Еднолично Горанов отряза социални придобивки на военни и полицаи

Промяната в бюджета e направена в последния момент. Ресорните министри са разбрали впоследствие

Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове
Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове
Полицаите планират да блокират ключови пътища в страната и големите градове    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Едно от предложенията е да се намалят заплатите при напускане – от 20 на 5.

Направени в последния момент промени в проекта за държавен бюджет за 2016 г. могат да доведат до масови протести на полицаи, служители на ДАНС, военни и надзиратели. Малко преди заседанието на Министерския съвет в петък, на което беше разглеждан проектът, от Министерството на финансите са променили преходните и заключителните разпоредби на закона. Новите текстове предвиждат промяна в Закона за МВР и ресорния военен закон, с която се орязват значително т.нар. социални придобивки на работещите в сектор "Сигурност".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


95 коментара
 • 1
  bluelagoon avatar :-|
  мики маус
  • -95
  • +230

  Браво на Горанов! Засега проявява смелост да бръкне в гнездото на осите, дано има смелост да завърши започнатото.

  Иначе реакцията на МВР-фуражките е смешна, ако не и жалка. Да заплашваш министъра с арест ако извърши закононарушение е малоумно. Че не ви ли е работата да ловите лошите, бе смешници!?

  "Още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност"

  Давай, Горанов! С теб сме!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • -57
  • +197

  Ходът на Горанов с орязване на привилегиите на МВР и МО-служителите може да е направен самосиндикално и в този смисъл да е укорим, но е логичен.

  Това са абсолютни рудиментални остатъци от развитото соц. общество! Никъде другаде няма задължение работодателят да прави такива плащания:
  1. Плащания за стаж;
  2. Добавки за храна;
  3. Безплатно ползване на градския транспорт;
  4. Безплатно за служителите и семейството им (!) здравно обслужване в МВР болница и ВМА;
  5. 30 дни платен годишен отпуск;
  6. 20 брутни заплати като обезщетение при пенсиониране.

  Още повече, явно, въпросните привилегии привличат куцо и сакато под пагон, което пък оставя в гражданството впечатление, че това са абсолютно неефективни служби

 • 5
  birdman avatar :-|
  birdman
  • -44
  • +148

  Одобрявам ! Е Горанов си спечели симпатиите ми , браво ! Най-сетне министър желаещ да се опълчи на "социалните придобивки" (разбирай подаръци плащани от всички на сданъкоплатци) на силовите кинистерства / Разбирам ,че работата им е рискова , но за твоа получавта не малки заплати и други бонуси , а и когато и има конкурс на Пожарна или МВР и МО има върволица от желаещи , само синдикатите да не минават с номера "ограбват " хората , защото на Димитров и Сие НИКОЙ българин не им вярва вече . Абсурдно е рпсто 20 заплати поради това ,че се пенсионираш - та нали заради това ,че си работил получаваш заплата , а от вноските си - пенсия . благодарение на какъв труд са тези безумни 20 заплати ?

 • 6
  ivanivanovv avatar :-?
  ivanivanovv
  • -130
  • +66

  В една Холандия получават 20 заплати и то десет пъти по-високи от у нас. Нещо да кажете? И не само там. Не знаех че Холандия е комунистическа държава.

 • 7
  ivanivanovv avatar :-|
  ivanivanovv

  20 те заплати са един европейски механизъм за борба с корупцията. Само че 20 европейски заплати. Вместо тава какво се получава - махате тия заплати, поставя се въпроса, честно ли е да изкушаваш един човек да постъпи на работа при теб и после го мамиш, като не си изплащаш това, което си подписал като работодател. В същото време министри като Йовчев направиха всичко възможно де факто да източат МВР от собствените му източници на приходи. Подариха на частниците държавния СОД - днес охранителните услуги са в пъти по-скъпи в някои сегменти и се показа че частния картел е много по-опасен от държавния монопол. Днес искат още дейности, от които приходите влизат директно в държавата да се приватизират, тоест подарят на олигархията която спечели изборите. въобще да не ни обясняват че милеят за стабилно управление и бюджетна сигурност.

 • 8
  birdman avatar :-|
  birdman
  • -34
  • +108

  До коментар [#7] от "ivanivanovv":

  Ауууу опорните точки се появиха моментално. Въз основа на какво да с едават тези 20 заплати човек срешу трудът си получав азаплата , а срешу вноскит еи стажа си - пенсия . причините за ниските доходи и пенсии в България като цяло са доста по-различни от тази тема . Няма никакво основание силовите министерства да получават нито 20 нито дори 5 заплати (които се заплащат от работешите в частния сектор и техните данъци) .

 • 9
  ivanivanovv avatar :-P
  ivanivanovv

  Някой от вас съгласен ли е да продължи да си работи същата работа обаче да не знае утре шефът му как ще мву смени едностранно трудовия договар, с който на практика ще му намали заплатата на 50% и ще му резне отпуските. В същото време той да е на ненормиран работен ден, тоест да тича след Волен Сидеров, или пък от мач на мач, как ви се струва тая приятна работа, или пък да обискира наркомани, болни от хепатит А, Б, С...Ю,Я.
  Абстрахирам се от това че и в МВР има недостойни хора, но такива има видно е и във форума. Но не плюем форума а конкретните тролове, нали така?
  Въпрос - а оптимизация на печалбите на олигархията кога? Защо за тая реформа нито дума не се чува?

 • 10
  ivanivanovv avatar :-?
  ivanivanovv

  До коментар [#8] от "birdman":

  Точно твоята теза има характер на опорна точка.
  Първо на първо, въобще не е вярно, че заплатите в публичния сектор се заплащат от данъците в частния сектор. Това е един долнопробен мит. Какво произвеждаме в частния сектор, че да се отчисляват данъци в полза на публичния. Ми почти нищо. Икономиката ни е деиндустриализирана целенасочено и разсипнически. Частния сектор даже така е структуриран, че той до голяма степен е кран за износ на капитали зад граница и за обедняване на българското население. Нашето БТК подарено докато сръбския държавен телеком дава бюджета на нашето МВР и половината бюджет на отбраната ни годишно. И още десет такива примера могат да се дадат. Няма как да се онеправдава идиотската структура на нашата икономика с частни монополи и картели и да се обвинява публичния сектор само. Плюс това публичния и частния сектор основно работят в сферата на услугите. Само че публичния вкарва приходите си в държавата, в покупателна способност, а частния ги вкарва къде - в нищото - изтичат в огромен процент зад граница при компаниите майки. Дребния и средния бизнес едвам кретат именно поради диктата на монополите и ... не ви е виновно в случая МВР а правителствата, които продължават да демагогстват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход