Парламентът свали имунитетите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов

Депутатите гласуваха почти единодушно по случая с хулиганската провява при "клекшопа" на ул. Г.С. Раковски

Народно събрание парламент заседание Волен Сидеров
Народно събрание парламент заседание Волен Сидеров    ©  Георги Кожухаров
Народно събрание парламент заседание Волен Сидеров
Народно събрание парламент заседание Волен Сидеров    ©  Георги Кожухаров

Народното събрание гласува свалянето на имунитетите на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов тази сутрин. Двамата ще бъдат разследвани за хулиганство по случая с т.нар. "клекшоп" на ул. Г.С. Раковски от 10 октомври, т.е. първият от серията инциденти, в които те бяха замесени.

В сряда временната парламентарна комисия взе решение имунитетите на двамата народни представители да бъдат свалени и по второто разследване срещу тях, което се води за хулиганство и принуда. По него беше дадена "зелена" светлина и на искането на главния прокурор за задържането на Чуколов и Сидеров по второто дело. Тези решниея на комисията ще бъдат гласувани в пленарната зала следващата седмица защото според народните представители не е изтекъл 14 дневния срок. Едва тогава прокуратурата ще може да призове Сидеров и да го задържи, както предположи, че ще се случи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Държавното обвинение може да задържи двамата за 72 часа за да ги предаде на съд с искане за постоянното им задържане.

На заседание в четвъртък сутрин парламентът прие с огромно мнозинство решението по исканията на главния прокурор Сотир Цацаров за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака." Имунитетът на Сидеров падна със 144 гласа "За", 11 "против", и един въздържал се, а този на Чуколов - със 148 гласа "За" и 11 "против." Единствено групата на "Атака" гласува отрицателно, а депутат от БСП - най-вероятно Атанас Зафиров, който изрази съмнения относно работата на комисията, се е въздържал.

Защита чрез обвинение

"Всичко това се прави, за да бъдат задоволени няколко соросоиди, които управляват България," коментира от парламентарната трибуна Сидеров. Той добави, че "някой изкомандва, че аз трябва да бъда подложен на линч." Депутатът от "Атака" изрази съмнения относно работата както на МВР, така и на съдебната власт. Сидеров настоя, че документът, с който главният прокурор иска имунитета му, е с невярно съдържание. Той нападна протестиращите полицаи, като ги обвини в двойни стандарти заради действията им сега, по времето на протестите от 2013 г., както и срещу него във вечерта на изкарването му в НАТФИЗ. "Не свалих имунитета, защото вече се убедих, че българската правораздавателна система не е справедлива", каза още Сидеров.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев призова парламентът да не прибързва с взимането на решения, базирани на това, което той нарече половинчат доклад на временната комисия, която се занимава с казуса. Депутатът от БСП Атанас Зафиров също изрази съмнения относно скоростта, с която специалната комсиия е била създадена и е произвела решение. Той нарече гласуването в комисията "по-скоро емоционално, отколкото прагматично" и призовва парламента

Комисията заседава отново

Във вторник следобед, след час и половина дискусия при затворени врати, временната комисия към парламента прие с 13 гласа "за" и двама "против" искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Освен това, с 10 гласа "за", трима въздържали се и двама "против" комисията даде разрешение за задържането на двамата депутати по описаното в искането на Цацаров наказателно производство срещу тях.

Така комисията препоръча на парламента да гласува за свалянето на имунитетите на двамата депутати по случая с нахлуването на лидера на "Атака" в НАТФИЗ във вечерта на местните избори. Към 22 ч. вечерта, докато резултатите от първия тур на изборите бяха публикувани, Сидеров и екип на телевизия "Атака" влязоха в сградата на театралната академия, за да търсят човека, който го бе ударил при предишното му нахлуване там седмица по-рано.

Сагата продължава

Предложенията на комисията, които днес попаднаха като първа точка в програмата за работата на Народното събрание, бяха направени след първото й заседание в края на октомври. Следващите предложения - за падане на имунитета по случая в НАТФИЗ и разрешение за задържането на двамата депутати - ще влязат в парламента в двуседмичен срок, считано от вторник.