Шефът на Етичната комисия на ВСС протече в "Яневагейт"

Ясен Тодоров не е коментирал записите до този момент

Шефът на Етичната комисия на ВСС протече в "Яневагейт"

В опит да се защити главният прокурор Цацаров заяви, че нищо не се е доказало по делото "Червеи"

8017 прочитания

Ясен Тодоров не е коментирал записите до този момент

© Надежда Чипева


Десет дни след като се появиха първите записи от разговори между отстранените съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандала. Той отрече твърденията на Янева, че премиерът Борисов му е упражнявал натиск да отстрани бившата вече председателка на Софийски градски съд (СГС).  

"Премиерът не ми е оказвал влияние, натиск, молба, каквото щете, да бъде Владимира Янева опраскана", заяви Цацаров преди заседанието на ВСС в четвъртък.

Той намекна, че именно Румяна Ченалова най-вероятно е записала разговора между нея и Владимира Янева, както и че разговорът е накъсан на части, за да може да възпроизведе сензация. "Прави впечатление, че Янева излага факти, а другият участник [Ченалова - бел.ред.] е пестелив в коментарите си", смята Цацаров.

В характерния си стил главният прокурор мина на лични нападки срещу журналистите. След като колегите от Mediapool го попитаха дали прокуратурата няма да провери думите на всички замесени в скандалa, Цацаров отговори: "Mediapool, недейте така бе хора. Не може всичко да се пречупи през зрителния ъгъл на Mediapool".

От думите на главния прокурор стана ясно, че прокуратурата е образувала проверка не за търговия с влияние, а за незаконно прилагане на СРС-та.

Поредна порция записи

Поредната порция откъси от разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова бяха публикувани от сайта "Биволъ" в сряда вечерта.

В тях става ясно, че подсъдимата днес за длъжностни престъпления Владмира Янева е споделила пред Ченалова, че е получила уверение от трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма да бъде "закачана".  Това са председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, председателят на Комисията по атестирането Милка Итова и председателят на Комисията по съдебна администрация Димитър Узунов.

По отношение на Узунов и Тодоров Янева казва, че са двамата човека, които "държат съвета." Именно Ясен Тодоров разпореди проверка по случая, като вместо да се опита да вземе обяснения от Янева и Ченалова, той изпрати писмо до "Биволъ", с което поиска от сайта да разкрие източниците си. Димитър Узунов коментира на заседанието на ВСС, че целта на записите е да бъдат отстранени той и Ясен Тодоров от разследването (вероятно имайки предвид проверката по случая - бел. ред.), но отклони въпроса дали ще си направи отвод.

Цацаров: Нищо не се доказа по делото "Червеи"

В опит да се защити главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че по делото "Червеи", по което е подсъдима Янева, нищо не е било доказано: "Янева не е най-големият виновник в юридическия, и в непосредствения смисъл. Този скандал не би могъл да бъде доказан по никакъв начин поради невъзможност да се докаже самата интервенция в компютърната система и дали в резултат на нея е направено нещо". Коментарите на Цацаров по висящия процес будят недоумение, защото на последното заседание по делото наблюдаващите прокурори намекнаха, че предстои да бъде представена съдебно-техническа експертиза, която да обори показанията на служителите на ДАНС, че не са успели да проникнат в системите.

Viber и SMS-и

В разговора Янева споделя, че е изпратила SMS на премиера Бойко Борисов на 12 февруари, като по това време той е бил в Брюксел. Три минути по-късно тя получава обаждане от "Митко", когото тя определя като човека на Бойко Борисов във ВСС. Членове на ВСС, с които "Капитал" разговаря, определиха техния колега от парламентарната квота Димитър Узунов като "офицера за връзка" на Борисов, като много често донасял депеши от премиера.

Узунов попитал Янева дали има Viber и след това й се обадил оттам, за да й съобщи, че "току що му се обадил човекът от Брюксел" и обещал, че няма да я закачат, а изявленията за "400 години затвор" били за пред медиите, визирайки изказването на Борисов, че "ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат [на замесените в скандала с подслушванията - бел. ред.] по 400 години всички по веригата."

Впоследствие бившата председателка на СГС получава съобщение във Viber от непознат номер, в което пишело: "Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град в България и ако Митко каже, може да се разходим в парка". Янева след това изразява предположение, че "няма кой друг да е" изпращачът на съобщението. Идентично послание "от човека в Брюксел" Янева получила и от члена на ВСС Милка Итова, както и от председателя на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров, който поискал среща с Владимира Янева. Според бившата председателка на СГС Тодоров й е казал: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже: по никакъв начин тебе да не те закачаме." Впоследствие Янева уточнява пред Ченалова: "Двамата души, които държат съвета са Митко и Ясен."

 
Ето стенограма от целия изтекъл разговор:

Владимира Янева: В същото време, в момента аз в цялата моя драма, която е, полудявам.
 И пускам на Бойко един СМС. И му пиша така. Значи той е в Брюксел. Тва става в четвъртък. Не съм, извинявайте, не съм нарушила закона. Освен това за 4 години съм подписала над 15000 СРС-а. Нещо, което е абсолютно верно, щото тя статистиката е толкова бройки, те на година са по 5000.
Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов: "Имаш ли Вайбър?" Викам: "Имам Вайбър".
 А нали знаеш, че Митко Узунов е неговия човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря.
Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: "Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш".
 Минават още 10-15 минути отварям си аз вайбъра и гледам от един непознат номер следното съобщение: "И тук вятърът е много силен. Синоптиците казват, че времето ще се оправи. Да не забравяме, че Сандански е най-топлият град. Ако Митко каже, можем да отидем да се разходим в парка."
Няма от кой друг да е. (РЧ: Да, да, да, да) Нали, вече как. (РЧ: Да, да, да) И с Митко съм говорила 10 минути по-рано. И тук вятърът е силен и така нататък и така нататъка. От друго място, че се обаждат. И за Митко ти говори и така.

Румяна Ченалова: Да, да, да, да…

ВЯ: Аз вече съвсем се успокоявам. Милка ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. И че всичко е наред и няма проблеми.
Ясен Тодоров ми звъни във вторник и казва: "Влади, трябва да се видим".
 Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!".

РЧ: Да.

ВЯ: Аз не мога да разбера обаче той защо действа по тоя начин, е тва не мога да разбера.
Защо кара Митко да ми се обажда? А казах ли ти, че и при Ясен е пратил човек?

Мъж: Да

ВЯ: Е тва не мога да разбера, защо го прави тва?
 Тва за мене е необяснимо.

РЧ: Да не би главния… сам да си?

ВЯ: Той праща при двамата най-здрави хора от Съвета.

Двамата души, които държат Съвета и около тях са лобитата са Митко и Ясен. Двамата най-оправни в Съвета. И той праща при тях.

РЧ: Да не би тва да е игра на главния прокурор?

Мъж: А може би… я се замисли малко.

РЧ: Знаеш ли дали наистина Бойко го е натиснал?

Мъж: Даа.

ВЯ: Ама аз главния прокурор го питах. Аз му казах: Има ли нужда да ходя да говоря с Бойко? И той каза: Както прецениш.

РЧ: Е, той не може да ти каже: Недей да ходиш.

ВЯ: Е да, де, ама той много добре знае, че ние се познаваме лично и то много добре. И ако отида да го попитам кво става? И той каже: Аз нямам пръст, тва е само главния.

Десет дни след като се появиха първите записи от разговори между отстранените съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, главният прокурор Сотир Цацаров коментира скандала. Той отрече твърденията на Янева, че премиерът Борисов му е упражнявал натиск да отстрани бившата вече председателка на Софийски градски съд (СГС).  

"Премиерът не ми е оказвал влияние, натиск, молба, каквото щете, да бъде Владимира Янева опраскана", заяви Цацаров преди заседанието на ВСС в четвъртък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  reveal avatar :-|
  Reveal

  В медиите изтичат и се подхвърлят материали, които в крайна сметка остават без стойност и единственото послание е,

  че самите участващи, организиращи, контролиращи и координиращи незаконни подслушвания и следене възползвайки се от привилегированите си постове се изкарват и те жертви на подслушвания като използват скандала като защитен механизъм.

  В същото време неоснователно нарочени граждани са жертви на абсолютно произволни практики като се цели да им се вменят какви ли не вини и заплащат с драматични промени в психически и физически план, а понякога и с живота си. Те обаче са най-малкото цензурирани и камерите и микрофоните не ги застигат.

  https://www.youtube.com/watch?v=D8-g8CpXdO8

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Двамата души, които държат съвета са Митко и Ясен". Димитър Узунов и Ясен Тодоров "държат" ВСС. Не е истина! Висшият ни съдебен съвет е толкова низък. Гнилите ябълки държат съдебната система в България. Майко мила. Кога най-сетне ще ги махнат тези наследници на красьо черния от там.

 • 3
  qvb21311044 avatar :-?
  Алф

  И те така, нищо не е станало, никой не е виновен, само проклетите джурналисти пак си измислят енни работи .. ;-(
  Докога?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход