Държавата ще ограничи инвалидните пенсии най-рано от 2017 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавата ще ограничи инвалидните пенсии най-рано от 2017 г.

Социалният министър Ивайло Калфин признава, че контролът сега е невъзможен. Но вижда решение далеч във времето.

Държавата ще ограничи инвалидните пенсии най-рано от 2017 г.

Социалният министър обещава скоро да има готова концепция, но законови промени едва в края на следващата година

8485 прочитания

Социалният министър Ивайло Калфин признава, че контролът сега е невъзможен. Но вижда решение далеч във времето.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Промените ще търсят подходящи начини за включването на пазара на труда на инвалиди според тяхната остатъчна трудоспособност.

Решение на злоупотребите с отпускането на голям брой фиктивни инвалидни пенсии ще има едва в края на 2016 г. Това стана ясно на пресконференция на вицепремиера и министъра на социалната политика Ивайло Калфин в понеделник. Калфин обяви, че ще спази първоначалното си намерение да представи концепция за промяната на оценката и подпомагането на болните с увреждания и отпускането на инвалидни пенсии до края на 2015 г., като уточни, че законодателните промени, свързани с нея, ще са готови до края на 2016 г.

Това означава, че евентуална промяна може да се очаква едва в началото на 2017 г., макар пенсионната реформа да беше със заложен срок пролетта на вече приключващата година. А проблемът е голям: такива получават близо 1 млн. души, като за тях отиват 20% от парите за пенсии - 1.3 млрд. лв. за първите девет месеца на тази година. Всяка година расте и броят на новите инвалидни пенсии, като те са 40% от всички новоотпуснати пенсии от началото на 2015 г.

Обещаната концепция

Реформирането на пенсионната система беше на фокус през цялата първа половина на 2015 г., но промяната в системата на отпускане на инвалидните пенсии и оценяването от ТЕЛК беше отложена за бъдещето. В интервю за "Капитал" през май министър Калфин заяви, че в момента системата на ТЕЛК-овете е така направена, че контролът е почти невъзможен, и предложи да се въведе втора социална комисия след ТЕЛК, която да премахне корупционните практики. Нейната роля би била да преценява всеки случай индивидуално и да определя какво би могъл да работи човек дори да има издадени медицинска експертиза и степен на инвалидност. По думите на Калфин до края на май министерството трябваше да има "цялостната рамка на това какво точно искаме да направим. След това започваме обсъжданията със социалните партньори... Надявам се до края на годината да има яснота какво ще се прави".

През юли беше обявено, че даже и по-скоро, до края на есента, социалното министерство ще представи сериозна реформа в сферата на подпомагането на хората с увреждания, която да допълва медицинската експертиза с индивидуална оценка за остатъчната трудоспособност на хората с увреждания. Тогава министър Калфин, цитиран от БТА, заяви, че няма да се спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособната възраст, а ще се търсят начини да се повишат техните доходи чрез участието им на трудовия пазар. В интервю за bTV в началото на октомври министърът потвърди, че отсяването на фалшивите ТЕЛК от истинските е целта на "промените, които правим и тази есен ще правим заедно с министър Москов... да направим така, че този ресурс, който има, да бъде насочен действително много по-справедливо към хората с най-тежки увреждания".

На пресконференцията този понеделник министърът поясни, че има съвместна работна група на социалното и здравното министерство, като се върви по "две паралелни, но координирани писти. В Министерството на здравеопазването работят върху това как точно да се подобри медицинската експертиза и самите ТЕЛК-ове, докато в социалното министерство как след медицинската експертиза всеки от хората с увреждания да получи индивидуален съвет и тези, които са със запазена трудоспособност, да бъдат подпомогнати и насочени към пазара на труда".

Малко и отложено

Дори и новата концепция за новите критерии за работата на ТЕЛК да бъде представена преди края на годината, нейното влизане в сила ще се забави вероятно с около една година. По думите на Калфин законодателството ще е готово до края на 2016 г. Забавянето на процеса означава все повече "инвалиди", които ще се опитат да получат освидетелстване до въвеждането на някаква промяна. През всяко тримесечие на 2015 г. прогресивно нараства бройката на новоотпуснатите инвалидни пенсии, сочат данните на НОИ, въпреки действащите от 1 януари 2015 г. промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), според които при отпускането на пенсии поради общо заболяване трябва да са плащани осигуровки върху поне 1/3 от изискуемия минимален осигурителен стаж. Тогава беше и прекратена възможността за изплащане на социална пенсия за инвалидност като втора пенсия към вече отпусната за осигурителен стаж и възраст или към друг вид. Въпреки това броят новоотпуснати инвалидни пенсии за първите девет месеца е с 4% по-висок от този за същия период на 2014 г., а разходите за тях са се увеличили с 31 млн. лв. дo 1.26 млрд. лв. Промяна и проверка за вече отпуснатите такива пенсии не е обявена, т.е. и в този сектор реформата няма да е мащабна, а само за напред.

Санкциите за лекарите в ТЕЛК остават

Казусът как да се прекратят корупционните практики в лекарските комисии се заплете допълнително, след като миналата седмица лекари от ТЕЛК-овете протестираха срещу законовото право на НОИ да налага персонални санкции на лекарите при отмяна на техните медицински експертизи. Проблемът с оспорването на ТЕЛК решенията не е нов. В момента, ако съдът отмени решение на ТЕЛК, медиците от експертните комисии трябва да връщат на НОИ заедно с лихвите отпуснатите вследствие на експертизата инвалидни пенсии. Министър Калфин отговори на журналистически въпрос, че не се планира спирането на "глобяванията" на лекарите от ТЕЛК. "НОИ може да обжалва, когато види нарушения при процедурата, а не да се произнася по лекарската преценка. Става дума за процедурни нарушения, установени от съда. Специално за нарушения на процедурите няма как да си затворим очите", допълни той. По отношение обаче на натовареността на лекарите в ТЕЛК тяхната дейност трябва да бъде облекчена, завърши Калфин.
Промените ще търсят подходящи начини за включването на пазара на труда на инвалиди според тяхната остатъчна трудоспособност.

Решение на злоупотребите с отпускането на голям брой фиктивни инвалидни пенсии ще има едва в края на 2016 г. Това стана ясно на пресконференция на вицепремиера и министъра на социалната политика Ивайло Калфин в понеделник. Калфин обяви, че ще спази първоначалното си намерение да представи концепция за промяната на оценката и подпомагането на болните с увреждания и отпускането на инвалидни пенсии до края на 2015 г., като уточни, че законодателните промени, свързани с нея, ще са готови до края на 2016 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  comandante avatar :-P

  Е толкова ли е трудно правителството да наеме частни детективи да събират доказателства за фиктивно сакатите които плащат подкупи на комисии?
  Я питайте в една агенция дали ги урежда по 200лв за изобличаване на здрав и прав ром който е инвалид 1-ва група и заради него хора с тежки увреждания немогат да получават инвалидни пенсии?Държавата дава стотици милиони за лудо!

  В някои европейски страни ако си болен по време на социална програма чиновника ти каца същия ден в къщата!

 • 2
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Цитат от "0"
  "Забавянето на процеса означава все повече "инвалиди", които ще се опитат да получат освидетелстване до въвеждането на някаква промяна. През всяко тримесечие на 2015 г. прогресивно нараства бройката на новоотпуснатите инвалидни пенсии, сочат данните на НОИ, въпреки действащите от 1 януари 2015 г. промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), според които при отпускането на пенсии поради общо заболяване трябва да са плащани осигуровки върху поне 1/3 от изискуемия минимален осигурителен стаж."
  По добре късно отколкото никога. А тези отпуснати до тогава, спокойно могат да бъдат прекарани още веднъж през ТЕЛК или там каквото се въведе (Телковете са срочни, само при по-сериозни заболявания т.е. когато имаме истинска инвалидност и то потвърдена няколко пъти са безсрочни). Винаги има решение, когато няма нечестиви политици.

 • Elena Mihailova

  Г-н Калфин,не постъпвате справедливо! Защо чак 2017г! Омръзна ни да носим на раменете си цигани, изселници, здрави, но минали през ТЕЛК и др Честно ли е да сме работили по 35-40 г. и да сме внасяли добри осигуровки, пенсиите ни да са били над мин. раб. заплата, а сега под нея, значително доближени до минималната! Увеличавахте с повече % минималната пенсия и стана така, че тези, които бяха средни, се доближиха до пенсиите на тези, които не са работили много и са внасяли малко осигуровки! Напр изселниците в Турция- нямам нищо против тях, но имам против разпределението на парите! Те получават мн. добри пенсии там, а тук-минимални На същите тези хора увеличавате пенсиятя с повече % от останалите! А швейцарското правило е неприложимо при нашите условия-вижте резултатите! Гавра! По телевизията казахте, че пенсиите ни били ниски, защото преди години заплатите били ниски! Да, но покупателната способност по онова време е била друга, а вие точно по това време харчехте нашите пари! Базирайки се на това смятам, че пенсиите ни трябва да са много по-големи!Необходимо е преизчисление на пенсиите на база прослужени години и коефициента за пенсиониране! Не го ли разбирате! Елементарно е! Социалните плащания зависят от мин. раб. заплата, а не мислите ли че мин. раб. заплата трябва да е във връзка с увеличаването на пенсиите! Защо по това швейцарско правило не вдигате и вашите заплати! Как ще накарате младите да се осигуряват върху действителните доходи, като те не ви вярват, не вярват на пенсионната ви реформа! Много от тях имат фирми и по закон имат право да се осигуряват на минимум и го правят, ЗАЩОТО НЕ ВИ ВЯРВАТ, защото крадете от нашите пенсии и давате на други! Щом като се разполагате отвратително с нашите пари- дайте и ние да се разполагаме с вашите- дали ще ви хареса! Пиша с малко "в", тъй като освен Вас има и други виновни за тази несправедливост! Повече от отвратени сме!

 • 4
  pepipetko avatar :-|
  pepipetko

  Не раздавай чужди пари-раздавай своите ! Минималните пенсии вдигате с повече на наш гръб! Младите по-добре да не се осигуряват- Калфин ще им даде пенсия от нашите пари!

 • 5
  expostoyanen avatar :-|
  expostoyanen

  Евала, това е то левия реформатор. Другия мандат ще ги правим реформите. Ами ако сте номер 2 в управлението, с този стратег начело? абв Ще си останете само до 3-та буква от азбуката и до треторазрядното място в политиката.

 • 6
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Имаме толкова много инвалиди, колкото след световна война.

 • pepipetko

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Могат, но не искат! Но и тези които държат Калфин трябва да си помислят! Парите в НОИ продължават да се раздават на не когото трябва, че направо смърди! То цигани ли не щеш, то изселници ли не щеш, то неосигурявали се не щеш,... стига де! Вулкан от недоволство се надига срещу неправилната политика на пенсионната реформа! Правителството няма ли да спре безумията на Калфин! Няма ли да се преизчислят най-после пенсиите според коефициента и стажа! Не се иска много ум да се разбере несправедливостта и да се отговори на въпроса защо хората не искат да се осигуряват пенсионно!

 • 8
  comandante avatar :-|

  [quote#7:"pepipetko"]Вулкан от недоволство се надига срещу неправилната политика на пенсионната реформа! Правителството няма ли да спре безумията на Калфин! Няма ли да се преизчислят най-после пенсиите според коефициента и стажа! [/quote]
  Нещо ме кара да мисля ,че Баце трябва да държи много яко властта защото този път няма да има приемственост а хората ще искат Видовден!

 • 9
  dif1455294438488718 avatar :-|
  Boriana Holevich

  Разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията е в центъра на предложената „реформа”, като това се дефинира, едва ли не като „златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания. От думите на управляващите излиза, че хората с увреждания, след като преминат през бъдещите социални комисии, няма да имат потребност от инвалидна пенсия защото държавата ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото. Интеграцията обаче означава осигуряване на специализирано обучение за придобиване на специфични умения, осигуряване на достъпна среда и комфорт, и най вече осигуряване на приспособени работни места, съобразени със специфичните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се нарече само с една дума ГЕНОЦИД !!!

 • 10
  dif1455294438488718 avatar :-|
  Boriana Holevich

  Непрекъснато се спекулира с броя на хората с увреждания в България. Бегъл поглед върху статистиката на заболеваемостта от онкологични, сърдечно съдови, психиатрични и други социално значими заболявания показва, че броят на болните многократно надвишава броя на освидетелстваните от ТЕЛК. По данни от Национален център по обществено здраве и анализи броят на болните от злокачествени заболявания през 2013 г. е 277456 души, броят на психично болните е 144203, на тези със сърдечно-съдови заболявания - 313601, със захарен диабет- 76940 или общо 811750. Ако към това се добавят травматично болните, хората с увредено зрение и слух, вътрешни, неврологични заболявания, вродени аномалии, аномалии на развитието, ортопедични заболявания и др. ,със сигурност ще се окаже, че броят на болните е значително по-голям от този на освидетелстваните в ТЕЛК с 50 и над 50% намалена работоспособност, който към момента са 560000 т.е .8% от населението, а в Европейския съюз този процент надхвърля 16,7% по данни на Евростат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.