ДПС победи. Скъпият ток от тор остава

Депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов, чиито роднини имат проекти за централи на биомаса, беше основният противник на предложената поправка

ДПС победи. Скъпият ток от тор остава

Предложението на ГЕРБ за орязване на преференциите за биоцентрали от 1 януари не мина на второ четене в комисия

30249 прочитания

Депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов, чиито роднини имат проекти за централи на биомаса, беше основният противник на предложената поправка

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


За първи път законодателно предложение на ГЕРБ по важен въпрос не минава в парламента. 

Катастрофалният резултат на ДПС на кметските избори в Пловдив, който се прероди в подкрепата за спечелването на кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, явно си има цена. Тя е във възможността над 50 стартирали проекта за централи на биомаса с изгаряне на животинска тор да бъдат изградени, което ще струва на Националната електрическа компания и потребителите на електроенергия над 197 млн. лв. годишно.

Парламентарната земеделска комисия отхвърли предложението преференциите за централите на оборска тор да отпаднат, ако са изградени след 1 януари 2016 г. В момента законът предвижда отпадане на високата цена за централите, които ще бъдат завършени след 30 юни 2016 г. На практика с предложението се целеше да бъдат спрени няколко десетки проекта, които вече са в ход и които няма да могат да бъдат завършени до края на тази година.

Щедрото гласуване стана в сряда, когато земеделската комисия трябваше да гледа промени в Закона за опазване на земеделските земи. Вместо със земеделските текстове обаче депутатите започнаха обсъждането на предложения за промяна на Закона за възобновяемите енергийни източници (ЗЕВИ), които бяха внесени в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене на земеделския закон. Въпросната поправка, която цели да съкрати срока за получаване на преференциите, беше внесена от депутата от ГЕРБ Пламен Тачев.

По време на комисията предложението беше подкрепено от Министерството на енергетиката, на земеделието и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Председателят на КЕВР Иван Иванов все пак посочи, че според него животинската тор трябва да бъде оползотворявана. Иванов уточни пред "Капитал", че КЕВР е намалил вече цената с 30% за този вид енергия. Според него това ще отсее спекулантите и ще остави само земеделските производители, които биха могли да оползотворяват отпадъците и да бъдат подпомагани.

Противници с интереси

Сред депутатите имаше отявлени противници на поправката. Един от тях е депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов. При последните промени на закона, които касаеха биомасата, той не гласува, тъй като е в конфликт на интереси. Причината е, че братът на Каймаканов - Благой, е един от собствениците на фирмата "Биома газ", която в момента разработва проект за изграждането на централа на биомаса и би била един от преките засегнати от гласуването на поправката. Бащата на Каймаканов пък има ферма за 1200 крави, откъдето идва суровината за централите на неговите бизнес партньори. Един от тях е Христо Рогачев, собственик на "Биона газ", който също има проект за централа от 1.5 мегавата в напреднала фаза.

По време на обсъждането на поправката в сряда Каймаканов коментира, че в България годишно остава около 15 млн. необработен тор годишно, заради който страната ни ще търпи санкции от Европейската комисия. Става въпрос за изискванията на Нитратната директива, според която от 1 януари 2016 г. оборският тор не може да се изхвърля свободно в полето, а трябва да се оползотворява (той, разбира се, може и да се складира, което е по-евтиното решение). Каймаканов посочи също, че вносителите не са мотивирали предложението си за въпросната поправка. Тачев на практика не беше в залата, за да се аргументира, а това не можаха да направят добре както заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, така и колегата му Цветан Димитров от земеделското министерство, които бяха на обсъждането на поправката.

Каймаканов, който е близък на лидера на ДПС Лютви Местан, беше кандидат за кмет в Пловдив, като постигна микроскопичен резултат. За сметка на това в иначе гласуващия за ДПС ромски квартал "Столипиново" кандидатът на ГЕРБ спечели с 800 гласа пред конкурента си Славчо Атанасов. Тотев победи на втори тур с общо 1500 гласа повече от Атанасов. Без помощта на ДПС той вероятно нямаше да успее да запази Пловдив за ГЕРБ. 

Обръщането на ГЕРБ

Отявлен противник на ограничението за преференциалната цена да бъде въведено от януари 2016 г. беше и депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Той посочи, че условията за изграждане на централи от биомаса се променят три пъти за една година и също заплаши със санкции по Нитратната директива. Самият той обаче посочи, че за изграждането на централи за оползотворяване на оборския тор от фермерите има и европрограми и че това не е инвестиция, която е по джоба на обикновените фермери. За тях обаче има проекти, които са финансират от Държавен фонд "Земеделие". Андонов обаче не може да бъде съвсем безпристрастен по въпроса, тъй като баща му също има проект за изграждането на централа на биомаса. В тази връзка от групата на ГЕРБ са му давани препоръки да не гласува по законодателни текстове, които засягат тази материя. 

Против поправката беше и Румен Йончев от "България без цензура", който посочи, че е много притеснен от смяната на срока, тъй като поставя инвеститорите в тези проекти в непредвидима ситуация.

На практика нито един от депутатите не защити въпросната поправка. На финала 8 от тях гласуваха "за", 6 "против", а двама се въздържаха.

Веднага след като гласуването приключи, Каймаканов и Йончев започнаха да се прегръщат и поздравяват с инвеститорите, излизайки от залата.

Решението на земеделската комисия не е окончателно, тъй като предстои гласуването му и в пленарна зала, където гласовете могат да се обърнат и в полза на поправката. Това обаче няма да стане без подкрепата на ГЕРБ, която изглеждаше разколебана по време на обсъждането в земеделската комисия.

За първи път законодателно предложение на ГЕРБ по важен въпрос не минава в парламента. 

Катастрофалният резултат на ДПС на кметските избори в Пловдив, който се прероди в подкрепата за спечелването на кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, явно си има цена. Тя е във възможността над 50 стартирали проекта за централи на биомаса с изгаряне на животинска тор да бъдат изградени, което ще струва на Националната електрическа компания и потребителите на електроенергия над 197 млн. лв. годишно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  кешът за ДПС е винаги от държавата

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "krastitel":

  Аз както чета, от ГЕРБ не остават с нищо назад от ДПС. Отново се заформя тематична коалиция по въпроса, подобно на 180-те депутати интерпартийна подкрепа за слънчевите паркове, които после гътнаха кабинета.

 • 3
  klavdyi avatar :-|
  Клавдий

  вече не искаме смяна на системата,искаме доживотен пандиз за корумпираните политици, а за съдиите ,които не ги осъждат - каторга в Сибир

 • 4
  smarthead avatar :-|
  [email protected]

  Много са интересни журналистите от Капитал - защитават преференциалните цени на тока от слънчева енергия, който е по-скъп от този от тор, а нападат последния. Една бърза сметка показва, че за субсидирани тарифи за ток от слънчева енергия НЕК плаща по над 570 милиона лева годишно.

 • 5
  bkbelchev avatar :-P
  bkbelchev

  До коментар [#3] от "Клавдий":

  вече не искаме смяна на системата,искаме доживотен пандиз за корумпираните политици, а за съдиите ,които не ги осъждат - каторга в Сибир
  _____
  Съмнявам се дали в Сибир ще ги вземат :)

 • 6
  ijo04368205 avatar :-|
  Petar Kisyov

  Разбира се оползотворяването на животинските опадъци е нещо позитивно, поради неблагоприятния им ефект върху природата - високото съдържание на парникови газове - метаан, въглероден диоксид, азот, които реално водят до разрушаване на озоновия слой и последващото изменение на климата. В този казус спор няма и е абсолютно редно отпадната животинска тор да се превръща в енергия или в др. нови продукти. Такива добри практики в Европа - колкото искате. Голямата питанка в нашия случай е не дали трябва, а защо се позволява на "богатите" висока преференциалната цена за изкупуване на електоренергията, при която се осигурява свръхпечалба. Добре запознатите сте, че при тези централи се произвежда и голямо количество топлинна енергия, която в масовия случай (в по-голяма степен) се изхвърля. Дори позволявайки се да се изхвърли тази енергия тези централи са на свръхпечалба - ЗАЩО ? Тук действа модела - аз съм с връзки - аз съм богат и ще печеля много за сметка на "бедните", казвайки, че съм загрижен за природата и нейното опазване.

  Ок, спазвайте добрите европейски практики, но нека това да става в пълния им обхват. Реална пазарна цена за ел. енергията, непозволяваща свръхпечалба, норма за оползотворяване на топлинната енергия , не по-малка от 70 % например и др. Всичко друго е далавера и връзкарщина.

 • 7
  ss avatar :-|
  SS

  Само сопата ще ги оправи...

 • 8
  theguru avatar :-|
  theguru

  До коментар [#7] от "SS":

  Ква сопа бе, пич? Няма сопа! Не видя ли преди месец - който е с парите, той печели. И не ме убеждавайте, че нещо съм пристрастен.

  Не виждам правилния изход! Трябва промяна в манталитета на масата, а манталитета ни се мачка, за да не можем да го променим, и да скочим като... например румънците.

 • 9
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Не разбирам защо даден тип производство на енергия трябва да се дотира от държавата?! Ако е толкова добро само ще се наложи на пазара!

 • 10
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  Аферим, машшала. дет се вика. Енергетиката е в колапс, те увеличават с още 200 милиона разхода за година. Аман от преференции. Все някой е с привилегии в тази държава, все от държавната софра. Гнусна работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход