Световната банка: Реформирайте институциите, за да растете

Пречат ни: неработещи регулатори, неефективната съдебна система, ниската производителност на труда, неефективното харчене на публичния ресурс

Eдинственият начин растежът на икономиката да се ускори, с което да се ускорят създаването на работни места и повишаването на доходите, е институциите да заработят.
Eдинственият начин растежът на икономиката да се ускори, с което да се ускорят създаването на работни места и повишаването на доходите, е институциите да заработят.    ©  Shutterstock
Eдинственият начин растежът на икономиката да се ускори, с което да се ускорят създаването на работни места и повишаването на доходите, е институциите да заработят.
Eдинственият начин растежът на икономиката да се ускори, с което да се ускорят създаването на работни места и повишаването на доходите, е институциите да заработят.    ©  Shutterstock
Пречки пред икономиката създават и регулаторите, смятат анализаторите на СБ

Никое правителство не обича критиката. Но понякога истината трябва да бъде казвана в очите - структурни реформи от години не се правят. Това е очевидно за всеки гражданин, който желае да прави бизнес, на когото му се налага да използва правораздавателната система или който просто трябва да свърши някоя административна работа. Голяма част от държавните структури не работят, а в най-добрия случай просто работят бавно. Това за пореден път беше отчетено и от Световната банка в специален доклад, изследващ потенциала за растеж в България. Там най-общо се казва, че до влизането на България в Европейския съюз са направени някакви структурни реформи, които осезаемо са повишили стандарта на живот на хората чрез привличане на инвестиции. След 2008 г. обаче икономическият растеж се забавя забележимо, а наваксването спрямо останалите държави членки става все по-трудно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  много правилни заключения ,само дето няма кой да ги чуе и изпълни , особено голям отпор се дава в съдебната система ,която срива всяко начинание и спъва развитието на всеки допрял се до нея , същото е и борбата с администрацията ,която е непосилна за всеки бизнес ,имам досег с администрацията в областта на медицината ,жив ужас е ,как ли сме работили на времето без да ни проверяват икономисти ,метеоролози ,контрольори от РЗОК НЗОК ИАМо знайни и незнайни чиновници , софтуери и флашки по 22000 показатели от елетронните отчети при работа с НЗОК ,чудо и приказ за всеки лекар да работи така .

 • 2
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  най-важната препоръка за нас и за политиците, ако политиците отбягват това понеже са зависими или неуки, ние може и трябва постоянно да им го припомняме и изискваме.
  Ако трябва гласовито и остро - все пак става дума за нас и децата ни.

 • 3
  noidea avatar :-(
  noidea

  Колко години едно и също ? Колко ? Всички от вън повтарят едно и също: съдебна, здравна, пенсионна и административни реформи. То май станаха над 15 години и никой от горе не чува ! Керванът си върви, вдигнаха си заплатите, направиха си милионите и ще духнат по белите държави, а нас кучета ни яли

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Никой нищо няма да реформира, защото в БГ има огромен икономически антагонизъм. Той се състои в това, че около 1 млн. имат реално занятие и реални доходи. Останалите паразитират/рекетират/вегетират. И не са навити да им се бие шута.

  Какво значи реформа в съдебната система и МВР? Значи да се нормализират тези ведомства и де не могат да крадат, удрят и рекетират и от богаташи с 5-цифрени подкупи да станат обикновени граждани на заплата. Е, без бой няма да стане. Съвсем очевидно милиционерите и прокурорите не са навити. Те сега са царете и ще си избират премиери-мутри, заедно с олигарсите докато могат. Балъците ще гласуват за ГРОБ и лизачите на дирниците РБ, някои ще гласуват за менте-патриоти и руски националисти и т.н. до свършека на провалената ни страна. Едни 2 милиона му намериха колая, ни сме приели сделката. Каквото такова. Има Терминал 2 за по-нервните.
  ---
  А да, няма да има растеж или ще е по Живковски - 1,2%. И ще си останем клоаката на ЕС. Слушайте чалга и се кефете на мутрата с ножицата :-)

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... Анализът показва, че за да успеем да се доближим до средното ниво на стандарт на живот в Европа, в следващите 25 години този показател трябва да нараства с по 4%. ..."

  БГ никога няма да се доближи до средното ниво на ЕС. Доста икономисти са го смятали и сметката излиза от 50 години нататък, само че ние вече ускорихме изоставането, та сметката отива на + безкрайност. Иначе казано никога.
  Причината е прозаична - в БГ има страшно много българи. Гледайте си кефа и не забравяйте че в Зимбабве е по-зле :-) Нещастници или не, все пак сме в горните 35% на 7-те милиарда кияци. Пак е нещо :-)

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... За сметка на това в секторите сигурност, отбрана, здравеопазване и пенсионно дело разходите се увеличават значително през годините. "

  Разбира се. За нас най-важни са милиционерите, прокурорите и т.н.,в т.ч. тримата адмирали на единствения и повреден боен кораб. Имаме повече генерали във ВВС отколкото летящи самолети. Имаме повече администрация, отколкото фирми за които тя се "грижи". Даже за премиер избрахме милиционер. И всички милиционери се пенсионират на 45г.
  България е рай за тъпаците, защото само тук те са най-важни за обществото, най-добре платени и подкупени и се гъзорчат най-важно. Всички останали сме кретени. Доказан факт, предвид това че един даскал взима около 1/2 от среден милицонер-писарушка (по ведомост, на пракитка 1/10 ако сметнем подкупите) и поне 3 пъти по-малко от "експерт" в министерство, който реди пасианси до припадък ( и тук е без подкупите). Да не говорим за дребно шефче в БДЖ или друга черна бюджетна дупка.

 • 7
  _mitaka_ avatar :-|
  _mitaka_

  За съжаление, всичко е точно, както си го описал, Мишо. Провалена държава. Вече и мечти не останаха :(

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  До коментар [#4] от "misho73":

  Много тъжно Мишо, ама няма как да не се съглася с теб. Тази държава май няма да я бъде.

 • 9
  save_knforest avatar :-P
  save_knforest

  От кого чакате просвещение-от премиер като Борисов, за когото са важни лентичките. Или от омбудсрам Манолова.
  Според мен двете каки ще оправят всичко.

 • 10
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  И това ще продължи поне докато системата не започне да се самоизяжда - тоест разходите за поддържане на статутквото не започнат да превишават приходите...много ми е интересно какво ще стане тогава, но за съжаление май няма да е скоро да го доживея и да го видя...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход