Глоби и паспорти АД

Вътрешното министерство се опитва да даде старт на административна реформа, отделяйки неполицейските си дейности в държавно предприятие

Държавното предприятие, което ще се занимава с административните услуги на МВР, може да заработи най-рано през юни догодина.
Държавното предприятие, което ще се занимава с административните услуги на МВР, може да заработи най-рано през юни догодина.
Държавното предприятие, което ще се занимава с административните услуги на МВР, може да заработи най-рано през юни догодина.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Държавното предприятие, което ще се занимава с административните услуги на МВР, може да заработи най-рано през юни догодина.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако в близките месеци трябва да преиздавате задграничния си паспорт, може би е добра идея да го направите час по-скоро. На първо място, защото договорът между МВР и фирма "Сименс", която управлява технологичния процес по направата на българските документи за самоличност, изтича през март, което предвещава началото на турбулентен период. И по-важното - защото вътрешното ведомство планира мащабно преструктуриране на административните си звена, при което голяма част от неполицейските функции ще бъдат обособени в отделно държавно предприятие, като в тази графа ще попадне и Дирекция "Български документи за самоличност". И през този преходен период въпросните административни услуги на МВР едва ли ще се случват по най-гладкия начин.

За момента ръководният екип на вътрешното министерство е доста пестелив откъм подробности какво точно ще представлява новата ведомствена фирма, как ще функционира и точно кои дейности ще се прелеят към нея. Според коментар на вътрешния министър Румяна Бъчварова от миналата седмица промяната ще засегне около 2300 служители, които не изпълняват полицейски функции и ще бъдат принудени да свалят униформите. Общо около 5500 служители на вътрешното ведомство предстои да бъдат "прекатегоризирани", като от екипа на вътрешния министър уверяват, че това няма да включва дознателите, каквито опасения има. Със сигурност отсега е ясно, че трансформацията ще засегне "най-комерсиалните" дейности на МВР като издаването на документи за самоличност и регистрацията на автомобили в КАТ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivalina_shu avatar :-|
  ivalina_shu
  • - 28
  • + 5

  предоставянето на административни услуги става по реда на АПК, което означава че предприятието ще е и административен орган, напр. когато трябва да издава откази за предоставяне на съответната услуга ако са налице пречки, предвидени в закон.

  Нередност?
 • 2
  acarid avatar :-|
  acarid
  • - 61
  • + 6

  Така ще бъде! Щом има 20 заплати на калпак, ще има и много проблеми и съпротиви от всички тях. А матряла ще им ги изплаща правата, превилегиите, обезщетенията, компенсациите и социалните им пакети!

  Нередност?
 • 3
  chert avatar :-(
  петро
  • - 12
  • + 13

  И пак опираме до "матряла".
  Гарантирано новият бърдак ще бъде с най-старите к****, "заслужили" по 20 заплати за майсторлъка.
  Контрол ЙОК, защото са доказали през годините, че не "барат"!

  Нередност?
 • 4
  klimentm avatar :-|
  klimentm
  • - 2
  • + 32

  Освен всичко,разкарват те като някакъв добитък от гише на гише,а някаква леля писа един час в някакъв вехт тефтер нещо си а после пак ме изпрати на някаква друга опашка ,дето трябваше вече да платя глобата,после отново да се върна при нея, и така до като ми поникна брада!

  Нередност?
 • 5
  mincho.pankov avatar :-|
  mincho.pankov

  Намерих проекта за изменение на ЗМВР в сайта на парламента: http://parliament.bg/bg/bills/ID/15606/ , който включва това, за което пише в статията.

  На стр.2 са описани функционалностите на ново Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги” (ДП ЦПУ), като за ИКТ пише следното:

  4. проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и разработване, поддръжка и развитие на автоматизирани информационни системи за нуждите на МВР;

  Чудя се дали тук ще влиза експлоатацията на автоматизираните информационни системи, вкл. самите системи или не. Дано отговорът е „Не“, защото обратното ще означава, че всичката информация, която МВР събира, вкл.оперативната ще се изнесе извън министерството с всички произтичащи от това опасности за теч на информация.

  Малко история:

  Специализираната ИТ структура на МВР е създадена преди 1980г, когато се изграждат специализирани помещения и сгради (за изчислителни центрове) в София и в страната.

  През 1990г. по времето на един предишен МВР министър – ген.Атанас Семерджиев имаше подобна идея на сегашната – тогавашното под.72000А да стане фирма. Министърът и съветниците му бяха външни за МВР системата и общо взето не знаеха какво има в тогавашните АИС. По някое време им е било обяснено и след един-два месеца се отказаха. Под.72000А беше ИИЦ към ЦИОУ-МВР (7-мо управление на ДС).

  През 1997г. пак имаше реорганизация и СИТАУ-МВР (Служба Информационни Технологии и Автоматизация на Управлението, наследник на под.72000А) беше разделена на ИКТ (Институт по Компютърни Технологии, с развойни функции) и експлотацията и поддръжката на системите беше прехвърлена в СКИАД (Служба Координация и Информационно-Аналитична дейност).

  При поредната реорганизация на МВР в началото на новия век всички тези ИТ структури, заедно със Служба Свръзки бяха събрани е една мегаструктура - дирекция КИС (Комуникационни и Информационни Системи). От описаните функционалности на ДП ЦПУ разбирам, че комуникационните системи от дирекция КИС ще останат към МВР. Чудя се защо не са изнесени и те. Те са си един действащ телеком и няма особена нужда да бъдат в МВР. Имат доста общо с ИА ЕСМИС и ако се обединят с тях за комуникационните системи в държавната администрация ще се постигне икономия от мащаба и по-малкото администрация.

  Забелязвам, че и в този законопроект, и в законопроекта за ЗЕУ не са регламентирани взаимоотношения с новата ДАЕУ и ДП ЕСО, което не е добре.
  Нередност?
Нов коментар