Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Трите власти се обединиха от нуждата за закриване на съдилища


Доклад на Световната банка показа лошото управление на ресурсите на съдебната власт"Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация" коментира правосъдният министър Христо Иванов.
"Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация" коментира правосъдният министър Христо Иванов.
"Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация" коментира правосъдният министър Христо Иванов.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация" коментира правосъдният министър Христо Иванов.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

"За първи път има такова доближаване между исканията на съдебната власт и бюджета, предложен от правителството. Това се случва не заради усилията на изпълнителната власт, а защото виждаме насреща реална готовност да се направят реформи и да има растеж на качество и ефективност. Положителна стъпка с комплимент към съдебната власт". С тези думи министърът на правосъдието Христо Иванов се обърна към членовете на парламентарната комисия по правни въпроси при обсъждането на бюджета на съдебната власт за 2016 г. 
В същия ден Световната банка разпространи доклад за оценка на разходването и институционалните промени в съдебната система на България за последните седем години с цел да ги сравни с данните от други европейски страни.

От него ставаше ясно, че България отделя не малко финансови ресурси за съда, но те се управляват изключително лошо. 
Бюджетът за съда и прокуратурата се увеличава спрямо предходната година, като Христо Иванов заяви, че това е срещу ясен ангажимент за реформи. "Трябва да спрем да се държим все едно още сме девет милиона и имаме петрол. Трябва да се случи оптимизация" коментира Христо Иванов. 
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов очерта разписаните средносрочни и дългосрочни мерки за промяна на бюджета на съдебната власт, чрез които ще се постигне по-голяма ефективност и отчетност. Тези мерки са били представени на финансовия министър Владислав Горанов при срещата им преди няколко седмици. България не е същата като преди 20 години и не може да се поддържа тежка и тромава съдебна система. Идеята е съдебната система да се направи по-ефективна, а не просто да се отрежат някакви разходи, обяви Панов, говорейки за прекрояване на съдебната карта. 
В крайна сметка комисията прие проекта за бюджет, предложен от МС, който предвижда 518 млн. лв. за съдебната власт или близо 50 млн. лв. повече от 2015 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  inspektora avatar :-(
  inspektora
  • - 3
  • + 2

  Пълен идиотизъм е в малки населени места да има съдилища с 5 дела на месец. Аз лично съм го виждал в Нови пазар, Кубрат, Тервел и др. А освен съдиите има прокурори, секретари, деловодство, охрана, разходи за ток, поддръжка на сгради и пр. Същевременно в големите областни градове съдиите издъхват от претовареност. И това прекрасно се разбира от съдиите и ръководните им органи и нищо не се прави!!? И искат все повече и повече пари!!
  Изключително неефективна закостеняла система!

  Нередност?
Нов коментар