидер за БСП в момента.

Районите в София: 19-4-1

След втория тур на изборите в София четири столични района сменят кметовете си - "Красно село", "Витоша", "Оборище" и "Средец", където ще управляват кандидатите на реформаторите. В останалите се запазва статуквото - 19 от районните кметове на ГЕРБ остават на поста си, а Ивайло Панев (преди част от СДС, в последния мандат оставен на поста от Йорданка Фандъкова, а сега кандидатирал се като независим) ще продължи да управлява район "Кремиковци". БСП не успя да победи в нито един от трите района, където остана на балотаж. Особено оспорвана бе битката в "Средец", където по информация на кандидата на РБ Мария Ачкова вотът е решен в нейна полза с около 3000 гласа. Избирателната активност в София е била рекордно ниска - под 13%, по данните на ЦИК към 17 ч. в неделя.

За щастие обработката на изборните книжа в зала 1 на НДК в София този път премина спокойно след двете кошмарни денонощия в "Арена Армеец" миналата седмица.  По думите на представители на СИК-ове, този път предаването на документите е приключило за малко повече от час. Протоколите след това бяха обработени за по-малко от 5 часа.
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 23

  Авторката се е плъзнала по статистиката и е напълнила една торба с цифри и проценти, които се забравят в мига, когато погледът ти ги подмине.

  Смисълът на текст под такова претенциозно заглавие е да обясни защо е тая канска битка за местната власт.

  Защо е този потрес коалиционни партньори в изпълнителната власт да си правят всевъзможни мръсотии на местно ниво? Какво искаха да кажат с крилатата фраза за "падането на Плевен" реформаторите?
  Колко "телевизионни" са отношенията в коалицията?
  Защо политически партии продължават да издигат явно компрометирани личности като бившия и настоящ кмет на Пазарджик?

  Това са елементарните въпроси, на които трябва да потърси отговор един уважаващ себе си журналист.

  Аз ще опитам да обобщя с едно изречение: в общините има много пари за крадене - и по европроекти, и от бюджета. За политическите партии е много важно в чии ръце ще бъдат лостовете за преразпределението им. Защото получателите са ясни...


  Нередност?
 • 2
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326
  • - 4
  • + 11

  Дали пък хората не прогледнаха и не видяха, че където го няма БСП има повече просперитет.Или пък се надяват кметовете на ГЕРБ ударно да усвоят европари, както се случи във всички герберски градове...Или просто умряха...?

  Май и трите, което е добре дошло за нормалните българи.
  Да си пожелаем този път наистина клептоманската партия БСП да е мъртва, за да дръпнем малко.

  Нередност?
 • 3
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326
  • - 2
  • + 8

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Бе те комунягите издигнаха в Пловдив Гергов, ти ми говориш за кмета на Пазърджик.А на депесарите кметовете - мафиот, ДС агент, лихвар...бизнесмен.И герберите избухват с разни дебили и меко казано компрометирани.

  Нередност?
 • 4
  jessie... avatar :-|
  Jessika
  • - 1
  • + 2

  " По думите на представители на СИК-ове, този път предаването на документите е приключило за малко повече от час".

  Значи можело.

  Нередност?
 • 5
  kiki2000 avatar :-P
  kiki2000
  • + 7

  До коментар [#3] от "forumetzz":

  Точно и аз като пловдивчанка щях да давам за пример Гергов, който след първия тур изненадано коментираше, че не можел да си обясни човекът, защо бил този нисък резултат на БСП в града...

  Нередност?
 • 6
  emil_ avatar :-|
  emil
  • - 6
  • + 6

  Най-големият губещ на изборите са реформаторите защото изгубиха БСП. Те така добре се крепяха един друг и така добре взаимно се допълваха през годините.

  Нередност?
 • 7
  tokkay avatar :-|
  Тодор Пеев
  • - 1
  • + 9

  Най-големият губещ сме ние, избирателите. Предложена на тезгяха бе основно развалена стока. Какво мога да избирам между гнил картоф и сплута чушка? Смрад и гнилоч, тук-там някоя заблудена ягодка.

  Нередност?
 • 8
  valdim avatar :-|
  Dimov
  • + 3

  До коментар [#7] от "tokkay":

  +1
  Матриал, матриааааааааал.....

  Нередност?
 • 9
  svetlozar_savov avatar :-P
  SS
  • + 2

  Какво може да се роди сред облъчените от политическата радиация ?

  Местни изроди 2015 !!!

  Нередност?
 • 10
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol
  • - 1
  • + 2

  Загуби партията на комунистите и до някъде етническото движение. Дано да потръгнат нещата заради децата ни и внуци.

  Нередност?
Нов коментар