Да ви е честита новата 1981 г.

Да ви е честита новата 1981 г.

Как Столична община изхарчи 11.5 млн. лв., за да върне парка пред НДК 35 години назад и да покаже слабия си капацитет да управлява големи проекти

Мария Манолова
39380 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


След като Столична община изплати и последната стотинка от 11.5 милиона лева, които е заделила за ремонта около Националния дворец на културата, паркът ще бъде много по-светъл, малко по-спретнат и с нищо по-различен от досега.

До няколко седмици трябва да приключи един от най-скъпите ремонти в центъра на столицата, който от 2012 г. насам е удобен повод за позитивен PR на главния архитект, на кмета на града и на общината. За съжаление разговорите за проекта никога не засегнаха различна тема от хилядите китки, храсти и фиданки, които ще се появят около НДК. През цялото време общината подаваше информация за фонтаните и дендрологията на парка, а търсенето на смисъл в проекта остана за интернет форумите и за минувачите, които газят в калта наоколо. Със завършването на проекта обаче е съвсем ясно, че за тази инвестиция никога не са залагани по-високи цели от това да се изчистят плочниците, да се прекопаят тревните площи и да се сменят лампи и кошчета. В същото време козметичният ремонт дори няма да докосне истинските язви на това пространство - Паметника "1300 години България" или накацалите из целия парк капанчета с чадъри на "Кока-кола".

Странният случай с проекта за НДК е смесица от случайни обстоятелства. Преди три години София, подобно на 35 други общини, спечели европейски средства за ремонт на градината. Последва мъгла около проектирането, забавените търгове и видимата дезорганизация в ремонтните дейности. Чак с идването на местните избори и преди края на годината в парка се работи с ускорено темпо и мъглата се повдига. Сумата от 11 милиона може и да не е твърде висока цена за освежителен ремонт на територия от 150 декара. Но със сигурност можеше да се използва по начин, който ще придаде смисъл на парка като централна точка на София за следващите тридесет години, вместо да го изстреля обратно в 1981 година.

Ако разхвърляната скъпо струваща строителна площадка в центъра на София ви озадачава, обяснението може да е в следващите няколко детайла.

Не ремонт, а реставрация

Ремонтът около НДК показва добре системните проблеми в управлението на проекти в общината. Идеята се ражда през 2012 г. "Това е най-важната задача, която имаме в момента, да успеем да завършим проекта, за да можем да кандидатстваме в срок до 13 януари за финансиране по програма "Градска среда", за да може това пространство да е реконструира, да добие един вид, който отговаря на позицията на София като европейска столица", казва тогава главният архитект Петър Диков.

Това е и моментът да се зададат куп въпроси: какво е мястото на грандиозния социалистически проект в образа на София тридесет години по-късно, качествен и красив ли е, за какво го използват хората и върши ли им работа добре, трябва ли да приеме по-съвременен вид и как позиционира София сред европейските столици, за които говори арх. Диков.  

Фотогалерия: Как протече ремонтът на парка около НДК

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Цялата галерия

За да не се изпуснат европейските пари обаче, всички тези въпроси бяха подминати. Общината няма готов проект и за това тръгва без ясна концепция какво ще се прави. Няма обществено обсъждане, няма и конкурс за проектиране. Задачата попада при общинското предприятие "София - проект", което прави безплатно план, защото "проектантите са щатни служители на предприятието и при възлагане на проектиране то не се заплаща като услуга", както обясняват от общината пред "Капитал". Преобразяването на парка е поверено на оригиналния му архитект от началото на 80-те години - Валентина Атанасова. Логично, решението на проектантите е да върнат парка в едновремешния му вид. "Възстановяването на парка е на дневен ред и ако то стане успешно, ще върне облика на парка и целия комплекс и ще стане пак любимо място", коментира през 2014 г. арх. Атанасова пред gradat.bg.

Вероятно заради приемствеността с облика на парка от 1981 г. в плановете за най-мащабната нова инвестиция в пространството от 30 години насам се прокрадват цели като "изграждането на зелените насаждения да отговаря на общото изискване към цялото околно пространство на НДК [-] да притежава лаконичност и тържественост" и "на всяка зона да бъде придадена своя неповторима индивидуалност". В изпратеното към строителните фирми задание присъстват и изисквания като "подборът на точния цвят на боята [за пейките] да стане и с участието на главния проектант" и "изборът [на кошчета] да стане с участието на главния проектант".

В проекта попадат и откровено спорни твърдения, които обаче никога не са показвани на гражданите или подлагани на дебат. Ясна е например тенденцията решенията за това как да се използва пространството и в бъдеще да бъдат поверени отново на същия главен проектант отпреди три десетилетия. По този въпрос документът твърди, че трябва "да се прекрати прибавянето на всевъзможни функции на парковото пространство, несъответстващи на предназначението му, като на територията му се допускат само следните дейности: временни базари на книги около 24 май и на учебници преди началото на новата учебна година; продажба на цветя (на предварително съгласувани с проектанта места), изложби на цветя в южната част".

Бихте ли поканили майсторите вкъщи

За мащабната реставрация на соцпроекта общината първоначално бюджетира 13.5 млн.лв., но в последствие успява да "спести" и намалява стойността на обществените поръчки. Както обикновено се случва в живота обаче, спестеното се оказва по-скъпо - преди седмица СО обяви, че дава допълнително половин милион лева за непредвидени дейности, а в самото начало на проекта й се наложи да доплаща и за непредвидени ремонти около фонтаните.

Най-големите парчета от ремонта са спечелени от "СК-13 Пътстрой" (4.7 млн.лв. за настилки и осветление) и "Водстрой-98" (2.2 млн. лв. за паркоустройство и поливна система). Година по-рано първата фирма взе 8.3 милиона лева за реконструкцията на трамвайното трасе по бул. "България", за която Йорданка Фандъкова обяви, че налага санкция от 600 хил. лв. заради некачествено строителство. Преди няколко дни спирките по тази линия, построени от "СК-13 Пътстрой", буквално се разпаднаха на парчета заради бурния вятър. "Водстрой-98", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, пък няма опит в други озеленителни поръчки на общината, но пък през 2010-2011г. реконструира Музея за съвременно изкуство в София. Останалите дейности се разпределят между ВиК (1.8 млн.лв. за възстановяване на фонтаните и допълнителни 200 хил. лв. по непредвидени обстоятелства - за усилване на плочата над фонтаните), "Полид ООД" (250 хил. лв. за две автоматизирани тоалетни) и обединението "Лирекс БГ - Сектрон" (220 хил. лв. за система за видеонаблюдение).

Следващият етап беше видим за всеки, който минава покрай Националния дворец на културата. През зимата ремонт на практика не се случваше, но бездействието продължи до средата на лятото. Дълго време из парка беше разпръсната техника, отделни части бяха заграждани по всевъзможни начини, но не се забелязваха хора, които да вършат нещо. След като работата все пак тръгна с наближаването на изборите, се появиха гафове, които са видими и след 15-минутна разходка в парка. Новата облицовка на рамките по основните алеи беше на парчета, преди обектът да е официално завършен. Пукнатите и счупени плочи се лепят и шлайфат. Поставянето на изчистените пейки пък отне почти месец заради видимо бавното темпо на работа. Пожарен кран в северния край на парка беше наводнил част от гората дори преди да е приключил ремонтът на "детския кът" наблизо. От "СК-13 Пътстрой" обаче отговориха на "Капитал", че "няма случаи на лепене на счупени плочи" и няма "неизпълнение или отклонение" от графика на работа.

През това време из НДК обикаляха камиони и автомобили, които пък натрошиха съвсем настилката пред основната сграда на НДК. Тази зона обаче изпадна от основния проект (където по принцип беше включена) заради компрометирана хидроизолация. "За площад "България" се изготвя цялостно проектиране, което включва премахване на съществуващата настилка, възстановяване на компрометираната хидроизолация над подлеза, полагане на нова настилка и елементи на градски дизайн. Това представлява доста сложна и голяма по обем задача, тъй като включва цялото пространство около сградата на НДК", коментира заместник-кметът Мария Бояджийска пред медиите. Така общината ще плати още половин милион лева от собствения си бюджет. По подразбиране проектирането отново е поверено за без пари на "София - проект", а строителят е поканен без конкурс - "СК-13 Пътстрой".

Причините за лошата организация на ремонта може да са в това, че цялото пространство се ремонтира наведнъж вместо на части. Там работят и поне пет различни изпълнители. Макар да се забелязват микробуси и камиони на множество различни фирми, от "СК-13 Пътстрой" коментираха пред "Капитал", че нямат подизпълнители. Дори и при това положение обаче различните строители е трябвало да координират графиците и задачите си, което едва ли е било твърде лесно. Проблем може да е имало и в контрола.

А какво можеше да бъде

Разбира се, ако нямаше спешност да се "усвоят" парите за ремонта, общината можеше да подходи към това знаково пространство по съвсем различен начин. "Правилният подход е преди всичко да се организира обществено обсъждане, на което гражданите да изразят мнение – искат ли по-съвременна визия за пространство с подобна важност за градската среда, или искат то да бъде реставрирано в първоначалния му вид само с "козметични" ремонти. След това, ако общественото мнение клони към нова визия – да се организира конкурс и излъченият победител да изготви проекта. Чак след това идва ред да се обяви процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка за строително-ремонтни работи", смята например арх. Виктор Чолаков. Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори" също смята, че първо е трябвало да се изясни дали 14 милиона трябва да се дадат за консервиране или за конкурс за преосмисляне на цялото място. "След като са поели по пътя на консервацията, след точка А - градинката, следва точка Б - паметникът", коментира той. Според "Трансформатори" "1300 години България" трябва да бъде запазен и преустроен в "медиен тотем" с информация за събитията на НДК, както и в музей на всички периоди от историята на това място.

А всъщност на общината не й липсва опит в това какво може да се направи с този парк. Една година преди да заговори за европроекта, СО участва в поредица от събития на тема "Стратегия за обществените пространства в София". Там е обсъждан и паркът на НДК и как може да бъде променен чрез метода "местосъздаване" (от англ. - placemaking, бел. авт.). "Това е многостранен подход за планиране и управление на обществени места – започва се с наблюдение и диалог с хората, илюстриране на обща визия, изграждане на стратегия за действие, прилагане на бързи и леки подобрения, които имат пряк ефект върху мястото и хората", пишат тогава от общината. И явно много бързо забравят за тази практика, защото не след дълго използват точно обратния подход за същото пространство.

НДК forever

Днес обаче резултатите от ремонта са очевидни, а пространството ще остане в този вид поне още пет години, както предполага задължението към Европейския съюз. Според общината и основният изпълнител в проекта няма нарушения или забавяния. Единствено доставчикът на двете автоматизирани тоалетни на парка ще бъде санкциониран, защото се бави с поставянето им. Оперативна програма "Регионално развитие" обаче проверява и други възможни нередности.

Според информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  има подадени сигнали за нередности в изпълнението на проекта. "Към момента в Управляващия орган на ОПРР има регистрирани сигнали за нередност относно евентуални нарушения за процедурите за избор на изпълнител за следните дейности: строителен надзор, мерки за информация и публичност, управление на проекта, разработване и актуализация на работни/технически проекти", обясниха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сигналите все още се проверяват и нередностите не са потвърдени.

Дори и да няма видими административни нарушения обаче, ремонтът на парка около НДК попада в списъка с проекти, от които СО трябва да се поучи, вместо да се хвали. Не защото прави ремонт и не защото той е скъп или пък заради избраните изпълнители и това, че работят мръсно. Проблемът е, че за три години общината никога не попита гражданите за това пространство и изпусна възможност да направи нещо с поглед към бъдещето, а не назад.

"Сега това може да е визитна картичка на соца - хората да идват тук, за да се потопят в атмосферата", шегува се Делчо Делчев. Според него към НДК трябва да се отнасяме по същия начин като към археологическите разкопки край Ларгото - "и двете пространства имат своите плюсове и своите минуси, трябва да решим какво да запазим и какво да променим, но както се дразним на бутафорията там, така трябва да подходим и тук", смята той

Засега знаем, че видът на парка няма да бъде променян поне още няколко години, но разговорът за функциите му все още не е закован в договор за финансиране. Дано общината даде достатъчно свобода на гражданите, а не да поеме по досегашния път. Защото логичното продължение на тази политика е да се възродят манифестациите за 1 май или конгресите на БКП в НДК, или накратко - днес ще живеем не във вчерашните си мечти, а в някогашните си спомени. Модерното утре ще го оставим за следващата петилетка.

След като Столична община изплати и последната стотинка от 11.5 милиона лева, които е заделила за ремонта около Националния дворец на културата, паркът ще бъде много по-светъл, малко по-спретнат и с нищо по-различен от досега.

До няколко седмици трябва да приключи един от най-скъпите ремонти в центъра на столицата, който от 2012 г. насам е удобен повод за позитивен PR на главния архитект, на кмета на града и на общината. За съжаление разговорите за проекта никога не засегнаха различна тема от хилядите китки, храсти и фиданки, които ще се появят около НДК. През цялото време общината подаваше информация за фонтаните и дендрологията на парка, а търсенето на смисъл в проекта остана за интернет форумите и за минувачите, които газят в калта наоколо. Със завършването на проекта обаче е съвсем ясно, че за тази инвестиция никога не са залагани по-високи цели от това да се изчистят плочниците, да се прекопаят тревните площи и да се сменят лампи и кошчета. В същото време козметичният ремонт дори няма да докосне истинските язви на това пространство - Паметника "1300 години България" или накацалите из целия парк капанчета с чадъри на "Кока-кола".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  drevnata avatar :-|
  drevnata

  Озадачена съм, че "Капитал" не обръща внимание на детайлите. Думичка няма за очевидно некачественото изпълнение на ремонта - нима не забелязахте как е положена новата настилка! Разликата в нивата на плочите на места е по няколко сантиметра, а фугите са като малки каньони. Грозните маркучи на напоителната система стърчат заплашително и обезсмислят красотата на естествената зеленина. Щом е основен и толкова важен този парк, можеше да се осигури елегантна автоматизирана напоителна система с прибиращи се в земята дюзи (има такива в други реконструирани градинки в София).
  И това е само на пръв поглед, минавайки през прашните и кални алеи по време на ремонта - кой знае още какви изненади ни очакват след официалното откриване...

 • vaskoangelov

  Ремонта е тотален провал - калпаво изпълнение, отвратително качество!

  сега по дъждовете е пълно с огромни локви на места, където преди нямаше такива.

  поредния провал на Диков/Фандъкова, а на тази фирма СК-13 трябва да и бъде забранено да пипа каквото и да е в София.

  бесен съм - ужасно прахосване на пари е това!!!!!

 • 3
  m_style avatar :-(
  m_style

  Разсипия до шия! Поредната тъпа работа. И как да бъде - гл. архитект - комуноидоподобен, кмет - другарката по руски, от Самоков, СОС - доминация на известен дилър на коли, по -известен с други бизнес случки... Всичко е лъскане и охрана на безбройните руско-съветски символи на града, като че ли преди това София не я е имало! А пък на мултака-културтрегер проектите са да превърне римските сгради в осъвременена циганска зидария.
  Защо ни се падна да живеем в едно време с толкова много идиоти в София, натоварени с отговорности, непосилни за техният интелектуален багаж?

 • 4
  kov1448735566481552 avatar :-|
  Mihail Delchev

  Качество? Нова настилка? Не знам защо дори са нужни толкова много думи, за да се опише този ремонт. Кражба. Всичко си е същото с много леки промени. Настилката е същата на 80%.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  gun avatar :-|
  gun

  Непременно трябва да се направят рампи за скейтърите - защото те вече разбиха новите мрамори - ама не са виновни те, ами проектантката над 70, на която едва ли това може да й хрумне. Можеше да й хрумне обаче поставянето на елементарни железни перила ърху и покрай мраморните бордове на стъпалата, които ще ги предпазят от счупване!

 • 6
  bobix avatar :-|
  bobix

  В началото на ремонтите си спомням, че се разминах с по-възрастни хора, които мрънкаха, че "вероятно ще се сложат шарени плочки и ще стане клоунада". Е, дано поне те са доволни от това, че промяна - няма :)

 • 7
  thelastghost avatar :-|
  Ghost

  Преди два дена се наложи да ходя на спектакъл в НДК...еми, да ме прощават проектантите му, но това е една невероятно нефункционална, отблъскваща и снобска сграда, която между другото има кътчета, които някои посетители използват за писоари, поради невъзможността да открият въпросните ВеЦета след дълго търсене и лутане из коридорите...

 • 8
  usted avatar :-|
  Usted

  Статията е ненужно заядлива като пропуска основния проблем - с качеството на изпълнението и навярно цената и някои дребни детайли.

  При обществено обсъждане почти сигурно щеше да се застъпи именно консервационния/възстановителен подход, защото мястото наистина е добре замислено и да - навярно може да бъдат приложени десетки други решения, но това е единствения интергиран градоустройствен
  проект през соц-а в София.

  По-скоро може да се попита защо са заменени оригиналните поръчкови осмоъгълни осветителни тела (специално проектирани за този проект и по случая - уникални) по булеварда и не можеше ли да се преработят така че в тях да се постави LED осветлението;

  Трябваше да помислим дали не можеше да се премести лятното кино, така че да се възстанови езерото/водната каскада в оригинален вид;

  Защо глобусите се замениха с друг вид осветителни тела при положение, че търсим максимално близка до оригиналната визия - тези неща трябва да ги има още на ниво проект, а проектът да бъде представен публично и защитен от автора, за да не се позволява после на изпълнителя да вземе първото, което му падне.

  А също и някои други.

  Но подходът е добър като цяло. Също както и самото НДК има нужда от деликатна намеса с цел осъвременяване на сградата, но запазване на оригиналния дизайн и общата идея като многофункционална сграда-галерия. Все пак първоначалният вариант беше изриването на целия гранит и поставянето на клинкерни павета по модела Витошка и ретро фенери, но самото споменаване на подобен сценарий срещна доста сериозна съпротива..

  Аз лично бих направил разследване за прозрачността на обществената поръчка, ценообразуването и качеството.

 • 9
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Не мога да скрия изумлението си, че очевидни кражби и безобразия, видим и с просто око, доведоха до избирането на Фандъкова на първи тур! Оставам без думи и в невъзможност да си обясня изборите, които обществото ни прави.
  В този смисъл, започвам да подозирам, че ако магистратите се избираха пряко, със сигурност щяхме да си изберем Цацаров, Янева, Ченалова, а защо не и Венета Марковска.
  Диагноза?

 • 10
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  Парите са усвоени но има още да се довършва ремонта и които не вярва в понеделник нека се разходи около НДК а да не говорим, че същите фирми се настаниха на бивак срещу служебният вход А3 и мисля, че там ще откарат чааак до юни 2018 година от ремонт в ремонт.
  Сега предстои да разкопаят и да сложат хидроизолация а както се знае зимата е най - идеалното време за това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход