Какво показва новият рейтинг на университетите

Софийският университет поддържа лидерската си позиция, а близо половината висшисти в България работят на позиция, за която не се изисква висше образование

Софийският университет продължава да държи лидерска позиция
Софийският университет продължава да държи лидерска позиция    ©  Георги Кожухаров
Софийският университет продължава да държи лидерска позиция
Софийският университет продължава да държи лидерска позиция    ©  Георги Кожухаров

И тази година новото издание на рейтинговата система на висшите училища в България показа, че шансовете на студентите за бъдеща реализация значително се влияят от избора на университет и специалност. Данните, които бяха представени в понеделник, потвърждават големите различия в дохода, безработицата и приложението на придобитото висше образование според специалността и университета.

И все пак завършеното висше образование значително увеличава шансовете за реализация. Средният осигурителен доход на завършилите е 925 лв., а делът на регистрираните безработни сред тях е 3,74% - много под средната за страната.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  yaroslav.1 avatar :-|
  yaroslav.1

  От 3 години идват стажанти юристи при мен и не мога да скрия изненадата си от констатацията си. Третокурсници от СУ не могат да обяснят каква е разликата между процесуална и материална. Дълбоки реформи са нужни в ЮФ при СУ, защото да не казвам голяма дума, но колегите им от УНСС ги минават във всяко едно отношение. Колкото по-рано спрат да разчитат студентите на СУ на името на университета им и не се хванат сериозно над теорията и практиката, то толкова по-добре. Срам ме е като си спомня равнището му, аз като го завършвах и сегашното положение.

 • 2
  stoyan_hristov avatar :-|
  Stoyan Hristov

  много добра статия браво! Най накрая някой да покаже и да каже че целта на образованието е да си намери човек добра работа и да де добър в нея! Много хор аси учат нещо и после няма работа ... и работят нещо за което не се иска университет или съвсем друга специалност....

 • 3
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Как може Софийският университет да поддържа лидерска позиция, когато там нито студентите, нито преподавателите ходят на лекции?

 • 4
  vok46365604 avatar :-|
  vok46365604

  Едно време рейтингите бяха по брой кандидати за едно място, сега като кандидатите са по-малко от местата измислиха рейтинги :)
  качество нула е на всякъде, с изкуфели преподаватели инеадекватни студенти без грам дисциплина и празни зали...
  влезте в някой университет е час пик и ще видите колко е пусто...

 • 5
  vok46365604 avatar :-|
  vok46365604

  Явно нивото е еднакво на всякъде и за това Пловдивския Университет изненадващо увеличава броя студенти през последните години. Все пак всеки се бори за субсидия а на студентите им все едно кой университет ще завършат

 • 6
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  Леко издиша класацията. Защо не се взема предвид броя завършили в определено направление в даден университет. Правим сравнение в направление Икономика, когато в един университет завършват 100 човека на година, а в друг 3000. Единия реализира 98 човека другия 2910 и съответно има по -добър показател от гледна точка на безработица, а от там се вдига и общия резултат.

 • 7
  kvz20472433 avatar :-|
  kvz20472433

  Нещо не ми се връзват тия рейтинги! Например на предпоследната графика средния месечен облагаем доход на завършилите Американския университет, Администрация и управление е 2 755 лв (втория ред). На последната таблица обаче, същата специалност от същия университет вече е с осигурителен доход 1 663 лв (на първия ред). При положение, че максималния осигурителен доход е 2 600 лв, как така едни и същи хора дават разлика от близо 1 100 лв между облагаем и осигурителен доход? Или тия рейтинги не стават за нищо или колегите от Американския са супер добри в укриването на осигуровки?

 • 8
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  При положение, че сега всички са вишисти, че и с две виШи, няма как някои да не работят работа, която не висше, а и никакво образование не иска.
  В момента висшето показва, че човекът има поне 80% шанс, да си напише името правилно.
  Давам пример, от скорошен разговор с майка ми, която е родена на село, в началото на втората световна война и е завършила средно образование счетоводство, с което цял живот е работила в банка. На въпроса, защо не е завършила висше, тя каза:
  "Когато бях млада, висшето не се изискваше за почти никаква позиция. Трябваше човек да може, да знае и да си върши работата. ГЛАВНИЯ счетоводител на банката в окръжния град беше със средно."
  Сега всяка касиерка в банка е с висше...

 • 9
  zvm17475550 avatar :-P
  Таралеж

  Ами дайте ги в световната класация. Ама как ще ги дадете като там български университет няма.

 • tily_lily

  До коментар [#9] от "Ежко":

  Как да има български университет в световните класации, като виж какви "студенти" се обучават. Без ничия помощ можете да си представите критериите на този "университет", преподавателите, системата на оценяване и резултатите с диплома. (този "резултат", който ще видите, вече се е реализирал...)

  http://bnt.bg/news/izbori2015/studentka-stana-kmet-na-s-tatul


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход