Депутатски подарък за "Булгартабак" и "Винпром Пещера"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депутатски подарък за "Булгартабак" и "Винпром Пещера"

Големите производители на алкохол поискаха и получиха ограничаване и на малките казани за ракия. Промяната беше внесена през Емил Димитров-Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт.

Депутатски подарък за "Булгартабак" и "Винпром Пещера"

ГЕРБ, ДПС, РБ и ПФ гласуваха по-ниски данъци за цигарите на двете фирми

Десислава Николова
20684 прочитания

Големите производители на алкохол поискаха и получиха ограничаване и на малките казани за ракия. Промяната беше внесена през Емил Димитров-Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Това е пореден законов текст в полза на местните цигарени производители.

Пореден законов подарък за двата местни производителя на цигари "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" (от групата компании около "Винпром Пещера") беше подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но и от депутатите от ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт. Народните представители от бюджетната комисия единодушно подкрепиха на второ четене и вмъкването на съвсем нов текст, който да ограничи конкуренцията на лидера в алкохола - "Винпром Пещера".

Привилегиите идват през закона за акцизите. Там финансовият министър Владислав Горанов предложи от догодина евтините цигари, които основно се произвеждат от двете фабрики, да поскъпнат минимално - с 20 стотинки, за сметка на силно увеличение в ставката за скъпите, които се предлагат от чуждестранни компании и поскъпването им с 1 лев не е проблем за управляващите.

Гласуването на ГЕРБ и ДПС беше очаквано. Първо, това е пореден текст в полза на местните цигарени производители - предходният беше за отмяната на забраната за производство на цигарени гилзи - дейност на компания от групата "Булгартабак". Преди почти година управляващите уж увеличиха митническия контрол над производителите на цигари и алкохол, но вмъкнаха условие - Брюксел да разреши. Вече 11 месеца Министерството на финансите не е попитало и съответно текстовете не се прилагат. За подкрепата на ДПС също има обяснение - "Булгартабак" се свързва с депутата от партията Делян Пеевски, който отскоро директно притежава 5% дял в холдинга.

Единствено депутатите от БСП гласуваха против текста. Народните представители от Реформаторския блок, които първоначално се обявиха срещу поправката, в крайна сметка гласуваха за нея. При този консенсус огромна е вероятността подкрепата и при окончателното гласуване в зала да е почти пълна.

Управляващите обичат местните цигари

С гласуването бюджетната комисия на практика отмени собственото си решение от края на миналата година за въвеждане на акцизен календар. Той предвиждаше плавно поскъпване на всички цигари от 2016 г., докато България достигне изискванията на ЕК през 2018 г. да има минимален акциз от 90 евро за 1000 къса цигари.

Сега страната ни става една от четирите в ЕС, които увеличават адвалорната ставка (която зависи от цената) на цигарите.

Поправката беше внесена по предложение на финансовия министър Владислав Горанов в последната вечер, преди правителството да одобри проектозакона за акцизите. Мотивите му бяха, че така най-евтините цигари няма да поскъпнат много.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова призна, че депутатите наистина не държат на думата си и изглеждат несериозно, но пък ако оставят досегашния календар, който трябваше да влезе в сила от началото на 2016 г., евтините цигари ще поскъпнат, което ще доведе до повече сива икономика и отлив на акцизни приходи. "Поправката е мислена само от гледна точка на потребителите, а не на производителите на цигари", обясни пред комисията Стоянова, вероятно в отговор на логиката, че поправките се правят специално за местните производители "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" ("Кингс табако"), чиито продукти са лидери в ниския ценови сегмент.

"Това, което казахте, като мотив за промяна на данъчния календар не отговаря на истината. И при предишния календар, и сега поскъпването е идентично заради изискването на Европейската комисия за достигане на минималния акциз", коментира пред комисията Михаил Михайлов от Imperial Tobacco – България, който се опита да попита защо по-скъпите цигари се натоварват за сметка на по-евтините. Чуждестранните цигарени компании продължават да са на мнение, че промяната на акцизните ставки е в полза само на местните производители и представлява удар срещу техните продукти.

"Смятаме, че приетите ставки отразяват тенденция, обратна на тенденцията в ЕС, която е за постепенно намаляване на адвалорния компонент. Отново изразяваме разочарованието си от приетите нива и от признанието на депутатите, че не си държат на думата и отменят приетия миналата година акцизен календар без практически обосновани аргументи. С непредвидима бизнес среда няма как да се привличат чужди инвеститори в България", коментира Вержиния Джевелекова, мениджър "Корпоративни отношения" на Philip Morris – България.

И малкият казан за ракия с контрол като голям

Изненадващо депутатите одобриха и нов текст, според който Агенция "Митници" ще контролира и най-малките казани за варене на ракия с вместимост до 500 литра. Досега лимитът беше 1000 литра. Автор на предложението е Националната лозаро-винарска камара, чийто член на управителния съвет Иван Папазов, който е и в борда на "Винпром Пещера", го аргументира пред депутатите. Текстът, с който и малките казани ще бъдат контролирани от митниците като голям данъчен склад, беше внесен от Емил Димитров-Ревизоро, депутата от Патриотичния фронт и одобрен от всички останали членове на бюджетната комисия. Освен това той предложи и колегите му приеха малките казани да могат да варят ракия за домашно ползване само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не могат да работят.

Димитров коментира пред "Капитал", че това не е поправка "Винпром Пещера", а поправка "малки винпроми", които се водят казани, не плащат никакъв акциз, а преработват количество, от което се очаква акциз от поне 100 млн. лв. за сварена домашна ракия за лично ползване. "Не правим текст да забраним казаните за домашна ракия, отнася се до приходите в бюджета", коментира той. Според лозаро-винарската камара големите винпроми всяка година плащат 185 млн. лв. акциз за преработването на 200 хил тона грозде. В същото време в малките казани се вари същото количество, а през миналата година те са платили акцизи около 700 хил. лв. В момента в митниците са регистрирани 2000 казана, а количеството платен акциз означава, че те произвеждат 100-200 литра и това не оправдава съществуването им. Предложението им е да се регистрират и останалите действащи около 4000 казана, което ще доведе до изсветляване на сектора и повече средства в бюджета. "Сметките ни са само за гроздето, а от тях липсват около 100 хил. тона сливи, праскови и кайсии, от които също се вари ракия", допълни Иван Папазов. Според мотивите на камарата, за да се ограничи загубата на приходи от акцизи от незаконна дестилация, както и да не се вари ракия от суровини с неясен произход през цялата година, периодът на варенето трябва да бъде лимитиран, а времето от юли до ноември е съобразено със зреенето, беритбата и ферментацията на плодовете.

Нямаше информация откъде секторната организация знае, че количествата отиват в малките казани, а не в предприятията.

Раздвояване в бизнес организациите

Поправката за казаните беше подкрепена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с аргумента, че по този начин се бори контрабандата, че 10-те български винпрома са членове на организацията и плащат 180 млн. лв. акцизи, а малките винпроми и казани са част от сивата икономика. Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов дори призова да се приеме текстът, за да може със събраните 100 млн. лв. да се запушат дупките в сектор "Сигурност", здравната каса и НОИ.

Освен винпромите членове на КРИБ са и "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл", както и чуждестранните цигарени компании. По въпроса с акцизите обаче конфедерацията не изрази никакво отношение. "Ясно ни показаха, че няма смисъл да ги търсим, след като миналата година към тях се присъединиха "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл", обърнахме се към АmCham", коментираха от чуждестранните компании. В писмо до парламента и премиера Американската търговска камара AmCham е изразила загриженост от предложението на правителството за драстично изменение във вече приетия акцизен график, който е неутрален към всички ценови сегменти (т.е. предвижда еднакво поскъпване на всички цигари), и е призовала към последователна данъчна политика.

Това е пореден законов текст в полза на местните цигарени производители.

Пореден законов подарък за двата местни производителя на цигари "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" (от групата компании около "Винпром Пещера") беше подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но и от депутатите от ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт. Народните представители от бюджетната комисия единодушно подкрепиха на второ четене и вмъкването на съвсем нов текст, който да ограничи конкуренцията на лидера в алкохола - "Винпром Пещера".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 2
  barel avatar :-|
  пустиняк

  Това е най-сигурният показател, че анти Пеевската риторика е парлама и че всички партии в парламента играят за него. И Пещера и Булгартабак и КТ Интернешънъл са негови (т.е. на онези които стоят зад него)

 • 3
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77

  Браво РБ...на всички ни е ясно че всички политици в БГ сте от едно котило ДС! Ама Радане, за да спиш спокойно си пусни Колега на Ъпсурт...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Целият шум за едни пари в джоба на Пееф, а дали е само в неговия джоб - след това единодушие в парламента??
  Москов, Блока - нещо да кажете?

 • staska

  Я стига с наколенките пред Пеевски, че ... вашта зайка!

 • 6
  v_v avatar :-|
  v_v

  Много силен образ на снимката! Браво! Едва ли можеше по по. силен начин да се изрази една карикатура.

 • бай кольо

  Ебавате се с народа! Няма да свърши добре! За какво са ви толкоз пари, бе?!

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Май се връщаме във времето на Елин Пелиновия "Андрешко" и идва момента да зарежем в блатото каруцата с политиците, депутатите, министрите, лобистите и всички, дето много искат да ни станат ортаци на портмонето.

 • 9
  sashkov avatar :-?
  sashkov

  Малко примери и картинката изглежда доста различно:
  L&M на Филип Морис; Карелиа; Вайсрой, Пал мал на БАТ; Уинстън на Джей Ти са по-евтини от Викторито на Булгартабак и май (според други статии също в Капитал) имат немалък сумарен пазарен дял.
  Остават Ротманс, черното Марлборо, Camel и Лъки страйк, които са на същата цена плюс минус 10 ст.
  Ок, може и тази акцизна структура да е от полза за местните производители, но не само. Чуждестранните производители лобита нямат ли? Да бе, тютюневи компании без лобита! :)
  Добре е при писане на статии да се гледат пазарните факти, води до обективност

 • 10
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Оправданието тоя път какво е ???Комформаторите???

  Всички сте е*ахти нещастниците :) Мислите си, че не знаем и че ви вярваме на тъпотиите, ама всички знаем какви олигофрени и отрепки сте.
  Просто не е толкова лесно да се емгирира иначе щяхте да управлявате няколкостотин хиляди цигани и до там.

  То така и ше стане след 20 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата трибуна

Новата трибуна

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK