Менда Стоянова се обяви за лобист на бедните пушачи (допълнена)

"Наистина правителството смени политиката си, но това не означава непоследователност, а сила, разум и отговорност", смята Менда Стоянова.

Менда Стоянова се обяви за лобист на бедните пушачи (допълнена)

Поправката, чрез която цените на цигарите на "Булгартабак" и "КТ интернешънъл" се увеличават най-малко, мина с гласове на ГЕРБ, ДПС, АБВ, ПФ и БДЦ

Десислава Николова
15232 прочитания

"Наистина правителството смени политиката си, но това не означава непоследователност, а сила, разум и отговорност", смята Менда Стоянова.

© Надежда Чипева


България, която е забранила пушенето на обществени места и рекламата на цигари по медиите и чието население е първенец в ЕС по заболявания, причинени от тютюнопушене, се оказа с парламент, който го насърчава. И чийто председател на бюджетната комисия Менда Стоянова се обяви за "лобист на бедните пушачи".

В сряда Народното събрание одобри окончателно лобистка промяна в акцизите на цигарите в полза на местните цигарени производители. Тя насърчава масово пушенето на най-евтините цигари, тъй като те ще поскъпнат възможно най-малко от следващата година.

Промяната облагодетелства "Булгартабак" - неофициално собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, който вече официално притежава 5% от акциите, и "КТ интернешънъл" (от групата на "Винпром Пещера"). Поправките бяха одобрени на второ четене в зала с 95 гласа за срещу 31 против и четирима въздържали се. В подкрепа на промяната на акцизните ставки, които оскъпяват продуктите от високия ценови сегмент, гласуваха ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ, както и двама депутати от Патриотичния фронт и двама независими (виж карето).

С новия текст се отменя гласуваният миналата година от същия парламент акцизен календар, който предвиждаше плавно поскъпване на всички марки цигари от началото на следващата година. Сега поскъпване също ще има, но най-евтините цигари ще поскъпнат с не повече от 20-30 стотинки, докато за по-високия клас идеята по думите на Менда Стоянова е да се увеличат с 1.10 лв. на кутия.

Ставките и причините за приемането им бяха обект на повече от час дебат между политическите сили, като от Реформаторския блок обвиниха партньорите си в управлението в лобизъм.

Защо се приемат новите акцизи

Принципно вдигането на данъка се прави заради задължения на България към Европейската комисия страната да достигне минимален акциз на 1000 къса цигари от 90 евро до 2018 г. Разбъркването на тежестта обаче е изцяло местно решение.

Още през лятото финансовият министър Владислав Горанов поиска от чуждестранните цигарени компании да изкупят 5000 тона български тютюн, като заплаши, че в противен случай ще размести акцизните ставки. Тъй като чуждестранните компании не купуват суровина директно, а чрез специализирани компании, те очаквано не се включиха на пазара на тютюн.

Конкретната поправка, с която се увеличава акцизът, беше внесена без обществено обсъждане и икономическа обосновка в последната вечер преди заседанието на правителството. Според проекта специфичният акциз на цигарите ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса, а пропорционалният акциз, който е процент от цената на една кутия, се увеличава от 23% на 38% през следващата година. Така България става единствената европейска държава, която увеличава пропорционалния акциз.

Мотивите на финансовото министерство са, че ако ниският ценови сегмент не поскъпва рязко, така потребителите ще пушат легални цигари и няма да търсят контрабанда. И при двата варианта на акцизен календар обаче най-евтините цигари поскъпват еднакво, а разликата е, че при новия вариант скъпите поскъпват много повече.

Пореден раздор в коалицията

Дебатите около цигарените акцизи отново разделиха ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, като за пореден път ГЕРБ получи подкрепа от ДПС за промените.

Мартин Димитров от РБ изтъкна, че няма причина да се променя сегашният акцизен календар без икономическа логика. Той отбеляза, че е съгласен, че трябва да се бори сивата икономика, и попита защо още не е поискана нотификация за въвеждане на измервателни уреди във фабриките. Допълнителният контрол беше гласуван преди почти година, но под условие че финансовото министерство поиска и получи одобрение от Брюксел. Ведомството, удобно за местните производители, не поиска нужната ратификация.

От Реформаторския блок директно обявиха, че текстовете са лобистки и в полза на двата български производителя. "Има и акционери в тях в залата. Нека не правим този лобистки текст и да запазим решението си от миналата година. Мотивите за този данък не са да пълним хазната, а да покрием разходите за здравеопазване. Какво казвате вие на българските малоимотни граждани – че желаем тяхната смърт, да измрат по-бързо, че желаем по-нисък акциз, за да са болни", попита Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

От БСП също се обявиха срещу данъка. Георги Търновалийски изтъкна, че промените са твърде опасни, защото пряко влияят върху приходите в бюджета, бизнеса и доверието. Освен това обясни, че не е вярно, че новият календар ще облекчи цените, както и че има проблем в акцизната структура, тъй като нито една страна в ЕС не е увеличила пропорционалната ставка. "Това, че новият акциз ще доведе до повече приходи и ще намали контрабандата, също е невярно. Ако има нещо, което може да промени сегашните данни за приходите и контрабандата, това е рязката, неаргументирана промяна на акцизите", отбеляза Търновалийски, който припомни изказването на директора на Агенция "Митници", че 70% от изпушените цигари без бандерол са български.

"Наистина правителството смени политиката си, но това не означава непоследователност, а сила, разум и отговорност. Аргументите са чисто прагматични – българските пушачи купуват цигари от най-ниския ценови сегмент и не искаме да се активира контрабандата. Това не се прави, за да се стимулират българските производители, защото в този сегмент 44% се държи от вносителите", коментира Менда Стоянова.

Тя обяви, че независимо, че се стимулира потреблението в ниския ценови сегмент, народът пуши и депутатите трябва да се съобразят с този факт, включително и заради бюджетните приходи. "Да, аз съм лобист на бедните пушачи", изтъкна Стоянова от парламентарната трибуна.

"Вчера, без да ви мигне окото, отрязахте главите на бедните ракиджии, сега се разчувствахте за бедните пушачи", отвърна Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. В сряда парламентът гласува текст в закона за акцизите, според който и по-малките казани за варене на домашна ракия от 500 литра вече ще подлежат на проверка от данъчните.

Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов призова депутатите си да не подкрепят новите акцизи и обяви, че не може да приеме текст, с аргумент че това е грижа за бедните пушачи, защото смисълът на акциза е да ограничава вредното действие на цигарите.

"Ако си въобразяваме, че така ще ограничим контрабандата, така оправдаваме бездействието на изпълнителната власт да се бори с контрабандата. Апелирам да се подкрепи премахването на новия текст и да не забравяме, че в тази държава има и непушачи", каза Симеонов. Въпреки това двама от депутатите от партията му гласуваха "за" новия акциз.

 

Кой как гласува

Текстът за новите акцизи беше гласуван от общо 130 депутата, като 95 от тях бяха "за". Най-голяма подкрепа за проекта дойде от ГЕРБ, като 59 народни представители подкрепиха новите акцизи, както и ДПС, чиито 23 депутати в залата единодушно подкрепиха проекта. Делян Пеевски, който е акционер в "Булгартабак", не е участвал в гласуването.

Шест гласа в подкрепа на проекта законът получи от АБВ, както и три от БДЦ и два от независими депутати. Патриотичният фронт гласува против по призива на лидера си Валери Симеонов, но Емил Димитров-Ревизоро и Полина Карастоянова го подкрепиха. Против бяха и от Реформаторският блок и БСП. Срещу лобистката поправка е гласувал и Методи Андреев от ГЕРБ.

Емил Димитров, който е гласувал "за", беше вносител на поправката, с която на контрол се подлагат и най-малките казани за домашна ракия. В сряда с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БДЦ предложението на Димитров беше одобрено окончателно в зала. Текстът се възприема като лобистки в полза на големите винпроми, сред които е и "Винпром Пещера".

България, която е забранила пушенето на обществени места и рекламата на цигари по медиите и чието население е първенец в ЕС по заболявания, причинени от тютюнопушене, се оказа с парламент, който го насърчава. И чийто председател на бюджетната комисия Менда Стоянова се обяви за "лобист на бедните пушачи".

В сряда Народното събрание одобри окончателно лобистка промяна в акцизите на цигарите в полза на местните цигарени производители. Тя насърчава масово пушенето на най-евтините цигари, тъй като те ще поскъпнат възможно най-малко от следващата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  ГЕРБ като услужлив лобист на бедния Пеевски :-)
  каква гротеска са тези депутати, чак ме е срам за тях...

 • 2
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  "Наистина правителството смени политиката си, но това не означава непоследователност, а сила, разум и отговорност".

  Колко било елементарно.

 • 3
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Има лесно. Основава се фонд "20-те заплати" който фонд ще се пълни от хванатите контрабандни цигари. Ако полицията си върши работите, ще има от къде да получават 20-те заплати накрая, а ако има "чадър" над контрабандата, то... значи вече са си взели тези 20 заплати от каналджиите и за какво да се бърка в бюджета...

 • 4
  m.k. avatar :-?
  m.k.

  Ок, решението за акциза на цигарите било в полза на едни производители на цигари. Следователно е в ущърб на други производители (вносители) на цигари. Колко работни места и инвестиции правят едните в България и колко другите. Българските произв. - пряко заети 2000 души. Вносителите - пряко заети 150 души. Като са такива стожери на справедливостта от Р.Б., някой в редакцията не си ли задава въпроса, колко струва (в парични знаци) тяхното усърдие в защита на тези, които дават работа на 150 души (общо) в България. Задайте и този въпрос при списването на материала или поне в коментарите отдолу? Защо не написахте и ред критика през 2009 г., когато се случи точно обратното на това, което се случва сега? За припомняне, през 2009 имаше промяна в съотношението на акциза, което уби българските производители и от 90% пазарен дял сега кретат на 35%, заради онази поправка от края на 2009г. Бъдете обективни и разкажете цялата история от А, до Я!

 • 5
  gope avatar :-|
  Gopeто

  До коментар [#4] от "m.k.":
  Като гледам колко убит е "Булгартабак", та чак ми се плаче. Откъде накъде държавата ще насърчава неконкурентноспособна фирма? Това е логиката. А тази патка Менда както е тръгнало, като нищо ще отмени и забраната за пушене на обществени места.

 • 6
  scouse avatar :-?
  scouse

  Защо някой реално не сметна колко би бил акциза на една кутия цигари, ако се запази старата ставка и ако се приеме новата? Аз си направих труда, резултатите въобще не са това, което се спекулира през последните седмици.

  - Стар текст на закона:
  При 101 лв на 1000 къса - специфичен и 25% - пропорционален
  кутия за 4,80 лв. - акциз 3,22 лв.
  кутия за 6,50 лв. - акциз 3,65 лв.

  - Нов текст на закона:
  При 70 лв на 1000 къса - специфичен и 38% - пропорционален
  кутия за 4,80 лв. - акциз 3,22 лв.
  кутия за 6,50 лв. - акциз 3,87 лв.

  Цените съм ги взел колко приблизително биха поскъпнали, ако се отрази само задължителната промяна на акциза при цигари от 4,40 лв. за кутия и 6.00 лв за кутия към днешна дата. И какво се оказа? Някакви си 22 стотинки разлика при по-скъпите! Спрягаха се суми от порядъка на лев на кутия? Очаквам сега най-скъпите цигари да поскъпнат с един лев, заради "лобисткия" закон, а всъщност разликата да е не повече от 50 стотинки спрямо старата цена.

 • D-r D

  Мен не ме вълнува кои цигари причиняват повече рак: произведените от фабрики на Делян Пеевски или такива, носещи марката на лъскави мултинационални компании .
  Не ме вълнуват и приказките за свободния избор на пушачите.

  Виждам молещите очи на близките на обречените.

  А виждам и вулгарността на такива като Менда, които оценяват смъртта в левове: повече смърт - повече левове.

 • 8
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Като гледам какъв алтруизъм струи от лицето на кака Менда, направо ми иде да се разплача от умиление.

 • 9
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  До коментар [#3] от "gost22":

  Винаги е лесно. Когато знаеш и можеш. Но какво да очакваме от такива като Менда - лобист на глупостта.

 • 10
  mihailkostadinov avatar :-?
  mihailkostadinov

  Според мен промяната в посоката на управляващия Крайцер ГЕРБ идва на фона на бежанската криза. Ако хванем думите които са си казали депутатите в пленарна зала излиза, че всички без здравния министър мислят че пушенето е полезно и помага да ни избавят по лесно от мъките , за да може да поемем без притеснение разселването на горките Сирийски граждани на Европа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход