Шефът на Етичната комисия на ВСС протече в "Яневагейт"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шефът на Етичната комисия на ВСС протече в "Яневагейт"

Ясен Тодоров не е коментирал записите до този момент

Шефът на Етичната комисия на ВСС протече в "Яневагейт"

В опит да се защити главният прокурор Цацаров заяви, че нищо не се е доказало по делото "Червеи"

7775 прочитания

Ясен Тодоров не е коментирал записите до този момент

© Надежда Чипева


Десет дни след като се появиха първите записи от разговори между отстранените съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандала. Той отрече твърденията на Янева, че премиерът Борисов му е упражнявал натиск да отстрани бившата вече председателка на Софийски градски съд (СГС).  

"Премиерът не ми е оказвал влияние, натиск, молба, каквото щете, да бъде Владимира Янева опраскана", заяви Цацаров преди заседанието на ВСС в четвъртък.

Той намекна, че именно Румяна Ченалова най-вероятно е записала разговора между нея и Владимира Янева, както и че разговорът е накъсан на части, за да може да възпроизведе сензация. "Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник [Ченалова - бел.ред.] е пестелив в коментарите си", смята Цацаров.

В характерния си стил главният прокурор мина на лични нападки срещу журналистите. След като колегите от Mediapool го попитаха дали прокуратурата няма да провери думите на всички замесени в скандалa, Цацаров отговори: "Mediapool, недейте така бе хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool".

От думите на главния прокурор стана ясно, че прокуратурата е образувала проверка не за търговия с влияние, а за незаконно прилагане на СРС-та.

Поредна порция записи

Поредната порция откъси от разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова бяха публикувани от сайта "Биволъ" в сряда вечерта.

В тях става ясно, че подсъдимата днес за длъжностни престъпления Владмира Янева е споделила пред Ченалова, че е получила уверение от трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма да бъде "закачана".  Това са председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, председателят на Комисията по атестирането Милка Итова и председателят на Комисията по съдебна администрация Димитър Узунов.

По отношение на Узунов и Тодоров Янева казва, че са двамата човека, които "държат съвета." Именно Ясен Тодоров разпореди проверка по случая, като вместо да се опита да вземе обяснения от Янева и Ченалова, той изпрати писмо до "Биволъ", с което поиска от сайта да разкрие източниците си. Димитър Узунов коментира на заседанието на ВСС, че целта на записите е да бъдат отстранени той и Ясен Тодоров от разследването (вероятно имайки предвид проверката по случая - бел. ред.), но отклони въпроса дали ще си направи отвод.

Цацаров: Нищо не се доказа по делото "Червеи"

В опит да се защити главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че по делото "Червеи", по което е подсъдима Янева, нищо не е било доказано: "Янева не е най-големият виновник в юридическия, и в непосредствения смисъл. Този скандал не би могъл да бъде доказан по никакъв начин поради невъзможност да се докаже самата интервенция в компютърната система и дали в резултат на нея е направено нещо". Коментарите на Цацаров по висящия процес будят недоумение, защото на последното заседание по делото наблюдаващите прокурори намекнаха, че предстои да бъде представена съдебно-техническа експертиза, която да обори показанията на служителите на ДАНС, че не са успели да проникнат в системите.

Viber и SMS-и

В разговора Янева споделя, че е изпратила SMS на премиера Бойко Борисов на 12 февруари, като по това време той е бил в Брюксел. Три минути по-късно тя получава обаждане от "Митко", когото тя определя като човека на Бойко Борисов във ВСС. Членове на ВСС, с които "Капитал" разговаря, определиха техния колега от парламентарната квота Димитър Узунов като "офицера за връзка" на Борисов, като много често донасял депеши от премиера.

Узунов попитал Янева дали има Viber и след това й се обадил оттам, за да й съобщи, че "току що му се обадил човекът от Брюксел" и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за "400 години затвор" били за пред медиите, визирайки изказването на Борисов, че "ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат [на замесените в скандала с подслушванията - бел. ред.] по 400 години всички по веригата."

Впоследствие бившата председателка на СГС получава съобщение във Viber от непознат номер, в което пишело: "Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка". Янева след това изразява предположение, че "няма кой друг да е" изпращачът на съобщението. Идентично послание "от човека в Брюксел" Янева получила и от члена на ВСС Милка Итова, както и от председателя на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров, който поискал среща с Владимира Янева. Според бившата председателка на СГС Тодоров й е казал: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме." Впоследствие Янева уточнява пред Ченалова: "Двамата души, които държат съвета са Митко и Ясен."

 
Ето стенограма от целия изтекъл разговор:

Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.
 И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: "Имаш ли Вайбър?" Викам: "Имам Вайбър".
 А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: "Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш".
 Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка."
Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

Румяна Ченалова: Да, да, да, да…

ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: "Влади, трябва да се видим".
 Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!".

РЧ: Да.

ВЯ: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.
Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

Мъж: Да

ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?
 Тва за мене е необяснимо.

РЧ: Да не би главния… сам да си?

ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

Мъж: А може би… я се замисли малко.

РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

Мъж: Даа.

ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

Десет дни след като се появиха първите записи от разговори между отстранените съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандала. Той отрече твърденията на Янева, че премиерът Борисов му е упражнявал натиск да отстрани бившата вече председателка на Софийски градски съд (СГС).  

"Премиерът не ми е оказвал влияние, натиск, молба, каквото щете, да бъде Владимира Янева опраскана", заяви Цацаров преди заседанието на ВСС в четвъртък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  reveal avatar :-|
  Reveal

  В медиите изтичат и се подхвърлят материали, които в крайна сметка остават без стойност и единственото послание е,

  че самите участващи, организиращи, контролиращи и координиращи незаконни подслушвания и следене възползвайки се от привилегированите си постове се изкарват и те жертви на подслушвания като използват скандала като защитен механизъм.

  В същото време неоснователно нарочени граждани са жертви на абсолютно произволни практики като се цели да им се вменят какви ли не вини и заплащат с драматични промени в психически и физически план, а понякога и с живота си. Те обаче са най-малкото цензурирани и камерите и микрофоните не ги застигат.

  https://www.youtube.com/watch?v=D8-g8CpXdO8

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Двамата души, които държат съвета са Митко и Ясен". Димитър Узунов и Ясен Тодоров "държат" ВСС. Не е истина! Висшият ни съдебен съвет е толкова низък. Гнилите ябълки държат съдебната система в България. Майко мила. Кога най-сетне ще ги махнат тези наследници на красьо черния от там.

 • 3
  qvb21311044 avatar :-?
  Алф

  И те така, нищо не е станало, никой не е виновен, само проклетите джурналисти пак си измислят енни работи .. ;-(
  Докога?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK