Правителството сви промените за полицаите и военните
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правителството сви промените за полицаите и военните

Въпреки отстъпките протестите в сектор сигурност ще продължат

Правителството сви промените за полицаите и военните

Спестяването на средства ще е минимално, защото орязването на три социални придобивки ще е предимно за нови служители

11656 прочитания

Въпреки отстъпките протестите в сектор сигурност ще продължат

© Надежда Чипева


Очаквано управляващите свиха орязването в сектор сигурност след намеса на премиера Бойко Борисов. Причината е недоволството в гилдиите, а то възникна, след като промените не бяха съгласувани с ресорните министри, а оттам и със засегнатите.

Така от трите промени за полицаи, военни, пожарникари и т.н. - рязането на заплатите накуп при пенсиониране, на отпуските и ръста в заплата при натрупване на стаж, първите две ще важат само за новите служители или само за бъдещето - при бонуса за престой в системата. Или спестяването за бюджета ще е минимално. Но въпреки отстъпките протестите в сектора ще продължат.

Нужда от реформа

"Реформата е безалтернативна в МВР. Но тя трябва за стане смислена и без да намалява привилегии. Единият вариант беше да намалим броя на заплатите при обезщетението, без да намаляваме самия размер на едно обезщетение. Това не беше прието от синдикатите", каза вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на блиц контрол в парламента. Тя е на мнение, че състоянието на системата е такова, че ако се продължи в същия дух, ще дойде момент, когато няма да могат да се плащат заплатите. "Отговорността към служителите ни е едно, но отговорността ми като министър е да не допусна натрупването на допълнителен дълг и да стабилизирам системата, и тя да работи и за служителите, и за обществото. Дошло е време, в което трябва да мислим с разсъдъка и за годините напред", каза още Бъчварова.

За продължаване на реформата се обявиха и четирите национално представени работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. В свое официално становище те посочват, че исканията на протестиращите са неприемливи, тъй като те ще прекратят всякакви реформи в сектор сигурност и ще остане сегашното положение, при което се получават привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да било индикатори, критерии и измерители доколко въпросните привилегии са заслужени. Те изтъкват, че България е на челно място в световните класации по брой полицаи на глава от населението редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. По същество протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора за сметка на данъкоплатците, се казва в становището.

Данните от бюджета за 2016 г. показват, че правителството залага най-голямото увеличение именно в сектор "Отбрана и сигурност" - 12.4% до 3.3 млрд. лв. Тук освен допълнителните 220 млн. лв. в МВР и МО (основно за възнаграждения) влизат и капиталови разходи, които са предвидени за самолети, кораби и др. Показателна е и статистиката на Евростат, според която България е на второ място в Европейския съюз като дял от общия държавен бюджет. На второ място сме и ако гледаме само разходите за чисто полицейските дейности. Показателите на Евростат са към 2013 г. Освен това МВР представя данни само за полицаите, без да включва Гранична полиция, жандармерията и т.н. Тоест отчитат се само около 27 хил. души, а тогава данните показват, че целият състав на МВР е около 53 хил. души. Вътрешното министерство си е поставило за цел да свие щатните бройки до 47 000 в края на 2015 г.

Резултат: малки промени

Всеки назначен служител до деня на обнародването на Закона за държавния бюджет за 2016 г. през декември ще получи 20 брутни заплати. Постъпилите на служба след тази дата обаче ще трябва да приемат, че ще получат само 10. Това беше обявено от министър-председателя Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда. От неговите думи стана ясно, че останалите промени, внесени от финансовия министър Владислав Горанов, ще останат без промяна.

Годишният отпуск за всички служители (нови и стари) ще бъде намален от 30 на 20 дни. Премиерът отказва да се направят отстъпки в този случай, тъй като по неговите думи има хора с над 400 дни натрупан отпуск, който не се използва, а ще трябва да се изплати при напускане или пенсиониране. "Има служители с по 400 дни и нагоре неизползвани отпуски. Не ги ползват, за да им ги платим накрая. А за извънредния труд ние им плащаме допълнително. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни", каза Бойко Борисов. Натрупаните дни няма да се губят, т.е. и тук промяната е частична.

Остава предложение вече да не се доплаща за прослужено време, което сега е 2% върху основното месечно възнаграждение за всяка година стаж. Полицейските синдикати обвиниха правителството, че по този начин ще се намалят драстично заплатите на някои служители, тъй като, ако имаш 20 години стаж, 40% от възнаграждението се формира от прослужено време. Още в първото предложение на финансовото министерство обаче е записано, че намаление на заплати няма да има, а прослуженото време влиза в основната заплата. "Няма логика само защото си стоял някъде на работа, да получаваш увеличение на заплатата. Сега политическото и професионалното ръководство на министерствата ще могат да регулират възнагражденията спрямо резултатите на служителите", каза Борисов.

Продължаващи протести

Въпреки че към 11 часа вече се знаеше, че има отстъпки, в 12.30 ч. Орлов мост отново бе блокиран от служители на МВР, без да има разрешение за протест. След като излезе от правителственото заседание, главният секретар на МВР Георги Костов заяви пред журналисти, че ще има административни наказания за служителите, които протестираха вчера. "Крайно недопустимо е униформени служители, служебни автомобили да дават пример на обществото как се вършат незаконни дейности. Има законови начини и още повече - обявихме, че ще водим разговори по темите. Да затвориш двумилионен град и да показваш сила е нередно", каза министър-председателят по време на заседанието.

В официалното становище на полицейските синдикални организации се посочва, че насрочват официален протест за 8 ноември пред Народното събрание. Те призовават всички свои членове да пристъпят към организиране на съвместни действия в партньорство с официалните организатори на протеста и спазвайки законодателството.

Очаквано управляващите свиха орязването в сектор сигурност след намеса на премиера Бойко Борисов. Причината е недоволството в гилдиите, а то възникна, след като промените не бяха съгласувани с ресорните министри, а оттам и със засегнатите.

Така от трите промени за полицаи, военни, пожарникари и т.н. - рязането на заплатите накуп при пенсиониране, на отпуските и ръста в заплата при натрупване на стаж, първите две ще важат само за новите служители или само за бъдещето - при бонуса за престой в системата. Или спестяването за бюджета ще е минимално. Но въпреки отстъпките протестите в сектора ще продължат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  azavel avatar :-|
  Izmirliev

  Ако ние отидем да затворим Орлов мост без разрешение, ще ни арестуват същите, които затвориха Орлов мост без разрешение. Един от най-важните обществени въпроси както казва Тери Прачет е: "Кой варди, вардяните".

 • 2
  pifaa avatar :-|
  pifaa

  Не подкрепям полицаите, защото "взимат", защото не си вършат работа и защото са маши на хората, които наричат себе си социалисти.
  В момента, в който се образува следващият кабинет на хората, които наричат себе си социалисти, аз хващам самолета. И повечето от приятелите ми също. Досега не знам как устисках, но това беше, тоя филм още веднъж няма да го гледам.
  На всички успех и щастие, на полицаите също.

 • D-r D

  Това, което правят в момента милиционерите е чист преврат!

  Униформени, със служебно оръжие на кръста, със служебни автомобили самоуправстват из София и блокират града!

  Властта се търкаля в краката на милиционерите!

  Любимецът на масите Бойко си отгледа гарваните!

  Оставка на това разкапано правителство!
  Прокурор и съд за метежниците!

 • 4
  yulian avatar :-|
  БГА Балкан

  Най-добре е да се закрие МВР и след това да се направи ново министерство на сигурността. То да бъде малко и да включва само полиция и служби за сигурност. Без други притурки които го раздуват и точат средства.

 • 5
  mitakk avatar :-|
  mitakk

  Истината е, че реформи трябва да има! Те обаче не се правят по начина, по който го правят управляващите. Не мога да се съглася, че в една нормална държава ще се работи по толкова щекотлива тема, като орязването на привилегии, добавки или както там ги наричат, в продължение на месеци и изведнъж в 90-та минута: хоп, готово! Гласувано! Еми прави са хората да протестират. По същата логика след време може да се окаже, че заплатите са им големи и пак: Хоп, готово! Гласувано! Това за мен е подигравка с тези хора и с техните близки. Да от 100 човека сигурно 95 ще намерят кусури в работата им, в лоялността им и какво ли още не, но съгласете се, че не всички са такива за каквито ги приемат!
  Според мен това правителство е неспособно да направи каквато и да е реформа и те на практика не са направили никаква. Всичкото им реформиране е по добре познатата схема - излезе някой из**** се на метеното и после баш шефа трябва да го смита набързо, за да се получи накрая едно безмислено действие, което не допринася с нищо за подобряване на моментното състояние. И точно по тази причина всяко тяхно решение ще се приема на нож!

 • 6
  staska avatar :-|
  staska

  Кака Руми добре ги е подхванала. Дано не се откаже!

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#5] от "mitakk":Не са глупави хората ! Един го рече ясно :" Аз съм постъпил на работа и съм подписал договор по закон. Не може да се променят правилата на работата едностранно. Утре може и тези заплати да им се видят високи ."

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "ahasver":


  [quote#7:"ahasver"]Не може да се променят правилата на работата едностранно.[/quote]

  В един договор има две страни. Когато предложенията на едната са неприемливи за другата - тя може да се оттегли от договора.

  И тук е съществения въпрос: фризьорката А ще си потърси работа в друг салон, шофьорът Б в друг гараж.
  Какво друго могат да правят милиционерите?

 • bnm37477327

  Няма друга държава с толкова много полицаи. А ред - няма, законност - няма, ефективност в това министерство - няма. Цялото общество плаща за привилегиите на тези търтеи. Да напускат, да се махат. Само че от къде ще се вземат толкова пари за 20-те им брутни заплати до края на годината?! Не можело да им вземат отпуските - в БАН също имаше натрупани отпуски с години, нито стотинка не им платиха за това. Защо учителите не взимат 20 брутни заплати? Защо лекарите и мед. сестри не взимат по 20 брутни заплати? Скапана държава!

 • 10
  paradox22 avatar :-|
  paradox22

  Покрай данданията с полицията си задава следния въпрос: увеличиха данъците, не пипат горивата (за да си събират акциза по-по-най-висок), не дават пари за образование, няма пари за медицина ( плащам си всякакви манипулации), за армията - няма, за полицията - няма, винетките по 2...... и се питам КЪДЕ аджеба са парите, като за Фсичко отговар


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK