Еднолично Горанов отряза социални придобивки на военни и полицаи

Промяната в бюджета e направена в последния момент. Ресорните министри са разбрали впоследствие

Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове
Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове
Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Едно от предложенията е да се намалят заплатите при напускане – от 20 на 5.

Направени в последния момент промени в проекта за държавен бюджет за 2016 г. могат да доведат до масови протести на полицаи, служители на ДАНС, военни и надзиратели. Малко преди заседанието на Министерския съвет в петък, на което беше разглеждан проектът, от Министерството на финансите са променили преходните и заключителните разпоредби на закона. Новите текстове предвиждат промяна в Закона за МВР и ресорния военен закон, с която се орязват значително т.нар. социални придобивки на работещите в сектор "Сигурност".

Свиването на привилегиите по принцип е добър ход, но начинът, по който са направени, ще предизвика хаос в системата. Промяната е станала без знанието и съгласуването с ресорните министри - на вътрешните работи, на правосъдието и на отбраната.

Високопоставен източник от изпълнителната власт коментира неофициално пред "Капитал Daily", че ходът на Владислав Горанов е атака срещу министрите Румяна Бъчварова и Христо Иванов.

Предложенията на Горанов ще доведат до масово напускане на полицаи, надзиратели, военни и работещи в службите за сигурност, прогнозират експерти, т.е. скоростно ведомствата ще се обезкръвят от опитни служители. Някои от синдикатите в МВР вече реагираха на предложенията със заплахи за протести. 

Във вторник сутринта ще бъде проведена среща при финансовия министър, на която ще присъства вътрешният и представители на синдикатите, научи "Капитал Daily" .

Какво се предлага

От Закона за МВР (който засяга освен полицаите и надзирателите в затворите) отпада допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет. Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Мярката би помогнала да се ограничат разходите за двете силови министерства, които всяка година искат все повече пари за издръжка. Бюджетът на МВР за 2015 г. е 1.032 млрд. лв., като 90% от средствата са предвидени за заплати, осигуровки, бонуси, обезщетения. Те обаче се оказаха недостатъчни и с актуализацията ще бъдат дадени още 180 млн. лв. При Министерството на отбраната ситуацията е подобна – 73% от близо милиардния бюджет е за персонал. И това министерство ще получи близо 60 млн. лв. от актуалзиацията. С бюджета за 2016 г. са предвидени още повече средства.

Решение набързо със скоростен ефект

Това е поредното предложение на правителството, което страда от порока, видим от началото на мандата – взимат се решения набързо, без предварително обсъждане, анализ, съгласуване, ясен план за действие и комуникация. Така се получи с промените в пенсионната система, с подоходния данък в полза на общините и др. В крайна сметка под обществения натиск отпадат и някои добри решения, каквото е това с оптимизацията на разходите на силовите ведомства.

"Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40%", коментира Галентин Грозев от синдикалния алианс "Сигурност" пред БНР. По неговите думи ще се намалят и дните за отпуска – от 30 на 20 основни, което е в противоречие с Кодекса на труда, защото за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те.

Според синдиката крайният ефект от промените ще бъде, че над 2/3 от служителите, работещи на терен - полицаи и пожарникари, ще напуснат веднага. Данните на НОИ за новоотпуснатите пенсии през първото полугодие на тази година показват, че има ръст от над 25% спрямо същия период на 2014 г. Огромният отлив в голяма степен се дължи на несигурността около бъдещето на служителите в министерствата на отбраната и вътрешните работи, които не знаеха дали няма да се приемат подобни орязвания при промените в пенсионната система.

Изследователят от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов смята, че дори самата новина за подготвяните промени ще "успее да дестабилизира държавата". По негова оценка около 7-8 хиляди служители на МВР ще подадат молби за напускане от системата, за да не загубят предвидените по сегашното законодателство обезщетения.

По оценката на източници на "Капитал Daily" в МВР оптимистичният сценарий е да си тръгнат около 1000 човека, а песимистичният - около 3-4 хиляди. От общо около 47 хиляди в системата. Това ще бъде свързано с допълнителни разходи за МВР. Вътрешното министерство и в момента не може да изплаща обезщетенията на напусналите системата през годината, тъй като няма предвидени средства за това. Операцията може да оскъпи сигурността - ако първо служители с опит напуснат и вземат 20-те заплати, а после спечелят конкурсите за овакантените места.

От военния сектор засега публична реакция няма, но в армията са заети близо 20 хил.

Полицаи срещу Горанов

В официално становище синдикатът на МВР посочва, че "виновникът" за подготвените промени е финансовият министър Владислав Горанов. "Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано", се посочва в декларация на профсъюза, разпратена до медиите. Там се посочва още, че Горанов внася поправките "зад гърба на всички министри и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и без знанието на заинтересованите организации в МВР в нарушение на всички законови и морални правила". Те настояват премиерът да се намеси лично и да спре промените.

В съобщението има и предупреждение срещу финансовия министър, което прилича по-скоро на заплаха. "Още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим, както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца", предупреждават от синдикалния алианс.

Полицаите планират да блокират ключови пътни артерии в страната и големите градове. Вече е организиран първият протест, който вероятно ще ограничи движението по столичните булеварди "Цар Борис III" и "Тодор Каблешков". На кръстовището ще има протест "срещу параграф 10 от проекта на Закона за държавния бюджет, приет с решение на Министерския съвет". Подготвя се и флашмоб на магистрала "Хемус" на изхода от София, както и на пътя за Перник. По неофициална информация на Mediapool останалите синдикати в МВР също обмислят възможностите за протестна реакция срещу предложенията на финансовия министър.

95 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bluelagoon avatar :-|
  мики маус
  • - 95
  • + 230

  Браво на Горанов! Засега проявява смелост да бръкне в гнездото на осите, дано има смелост да завърши започнатото.

  Иначе реакцията на МВР-фуражките е смешна, ако не и жалка. Да заплашваш министъра с арест ако извърши закононарушение е малоумно. Че не ви ли е работата да ловите лошите, бе смешници!?

  "Още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност"

  Давай, Горанов! С теб сме!

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 57
  • + 197

  Ходът на Горанов с орязване на привилегиите на МВР и МО-служителите може да е направен самосиндикално и в този смисъл да е укорим, но е логичен.

  Това са абсолютни рудиментални остатъци от развитото соц. общество! Никъде другаде няма задължение работодателят да прави такива плащания:
  1. Плащания за стаж;
  2. Добавки за храна;
  3. Безплатно ползване на градския транспорт;
  4. Безплатно за служителите и семейството им (!) здравно обслужване в МВР болница и ВМА;
  5. 30 дни платен годишен отпуск;
  6. 20 брутни заплати като обезщетение при пенсиониране.

  Още повече, явно, въпросните привилегии привличат куцо и сакато под пагон, което пък оставя в гражданството впечатление, че това са абсолютно неефективни служби

  Нередност?
 • 5
  birdman avatar :-|
  birdman
  • - 44
  • + 148

  Одобрявам ! Е Горанов си спечели симпатиите ми , браво ! Най-сетне министър желаещ да се опълчи на "социалните придобивки" (разбирай подаръци плащани от всички на сданъкоплатци) на силовите кинистерства / Разбирам ,че работата им е рискова , но за твоа получавта не малки заплати и други бонуси , а и когато и има конкурс на Пожарна или МВР и МО има върволица от желаещи , само синдикатите да не минават с номера "ограбват " хората , защото на Димитров и Сие НИКОЙ българин не им вярва вече . Абсурдно е рпсто 20 заплати поради това ,че се пенсионираш - та нали заради това ,че си работил получаваш заплата , а от вноските си - пенсия . благодарение на какъв труд са тези безумни 20 заплати ?

  Нередност?
 • 6
  ivanivanovv avatar :-?
  ivanivanovv
  • - 130
  • + 66

  В една Холандия получават 20 заплати и то десет пъти по-високи от у нас. Нещо да кажете? И не само там. Не знаех че Холандия е комунистическа държава.

  Нередност?
 • 7
  ivanivanovv avatar :-|
  ivanivanovv
  • - 86
  • + 44

  20 те заплати са един европейски механизъм за борба с корупцията. Само че 20 европейски заплати. Вместо тава какво се получава - махате тия заплати, поставя се въпроса, честно ли е да изкушаваш един човек да постъпи на работа при теб и после го мамиш, като не си изплащаш това, което си подписал като работодател. В същото време министри като Йовчев направиха всичко възможно де факто да източат МВР от собствените му източници на приходи. Подариха на частниците държавния СОД - днес охранителните услуги са в пъти по-скъпи в някои сегменти и се показа че частния картел е много по-опасен от държавния монопол. Днес искат още дейности, от които приходите влизат директно в държавата да се приватизират, тоест подарят на олигархията която спечели изборите. въобще да не ни обясняват че милеят за стабилно управление и бюджетна сигурност.

  Нередност?
 • 8
  birdman avatar :-|
  birdman
  • - 34
  • + 108

  До коментар [#7] от "ivanivanovv":

  Ауууу опорните точки се появиха моментално. Въз основа на какво да с едават тези 20 заплати човек срешу трудът си получав азаплата , а срешу вноскит еи стажа си - пенсия . причините за ниските доходи и пенсии в България като цяло са доста по-различни от тази тема . Няма никакво основание силовите министерства да получават нито 20 нито дори 5 заплати (които се заплащат от работешите в частния сектор и техните данъци) .

  Нередност?
 • 9
  ivanivanovv avatar :-P
  ivanivanovv
  • - 93
  • + 50

  Някой от вас съгласен ли е да продължи да си работи същата работа обаче да не знае утре шефът му как ще мву смени едностранно трудовия договар, с който на практика ще му намали заплатата на 50% и ще му резне отпуските. В същото време той да е на ненормиран работен ден, тоест да тича след Волен Сидеров, или пък от мач на мач, как ви се струва тая приятна работа, или пък да обискира наркомани, болни от хепатит А, Б, С...Ю,Я.
  Абстрахирам се от това че и в МВР има недостойни хора, но такива има видно е и във форума. Но не плюем форума а конкретните тролове, нали така?
  Въпрос - а оптимизация на печалбите на олигархията кога? Защо за тая реформа нито дума не се чува?

  Нередност?
 • 10
  ivanivanovv avatar :-?
  ivanivanovv
  • - 94
  • + 31

  До коментар [#8] от "birdman":

  Точно твоята теза има характер на опорна точка.
  Първо на първо, въобще не е вярно, че заплатите в публичния сектор се заплащат от данъците в частния сектор. Това е един долнопробен мит. Какво произвеждаме в частния сектор, че да се отчисляват данъци в полза на публичния. Ми почти нищо. Икономиката ни е деиндустриализирана целенасочено и разсипнически. Частния сектор даже така е структуриран, че той до голяма степен е кран за износ на капитали зад граница и за обедняване на българското население. Нашето БТК подарено докато сръбския държавен телеком дава бюджета на нашето МВР и половината бюджет на отбраната ни годишно. И още десет такива примера могат да се дадат. Няма как да се онеправдава идиотската структура на нашата икономика с частни монополи и картели и да се обвинява публичния сектор само. Плюс това публичния и частния сектор основно работят в сферата на услугите. Само че публичния вкарва приходите си в държавата, в покупателна способност, а частния ги вкарва къде - в нищото - изтичат в огромен процент зад граница при компаниите майки. Дребния и средния бизнес едвам кретат именно поради диктата на монополите и ... не ви е виновно в случая МВР а правителствата, които продължават да демагогстват.

  Нередност?
Нов коментар