Държавата свива почти наполовина леглата в столичните болници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Държавата свива почти наполовина леглата в столичните болници

В картата не е посочено кои точно болници ще сключат договори за по-малко пациенти със здравната каса, имената ще са в националната карта

Държавата свива почти наполовина леглата в столичните болници

Проектът на здравната карта за София орязва безплатните операции над три пъти от догодина

Десислава Николова
18068 прочитания

В картата не е посочено кои точно болници ще сключат договори за по-малко пациенти със здравната каса, имената ще са в националната карта

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ще има съкращения в реанимациите, акушерството, рехабилитацията, стоматологията и личните лекари.

Държавата е готова със сметката колко болници в София ще получават пари от здравните вноски. От документа се вижда, че орязването на най-големия пазар, който се ползва от всеки трети българин, е драстично - финансиране от здравната каса ще получат почти 40% по-малко болнични легла, като най-голямо е свиването при хирургичните - над три пъти и половина. Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи или много плащащи пациенти от началото на следващата година.

Общото свиване

Проектът на здравната карта предвижда столицата да разполага с максимум 5877 легла при наличност в момента от 9473. В документа личи, че лекарската организация е предлагала минимални съкращения, но те явно не са приети. Софийската комисия, както и националната, която има думата последна, се доминират от държавата.

Най-голямо е орязването в хирургичните легла – при 3161 легла за операции в софийските болници в момента проектът за здравна карта предвижда да останат максимум 882 легла (виж таблицата). В същото време в анализа за София е посочено, че всеки трети българин избира да го оперират столичните лекари. Ако картата бъде приета в този вид и от националната комисия, в която участват здравното министерство и здравната каса, то вероятно повечето живеещи в провинцията ще трябва да се оперират в родните си градове, тъй като в София няма да има възможност. Разбира се, освен ако не си платят за операция.

По-малко легла ще има и за реанимация, както и в останалите специалности. За сметка на това броят ще се увеличи при лечението на деца, вдигат се и местата за т.нар. продължителни грижи. Ще има и повече легла за психично болни.

Проблемът, на който се търси решение, е, че парите в касата не стигат. Другата възможност на държавата да се побере в бюджета е да налага лимити, както и досега, и да засили контрола върху приема в клиники. Според досегашните изчисления на касата около 10% от болните се приемат в клиника като презастраховка или с по-леки диагнози. В същото време липсват възможности за продължително лечение на трудноподвижни пациенти и тежко болни, но пък здравната каса не плаща достатъчно за това. За да преодолее тези проблеми, държавата по-скоро би трябвало да засили контрола, а не да лишава пациентите от правото им на избор при кого да се лекуват срещу вноските си. Освен това държавата трябва да инвестира и в разкриването на допълнителни легла за продължително лечение.

Кой няма да работи със здравната каса

Според предложението на комисията в столицата ще бъдат закрити или поне няма да работят със здравната каса общо 3596 легла. В картата не е посочено кои точно болници ще сключат договори за по-малко пациенти със здравната каса (имената ще са в националната карта), а леглата са разпределени по нива на компетентност. Няма и точна разбивка по всички специалности. Общият принцип обаче е средствата на здравната каса да стигнат за следващата година, като се спести от плащания в най-тежките направления.

Притеснително е, че по-малък брой ще има в реанимационните отделения – картата предвижда те да са със 172 легла по-малко. На територията на града има 10 такива клиники, като пет са с най-високото ниво на компетентност – "Пирогов", ВМА, "Царица Йоанна", ИСУЛ и  "Александровска". С малко по-ниско ниво на компетентност са МВР болница и частната "Софиямед", а с първо ниво (най-ниското) са реанимациите на Националната кардиологична болница, на психиатричната клиника "Св. Наум" и на правителствената болница "Лозенец". В момента в Регионалната здравна инспекция са подадени две заявления за разкриване на спешни отделения в частни болници – в многопрофилната клиника за женско здраве "Надежда" и в МБАЛ "Токуда болница София". Ако картата бъде приета в този вид, нови реанимации няма да има, а сега съществуващите ще трябва да свият капацитета си. За лечение там доскоро плащаше държавата, сега средствата са от здравната каса и по принцип са крайно недостатъчни за най-тежките случаи, които се лекуват там.

В хирургията се предвижда най-голямо съкращаване на броя легла. Те ще станат общо 882, което е намаление от близо четири пъти. В момента най-малко са възможностите за детска хирургия – 52 легла, а най-много – за обща хирургия – 803. Пациенти със счупвания могат да се лекуват на общо 683 легла, специализирани в ортопедия и травматология. В кои области ще бъдат съкращавани възможностите за операции все още не е ясно, но ако разпределението е пропорционално, би трябвало хирургичните клиники да се свият в пъти като капацитет.

С 383 ще се намалят болничните легла и в терапевтичните специалности. Става въпрос за  кардиология, гастроентерология, ендокринология, нервни болести, химиотерапия и др. Спад със 100 легла ще има и в АГ клиниките. За сметка на това се предвижда почти да се удвоят възможностите на педиатричните отделения – от 835 на 1469. Освен това повече от двойно ще нараснат възможностите за лечение на психично болни – от 440 на 980 легла. Най-драстично ще бъде увеличението за лечението в хосписи, отделения за продължително лекуване и палиативни грижи – от 207 легла с договори в момента се предвижда те да нараснат на 1158.   

Според методиката трябва да намалеят и личните лекари, както и зъболекарите, които работят по договор с касата. От 1313 се предвижда докторите да са 878. Денталните лекари пък от 2495 се предвижда да са 1317. Лекарите специалисти в извънболничната помощ се предвижда да са 900, а в момента практикуват 4800.

Кой се лекува в София

Според анализа към здравната карта населението на столицата е 1.32 милиона души към 2014 г., като постоянно се увеличава. Причината е миграцията към София, в която безработицата е най-ниска. В документа е посочено, че в София има много хора, които не са си сменили постоянната адресна регистрация, хора, които работят всякаква нискоквалифицирана работа, които не живеят постоянно в града и пътуват всекидневно или седмично, и много лица от ромския етнос, голяма част от които са без адресна регистрация. Това допълнително население най-често не е здравно осигурено и ползва главно спешните отделения на софийските болници, е отчетено в анализа.

По брой легла на 100 хил. души население София (със своите 745) е на шесто място в България, като по този показател я изпреварват Габрово, Пловдив, Ловеч, Кюстендил и Стара Загора. В столицата са 52.2% от медико-денталните центрове в страната, 36.8% от диагностично-консултативните центрове и 32% от зъболекарските центрове.

Общият брой на клиниките, психиатричните болници, хосписи и филиали на Спешна помощ на територията на столицата е 117. Многопрофилните болници са 27, а специализираните клиники – 35.

В болниците в София се намират 20.15% от болничните легла в България, като в клиниките се лекуват 22.7% от боледувалите в страната. Процентът на оперираните болни е 29.75%.

В същото време софийските болници се използват от голяма част от населението на България, като например в Специализираната болница за физикална терапия и рехабилитация 86.9% от пациентите не са били от столицата и областта. Над 66% от болните, лекувани в Специализираната болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев", са от провинцията. Около половината от пациентите на университетската болница по детски болести, хематологични заболявания, белодробната клиника, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Царица Йоанна", ИСУЛ и университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум" също не са от София.

Ще има съкращения в реанимациите, акушерството, рехабилитацията, стоматологията и личните лекари.

Държавата е готова със сметката колко болници в София ще получават пари от здравните вноски. От документа се вижда, че орязването на най-големия пазар, който се ползва от всеки трети българин, е драстично - финансиране от здравната каса ще получат почти 40% по-малко болнични легла, като най-голямо е свиването при хирургичните - над три пъти и половина. Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи или много плащащи пациенти от началото на следващата година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  comandante avatar :-|

  Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи или много плащащи пациенти от началото на следващата година.
  ____________
  При дилема - смърт или парите хората си дават парите ако имат !

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи ..."

  Видими резултати! Москов, душо болшевошка, ще свършиш на въжето!

  "... Освен това повече от двойно ще нараснат възможностите за лечение на психично болни ..."

  Дано остане и едно легло за "десния" Москов.
  ----
  РБ = провал. Борба с корупцията ли? Или нейното създаване чрез здравни карти с платено влизане?

 • 3
  damianrm1 avatar :-(
  damianrm1

  Тъй, тъй, намалявайте разходите, аз пък тази год. открих, че по-добре да си намаля % осигоровки и да не ползвам болничен, защото веднъж през последните 5 год. имам 1 месец болничен и не ми го плащат 3 месец, плащам си оригуровките, днес отивам в НАП да видя къде е грешката ... Тоя болничен, за 320 лв. 3 дни досега съм загубил, по-добре хич да го няма, досега последните 5 год. към 840 лв. съм платил осигуровки. Няма смисъл просто ...

 • 4
  lsv1448859193481653 avatar :-|
  Георги Христов

  Следва намаляване на броя на работещите лекари и мед. сестри. Дори да приемем, че всеки от нас ще можв да си плаща да не чака за болнично лечение по каса, свития капацитет на болниците по здравна карта ще облагодетелства болниците извън НЗОК. Богатите ще се наложи и те да чакат, но ще се лекуват, бедните ще чакат. Не виждам стремеж към борба с изтичането на средства по отчетени клинични пътеки само по документи (без реално пациентът да в стъпвал в болницата). Не виждам и борба с монопола на НЗОК. Не виждам възможнист в бъдеще, ако тези съкращения на легловия фонд се случат, как ще мога да си избера къде да бъда лекуван. И на края да не забравяме, че официалните доводи на политиците са едно, а това което те самите наистина целят е нещо съвсем различно.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  avone avatar :-|
  М.Георгиева

  Правото на избор на лекар и лечебница трябва да се запазят, защото погрешният такъв съкращава живота.

 • 6
  subaru avatar :-|
  subaru

  Геноцид.

 • 7
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#2] от "misho73":

  Спокойно бре, всяко ограничение и опашка, раждат конкуренция. Досега, всички лекари се натискаха за държавни пари (освен за операциите, които са с малък риск и висока цена, като за силиконовите импмланти и други подобин), а сега част от тях ще се принудят да отворят частни практики. Със сигурност, голяма част ще са точно свестните лекари, които имат опит и са сигурни в своите умения (то и банките ще отпускат пари точно на такива), а и точно те ще печелят достатъчно, че да не избягат в чужбина. Ще мръдне и пазара със здравното застраховане, както и много хора, ще се сетят, че превенцията е по-евтина от операция (или лечение на по-късен етап на заболяването).
  Същото го имахме с газта и бензина — уж държавата трябваше да държи нещата на социално-приемливо ниво, а опашките бяха яки, докато днес липса на бензин няма, навлезе втори вид газ за автомобили, а един във Варна взе, че даде тон и за сваляне на цените...
  И в здравеопазването ще има "изтрезняване" със съпътстващия "махмурлук".... който ще е гаден, щото дълго време бяхме на държавната софра.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Колко ли държавни и общински болници ще се закрият? А на колко частни ще им се отвори парашута?

 • 9
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Няма пари за здравеопазване, за музеи, за образование.

  Банките са ни скъпи, скъпа е енергетиката, скъпи са големите шлемове, скъпи са диамантите, ...

  Славеят от Дупница пееше "левовете в марки".

  Сега марки няма, има други неща.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Така и не разбрах, какво и пречат на касата многото легла или многото болници. Тя е разплащащата институция, тоест трябва да си хвърля капата от радост, че има такава конкуренция. Може да обявява електронни търгове за клинични пътеки и болниците да се бият за най-ниска цена. После който иска на друго място, да доплаща от джоба си горницата и да ходи там. Това би направил всеки стопански мислещ субект, бил той каса или застраховател.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK