IT секторът вдигна броя на наетите и средната заплата за година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

IT секторът вдигна броя на наетите и средната заплата за година

IT секторът вдигна броя на наетите и средната заплата за година

На тримесечна база има спад заради края на туристическия сезон

15837 прочитания

София, Враца, Стара Загора и Варна са областите с най-високи средни възнаграждения.

За една година  броят на наетите и средната работна заплата в България са се повишили, като това се дължи почти изцяло на IT сектора, а при заплащането и на администрацията, показват данните на НСИ за третото тримесечие. Спрямо април - юни 2015 г. обаче те намаляват с 1.7% (38.9 хил. души) заради сезонния фактор - най-много спада броят на наетите в туризма. Средното заплащане в страната също отбелязва лек спад от 0.6% през третото тримесечие спрямо второто, като той е най-голям при финансовите и застрахователните дейности, образованието и производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия.

Все повече наети IT специалисти

Наетите в края на септември спадат до 2.27 млн. души, като спрямо юни най-голямо понижение се наблюдава в сектора на хотелиерството и ресторантьорството (с 22.1%), както и в културата, спорта и развлеченията. Традиционно през летния сезон се откриват повече работни места в туризма, но в края на септември след сезона те се закриват. За сметка на това с настъпването на новата учебна година се увеличават наетите в сектор "Образование" - с 1.2%. Повишава се броят на наетите и в дейността "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване".

На годишна база все пак се отбелязва увеличение, макар и минимално (0.9%), на общия брой наети лица, като трайно се утвърждава тенденцията най-бързо да расте броят на служителите в областта на IT (с 9.1%). Това подсказва, че търсенето на IT специалисти в страната продължава да расте, а те получават и най-високите заплати. Увеличават се и работещите в преработващата промишленост и в транспорт, складиране и пощи. През септември най-голям дял от наетите (22%) работят в преработващата промишленост и в търговията и ремонтите на автомобили и мотоциклети (17.2%). Най-малко са работещите в добивната промишленост и в операциите с недвижими имоти.

По-подробните данни на НСИ показват, че по-съществено намаляване на броя на наетите лица през септември се регистрира очаквано в областите по Черноморието – Варна, Добрич, Бургас. Известен спад обаче има и в София-град: от 720 447 през август до 717 167 души през септември. В другите области като цяло цифрите остават на нивата си от предходните няколко месеца.

Най-много се получава в София, най-малко във Видин

През третото тримесечие брутната средна заплата е 874 лв., по-ниска с 0.6% спрямо второто тримесечие, но по-висока с 8% спрямо същия период на 2014 г.

София (столица) е единствената област в страната със средна брутна заплата над 1000 лв. – 1198 лв. през септември. Това е и причината статистиката да показва, че средното заплащане в Югозападния район е високо (1087 лв.). В другите области от региона обаче – Благоевград, Кюстендил, Перник, заплатите са на практика почти двойно по-ниски – не повече от 677 лв. (в Перник). След София областите с най-високи средни заплати през септември са Враца (900 лв., вероятно поради по-високите заплати в АЕЦ "Козлодуй"), Стара Загора (900 лв.) и Варна – с 822 лв. Средното възнаграждение е най-ниско в област Видин, Благоевград, Кюстендил и Смолян.

По сектори през третото тримесечие спрямо същия период на 2014 г. най-голямо е увеличението на заплатите в административните дейности, култура, спорт и развлечения, както и в IT сектора. Заплатите продължават да са по-високи в обществения сектор, където размерът им е 911 лв. Тези в частния сектор спадат с 5 лв. в сравнение с предишното тримесечие до 862 лв.

Традиционно най-високото средно възнаграждение е в IT сектора – 1985 лв. За една година то се е увеличило с 232 лв. Топ 3 на секторите с най-високи заплати се допълва от производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, както и от финансовите и застрахователните дейности. Без изненади най-ниско е заплащането в туризма и административните дейности.

Технологичният сектор е един от най-устойчиво развиващите се
Фотограф: Fabrizio Bensch
София, Враца, Стара Загора и Варна са областите с най-високи средни възнаграждения.

За една година  броят на наетите и средната работна заплата в България са се повишили, като това се дължи почти изцяло на IT сектора, а при заплащането и на администрацията, показват данните на НСИ за третото тримесечие. Спрямо април - юни 2015 г. обаче те намаляват с 1.7% (38.9 хил. души) заради сезонния фактор - най-много спада броят на наетите в туризма. Средното заплащане в страната също отбелязва лек спад от 0.6% през третото тримесечие спрямо второто, като той е най-голям при финансовите и застрахователните дейности, образованието и производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  m_style avatar :-|
  m_style

  Стига с тия глупави анализи - IT сектор, Банки, туризъм, бла-бла...
  Дайте данни по следните критерии, а анализи сами ще си направим:
  1.Колко души работят в държавната администрация?
  2.Колко в общините и местната власт, вкл. градски транспорт, чистачи, косачи, чистота и т.н.?
  3.Колко в силовите ведомства - армия, полиция, пожарна?
  4.Колко в държавните фирми като БДЖ, НЕК, ЕСО, БЕХ, РВД и т.н.?
  5.Колко в общинските предприятия, вкл. ТЕЦ и ТЦ, ВИК?
  6.Колко са заетите във фирми, чийто оборот над 90% идва от ЗОП или държавни и общински поръчки?
  7.Колко са заетите, получаващи заплати от държавен и общински бюджет като дейци на образованието, културата, болниците?
  Средни, минимални и максимални заплати.
  И ако останат други - ясно те са заетите в частния сектор, дайте ги по сектори.

 • 2
  zo avatar :-|
  zo

  Т.нар. ИТ сектор в България е в основната си част аутсорсинг. По неразбираеми за мене причини чета в „Капитал“ възторжени статии за аутсорсинга в Б-я.

  Да, дават работа на доста хора и плащат заплати, които не са мизерни, но по същество аутсорсингът ни прави Бангалор на Европа. В момента, в който им станем скъпи фирмите ще си вдигнат чукалата другаде.

  Не просто не е устойчив тоя модел, но не е и с висока добавена стойност. Х-П и Ай Би Ем имат големи центрове у нас, но нито едно производство, нито една изследователска лаборатория или каквото и да било истински стойностно.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "zo":

  Доколкото знам, стоките на тези две и много други фирми се произвеждат в Китай от компании като Фоксон, станали злополучно известни с мизерното си заплащане при конвейрен режим на работа. Наясно ли си, какво си пожелаваш? Вместо умствен труд, някой да завива по 10 000 гайки на ден, които минават покрай него на поточната линия.

 • 4
  zo avatar :-|
  zo

  До коментар [#3] от "cinik":

  Х-П има заводи за принтери в Израел (е верно, щото закупуват израелски производители), „Интел“ също има завод в Израел; Ай Би Ем и Х-П имат развойни/изследователски лаборатории в Израел, Швейцария и други такива държави.

  Мисля, че знам много добре какво си пожелавам и то със сигурност е по-добро от аутсорс с една идея по-читав от Бангалор.

 • 5
  zo avatar :-|
  zo

  До коментар [#3] от "cinik":

  Отделно Ай Би Ем имат завод във Вац, Унгария.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"zo"]Да, дават работа на доста хора и плащат заплати, които не са мизерни, но по същество аутсорсингът ни прави Бангалор на Европа. В момента, в който им станем скъпи фирмите ще си вдигнат чукалата другаде.[/quote]ИТ секторът расте не само у нас, но и, на практика, навсякъде другаде. И нямам предвид само Източна Европа - расте и на Запад. Но и там, както и тук проблемът е един - няма достатъчно кадърен персонал. Така, че криза в ИТ сектора скоро не се задава. А и по отношение на цената ще имаме предимство още дълго време защото в ЕС сме най-евтини и това скоро няма да се промени - просто в обозримо бъдеще България ще продължава да е най-бедната страа в ЕС.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#4:"zo"]Х-П има заводи за принтери в Израел (е верно, щото закупуват израелски производители), „Интел“ също има завод в Израел; Ай Би Ем и Х-П имат развойни/изследователски лаборатории в Израел, Швейцария и други такива държави. [/quote]Аз израелски принтер досега не съм видял, а те ако не ги изнасят в ЕС и САЩ няма къде другаде да ги изнасят - на много други места "мейд ин Израел" автоматично затваря вратата. А за развойните звена си прав - но трябват читави университети. А у нас във ВУЗ-овете все още живее развития социализъм от епохата на Априлския пленум. То дори и в богати (но социалистически) страни като Германия университетите здраво куцат по отношение на научната дейност - в Кеймбридж и Оксфорд е пълно с немци-постдокторанти и асистенти, докато в Хайделберг, Берлин или Мюнхен няма да видиш кой знае колко англичани. От Германия здраво изтича сиво вещество, подобна е ситуацията и с Франция и с ред други страни. В ЕС най-добре се представят ЮК, Швейцария и Холандия. Останалите са донори на сиво вещество. Ако погледнеш развойните звена на ИТ компаниите основно са в САЩ, Канада, ЮК, Швейцария, Холандия, Израел. Там са и най-добрите университети. На други места има само тук-таме за цвят по някоя лаборатория.

 • 8
  jxj24394852 avatar :-|
  jxj24394852

  Аз не мога да си намеря работа от Април месец и въпреки инцидентите които се случиха наскоро ,отново няма места за експерти с моите компетенции.Не знам какво толкова анализират тези статии...

 • 9
  zo avatar :-|
  zo

  [quote#7:"Николай Николов"]Аз израелски принтер досега не съм видял[/quote]
  Не си видял защото там произвеждат най-големите си принтери/плотери, нещо което едва ли си имал нужда да си купуваш некога.

  По подобен начин едва ли си имал нужда да си купуваш (дори и да имаш парите за него) DS8000 — нещото, което излиза от завода на IBM в Унгария.

 • 10
  m_style avatar :-|
  m_style

  [quote#2:"zo"]Да, дават работа на доста хора и плащат заплати, които не са мизерни, но по същество аутсорсингът ни прави Бангалор на Европа. В момента, в който им станем скъпи фирмите ще си вдигнат чукалата другаде. [/quote]
  Точно така, съгласявам се напълно!
  Същото важи и за прословутите работни места, разкрити от т.нар. търговски ВЕРИГИ, където работят нискоквалифицирани хора и "млади" пенсионери като охрана и бутане на колички. Тези хора не мърдат грам в някакво обучение и след няколко години, дори най-младите от тях за нищо не стават!
  А най-зле е положението в т.нар. туризъм - мизерно заплащане, липса на договори, ниска квалификация, пълен бардак!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK