Бюджетната комисия отложи гласуването на промените в Закона за офшорките

Гласуване ще има след като възраженията на ЕК по конкретните точки от закона бъдат обявени

Отлагането стана факт след като Менда Стоянова поиска от информация за конкретните текстове, които са предмет на възражение от ЕК.
Отлагането стана факт след като Менда Стоянова поиска от информация за конкретните текстове, които са предмет на възражение от ЕК.    ©  Анелия Николова
Отлагането стана факт след като Менда Стоянова поиска от информация за конкретните текстове, които са предмет на възражение от ЕК.
Отлагането стана факт след като Менда Стоянова поиска от информация за конкретните текстове, които са предмет на възражение от ЕК.    ©  Анелия Николова

Парламентарната бюджетна комисия отложи гласуването на измененията в т.нар. Закон за офшорките, за да може да се запознае срещу кои точно точки в досегашния закон Европейската комисия възразява и да се убеди, че България е длъжна да ги промени. Отлагането стана факт след като на заседанието в четвъртък председателят на комисията Менда Стоянова поиска от Людмила Петкова, директора на дирекция "Данъчна политика" към Министерството на финансите да предостави информация за конкретните текстове, които са предмет на възражение от ЕК. Петкова обясни, че в момента няма как да я предостави, защото възраженията идват заради отворена процедура по нарушение срещу България по жалба на конкретно дружество, а има европейски регламент относно публичния достъп до документи по такъв вид процедури. Така Министерството на финансите ще трябва да поиска първо разрешение от ЕК, за да може да оповести конкретните им възражения.

С предлаганите промени офшорни компании ще могат да притежават 10% от капитала на медии, банки, застрахователни и пенсионни дружества, спортни клубове и др. Досега това бе забранено според закона, предложен от депутатите на ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски и приет по времето на кабинета "Орешарски".

Всъщност дяловото участие ще може и да е 100%, ако се разбие на малки пакети между несвързани островни компании. Въпреки, че от Министерството на финансите заявиха, че има предвидено правило за борба със злоупотребите, според което офшорни компании под общ контрол няма да могат да притежават повече от 10% общо в дадено дружество, по време на комисията отново се чу забележката, че няма как да се контролира и установява свързаността между компаниите. Освен това законовите ограничения ще се отнасят вече не за "свързаните" лица, а само за "контролираните".

Отлагането на гласуването идва ден след като правната комисия прие на първо четене промените в Закона за офшорките. Според Министерството на финансите промените се налагат заради отворената процедура по нарушение към България. Според ЕК действащият закон нарушава свободното движение на стоки и капитали в ЕС и принципа за пропорционалност на мярката спрямо преследваната цел. Един от авторите на първоначалния закон, Йордан Цонев от ДПС, коментира, че още със създаването на законопроекта е нямало върху какво да се стъпи и е било ясно, че предстоят многократни промени, но се е оказало, че законът е прекалено строг. "Идеята беше докъде ние сме готови да ограничим тези компании и да видим колко Европа е готова. Европа е толкава готова, колкото е готов и този закон". Румен Гечев от БСП заяви, че става въпрос за лицемерие от страна на ЕК и допълни "защо не закрият офшорните зони, защо се крият в Лихтенщайн, Мадейра и Азорските острови, защо ще създаваме канал да си въртят парите?". Той зададе и въпроса къде са били юристите при създаването и приемането на закона и защо това, което е било прието, противоречи на европейските закони. Менда Стоянова допълни, че едно рязко смекчаване на закона няма да бъде прието благоприятно от общественото мнение и затова комисията трябва да се запознае с конкретните възражения на ЕК точка по точка от закона.