Държавната намеса в аптечния бизнес става гигантска
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавната намеса в аптечния бизнес става гигантска

Държавната намеса в аптечния бизнес става гигантска

Поправки в закон предвиждат ограничаване на броя обекти и разстоянията между тях, задължителни нощни графици, още рестрикции за собственици и управители

Десислава Николова
18587 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Държавата ще определя колко аптеки да има по места, може ли да се открива нов обект, ще посочва кой да работи нощем. Думата да има ли нов обект ще има и организацията на фармацевтите, които са собственици на една аптека и интересът им логично е да ограничат конкуренцията. Новата карта на аптеките ще може да се променя след три години, което напълно ще блокира навлизането на пазара на нови участници.

Всичко това е записано в проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е предложен за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство. В него има и добри моменти - например възможност за откриване на мобилни аптеки, които по някакъв начин ще решат въпроса с липсата на медикаменти в най-малките села, в които няма поща и лекар. Вероятно обаче съсловната организация ще се противопостави на тяхното съществуване.

Документът съдържа и множество други антипазарни текстове, както и такива, които противоречат на европейски регламенти и принципа на свободното движение на стоки. Например внася нови ограничения при реекспорта на лекарства и клиничните изпитания и разкриване на участията на лекари в спонсорирани от фармацевтични компании мероприятия.

Колко аптеки да има

Възможността само фармацевт да притежава аптека, разстоянията между аптеките и броят аптеки на брой население са ограничения, характерни за гилдията, но от средните векове. В България сега има ограничение само за броя притежавани аптеки – физическо лице или компания могат да имат до четири аптеки. Въпреки това съсловната организация Български фармацевтичен съюз (БФС), която обединява интересите предимно на фармацевтите - собственици на една аптека, от години настоява за въвеждане на допълнителна регулация на аптеките, за да се пребори по този начин с конкуренцията на веригите.

За разлика от болниците, при които държавата е най-големият собственик, аптечният сектор е изцяло частен. Явно обаче здравното министерство е решило да подкрепи организацията на фармацевтите и планира да въведе ограничения за откриването на всеки нов обект.

Според законопроекта държавата ще трябва да подготви национална аптечна карта по подобие на тази с болниците. В нея ще има минимум аптеки, необходими на едно населено място, брой фармацевти, отстояния между аптеките и ако броят надвишава нуждите, нова аптека няма да бъде откривана. Картата ще се подготвя първо по области, а след това – на национално ниво, като председател на комисията ще е здравният министър, а в нея ще участват управителят на здравната каса (назначава се от парламента), председателят на Националния съвет по цените (назначава се от правителството), изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата (към здравно министерство), директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (към здравно министерство), двама представители на самото министерство, трима представители на Българския фармацевтичен съюз и по един на пациентите и председателят на Националното сдружение на общините.

Дали аптеката да получи лиценз ще решава още и Експертният съвет в Изпълнителната агенция по лекарствата, който се доминира от представители на фармацевтичния съюз. Те самите пък са в конфликт на интереси, тъй като членове на тези комисии или съвети притежават или снабдяват с лекарства аптеки.

Без в момента да е забранено, сега изрично е записано, че държавата и общините ще могат да откриват аптеки.

Въвежда се пълна забрана по веригата производител – търговец на едро – аптека. Текстът казва, че съдружниците, акционерите и лица, участващи в управителните и контролните органи на аптеки, не могат да бъдат собственици или да участват във фармацевтични компании или търговци на едро с лекарства.

Самата здравна карта ще може да се променя само веднъж на три години, което замразява пазара за този период.

Предвиден е и още един текст, който пази фармацевтите от конкуренцията. В момента управител на аптека се става след една година стаж. Проектът предвижда това да се случва след две години работа в аптека.

Освен това проектът предвижда регионалните здравни инспекции, които са местните структури на здравното министерство, да подготвят график за денонощни дежурства на аптеките. Има много региони, в които няма денонощни аптеки, но това е, защото няма клиенти и съответно икономически интерес от работата им. Със закона обаче се задължават всички аптеки с лиценз да се редуват с денонощни дежурства, като разходите за персонала ще трябва да са за тяхна сметка. За неспазване на работното време фармацевтът може да бъде глобен от 1000 до 3000 лв., а аптеката - от 2000 до 6000 лв.

Ако текстът бъде приет, той ще замрази сегашното положение на пазара. В момента в България са регистрирани около 3700 аптеки, всички частна собственост. Като вериги от две и повече аптеки работят малко под половината, като най-голямата е на варненския бизнесмен Веселин Марешки – над 320 обекта. От тях около 2500 работят със здравната каса, като голяма част от тях не продават всички лекарства, а само частично платените, при които пациентът поема част от цената. Повечето от аптеките - 51%, са собственост на магистър-фармацевти, които ги управляват и работят в тях. Тези обекти правят около 24% от продажбите в сектора по данни, предоставени от Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА). Останалите 76% от продажбите се извършват в т.нар. вериги.

"Самата аптечна карта е безсмислена, защото създава огромна администрация – 28 местни и една държавна комисия, в които думата имат държавата и конкуренти. Картата е опит за администриране и намеса в чисто пазарни процеси. Освен това не е работа на държавата да определя отстояния и дали аптеката работи през нощта", коментира Николай Костов, председател на АСА. Според него проектът противоречи на текстовете в конституцията за свободната стопанска инициатива и ще запазят сегашното статукво на пазара.  

Забрана на износа

При паралелния износ се въвежда още по-ограничаващ търговията режим от този, който беше отменен от Конституционния съд и по който България имаше отворена процедура от Европейската комисия заради ограничаване на свободната търговия. Предвижда се шестмесечен срок, при който, ако е подаден сигнал за липса, продуктът влиза в забранителния списък за износ.

"Основният проблем е липсата отново на ясна методология за установяване на количествените нужди, а оттам и недостиг на лекарства на местния пазар. Второ, дефинирането на недостиг, без да се вземат предвид наличностите в аптеките, предполага изначално подвеждане в информацията. Трето, не е ясно как ще бъдат проверявани сигналите, на базата на които лекарства ще влизат в забранителния списък. Всичко това автоматично създава условия за непрозрачност и непропорционалност на ограниченията спрямо реалните нужди на местния пазар. Друг въпрос е, че в България изначално няма дефиниция какво означава недостиг. Във Франция например, когато в рамките на 72 часа дадено лекарство не може да бъде доставено в аптека, се счита, че то липсва на местния пазар", коментира Христофор Иванов, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Ограничаване на клиничните проучвания

Законопроектът предвижда драстично нарушаване на регламентите на Европейската комисия за добра клинична практика при клиничните проучвания, както и на защитата на личните данни, които могат да направят България напълно непривлекателно място за това да се изпробват нови лекарства.

Според проекта всяка компания, която възлага клинично проучване, трябва в срок от 14 дни да предостави списък в Изпълнителната агенция по лекарствата с имената на участващите в проучването, както и с какво се лекуват. По европейски регламент дружеството поръчител не трябва да знае кои са тестваните пациенти.

Повече прозрачност

Производителите и вносителите на лекарства ще са длъжни всяка година да публикуват на интернет страницата си списък с имената на медици, които предписват лекарства, ако са били финансирани пряко от фармацевтичната компания. Оповестяването на взаимоотношенията по принцип е правилна посока за това пациентите да знаят дали лекарят им предписва продуктът, защото е най-добър за тях или е получил заплащане. Оригиналните компании вече въведоха от тази година кодекс, според който от следващата година ще оповестяват спонсорствата на конгреси, симпозиуми и участия на лекари в представяния на медикаменти.

Текстът ще се отнася до всички компании и фармацевти. При генеричните фирми например има 40 продукта с еднакъв състав в група и е въпрос на чист маркетинг кое лекарство ще предпише лекарят. В случая с лекарствата без рецепта, които изобщо не се плащат от здравната каса, ситуацията е още по-дискусионна. В аптеката може да има промоция на прахче за кашлица, което има еднакъв състав с няколко други. Фармацевтите могат да получават заплащане за повече продадени прахчета за периода на промоцията, за да препоръчват прахчетата. В случая изборът дали да купи рекламирания продукт е само на пациента. Представител на генеричните фармацевтични компании в България отбеляза, че според него трябва да има прозрачност, но тези плащания трябва да се оповестяват само след съгласието на лекарите и затова няма да подкрепят текст това да става със закон.

Осем проблема в проектозакона

1.      Нови аптеки ще има само ако държавата реши

2.      Аптека ще се отваря само на определено разстояние от вече съществуваща, а колко ще е то, ще реши здравният министър в наредба

3.      Аптека ще има само ако конкурентите са съгласни

4.      Държавата ще пише график коя аптека да дава нощно дежурство и ще ги задължава да работят и през нощта

5.      Производител на лекарства и търговец на едро няма да може да участва дори и в надзорните и управителните органи на аптеки

6.      Компаниите, които извършват клинични проучвания, трябва да предоставят списък на участващите пациенти, както и кой пие лекарство и кой плацебо

7.      Пълно ограничаване на паралелната търговия – списъци с евентуално липсващи лекарства ще спират износа

8.      Дрогериите ще могат да продават по-малко лекарства без рецепта и добавки.

Държавата ще определя колко аптеки да има по места, може ли да се открива нов обект, ще посочва кой да работи нощем. Думата да има ли нов обект ще има и организацията на фармацевтите, които са собственици на една аптека и интересът им логично е да ограничат конкуренцията. Новата карта на аптеките ще може да се променя след три години, което напълно ще блокира навлизането на пазара на нови участници.

Всичко това е записано в проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е предложен за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство. В него има и добри моменти - например възможност за откриване на мобилни аптеки, които по някакъв начин ще решат въпроса с липсата на медикаменти в най-малките села, в които няма поща и лекар. Вероятно обаче съсловната организация ще се противопостави на тяхното съществуване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Това е същото като проекта на Гумен Речев (добре, че не мина) за веригите за хранителни продукти. И там искаха да ги ограничат, защото откакто оперират в България търговците не могат да ни цакат. Добре, че не успяха. Искат да докопат "Останалите 76% от продажбите се извършват в т.нар. вериги." тези проценти. А пазара на лекарства е между 1,3 и 1,7 милиарда лева. Дано да не успеят.

 • 2
  wanderer avatar :-P
  wanderer

  [quote#1:"Uprsport"]Това е същото като проекта[/quote]
  Да ама при натариусите вече действа - "честни частници" под "закрила на държавата" ... дори когато продават чужди имоти/имущество как лилавото БВМ на МО.

 • 3
  sandman avatar :-|
  sandman

  Социализма никога ли няма да си отиде от тая територия?
  Нямат насищане алчните им з#####и!
  Регулации,регулации...

 • 4
  teob avatar :-P
  Теодоси Бялков

  "3. Аптека ще има само ако конкурентите са съгласни"

  Тази точка изкърти всички мивки :)

 • staska

  Баси, тия са по-монопол и от топлофикациите ...

 • 6
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Няма никаква логика аптеките да работят и през нощта, защото няма как да се появи пациент с рецепта написана в 02.00 часа през нощта, ако става въпрос за лекарства отпускани задължително с рецепта. Ако е достатъчно спешен ,то не би трябвало да си излиза с рецепта, а трябва да е приет в болница по това време. А ако е за аспирин или панадол и кретенът се сеща през нощта ,че няма нищо в къщи за главата си може да разбуди други кретени по роднинска линия, които да му услужат с някое хапче, но не и фармацевт който да му стои диван чапраз. Но цялата работа е ,че мутрореформатори се чудят как да пречат на отделните звена в здравеопазването , да скапват болници, кабинети и аптеки уж с грижа към пациента, всъщност ЧИСТА ПРОПАГАНДА . Фалшивата загриженост лъсва , когато се сетим , че не желаят да се сбогуват с 20% -ното ДДС начислявано на лекарствата , което трупа пачки за порочния живот на тлъстата оядена политическата класа и най-много ощетява пациента. На всяка закупена опаковка мутрите във властта печелят 20 лева на всеки 100 от вашето заболяване без да са вложили личен труд или инвестиции или да имат някакви заслуги. Но виж може да казват кой кога да работи…

 • 7
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Москов няма ли да отиде в АБВ от кумова срама. Всичките му идеи са командно-административни

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  radkopiratko avatar :-P
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ

  Голяма веселба се задава . И хааа.....оп, оп , ае са...ааа така де ...

 • 9
  hdj27318443 avatar :-|
  Стабилни в мизерията, епизод пореден

  Не разбирам каква е официалната цел на ограниченията? Магазин като всеки друг.

 • 10
  aussie avatar :-|
  aussie

  Само погледнете колко реклами за хапчета има по телевизията!!! В процентно отношение сигурно са над 50% спрямо всички останали заедно.
  Това не е случайна идея и определено не е за доброто на населението. А то че е гламаво си е гламаво и си дава парите да пие ненужни хапчета и витамини и сие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.