История за два манастира и една война

Какво поиска от България вселенският патриарх и защо то предизвика скандал с Бойко Борисов

Вселенският патриарх Вартоломей І отслужи литургия в "Св. Александър Невски", получи орден от президента, предизвика скандал и си тръгна, без да се е видял с Бойко Борисов.
Вселенският патриарх Вартоломей І отслужи литургия в "Св. Александър Невски", получи орден от президента, предизвика скандал и си тръгна, без да се е видял с Бойко Борисов.    ©  Георги Кожухаров
Вселенският патриарх Вартоломей І отслужи литургия в "Св. Александър Невски", получи орден от президента, предизвика скандал и си тръгна, без да се е видял с Бойко Борисов.
Вселенският патриарх Вартоломей І отслужи литургия в "Св. Александър Невски", получи орден от президента, предизвика скандал и си тръгна, без да се е видял с Бойко Борисов.    ©  Георги Кожухаров

1000 години от смъртта на Самуил минаха и заминаха, паметник с неговия лик (и очи) се издигна насред София, президент и цар отидоха до Солун, за да се поклонят на костите на българския владетел, а една дълга мисия за връщането на тези кости на българска земя се провали за пореден път.

Но призраците от миналото имат навика често да надигат глава на Балканите, което си спомнихме тази седмица. По време на официалното си посещение в България, вселенският патриарх Вартоломей I избра точно момента на връчването на официален държавен орден "Стара планина", за да отправи едно историческо искане.

"От Вселенската патриаршия използваме този добър повод на нашата нова среща и създадения от дълго време климат на взаимно доверие, приятелство и искреност, за да отбележим, че особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят, а безспорно и преди всичко Вселенската патриаршия иска връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", обяви витиевато патриархът. След което уточни кои светини точно иска - тези, взети от двата манастира в Егейска Гърция "Богородица Икосифиниса (Косиница)" и "Св. Йоан Предтеча".

Това се оказа толкова скандално, че българският премиер Бойко Борисов се отказа от срещата си с Вселенския патриарх.

100 години по-късно

Въпросните ценности, сред които огромен брой византийски ръкописи и църковна утвар, са взети от манастирите от тайна българска мисия по време на Първата световна война през 1916 г. когато тогавашният директор на Народния музей и бъдещ премиер Богдан Филов, заедно с група от учени, съставят опис на паметниците на културата и прибират ръкописи, икони, църковна утвар, релефи и др. Малко по-късно манастирите пострадват по време на бойни действия. Заради секретността на мисията и някои хитрости (като например инсценировка на пожар във влак), гръцката страна така и не разбира, че ценностите са спасени и се намират в София. С договора между двете страни от 1923 г. всички въпроси са решени, а Гърция губи правото да ги иска по официален път.

Това обаче не й пречи да ги използва като разменна монета. Разследване на "Капитал" преди време откри, че тайна мисия начело с Марин Райков години наред се опитва да договори размяната на ръкописите и ценностите срещу костите на цар Самуил. Тази размяна почти е била договорена по време на първото правителство на Бойко Борисов. Проблемът е, че част от ценностите са в Националния исторически музей (чийто директор Божидар Димитров изглежда склонен да се спазари за тях), но друга част са във фондацията на проф. Иван Дуйчев. Тя е оглавявана от дъщерята на Добри Джуров - Аксиния Джурова, експерт по византийски ръкописи и история на изкуството (и агент на военното разузнаване). Центърът "Дуйчев", където са документите, е под съвместната опека на фондацията и Софийския университет.

Спешна среща между Борисов и проф. Джурова проваля тогава договорката. Самият премиер в интервю за сайта "Епицентър" признава това. "Вартоломей отдавна ги иска тези светини и когато за пръв път пред мен беше поставен този въпрос, аз помолих проф. Аксиния Джурова да ми ги покаже. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче Вселенската патриаршия по различни канали се опитва да ме атакува да бъдат върнати тези ценности", казва Борисов.

Ролята на Вартоломей

Искането, всъщност, въобще не е изненадващо - Гърция прави такива от десетилетия. Източници на "Капитал" потвърдиха още преди време, че въпреки отминаването на въодушевлението покрай 1000 години от смъртта на Самуил, сделката не е пропаднала съвсем и гръцката страна се опитва всячески да получи ценностите от България. Изненадваща този път е посоката, от която дойде - а именно от църквата.

Според Иван Желев, бивш началник на кабинета на патриах Максим, бивш декан на Богословския факултет и редактор в портала dveri.bg, тази позиция на Вартоломей не е нова. "Тези въпроси бяха поставени още при първото официално посещение на патриарх Неофит в Истанбул, когато посети Вартоломей", припомня той. Според него, основният натиск по темата идва над вселенския патриарх от Северна Гърция, където има силно желание този въпрос да се разреши. "Лошото е, че няма кой да му отговори и да му каже твърдо, че тези въпроси са разрешени и не са за това ниво", казва Желев. Той смята, че Вартоломей често има проблеми с другите автокефални църкви - например румънската и дори гръцката, така че споровете с българската не са необичайни.

Според дипломатически източник по-големият въпрос е защо въобще се е стигнало до тази визита, след като от нея не би възникнало нищо кой знае какво. Тя е по покана от БАН, които са предложили връчването на орден на Вселенския патриарх, правителството е одобрило, а Светият Синод е бил домакин на Вартоломей I. Според пространна статия в dveri.bg, основен организатор на цялото събитие е архимандрит Дионисий, с помощта на Ренета Инджова и председателят на БАН проф. Стефан Воденичаров. Документите за визитата, подписани от него, носели многозначителното "архимандрит Дионисий, избран, наречен и утвърден за Стобийски епископ". Дионисий е по-популярен като един от организаторите на схемата за сдобиване с титлата "архонт", заради което имаше протести срещу предлагането му за епископ миналата година. Тогава встъпването му бе отменено.

Така серия от лични и държавни интереси доведе до странната ситуация, в която един от двигателите на идеята за костите на Самуил - Росен Плевнелиев, връчи орден на друг радетел за размяната, която така и не се случи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  нищо чудно, в Гърция държава и църква са едно цяло. А целта на тази покана, мисля, беше да се възстанови мястото на българската църква при споменаването на църквите по старшинство от останалите патриарси

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  "...проф. Иван Дуйчев (участник в мисията на Богдан Филов)."
  --------------------------------------------------------------------------

  Ако е вярна годината на раждане на проф. Дуйчев, а имено 1907, то няма като как да е участвал във въпросната мисия със Филов, през Първата св.война.
  Известното за Дуйчев е, че е работил по подобни въпроси и отправял към България църковни ценности, свързани с бълг.история, но през Втората св.война, когато Вардарска Македония е под българско управление.

 • 3
  liliana_simeon avatar :-|
  Liliana Simeonova

  "проф. Иван Дуйчев (участник в мисията на Богдан Филов)" през 1916 г.?! Дуйчев на 9-годишна възраст ли е участвал в тази мисия? Защо БАН, а не Светият синод покани Вартоломей в навечерието на Вселенския събор?

 • 4
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  каква вселенска тъпня се получи и то с участието на Плевнелиев и Борисов...
  но това често се случва в нации където църковните дела са приоритет пред светското образование и технологиите ...

 • 5
  oggigeorgiev avatar :-|
  Огнян Георгиев

  До коментар [#2] от "нуцо":

  Благодаря за поправката, грешката е моя и е коригирана в текста. Дуйчев наистина участва в подобни инициативи, но не през Първата световна война.

 • 6
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Текст под снимката горе: "Вселенският патриарх Вартоломей І отслужи литургия в "Св. Александър Невски", получи орден от президента, предизвика скандал и си тръгна, без да се е видял с Бойко Борисов."

  Е,

 • 7
  bogry avatar :-|
  BoGry

  ... не бил се видял с Бойко Борисов! Да не е дошъл затова!? Снимката го показва - дошъл е да се види с набора си, да си похортуват за това-онова и единият да каже на другия как се правят тези работи "връщането"! Сега онзи дали е разбрал нещо, да каже! Все пак току-що е Хонорисан за Кауза! Но едва ли... Ако имаше акъл, Царя лично щеше да му ги занесе тези "свещени богослужебни ценности"! Само трябваше да прежали горите на Атон, защото нашият Цар е известен дървосекач!

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Църковните дела са доста специфични, за да се захваща човек-лаик да ги коментира.
  Не така, обаче, стои въпросът с "размяната" на ценни средновековни ръкописи, икони и църковна утвар срещу едно сандъче кости.
  Това е фиксидея на Плевнелиев, който от години ръчка тая търговия.

  Хора, не менкайте истински съкровища за варовик, та бил той и на цар.
  Гордейте се и четете книги, а не прехвърляйте кости.

 • 9
  ulg1410263502376388 avatar :-|
  Георги Петров

  "... по покана от БАН ... основен организатор на цялото събитие е архимандрит Дионисий, с помощта на Ренета Инджова и председателят на БАН проф. Стефан Воденичаров"

  За пореден път налагането на личния над обществения интерес води до грандиозен гаф.
  Предстоящото обявяване на кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров (академик , а не професор) за президент, поразително съвпада с посещението на г-н Вартоломей. Посещение оргинизирано от БАН и както изглежда , с намерението да се превърне в ПР акция.
  За техен лош късмет - неуспешна.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#9] от "Георги Петров":


  [quote#9:"Георги Петров"]с намерението да се превърне в ПР акция.
  За техен лош късмет - неуспешна.[/quote]

  Силно се надявам такъв да бъде и резултатът му на изборите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход