Фасадите на сградите няма да могат да се променят

Измененията на Закона за етажната собственост трябва да спрат остъкляването на балконите и индивидуалното саниране на апартаментите

Всички опити за забрана на остъкляването на балконите досега се оказаха безуспешни
Всички опити за забрана на остъкляването на балконите досега се оказаха безуспешни    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Всички опити за забрана на остъкляването на балконите досега се оказаха безуспешни
Всички опити за забрана на остъкляването на балконите досега се оказаха безуспешни    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Външният вид на сградите повече няма да може да се променя от всеки собственик на апартамент. Това означава, че извършваното от десетилетия остъкляване на балкони ще отпадне, а санирането няма да може да се прави индивидуално. Това става ясно от приетите в петък от парламента промени на първо четене в Закона за етажната собственост. С тях се забраняват дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост. Според промените подобни конструктивни изменения на външния вид на сградите вече ще може да стават само със съгласието на общото събрание на собствениците. Депутатите приеха и редица промени, които засягат управлението, взимането на решения и засилване на отговорностите на домоуправителите, както и възможността да се прехвърлят част или всички правомощия по управление на етажната собственост на юридически лица. Новите правила могат да се тълкуват като опит за отпушване на реалното прилагане на националната програма за безплатно саниране, която правителството започна преди около година.

Въпрос на разрешение

С приетите промени, за да могат гражданите да санират апартамента или да остъклят балкона си, ще трябва да получат одобрение от управителния съвет на блока. Без такова ще трябва да поискате разрешение от главния архитект или отговорната институция. В същото време с други изменения в закона се променя начинът, по който се взима решение на общите събрания на управителния съвет на блока. Вече ще е достатъчно 50%+1 от собствениците да са съгласни, за да може да бъдат предприети дадени действия, свързани с управлението на блока. Досега се изискваше мнозинство от 67% от притежателите на имоти.

"Остъкляването на терасата не е енергийна ефективност, това е фасадно изменение на самия блок. За това обаче ще ви трябва 50% плюс 1 от този вход да вземе решение дали ще си промените фасадата, дали ще си я боядисате в розово, или ще си нарисувате нещо. Ако не успеете да съберете тези проценти, трябва да искате разрешение от главния архитект или съответната институция. Ако ви разрешат промяна на фасадата тези институции, никой не ви пречи да си я промените", коментира пред mediapool.bg депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Той допълва, че това, което вече е направено, няма как да се събори, но оттук нататък трябва да се спазва новият по-стриктен закон по отношение на остъкляването на балконите и индивидуалното саниране.

Освен това с измененията на закона мнозинство от 67% ще се изисква само за решението за създаване на сдружение на собствениците, което да предоставя правомощията по управлението на етажната собственост на физически или юридически лица, които не притежават имот в сградата. Досега липсваше механизъм, с който собствениците или общината да накарат собственик, който не е съгласен с общото саниране, да допусне в имота си експертите, които преценяват какви дейности трябва да се направят, или пък строителите. Занапред след решение на общото събрание кметът на общината или района ще може да задължи собственика да осигури необходимия достъп. По този начин се улеснява кандидатстването по националната програма за безплатно саниране.

Спешните ремонти

Промените предвиждат задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност. Според приетия на първо четене текст вече управителите на сградите ще могат да бъдат наказвани с глоба при неизвършването на подобни спешни ремонтни дейности. Санкцията ще бъде в размер от 500 до 1000 лв. за управителите, а тази за кмета на общината или района - с 300 до 700 лв. Ако на общото събрание не се стигне до решение за събиране на средства за осъществяването на подобен неотложен ремонт, домоуправителят ще може да поиска от кмета на общината да издаде заповед, с която да задължи собствениците да направят ремонта до три месеца. При неспазване на заповедта ще бъдат налагани санкции от 500 до 1000 лв. Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управител.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Остъкляването на терасата не е енергийна ефективност, това е фасадно изменение на самия блок."

  От инженерна гледна точка то представлява и двете неща - защото безспорно е, че намлява топлинните загуби, т.е. подобрява енергийната ефективност. Така формулирано горното твърдение има вероятно някакъв юридически смисъл.

 • 2
  l_i_k_a_t_a avatar :-|
  l_i_k_a_t_a

  След 20 години закъснение.

 • 3
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  ГЕПБ и ДПС скоро забраняват големите цици...

 • 4
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Навремето имахме безплатно здравеопазване и образование - сега имам безплатно саниране. Да е жива и здрава народната власт :)

 • 5
  marin92 avatar :-|
  Marin Nikolov

  До коментар [#4] от "ivanalex2":

  Надявам се Д-р Москов да въведе безплатно лечение на треската за тоталитаризъм. Обществото ни страда повече от нея, от колкото от сърдечни заболявания.

 • 6
  lout66 avatar :-|
  lout66

  Много ми е интересно , как ще стане това с остъкляването и санирането .В деня на приемането на закона ще заснемат всички сгради , и ще знаят колко от тях са с вече остъклени балкони и колко от тях са санирани .
  Те не искат а може би и не могат да дадат информация кой е собственика на даден апартамент , за да можем да си съберем дълговете .А сега за един ден ще знаят текущото състояние на всички сгради във България .

 • 7
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  До коментар [#5] от "Marin Nikolov":

  Ми то безплатното саниране е толкова безплатно, колкото и безплатното здравеопазване и образбование.

 • 8
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Терасата/балконът е предназначен да даде в едно градско жилище малко контакт с околната среда. Енергийна ефективност се постига чрез качествена дограма или стени. Всички импровизации у нас са си просто кич. Или промяна на площта на имота.

 • 9
  marin92 avatar :-|
  Marin Nikolov

  До коментар [#7] от "ivanalex2":

  Добре, аз съм съгласен да платя за лечението на горепосочената от мен треска. Обаче няма да стане с антибиотици, по-сериозна е болестта. Предлагам всеки, който започва изречение с "Навремето.." и го завърши с възхвала на комунизъмъ, да бъде идентифициран и изхвърлен от организмът който представлява българското общество. Защотото както раковите клетки не стават здрави, така и хора като Вас няма как да бъдат полезни.

 • 10
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  До коментар [#9] от "Marin Nikolov":

  Вижте, аз не хваля комунизма. Просто бях подразнен от словосъчетанието "безплатно саниране", което се използва в статията. Няма безплатно саниране, както и безплатно здравеопазване и образование.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход