ВСС уволни Ченалова, Янева е с дисциплинарно производство заради "Червей"

Председателят на ВКС Лозан Панов призова за разследване на съдържанието на записите, а не само дали са законни

Висшият съдебен съвет взе решение да освободи от длъжност Румяна Ченалова
Висшият съдебен съвет взе решение да освободи от длъжност Румяна Ченалова    ©  Юлия Лазарова
Висшият съдебен съвет взе решение да освободи от длъжност Румяна Ченалова
Висшият съдебен съвет взе решение да освободи от длъжност Румяна Ченалова    ©  Юлия Лазарова

На заседанието си в четвъртък, Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи най-тежкото наказание на съдия Румяна Ченалова – дисциплинарно освобождаване от длъжност. Тя е била поканена за изслушване, но не се е явила.

Три от образуваните срещу нея дисциплинарни производства бяха обединени в едно. Първото беше образувано след изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод делото "Белведере". За него дьо Кабан заяви, че е класически случай на кражба на дружество с помощ от съда. Впоследствие ВСС откри и други нарушения на съдийката – забавено произнасяне по около 50 дела и липса на произнасяне по искания на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" за отмяна на наложени обезпечителни мерки.

Третата дисциплинарка беше внесена от правосъдния министър Христо Иванов през февруари за нарушения на четири текста от Закона за съдебната власт. Искането на Иванов беше основано на констатациите от проверката на синдика Панайот Велков (Велков беше синдикът, който влезе в TV7 в началото на тази година), както и на данни от сигнал, подаден от Обединена българска банка, който анализира действията на Ченалова по четири търговски дела. По-малко от месец преди това Велков беше заличен като синдик от министъра на правосъдието.

Има опасност обаче решението на дисциплинарната комисия да бъде обжалвано и отменено. Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) вече има трайно изградена практика по подобни случаи и тя е, че вносители на предложения не могат да участват в дисциплинарни комисии. През май месец сайтът "Съдебни репортажи" писа, че членовете на ВСС Галя Георгиева и Даниела Костова са както вносители така и участници в комисията, която гледа дисциплинарките срещу Ченалова. И двете са отказали да си направят отвод.

И Владимира Янева с дисциплинарка

На заседанието си ВСС образува дисциплинарно производство и срещу Владимира Янева. То ще бъде гледано от членовете на ВСС Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев. Предложението всъщност беше внесено от Христо Иванов доста отдавна – още при избухването на скандала "Червей". То е срещу това, че Янева е давала разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) на бившия шеф на отдел "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов много след изтичане на законовия срок – общо над 300 дни. ВСС тогава на практика опъна чадър над Янева. Съветът отказа да разследва случая, поради наличие класифицирана информация, трябва да бъде разкрита при образуване на дисциплинарното производство

Правосъдният министър обжалва решението на ВСС пред ВАС. ВАС отмени отказа на съвета за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева. Тогава съдът прие, че единственото основание, на което ВСС може да откаже образуването на дисциплинарка, е ако е изтекъл давностният срок за това. Върховните съдии приеха, че всички останали въпроси - "дали твърденията в направеното предложение за налагане на дисциплинарно наказание съответстват на обективната действителност, както и дали могат да бъдат доказани с допустими доказателства и доказателствени средства са въпрос по основателността на искането." В този смисъл, ако ВСС прецени, че не е налице основателност на искането, то просто следва да не наложи дисциплинарно наказание.

Лозан Панов: необходима е повече публичност

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова за повече прозрачност при разследването на изтеклите записи между Янева и Ченалова, публикувани в сайта "Биволъ".

"Необходима е публичност, защото, ако не се направи необходимата проверка на всички факти и обстоятелства, ако се съсредоточим само върху това дали става дума за разговор между "две жени", въпросите няма да получат своите отговори. А точно това иска от нас обществото", заяви той.

Опити да омаловажат изтеклите записи като разговор "между две жени" вече направиха председателят (и основен участник в записите) на ВАС Георги Колев и Бойко Борисов. Борисов нарече Ченалова и Янева "две каки, които си говорят". Цацаров пък на практика прочете оправдателна присъда по делото "Червей" като оневини Владимира Янева и заяви, че по това дело нищо не може да бъде доказано.

"Ако съдия Ченалова бъде отстранена и не се направи обективна проверка на изложеното в записите, това би означавало да се отстрани метастаза, но не и да се излекува туморът", каза още Лозан Панов.

Миналата седмица, по време на заседанието на ВСС, председателят на ВКС направи предложение да бъде образувана нарочна комисия, която да разследва случая с изтеклите записи от сайта "Биволъ". Той обаче беше бламиран от членовете на съвета, като за предложението гласува единствено Калин Калпакчиев.