СОС с нови подправки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

СОС с нови подправки

След изборите на 25 октомври на ГЕРБ не му достига един глас за мнозинство в Столичния общински съвет.

СОС с нови подправки

Липсващият един глас за мнозинство в софийския общински съвет едва ли ще бъде сериозен проблем за ГЕРБ, но новите хора носят възможност за промяна в начина на управление

Мария Манолова
8572 прочитания

След изборите на 25 октомври на ГЕРБ не му достига един глас за мнозинство в Столичния общински съвет.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


На пръв поглед победата на Йорданка Фандъкова преди две седмици, която я остави в кметския стол на София за трети пореден мандат, бе безапелационна. Кметицата успя да събере над 60% подкрепа при резултат от 53% четири години по-рано. На фона на спадналата избирателна активност Фандъкова реално прибавя гласове за себе си.

При листата на ГЕРБ обаче има драстична разлика. Партията на кмета губи 60 хил. гласа спрямо изборите на 2011 г. Така ГЕРБ губят не само мнозинството си като брой съветници в Столичния общински съвет (СОС) - органът, който реално движи управлението на града, но и подкрепа сред софиянци, които очакват промяна на стила на управлението в най-голямата българска община. В последните четири години ГЕРБ имаше спокойствието на пълно мнозинство от 33-ма съветници и удобството да не трябва да се съобразява с останалите партии.

Сега в София партията е поставена в същата позиция както в държавата -  привидно мнозинство, зад което стоят все по-малък брой граждани, докато все по-малък брой са политически активни. Изборът също й е познат - или да търси плаващи мнозинства, или да си намери твърд партньор. Разбира се, ГЕРБ винаги могат да примамят един двама на своя страна, когато им се налага, което правят и в Народното събрание. Извън техническия въпрос за това как ще си набави един или повече гласове в СОС пред ГЕРБ стои по-голям въпрос - как да разшири базата на гражданска подкрепа сред онези, които не са се впечатлили от най-видимите й постижения дотук - метрото, градският транспорт и детските градини. А те са около 800 хиляди души.

Очевидно в третия си мандат партията и кметът ще трябва да обърнат внимание на различни теми и проблеми. Този път обаче има сериозна отговорност и за тези, които влязоха в общинския съвет под флага на алтернативата. Като цяло шансът за София е същият както и на национално ниво - Реформаторският блок да не е просто група от индивидуалисти, които не могат да формират единна позиция, а да са адекватен партньор, който да движи по-голямата партия в правилна посока, а с нея и града.

Как ще изглежда следващото управление на София

На пръв поглед малко по-различното разпределение на общинските сили не е особен проблем за ГЕРБ. Вниманието ще бъде насочено другаде - от осемте по-малки партии зависи как и дали ще успеят да се групират така, че да бъдат чути максимално добре в съвета. Новият СОС обаче ще придобие окончателен вид с първото си заседание след седмици, а дотогава партиите разчертават планове и стратегии за работа в общината.

Засега ГЕРБ дава сигнали, че ще следва досегашната си стратегия и ще остави разпределението на постовете постарому. Елен Герджиков и Малина Едрева водеха листата с кандидати на партията и вероятно ще запазят постовете си на председател на СОС и председател на групата на ГЕРБ в съвета. Най-вероятно партията няма да прави и официална коалиция. "Ще търсим консенсус по важните за града въпроси, както сме правили и досега", коментира Елен Герджиков. Ако трябва да заемем термин от парламента, в определени моменти вероятно в общинския съвет ще трябва да се търси "златен пръст" за гласуване. На практика обаче това ще е нужно само ако насреща се изправи абсолютно единна опозиция.

Такава обаче едва ли ще се събере. В съвета ще влязат представители на целия политически спектър (а дори и такива, които направо излизат от познатата координатна система с политически убеждения като "Атака"), които няма как да се обединят в хомогенна група. За разлика от общинските съветници на ГЕРБ повечето от тях също така никога не са стъпвали в СОС. Това предимство в очите на тези, които искат промяна в общината, може да се окаже недостатък, ако те не успеят да се ориентират достатъчно бързо как да използват системата, за да има гласът им възможно най-голяма тежест.

Войната на таралежите

Така стигаме до Реформаторския блок с неговите 11 си места в съвета. Кметската кандидатура на Вили Лилков беше слаба (и събра с 20 хиляди гласа по-малко, отколкото тази преди четири години), но формацията има по-добър резултат в СОС. Дали ще има водеща роля обаче зависи от това как ще се справят с две предизвикателства. РБ е част от управленската коалиция на ГЕРБ на национално ниво, но избирателите на блока в София вероятно очакват той да е алтернатива, а не патерица на досегашния стил на управление на общинско ниво. Това вероятно ще я кара да пази тънък баланс между критиката и подкрепата за ГЕРБ. Вторият казус идва от това, че в листата на РБ има само мажоритарни кандидати с достатъчно индивидуалност, така че да привлекат хиляди избиратели за собствената си кауза. Това е и хубаво, и лошо, доколкото опитът на СОС със силните индивидуалности досега се свързва предимно с това да се защитават индивидуални интереси. Преди време социологът Живко Георгиев описа опасностите на работата в общината добре: "СОС е такова животно, че в момента, в който се сглоби, става надполитическо."

Задачата да са категорична опозиция както винаги остава в ръцете на БСП, макар че отсега тя изглежда трудно постижима. Калоян Паргов коментира пред "Капитал", че партията "ще отправи покана към всички леви и патриотични сили, които имат желание да се обединят около определени леви патриотични политики". На практика това са "Движение 21", АБВ, "Атака" и ВМРО. Преди изборите от БСП също направиха опит за обединение вляво, който остана неуспешен. Поне две от тези партии със сигурност няма да влязат в подобно комбинация и този път.

Ключов момент в процеса на уговаряне в момента е изискването всяка група в СОС да се състои от поне петима души. Участниците в група получават представители във всички комисии и имат основание за по-сериозни преговори за председателските им места. А засега комисиите са един от най-важните елементи на съвета. Както казва Иван Велков от "Зелените" - "досегашната политика е общинският съвет да е инструмент за гласуване на предварително взети решения в комисиите".  Обратно, ако не са в група, съветниците от по-малочислени партии рискуват да попаднат в същата клопка като независимите депутати, поемайки ролята на безгласни букви, от които нищо не зависи.

Около това в момента се въртят и плановете на по-малките партии: ВМРО и коалицията около АБВ - с по трима съветници, "Глас народен" и "Движение 21" - с по двама, а "Зелените" - с един. Тези общо единадесет души вероятно ще трябва да се наместят в две отделни групи. Засега е ясно, че нито ВМРО, нито "Движение 21" ще приемат поканата на БСП за широка коалиция. "Ние ще търсим изцяло националистическо обединение," коментира пред "Капитал" водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки. Ако групирането на ВМРО и "Атака" се осъществи, за останалите партии не остават твърде много варианти, в които да се комбинират. Пред "Капитал" съветникът от "Зелените" Иван Велков коментира, че "в момента всички искат да си говорят с нас". На практика програмите и предложенията на неговата партия, както и например на "Движение 21" и "Глас народен", до голяма степен се припокриват, което би улеснило обща тяхна платформа в СОС.

Имат ли шанс конкретните каузи

Преференциите и протестният вот този път вкараха в общинския съвет свежи лица, много от които нямат опит в общината, но пък имат ентусиазъм и конкретни идеи, за които ще работят. Независимо от комбинациите помежду си, в които решат да играят, повечето малки партии влизат с обещание за промяна.

На принципно ниво всеки от тях предлага повече участие на гражданите в управлението на града. Иван Велков от "Зелените" обещава, че ще кани граждани на заседания на комисии, според Иво Божков от РБ всяко по-важно градоустройствено решение трябва да бъде предшествано от дискусия между граждани, експерти и общината, а Симеон Славчев от "Движение 21" говори за налагане на нов стил на комуникация. Алтернативните партии казват и че ще се борят за повече прозрачност в работата на градската управа и отчетност на общинските дружества. За "Движение 21" приоритет ще бъде достъпната градска среда, "Зелените" ще се фокусират в екологични мерки и в оптимизиране на общинските финанси. Почти всеки от новите играчи в съвета се интересува от комисията по архитектура и градоустройство и смята, че главният архитект на града Петър Диков трябва да бъде сменен, а водената от него дирекция - реформирана.

Разбира се, всяко от тези предложения ще остане илюзия, ако ГЕРБ не реши да търси повече гражданска подкрепа именно чрез идеите на новите си колеги. А това ще е нова задача - защото досега разпределението на силите в СОС не го изискваше, а и защото това невинаги е стилът на партията на Бойко Борисов.

На пръв поглед победата на Йорданка Фандъкова преди две седмици, която я остави в кметския стол на София за трети пореден мандат, бе безапелационна. Кметицата успя да събере над 60% подкрепа при резултат от 53% четири години по-рано. На фона на спадналата избирателна активност Фандъкова реално прибавя гласове за себе си.

При листата на ГЕРБ обаче има драстична разлика. Партията на кмета губи 60 хил. гласа спрямо изборите на 2011 г. Така ГЕРБ губят не само мнозинството си като брой съветници в Столичния общински съвет (СОС) - органът, който реално движи управлението на града, но и подкрепа сред софиянци, които очакват промяна на стила на управлението в най-голямата българска община. В последните четири години ГЕРБ имаше спокойствието на пълно мнозинство от 33-ма съветници и удобството да не трябва да се съобразява с останалите партии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK