Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 9 ное 2015, 15:38, 78871 прочитания

Какво показва новият рейтинг на университетите

Софийският университет поддържа лидерската си позиция, а близо половината висшисти в България работят на позиция, за която не се изисква висше образование

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
И тази година новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България показа, че шансовете на студентите за бъдеща реализация значително се влияят от избора на университет и специалност. Данните, които бяха представени в понеделник, потвърждават големите различия в дохода, безработицата и приложението на придобитото висше образование според специалността и университета.

И все пак завършеното висше образование значително увеличава шансовете за реализация. Средният осигурителен доход на завършилите е 925 лв., а делът на регистрираните безработни сред тях е 3,74% - много под средната за страната.


Изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев, който участва консорциума, развиващ рейтинга, коментира, че тази година се забелязва леко подобрение по отношение на връзката висше образование - пазар на труда, но то не е достатъчно, за да промени общата картина. Забелязва се тенденция за рационализиране на избора на кандидат-студентите - намалява броя на тези, които влизат в най-масовите специалности и се увеличават тези в направленията с дефицит. Правото например вече не е третата най-желана специалност и се измества от педагогиката. Продължава обаче негативната тенденция завършилите да не работят на позиция, която изисква висше образование. През последните години този дял устойчиво е около 50-те процента, като тази година е 53%. И важи и за най-масовите специалности - две трети от завършилите икономика и администрация и управление работят на позиция, която не изисква висше образование.

Всеки четвърти завършил пък не се осигурява в страната, което може да означава, че или е емигрирал или е икономически неактивен или е в преход между образование и работа. Това също е трайна тенденция вече пета година. Между неосигуряващите се в страната са 30% от завършилите медицина.
 
Кои са най-масовите направления
(Брой студенти)  
Икономика 57375
Администрация и управление 26238
Педагогика 12141
Право 11136
Комуникационна и компютърна техника 8879

Кой къде е

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на първо място в 21 от 24 професионални направления, с които участва в класациите. Техническият университет-София води в шест от общо девет направления. Медицинският университет-София е първи във всички направления, в които обучава студенти. С по две пъри места са Аграрният университет-Пловдив, Медицинският университет-Варна и Тракийският университет в Стара Загора. Единствената класация, която се оглавява от частно висше училище, е в направление "Администрация и управление", където начело е Американският университет в Благоевград. (виж таблиците накрая на текста)
 
В кои специалности се учи най-много
(Среден брой часове на седмица за подготовка на един студент)  
Медицина 40.64
Фармация 37.23
Стоматология 36.61
Обществено здраве 35.99
Архитектура, строителство и геодезия 35.76
Военно дело 35.46
Биологически науки 33.45
Транспорт, корабоплаване и авиация 33.13
Химични технологии 32.64
Филология 31.67

Софийският университет, Медицинският университет-София и Химикотехнологичният и металургичен университет имат най-висок индекс на цитируемост на научните публикации. 18 български висши училища въобще не присъстват в основните международни бази данни за наука.
 
Къде се правят най-добрите научни изследвания
(Индекс на цитируемост по международната база данни Scopus )  
СУ, Физически науки 49
СУ, Математика 48
СУ, Химически науки 33
Медицински университет-София, Фармация 28
Медицински университет-София, Медицина 28

Работа намират най-вече медицитеЗа поредна година завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело са най-включени на пазара на труда - безработицата сред тях е най-ниска (под 1%) и в най-висока степен прилагат образованието си (над 90%). Според Георги Стойчев медицината е "бръшляновата лига" на българското висше образование - в тези специалности се приемат студенти с най-успешни дипломи за средно образование, реализацията на студентите е почти 100%, а делът на чуждестранните студенти - най-голям.
 
Къде има най-много чуждестранни студенти
(% чуждестранни студенти в направлението)  
Медицина 41.9
Фармация 30.78
Стоматология 30.47
Ветеринарна медицина 16.86
Обществено здраве 13.87
Математика 7.19
Политически науки 6.77

Най-висока безработица се наблюдава сред завършилите животновъдство (6,13%) и история и археология (5,57%). Студентите по туризъм и по изобразително изкуство имат най-малък шанс да работят на позиция, която изисква висше образование. Сред завършилите туризъм например само един от всеки пет е нает на позиция, за която се изисква висше образование.
 
Какви кадри се търсят
Икономика 47
Администрация и управление 21
Машинно инженерство 17
Електротехника, електроника и автоматика 15
Информатика и компютърни науки 14
(Дял на работодателите, заявили, че наемат или очакват да наемат кадри от това направление)
 
Какви кадри ще се търсят в бъдеще
Комуникационна и компютърна техника 66.19
Електротехника, електроника и автоматика 64.23
Здравни грижи 58.16
Обществени комуникации и информационни науки 57.78
Машинно инженерство 55.4
Химични технологии 53.65
Материали и материалознание 53.44
Енергетика 52.45
Информатика и компютърни науки 50.37
Медицина 50.21
(Дял на работодателите, изразили очакване, че през следващите 5 години нуждата им от кадри, завършили направлението ще се увеличи, намален с дела на работодателите, очакващи, че нуждата им от такива кадри ще се намали)

В повечето специалности реализацията на пазара на труда зависи до голяма степен от това в кое висше училище си завършил. Най-висок среден месечен облагаем доход получават завършилите информатика и компютърни науки в Софийския университет (над 3 хил. лв.) и завършилите администрация и управление в Американския университет (над 2750 лв.). Завършването на тези специалности в други университети обаче не гарантира подобна реализация. Това важи и за направления, в които има дефицит на кадри - завършилите информатика в Русе или Шумен например нямат шанс за толкова добра реализация като колегите си от София, което показва, че изборът на образование трябва да е свързан и с бизнеса, който се развива в региона. Университетите извън столицата обаче са особено силни по отношение на обучението на учители и други специалисти за обществения сектор.
 
Кои студенти се реализират най-добре
(Среден месечен облагаем доход на завършилите)  
СУ, Информатика и компютърни науки 3046.5
Американски университет, Администрация и управление 2755.01
Минно-геоложки университет, Машинно инженерство 2421.09
НБУ, Информатика и компютърни науки 2331.94
Медицински университет-Пловдив, Обществени здраве 2144.4
СУ, Математика 2118.07
ТУ-София, Комуникационна и компютърна техника 2068.74
СУ, Икономика 1983.9
Американски университет, Информатика и компютърни науки 1886.51
НБУ, Комуникационна и компютърна техника 1807.82

Какво следва от рейтинга

Освен за ориентация на кандидат-студенти, смисълът от университетския рейтинг е да е насочва политиките във висшето образование. Зам.-министърът на образование и науката проф. Николай Денков коментира по време на представянето на новите данни, че оценката от рейтинга вече се отразява на финансирането на дуржавните висши училища и планът е този критерий да се засили с годините. Тази година 12,8% от субсидията се определя на базата на качеството на обучението в университета и връзката с пазара на труда на завършилите. Следващата година този дял трябва да се увеличи на 25%, а до 2020 г. да стигне 60%. Това би трябвало да скъса връзката финансиране-брой студенти, която доведе до масовизация във висшето образование и фокус върху количество вместо качество.

"Броят кандидат-студенти намалява и ще продължи да намалява", заяви проф. Денков и добави, че ще се върви към спиране или намаляване на приема в тези специалности, които показват ниски резултати, но за които държавата в момента дава субсидия. Това няма да става автоматично от държавата, а чрез стимули за тези университети и специалности, които показват добро качество на обучението и научните изследвания, както и успешна връзка с пазара на труда.

Според зам.-министър Николай Денков рейтингът трябва да стане и инструмент за фирмите като им показва откъде идват проблемите при недостига на специалисти. В момента висшите училища са ориентирани основно към кандидат-студентите и техните желания, които не винаги съответстват на нуждите на пазара, добави проф. Денков. Министерството планира да въведе и целево финансиране за трудни, но приоритетни за държавата направления като инженерни, природни и математика. В момента едва 0,4% от студентите в България се обучават в такива специалности, в сравнение с 4% в Европа. Идеята е висшите училища да получават средства, които да правят поддържането на тези направления по-изгодни, а студентите да се стимулират със стипендии.

Финансиране според качеството ще има и по отношение на научните изследвания, както и на регионалната значимост на университета.

Образователното министерство има и данни, че много висши училища вече са започнали да взимат управленски решения, базирани на информацията в рейтинга.
 
Най-добрите висши училища по...
Администрация и управление   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Американски университет в България 67 0.94 1663.65
2 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 63 2.56 1377.73
3 Технически университет - София 59 2.52 1253.25
4 Университет за национално и световно стопанство - София 58 2.86 1243.8
5 Нов български университет 55 3.39 1288.94
         
Архитектура, строителство и геодезия   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Университет по архитектура, строителство и геодезия 64 2.11 936.23
2 Академия на министерството на вътрешните работи 61 0.23 1122.36
3 Висше транспортно училище Тодор Каблешков 54 2.6 1031.14
4 Минно геоложки университет "Св. Иван Рилски" 51 2.89 988.17
5 Висше строително училище "Любен Каравелов" 50 2.92 775.16
         
Икономика   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 68 1.58 1587.95
2 Американски университет в България 67 0.35 1556.66
3 Университет за национално и световно стопанство - София 61 2.74 1210.01
4 Нов български университет 54 2.72 1132.74
5 Висше транспортно училище Тодор Каблешков 51 3.05 996.72
         
Информатика и компютърни науки   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 75 0.91 2015.5
2 Американски университет в България 64 2.08 1543.06
3 Нов български университет 63 1.33 1693.81
4 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 57 3.47 1076.76
5 Университет по библиотекознание и информационни технологии 56 2.17 1223.79
         
История и археология   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 56 4.44 819.81
2 Нов български университет 50 1.46 757.38
3 Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" 46 6.93 628.89
4 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 42 6.72 701.09
4 Югозападен университет "Неофит Рилски" 42 12.06 636.34
         
Комуникационна и компютърна техника   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Технически университет - София 73 1.3 1646.82
2 Технически университет - Варна 59 2.53 1105.74
3 Висше транспортно училище Тодор Каблешков 55 1.83 1110.79
4 Нов български университет 54 2.02 1356.44
5 Русенски университет "Ангел Кънчев" 53 4.07 907.09
         
Медицина   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Медицински университет - София 76 0.28 1155.06
2 Медицински университет " Проф.д-р Параскев Стоянов" - Варна 74 0.26 1213.98
3 Медицински университет - Пловдив 71 0.46 1208.26
4 Медицински университет - Плевен 70 0.28 1169.62
5 Тракийски университет 65 0.55 1124.8
         
Педагогика   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 59 3.05 802.33
2 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 53 3.61 679.79
3 Русенски университет "Ангел Кънчев" 51 4.42 654.38
3 Тракийски университет 51 4.76 728.36
         
Право   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 63 1.97 1003.94
2 Университет за национално и световно стопанство - София 58 3.9 1014.91
3 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 53 4.86 890.53
4 Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" 52 4.56 975.95
4 Югозападен университет "Неофит Рилски" 52 5.11 957.87
         
Психология   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 62 2.49 1132.35
2 Нов български университет 52 2.63 911.57
3 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 49 4.17 765.79
4 Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" 44 5.72 776.49
         
Социология, антропология и науки за културата   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 57 2.01 1042.32
2 Университет за национално и световно стопанство - София 50 2.74 1012.12
3 Нов български университет 49 2.78 996.89
4 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 44 4.17 759.49
5 Югозападен университет "Неофит Рилски" 41 5.79 643.29
         
Филология   Общ резултат Безработица сред завършилите Осигурителен доход на завършилите
1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" 63 2.21 1125.96
2 Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" 51 3.94 775.51
2 Нов български университет 51 1.88 936.54
3 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 49 4.26 707.72
3 Югозападен университет "Неофит Рилски" 49 5.37 743.69
Източник: Рейтингова система на висшите училища в България 2015. Целият рейтинг можете да намерите на http://rsvu.mon.bg

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството тества шпионски и аналитични софтуери за следене на коронавируса 3 Правителството тества шпионски и аналитични софтуери за следене на коронавируса

По неофициална информация МВР и "Информационно обслужване" вече експериментират с израелската платформа Wisdom Stone

1 апр 2020, 1644 прочитания

Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха 1 Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха

И още: Прогнозите за икономическите ефекти от пандемията се влошават, възстановява се производството в Китай

31 мар 2020, 2830 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Делото срещу Станишев най-накрая ще тръгне

Съдът най-накрая връчи обвинителния акт на бившия премиер

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10