Правителството ще пише нов антитерористичен закон

Най-непосредственият риск за страната ни е миграционният поток, смятат членовете на Консултативния съвет по национална сигурност

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Министерският съвет в най-кратки срокове трябва да разработи и внесе в Народното събрание проект на закон за противодействие на тероризма. Това се разбраха днес политиците от всички парламентарно представени политически сили без "Атака" по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев. Повече подробности около въпросния нормативен акт не бяха обявени.

"Засилват се заплахите от асиметричен транснационален характер. Наблюдаваме експанзия на тероризма, основаващ се на религиозен и етнически екстремизъм вследствие на разпадащата се държавност в редица страни от Близкия Изток, Северна Африка, и др. Дългосрочен негативен ефект оказва феноменът чуждестранни терористични бойци", обяви президентът след заседанието на КСНС. Според държавния глава опасността от терористични действия в Европа се засилва в резултат на все по-осезаемото радикализиране на групи от обществото, особено в западноевропейските държави. Причината е участие на граждани от въпросните страни в операциите на т.нар. Ислямска държава и последващият износ на тероризъм обратно към Стария континент. "В това отношение е важно българските институции да предприемат достатъчно ефективни превантивни мерки, за да се предпазим от развитието на такива процеси и у нас", допълни Плевнелиев.

Участниците в КСНС също така са постигнали съгласие, че най-непосредствен и пряк риск за сигурността на България е продължаващият миграционен натиск. Политиците са се обединили около становището, че за момента ЕС е неспособен да изработи общи и справедливи правила за трайно решаване на проблема, както и първопричините за него, а също така да защити и външните си граници. "На изпитание са поставени основни общи политики на ЕС. Дъблинската система за отговорността за предоставяне на убежище не може да бъде оценена като адекватна на спецификата и мащаба на миграционния поток. Недостатъчно ефективна е и Шенгенската система за граничен и визов контрол", обяви президентът. Затова КСНС възлага да правителството да работи приоритетно за защита на българската държавна граница, да приеме план за действие в условията на мащабна миграционна вълна и да го подсигури технически и финансово.

Консултативният съвет отбелязва като негативен фактор за сигурността ни "засилваща се тенденция на глобално политическо противопоставяне между ЕС, НАТО, от една страна, и Русия, от друга." Основен проблем в тази насока са замразените конфликти в Черноморския регион, както и нерешените проблеми в Западните Балкани. Затова българските политици и институции определят като свой приоритет ускорената евроинтеграция на бившите югорепублики "при спазване на критериите за членство и гарантиране на българските национални интереси".

Кибератаките от последните две седмици също бяха обсъдени от членовете на КСНС. Политическите сили са се разбрали Министерският съвет ускорено да приеме стратегия за киберсигурност и план за действие в случай на хакерска офанзива. По предварителна информация към правителствения Съвет за сигурност трябва да се изгради специална координираща мрежа, която да се занимава със защитата на информационната и комуникационната инфраструктура на държавата и да може да реагира бързо и адекватно в случай на онлайн-инциденти.