ДПС: Камъните падат

Оправданието на Лютви Местан, че ДПС губи ромски гласове заради отказ от купен вот, прозвуча неубедително

ДПС: Камъните падат

Моделът на движението - контрол над избирателите, безспорен лидер, обръчи фирми и ромска любов, започна да се пропуква

Велина Господинова
18565 прочитания

Оправданието на Лютви Местан, че ДПС губи ромски гласове заради отказ от купен вот, прозвуча неубедително

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ако след местните избори за някоя от партиите важи поговорката "С техните камъни по техните глави", това в най-голяма степен се отнася  за ДПС. Движението загуби кметските места в три общини – Гърмен, Исперих и Кубрат, върху които имаше абсолютен монопол през последните 25 години. Падна и  Котел, със завоюването на който ДПС се гордееше много на изборите преди осем години. Спадът на гласове за движението продължава в Силистра и в част от другите смесени региони на Североизточна България. Заедно с това монополът на движението върху ромските гласове беше разбит от ГЕРБ, като на немалко места ромите масово гласуваха за формацията на Бойко Борисов.

Вследствие на това за пръв път от двадесет години ДПС няма да има свои общински съветници в Пловдив. Колкото и лидерът на движението Лютви Местан да се опитва да оправдава загубата на позиции в местната власт с изискването за уседналост, заради което според него 150 000 избиратели на ДПС в чужбина и в България не са успели да гласуват, с големия брой невалидни бюлетини и с едва ли не катарзиса на ДПС да не разчита вече на корпоративния и купения вот, тези местни избори дадоха уроци на движението. Най-големият от тях е, че досегашният стил на управление на партията чрез обръчи от фирми, силово налагане на кандидати и заплахи върху избиратели на окопали се активисти в местната власт с цел да гласуват под строй вече не работи. Нещо повече - започва да се връща като бумеранг срещу движението.

Урок №1: Подкрепата на лидера не осигурява победа

Това е урокът за ДПС от загубата на кметското място в Гърмен. Няма как в движението да не са били наясно, че издигнатият за кмет на Гърмен Ахмед Башев е спорна фигура. Първо, защото той управляваше общината четиринадесет години. За това време беше веднъж изключван от движението, яви се на изборите през 2007 г. и ги спечели като независим кандидат. Малко след това беше реабилитиран и приет отново в редиците на ДПС. Башев от години е в обтегнати отношения със зам.-председателя на ДПС Алиосман Имамов. Навлече си гнева и на част от активистите на движението след последните парламентарни избори. Той беше поставен на второ място в листата в Благоевград, но беше изместен чрез преференциален вот от бившия областен управител Муса Палев. Заради отказа му да отстъпи мястото си на Башев под натиска на ръководството на партията Палев беше изключен от парламентарната група на движението и сега е независим депутат.

Малко след това Башев беше в основата на конфликта с наследилата го на кметския пост в Гърмен от ДПС Минка Капитанова покрай събитията около събарянето на незаконните постройки в ромския кв. "Кремиковци". Той заедно с част от местното ръководство на движението я изключиха от партията, като се надяваха по този начин да разчистят пътя на Башев към поредния му кметски мандат. Капитанова обаче се яви на сегашните избори от името на местна коалиция от две малки партии и спечели убедително балотажа срещу Башев. Резултатът от изборите потвърждава негативните настроения лично срещу него, защото той загуби вота от Капитанова, но листата на ДПС получи близо три пъти по-висок резултат от неговия. За избора на Башев не помогна и личната агитация на Лютви Местан, който сравни Башев с почетния председател Ахмед Доган и го нарече "депесарския сокол на Гърмен". Между другото още тогава избирателите дадоха знак на Местан, че са против номинацията на Башев. По време на словото му той беше освиркан. Депутати твърдят, че същото се е случило в още две села от общината.

Урок №2: Мопопол върху обръчите от фирми има само собственикът им

Ако Гюнай Хюсмен не беше сполетян също от съдбата на Палев, вероятно сега на Лютви Местан нямаше да му се налага да обяснява защо ДПС загуби двата си Бастиона Исперих и Кубрат. Хюсмен обаче беше отстранен от парламентарната група на ДПС по същата причина като Муса Палев. Подобно на него и той не се поддаде на натиска да напусне депутатската банка заради това, че попадна в парламента чрез преференциален вот. Той зае мястото на Нигяр Джафер, която има няколко мандата като депутат. Хюсмен е доста влиятелен човек в Исперих. Той е крупен арендатор на земя, занимава се и с животновъдство, бил е кмет на града и председател на общинския съвет, а до изключването му от парламентарната група на ДПС беше и общински лидер на партията в Исперих.

На тези местни избори той издигна собствен кандидат чрез партията на Илияна Раева "Обединена България" – Бейсим Расим, който победи кандидата на ДПС Бейсим Шукри. А листата за общински съветници на Хюсмен е с двама по малко от тази на ДПС. "Обединена България" има 10 съветници в 29-членния общински съвет, а движението – 12. Хюсмен трансформира собственото си икономическо влияние във влияние и в местната власт и в още една община – Кубрат. Там издигнатият от местна коалиция "Време за промяна" Бюрхан Мюзелифов победи на балотажа кандидата на ДПС Гюнан Халил. Депутати от ДПС коментират хода на бившия им колега да се включи активно в кметските избори срещу ДПС като "опит да се докаже пред ръководството и да покаже, че отстраняването му от парламентарната група е било грешка". В свои интервюта Хюсмен също неведнъж е заявявал, че въпреки изключването му той продължава да симпатизира на ДПС. По тази причина депутати от движението допускат, че не е изключено след време Хюсмен да бъде реабилитиран и да се завърне отново в редиците им.

Урок №3: Силовите методи не водят до резултати

Резултатът от изборите в Исперих обаче даде и още един урок на ДПС. За да успеят да се противопоставят на Хюсмен, движението номинира за кмет отново Бейсим Шукри. През април 2013 г. той беше арестуван по обвинение, че е стрелял по двама ловни надзиратели и един стражар, докато е бракониерствал в ловно стопанство "Воден". Депутати от движението отчетоха повторната му номинация като грешка, но оправдаха решението Шукри отново да бъде издигнат за кмет със стратегията, че срещу кандидата на Хюсмен трябвало да изправят "силов кандидат". По подобен начин издигнатият за водач на листата на ДПС във Велинград депутат Делян Пеевски с идеята "да стяга партийните редици" не само че не се справи със задачата, но резултатът на движението беше чувствително намален. На предишните избори за листата на ДПС в града бяха гласували 5075 души, а на тези получи 2504 гласа. Сривът в гласовете на движението не може да се оправдае само с отделянето на Сърница от община Велинград. Защото на изборите през 2011 г. гласовете от Сърница и околните две села Медени поляни и Побит камък за ДПС са били 837.

Урок №4: Никой не може да има монопол върху ромските гласове

Вътрешнопартийни проблеми и конфликти в ДПС - Пловдив, доведоха до пълния крах на движението на местните избори в града. Там кандидатът за кмет и настоящ депутат Венцислав Каймаканов получи скромните 0.81%, а листата на движението 0.72%. За сравнение - на предишните местни избори през 2011 г. кандидатът за кмет Петя Раева имаше 5.59%, или 7999 гласа, а за листата гласуваха близо 5%, или 7087 души, като гласовете идваха предимно от ромския квартал "Столипиново". Което осигури да ДПС три места в общинския съвет. Така за пръв път от близо 20 години движението няма да има свои представители в местната власт.

Каймаканов оправда пред "Капитал" драстичната загуба с "джуниъризацията на ДПС" (издигането на млади кадри). Областният лидер на движението в Пловдив Гюрсел Алиев обаче не е на същото мнение. Според него причините за загубата на ромските гласове са няколко. "Водачът на листата Ерол Садъков е от младежката структура на ДПС, но беше непозната фигура. Той тотално не познава града", каза пред "Капитал" Алиев. Освен това според него "не е възможно човек като Каймаканов, който не познава електоралната база на ДПС, да ръководи предизборната кампания и да бъде кандидат за кмет". "Той е никой", казва Алиев. Другата причина за загубата е, че представителят от "Столипиново" в листата бил поставен едва на четвърто място. Алиев признава, че "експериментът със смяната на поколенията" в ДПС - Пловдив, се е провалил, защото не е станал плавно. "Не може тези хора, непознати на ДПС, да представляват ДПС. Нямат шанс", добави той и определи резултата в Пловдив като "катастрофа" за движението.

Предимно със загубата на ромски гласове обяснява и загубата на кметското място в Котел депутатът от Сливен Янко Янков. Към това прибавя и агресивната политика на ГЕРБ по време на изборите. "Загубата е статистическа, не политическа", казва той. Там кандидатът на ДПС Младен Русев загуби още на първи тур от кандидата на ГЕРБ Коста Каранашев. Резултатът в три от общо шестте секции в града за листата за общински съветници за ГЕРБ е 609 гласа срещу 120 за ДПС. Чувствително по-голяма е разликата в гласуването за кмет. Депутати от движението обясняват загубата със смяната на кандидата на ДПС. "Лютви Местан не харесваше кметът ни там и за тези избори го замени", казват те. Недоволството срещу Христо Киров, който беше начело на града два мандата, беше заради несправяне с работата.

По повод загубата на кметските позиции Местан заяви, че "че ДПС ще си научи уроците". Въпросът обаче е дали този път ще са правилните.

Ако след местните избори за някоя от партиите важи поговорката "С техните камъни по техните глави", това в най-голяма степен се отнася  за ДПС. Движението загуби кметските места в три общини – Гърмен, Исперих и Кубрат, върху които имаше абсолютен монопол през последните 25 години. Падна и  Котел, със завоюването на който ДПС се гордееше много на изборите преди осем години. Спадът на гласове за движението продължава в Силистра и в част от другите смесени региони на Североизточна България. Заедно с това монополът на движението върху ромските гласове беше разбит от ГЕРБ, като на немалко места ромите масово гласуваха за формацията на Бойко Борисов.

Вследствие на това за пръв път от двадесет години ДПС няма да има свои общински съветници в Пловдив. Колкото и лидерът на движението Лютви Местан да се опитва да оправдава загубата на позиции в местната власт с изискването за уседналост, заради което според него 150 000 избиратели на ДПС в чужбина и в България не са успели да гласуват, с големия брой невалидни бюлетини и с едва ли не катарзиса на ДПС да не разчита вече на корпоративния и купения вот, тези местни избори дадоха уроци на движението. Най-големият от тях е, че досегашният стил на управление на партията чрез обръчи от фирми, силово налагане на кандидати и заплахи върху избиратели на окопали се активисти в местната власт с цел да гласуват под строй вече не работи. Нещо повече - започва да се връща като бумеранг срещу движението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  nikeair avatar :-|
  NicK

  Никакви камъни не падат, а олигархията се разпростира и върху други партии, опитва се сериозно да яхне ГЕРБ, в този случай ДПС няма да е необходимо поне до края на този мандат на парламента

 • 2
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily

  "Благодарение, че на партиту, че ме номинираха за кмет и благодарение на комшиите, че ме подкрепиха и както се казва, вече съм кметица"
  Безценните кадри на ДПС.

  http://bnt.bg/news/izbori2015/studentka-stana-kmet-na-s-tatul

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Да, никакви камъни не падат.
  Защо да са му кахър на ДПС няколко общински съветници в пловдивския ОС, след като то държи ключовите фигури в съдебната власт, след като реално управлява държавата и никоя партия не може да мигне във властта без да попита Сокола?

 • 4
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  ДПС са много злокачествен тумор.Неграмотни турчета и манго джери им дадоха толкова власт, че сега няма отърване от тях, докато не ни довършат като държава.Мисля, че за това са създадени.

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  ДПС са Организирана Престъпна Група, създадена от червените ДС-КГБ генерали и лично от престъпника-рецидивист и Кръстник на червената мафия в България, руският гражданин, офицер на руското военно разузнаване и по съвместителство бивш български премиер (като 4-м други като него бъгарски министър-председатели чужди граждани), Андрей Карлович Луканов.

  Като такива са създадени, такива са били, такива са и такива ще си останат и така и ще си отидат.

  ДПС ще се разпадне много бързо и неочаквано и напълно ше ичезне от политическия живот на България, колкото и да не им се вярва на мнозина, през следващите няколко години ЗАЩОТО НАЙ-ОСНОВНИТЕ Й РЪКОВОДИТЕЛИ СА БОСОВЕ НА МАФИЯ, ОСЪЩЕСТВИЛА НЕ САМО БЕЗБРОЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И КРУПНИ КРАЖБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НО И ФРАПИРАЩИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛСТВА И ПОСТОЯННИ КОНФРОНТАЦИИ И НАПРЕЖЕНИЕ НА ЕТНИЧЕСКА И ВСЯКАКВА ДРУГА ВЪЗМОЖНА ОСНОВА!

  ДПС СА РЕГИСТРИРАНИ АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО СЛЕД ЗАПОВЕД ЗА НАРУШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ЛИЧНО НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ, и са ЕТНИЧЕСКА "ПАРТИЯ", което означава, че де факто НИКОГА НЕ СА БИЛИ ЗАКОННА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ, ЧЕ ВИНАГИ СА БИЛИ НЕЗАКОННИ!!!

 • 6
  radkopiratko avatar :-|
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ

  До коментар [#5] от "info111":

  Съгласен съм с твоя коментар . Поздрави .

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#6] от "Радко":

  И аз съм съгласен с него:)
  Поздрави.

 • balla

  До коментар [#5] от "info111":

  Докато ГЕРБ не се разграничи от ДПС или пък не дойдат нормални партии във властта, няма отърване от ДПС

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "balla":

  ГЕРБ няма как да се разграничат от ДПС. В момента те са наемателите във властта, която реално се упражнява от движението. И това е не в резултат от проведени избори, а от корупционни хватки и поставяне в зависимости на хора на ключови постове през годините.

 • 10
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  Интересно - не беше ми хрумнало- циганите не са достоен заместител на българските турци като гласоподаватели на ДПС - защото не са лоялни
  Найс!
  ДПС се юрна да купува и защитава цигани - най-видно е това в Северозапада - защото намаляха традиционните му гласоподаватели
  Не знам преселиха ли се - уседналост ли е - или и двете
  Логично е - след като цялото население се топи - и на ДПС да му е физически трудно да поддържа 350-400 000 гласа всеки път
  Та ако ще трябва да разчита на 50-70 000 цигански гласа на всеки избори - ще трябва да си научи урока - че на тях не им пука - нито от парите - нито от заплахите - нито от репченето в парламента срещу Сидеров и ПФ
  Те не зависят от тютюна или някакво трайно производство
  Нито го схващат ДПС като работодател - нито като Водач
  Те просто нямат такива категории на мислене
  Ако ББ иска да намали ДПС - да поработи с циганите Но той не иска


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход