Бунтът на Лютви Цветан
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бунтът на Лютви Цветан

Бунтът на Лютви Цветан

Бившият вътрешен министър Цветанов и ДПС опитаха да преформатират управлението, възползвайки се от полицейските протести

Димитър Пеев
22355 прочитания

"Не е нормално да блокираме кръстовища по този начин, защото това ограничава правата на другите хора, които нямат никаква вина." Не, това не е разкаяние на протестиращ полицай заради блокираните от него и колегите му пътни артерии. Думите са на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Говорейки в първо лице множествeно число, висшият кадър на ГЕРБ съвсем по Фройд издаде ролята, която има в продължаващото цяла седмица шумно недоволство на служителите на МВР. Техните протести започнаха, след като финансовият министър Владислав Горанов реши зад гърба на всички министри да предложи сериозно орязване на т.нар. социални придобивки, които получават към заплатата си. По-късно през седмицата Цветанов толкова настойчиво се опита да обясни, че поривът на полицаите да блокират кръстовища и пътища е "спонтанен", че едва ли някой може да си помисли, че това е така. Все пак същите привилегии губят и военните, но те изразиха недоволството си по доста по-нормален (най-малкото законен) начин.

Така недообмисленият ход на финансовия министър предизвика автентично напрежение, което обаче по-късно беше изкуствено усилено и насочено към стабилността на правителството. В тази свръхактивност бившият вицепремиер далеч не беше сам – с него в синхрон беше медийният ансабъл, обгрижващ интересите на Делян Пеевски и ДПС. Един връз друг Цветанов и пеевските медии рисуваха драматичния пейзаж – държавен преврат, нестабилност, заплаха за националната сигурност, които налагат необходимост от нови избори и правителство, в което, разбира се, не участва Реформаторският блок.

Безпрецедентният бунт на полицаите беше използван от всички заинтересовани за да извиват ръце – от страна на ДПС, защото не се чувстват комфортно с пасивното си участие в управлението, и на Цветан Цветанов, който, окрилен от поредната оправдателна присъда, видимо показа амбициите си да си върне контрола в МВР.

Една промяна в последния момент

Конкретният сюжет всъщност се роди в петък по време на извънредното заседание на Министерския съвет. Тогава правителството одобри проекта на бюджет за следващата година.

В последния момент преди заседанието в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет министерството на финансите е добавило нов параграф. Именно през него се предвиждат промени в Закона за МВР, с които се орязват голяма част от финансовите бонуси на полицаите. Това е направено в последния момент без да се обсъди с министрите, за чиито ведомства се отнася, и без дори те да бъдат предупредени.

Появата на текста в законопроекта може и да е изненада, но идеята за премахването на тези "привилегии" е коментирана през годините. От източници във вътрешното министерство "Капитал" научи, че отпадането на въпросните придобивки е тема, която е била обсъждана, но ефектът от приемането й не е приеман като еднозначно решение за оптимизацията на бюджета. Оценките показвали, че подобно орязване на бонусите ще доведе в средносрочен план до икономии от около 100 млн. лв. на година, но в същото време ще предизвика вълна от напускащи системата, чийто брой може да надхвърли и пет хиляди души, което ще доведе веднага до небюджетиран разход за дължимите обезщетения на напусналите (за 5 хил. служители сумите може да достигнат 150 млн. лв.), както и до нуждата от наемането на нови полицаи, за чието обучение да бъдат отпуснати нови средства (в същото време Академията на МВР е с ограничен капацитет в това да обучава 1000 души на година).

За промяната, направена от близкия до ДПС Владислав Горанов в последния момент, не е уведомен нито един от тримата министри, които са засегнати от нея – вътрешният, на отбраната (за армията) и на правосъдието (който отговаря за служителите в затворите). Още в петък следобед те разбират, че дори самата новина за предлаганата отмяна на придобивките ще доведе до голямо напрежение. Някои от министрите и техните заместници са поставени в изключително неловко положение, защото в дните и часовете преди заседанието (a някои от тях и непосредствено след) са представили съвсем друга картина за бюджета на 2016 г. на работещите в министерствата.

В петък следобед близък до Цветан Цветанов полицейски синдикат пръв разгласява за промените в полицейски форум. В понеделник обсъждането на темата вече е основното занимание на състава на МВР. Сайтът на парламента не работи и никой не може да види конкретните текстове от закона, които правителството е внесло. На следващата сутрин изненадващо за всички министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че припознава предложенията на Владислав Горанов, че са били обсъждани отдавна с ръководството на МВР, което ги подкрепя. Този неочакван ход вероятно целеше да прикрие зле обмислените действия на финансовия министър и да покаже някаква политическа подкрепа за него. И той обаче се оказа сериозна грешка. Именно след тази пресконференция започна вълна от протести, която, по всичко личи, трябваше да секне на следващия ден, когато премиерът обяви, че ще се заеме лично с проблема.

Видимата и тайната атака


Борисов нахока полицаите заради незаконните протести, но очаквано даде заден на промените, като обяви, че част от предвиденото орязване ще отпадне и че промените ще действат само за новоназначените служители на МВР. 
Въпреки намесата на премиера обаче протестите продължиха. През това време Цветан Цветанов открито нападаше ту вътрешния министър, ту Реформаторския блок, а медиите от кръга на Пеевски пригласяха с кресчендо за "наглостта на Бъчварова" и министрите от реформаторския блок. "Има нарушена комуникация между ръководството на Министерството на вътрешните работи и синдикатите. Финансовият министър няма вина. Той е човекът, който иска да си върже бюджета, за да не расте дефицитът на държавата", каза например Цветанов пред "Нова телевизия" - реплика, която очевидно иска да хвърли.

Всъщност медиите на депутата от ДПС активно се опитваха да настроят полицаите срещу вътрешния министър и така да увеличат допълнително напрежението. Показателен е един репортаж от "Канал 3" за издадена от Румяна Бъчварова заповед, с която се иска разпознаването и търсенето на дисциплинарна отговорност на незаконно протестиращите служители на МВР. Статията на сайта на телевизията завършваше с енигматичното: "Точно преди две години участниците в тогавашните протести срещу правителството на Пламен Орешарски скочиха срещу опита на МВР да ги идентифицира и обявиха, че се нарушават техни изконни граждански права. Сега историята се повтаря." Министърът е в легитимното си основание да поиска наказание за тези полицаи, които нарушават обществения ред - затварят улици, протестират с оръжие и униформи и дори със служебните си автомобили.

Показателно е, че атаката срещу Бъчварова започна в момента, в който протестиращите се събраха пред Министерството на финансите и припознаха Владислав Горанов като виновник за предложението. Само няколко часа по-късно близкият до ДПС министър изчезна от медиите, а полицаите спряха да се събират пред министерството.

Освен видимата атака на медийните оръжия на ДПС в натиска срещу управляващите по всичко личи, че участва и лоялният към Делян Пеевски главен прокурор Сотир Цацаров. Източници на "Капитал" в държавното обвинение разказаха, че в началото на седмицата в Следствения отдел на Софийската градска прокуратурата е била активизирана работата по стара преписка, насочена срещу Бойко Борисов от времето, когато е бил кмет на София. Преди две седмици премиерът беше призован в прокуратурата, за да даде обяснения по сигнала, че е допуснал руски самолет към Сирия: "Повече от час прокурор ме въртя на шиш", каза след разпита Борисов.

Този скрит сюжет поставя въпроса дали не става дума за опит за извиването на ръцете на премиера. Нещо, за което в петък намекна Радан Кънев в интервю за "Нова телевизия": "Много нерви, много опорни точки, защото не се получи това, което искаха. Знаете ли по какво е познава тъпият човек? По това, че не може да си смени стратегията, когато не постига резултатите. Слава Богу, мафията в България се ръководи от тъпи хора. Полицейските протести са елемент от това, разбира се. Имам предвид, че чрез едни медии, които казват, че полицейските протести трябва  да доведат до оставка на правителството, говорят същите хора, които свалиха Борисов през 2013 г., които му спретнаха Костинброд и разчитат, че Борисов е тъп като тях. Той вижда, че му претоплят стара манджа. Никой не може да го допусне. Тези избори трябва да стабилизират държавата, а не да я провалят."

Краят на мълчанието


Факт е, че Борисов (като изключим срещата му със синдикатите) запази мълчание близо седмица. "Това, което ме притеснява истински, виждайки част от протестиращите, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Защото ние никога не сме отказвали диалог, а вчера гледах клипове във фейсбук и останалите социални мрежи, където част от протестиращите полицаи в поведението си не се различаваха от феновете на футболните агитки. Неслучайно и журналисти, и граждани се възмутиха. Това наистина ме притеснява. Аз разбирам техните притеснения, но считам, че служителите на реда трябва да са пример за това какво не трябва да се прави", написа премиерът в сайта си и потвърди, че подкрепя вътрешния министър. След това атаките срещу нея в медиите на Пеевски спряха веднага.

Полицейският бунт дойде в момента, когато трябваше да се случи следизборното претегляне на участниците във властта. Още преди изборите Лютви Местан заяви, че изборите ще покажат "кой кой е в българската политика", с надеждата реформаторите да се представят слабо, а ДПС - добре. Така щеше се докаже тезата му, че властта ще е стабилна, ако неговата партия е официален коалиционен партньор.

Изборните резултати обаче не дадоха плод за подобни разсъждения – реформаторите не се представиха толкоз зле, дори в предизборната нощ успяха да ядосат Борисов заради Плевен, а този, който олекна, всъщност беше ДПС. И полицейският бунт дойде много удобно на радетелите за преформатиране на управленския модел.

Това, което обаче те подцениха, е, че обществото е глухо за исканията на неработещата полиция, които не спечелиха никаква подкрепа. Дори напротив. Създалата се ситуация и спонтанната подкрепа на обществото за заявената, макар и никак не ясна реформа, провокирала недоволството на служителите на МВР, дава уникална възможност за промяна във вътрешното министерство. Промяна, която едва ли ще бъде подкрепена от самите полицаи, но със сигурност ще се радва на обществено одобрение.

Така опитът на Лютви - Цветан да отиграят в своя полза любезно подадената им от Владислав Горанов топка всъщност може да се обърне срещу тях. Защото целта на истинската реформа в МВР е да накара службите да работят за хората. Не за политиците.

Пеевски и Цветанов през 2013 г. когато все още не бяха тандем
Фотограф: Надежда Чипева

"Не е нормално да блокираме кръстовища по този начин, защото това ограничава правата на другите хора, които нямат никаква вина." Не, това не е разкаяние на протестиращ полицай заради блокираните от него и колегите му пътни артерии. Думите са на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Говорейки в първо лице множествeно число, висшият кадър на ГЕРБ съвсем по Фройд издаде ролята, която има в продължаващото цяла седмица шумно недоволство на служителите на МВР. Техните протести започнаха, след като финансовият министър Владислав Горанов реши зад гърба на всички министри да предложи сериозно орязване на т.нар. социални придобивки, които получават към заплатата си. По-късно през седмицата Цветанов толкова настойчиво се опита да обясни, че поривът на полицаите да блокират кръстовища и пътища е "спонтанен", че едва ли някой може да си помисли, че това е така. Все пак същите привилегии губят и военните, но те изразиха недоволството си по доста по-нормален (най-малкото законен) начин.

Така недообмисленият ход на финансовия министър предизвика автентично напрежение, което обаче по-късно беше изкуствено усилено и насочено към стабилността на правителството. В тази свръхактивност бившият вицепремиер далеч не беше сам – с него в синхрон беше медийният ансабъл, обгрижващ интересите на Делян Пеевски и ДПС. Един връз друг Цветанов и пеевските медии рисуваха драматичния пейзаж – държавен преврат, нестабилност, заплаха за националната сигурност, които налагат необходимост от нови избори и правителство, в което, разбира се, не участва Реформаторският блок.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

48 коментара
 • 1
  arnautsky avatar :-P
  arnautsky

  Баце Батман отново долетя и кръжи над нас...

 • 2
  nikeair avatar :-|
  NicK

  ДПС реве, защото олигархията (която вече има в джоба си съдебната система) май се е преориентирала към ГЕРБ - чрез Горанов, Менда, Цветанов, и ще му дръпнат килимчето на Местана, за момента поне. А ГЕРБ ако не спре да храни олигархията (КТБ, държавни поръчки, евро фондове, данъчни облекчения) ще създаде чудовище, което ще им употреби и захвърли партията за макс още един мандат!!! Понеже ББ си пада грандоман, силно се надявам да се замисли за това като какъв иска да остане в историята, защото до момента най-много може да се каже че е посредствен - определено не клати стабилно настанилата се олигархия!!!!

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прекрасна статия, много точен анализ!
  В такива кризи ясно изкристализира задкулисието:
  1) пеевски и медиите му,
  2) местан (доган),
  3) цветанов,
  4) цацаров,
  5) георги колев (ВАС)
  Тези хора са обвързани със зависимости и бизнес интереси. Те нямат интерес да се оправи държавата. Заедно със бсп, абв и атака тези кръгове саботират съдебната реформа и реформирането на полицията, армията и службите. Вече сме на светлинни години от Румъния.

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Слабо капиталци, много слабо! Това плъзгане по повърхноста на случката с полицейските протести... не говори добре за вас.
  Нима не знаете за какво шефовете изкараха полицаите на улицата? Защо всеки шеф нарежда "неофициално"- всички свободни на протеста.
  Един редови при пенсиониране получава по 1 заплата за всяка прослужена година, но не повече от 20. Шеф на ДАНС получава при пенсиониране по 9 /девет/ заплати за всяка прослужена година!!!! като ограничение 20 няма. Надолу по стълбицата са гл. секретар със 7-8 заплати, началници на дирекции с 5-6 заплати, до шеф на РПУ с 2-4 заплати. Намерете "вътрешните правила" на МВР и някои постановления и наредби, заповеди.... и кажете написаното от мен вярно/невярно!
  В предложението на Горанов заплатите на полицая се намаляват на 1/2 брутна, но по толкава да получават и всички до шефа на ДАНС по стълбицата- по 1/2 брутна за всяка прослужена година! Сега разбирате ли защо шефовете изкарват полицаите на улицата?

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#4] от "chichka":Няма медия която да е изнесла тези неща. За какво публично обсъждане може да се говори тогава ?
  обсъждане няма дори в министерския съвет. Как може Горанов да предлага промени в чужди министерства които не са обсъждани с ресорните министри ?
  Едно правителство идва на власт защото смята ,че знае да управлява по-добре от предишните. Това значи ,че може само да увеличава придобивките на хората , а не да ги реже. Така и аз мога да управлявам !

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#5] от "ahasver":
  Значи смяташ за нормално шеф на ДАНС след 20 г служба да се пенсионира с бонус 180 заплати? Говорим за бюджетна сфера, не за частна корпорация!

 • 7
  mitakk avatar :-|
  mitakk

  До коментар [#4] от "chichka":

  Колега, да ти имам гмуркането под повърхността на проблема! Какво общо има шефа на ДАНС със служителите в МВР, май само ти знаеш. Ама то това е под повърхността и ние не ги разбираме тия работи.
  Иначе статията ми харесва. И май има нещо общо с истината по проблема. Около тези избори много неща се натрупаха, та ще видим откъде ще изскочи заекът...

 • 8
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#6] от "chichka":Обратно. Не си разбрал писаното. Пиша ,че тези привилегии на началниците не са известни на публиката. Дъвче се само за 20 заплати на полицаите , но нищо не се казва за огромните бонуси на началниците.

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#7] от "mitakk":
  минуса не е от мен, аз минуси не слагам.
  Не съм журналист, но обичам да събирам песъчинки информация. Коментирам финансовата страна на привилегиите на част от ръководния състав на МВР, МО, Цацарацирка, съдебната система... Ако смятате, че е справедливо фатмака да се пенсионира с 20 заплати, а генерала със 180 заплати...
  Имаме си свещен "бал слон" и трябва да го храним дори децата ни да умират от глад!
  Сори, но скоро няма да мога да коментирам в Капитал. Пак ме отрязаха с оферта да се абонирам за 300+ лева...

 • 10
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#8] от "ahasver":
  Затова си позволих да го напомня на журналистите на Капитал- вестника, който някога уважавах! Ама се иска дупе за да се публикува това нещо. Да се покаже колко % от годишния бюджет е за ФРЗ, колко от тях пък са за компенсации на пенсиониране на висши шефове.... Примера със свещения бял слон не го давам случайно!
  Тези привилегии някога са били 1:2, после 1:4... сега 1:9. Лакомията на шефовете няма граници. Ако това не спре сега, след години сигурно Главатаря на прокурорите ще се пенсионира с 50 заплати за всяка прослужена година!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK