Чуждите инвестиции са над 1 млрд. евро за деветмесечието

Септември обаче е първият месец за тази година, в който нетно инвестициите намаляват

Голяма част от инвестициите се дължат на изграждането на инсталацията на "Лукойл Нефтохим" за хидрокрекинг на гудрон.
Голяма част от инвестициите се дължат на изграждането на инсталацията на "Лукойл Нефтохим" за хидрокрекинг на гудрон.
Голяма част от инвестициите се дължат на изграждането на инсталацията на "Лукойл Нефтохим" за хидрокрекинг на гудрон.    ©  Nadezhda Chipeva
Голяма част от инвестициите се дължат на изграждането на инсталацията на "Лукойл Нефтохим" за хидрокрекинг на гудрон.    ©  Nadezhda Chipeva
Липсва интерес за дългосрочно инвестиране.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите девет месеца на 2015 г. са над нивото от предходната година. Предварителните данни на БНБ показват, че външни инвеститори са вложили над 1.1 млрд. евро, което е годишен ръст от над 26%. Също така централната банка е ревизирала нагоре данните към август и те също са над нивото от миналата година. Статистиката показва, че когато сравняваме данните с натрупване, през всеки месец от тази година ПЧИ се увеличават. Трябва обаче да се има предвид ниската база за сравнение през 2014 г., когато имаше месеци с изоставане от над 20%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  comandante avatar :-P

  редварителните данни на БНБ показват, че външни инвеститори са вложили над 1.1 млрд. евро
  _______________
  Реално България инвестира повече за инвеститорите от колкото инвеститорите инвестират у нас!
  Колониалния закон за насърчаване на инвестиции трябва да се обяви за нищожен а всички които са участвали в неговото създаване и поправките към него трябва да се откажат от всички държавни почести , да си върнат заплатите и да се откажат от пенсии!

  Нередност?
 • 2
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)
  • + 3

  Това не е добра новина за правителството.
  Този ръст според данните е плод единствено на машинациите на Лукойл, което практически не касае пряко икономиката на държавата, защото това е най-голямото и същевременно най-губещото предприятие у нас. Посоченият близо милиард реално няма да доведе до увеличаване на заетостта, а е всъщност неизбежна инвестиция в осъвременяването на технологичният процес на въпросната рафинерия.
  Спокойно можем да извадим тази цифра от уравнението и с остатъка, да поставим ниска оценка на правителството по тази толкова съществена дисциплина! България има огромен потенциал и възможности, които не се експлоатират по никакъв начин в интерес на данъкоплатците. Не е нормално в такъв момент нивата на чуждестранни инвестиции у нас да са на символично ниво!

  Нередност?
Нов коментар