Ченалова: Сезирала съм евроинституции за престъпления на хора с високи постове

Срещу отстранения съдия е повдигнато ново обвинение - за длъжностно престъпление по делото "Соло".

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Съдия Румяна Ченалова, която стана централна фигура в избухналия през последните седмици скандал "Яневагейт", съобщи, че е сезирала европейски институции за нарушения и престъпления, които се извършват от хора на доста високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт. Това обяви самата тя преди влизане в сградата на ДАНС, където ще бъде разпитана по ново повдигнато й обвинение - длъжностно престъпление по случая "Соло".

Съдия Румяна Ченалова бе призована в ДАНС в същия час - 15 ч., в който и етичната комисия към ВСС я покани да я изслуша във връзка с изтеклите записи на разговори между нея и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. На влизане в сградата на ДАНС тя не знаеше какво обвинение ще ѝ бъде повдигнато.

И много други факти

По отношение на въпросните записи Ченалова каза, че си спомня този разговор и фактите от него, както и "много други факти". В четвъртък разбрах, че нещо се случва, обясни Ченалова по повод извикването й в ДАНС. Тя разказа, че в петък е била във вилата си в Стара Загора, където й се обадил следовател, представил се като Стоян. Той й обяснил, че е призована да бъде разпитана по ново досъдебно производство.

Случващото се с мен е поради факта, че властите в България са известени за това, че съм сезирала европейските институции, е обяснението на Ченалова. Тя обаче не посочи за какви престъпления говори и които точно институции има предвид.

"Дадено ми беше да разбера, че властите са известени за това мое действие. Не знам по какъв начин", посочи тя за сезирането.

Ново дело

Междувременно от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Румяна Ченалова е привлечена като обвиняема по длъжностно престъпление по случая "Соло". Ченалова беше председател на съдебния състав, оправдал Илиян Тодоров за убийството на двама души пред дискотека "Соло". След това и апелативният и върховният съд постановиха доживотна присъда за Тодоров, но той успя да избяга от правосъдието и се укрива и до днес.

Обвинението срещу Ченалова е, че не е изпратила частния протест на прокуратурата срещу определение на съда, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено искане за налагане на ограничителна мярка на Тодоров – забрана за напускане пределите на страната. Ченалова прочете оправдателната присъда на 9 декември 2011 г. Не е ясно дали Тодоров е избягал непосредствено след това или по-късно, тъй като явяването му пред следващите две инстанции не беше задължително. Така той беше обявен за издирване едва през декември 2013 г. – няколко дни след като Върховния касационен съд потвърди доживотната му присъда.

 Отстранената от длъжност съдийка е с мярка "подписка" за този случай.