Разходите за пенсии и социални помощи ще надвишат 10 млрд. лв. догодина

Правителството е задължено до средата на 2016 да предложи мерки срещу злоупотребите с инвалидни пенсии.

Бюджетната комисия одобри на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 г. на извънредно заседание в понеделник. За пръв път той надвишава 10 млрд. лв., като очакванията са за около 413 млн. повече приходи спрямо миналата година. Разходите също се увеличават - с 415 млн. лв. по план, и ще стигнат 10.04 млрд. лв. Дефицит в системата засега не се предвижда.

На заседанието депутатите одобриха допълнителни 2 млн. лв. да отидат за увеличение на разходите за персонал в НОИ. Причината е, че за тази година разходите за персонал са били намалени с 10%, а заплатите на служителите в НОИ са твърде ниски. Сегашното им увеличение ще е с малко над 6% спрямо 2015 г. Друга промяна спрямо миналата година е, че минималният осигурителен доход за земеделските производители се увеличава от 300 до 330 лв.

Минималните осигурителни прагове се увеличават

От новата година, както вече беше обявено, минималните осигурителни доходи средно за всички икономически дейности се повишават с рекордните 7.5%. За сравнение - в предходните години нарастването беше с темп между 3% и 6% годишно. Минималната работна заплата ще се увеличи до 420 лв. от 1 януари 2016 г. Очакванията са, че това ще вдигне осигурителните приходи с 400 млн. лв. Според депутатите от ДПС приходите в бюджета на ДОО ще бъдат даже по-високи - с около 140 млн. лв. Предложението на БСП за увеличение на максималния осигурителен доход до 2860 лв. не беше прието и така той остава на равнището си от миналата година – 2600 лв.

Въпреки предложенията на БСП и Реформаторския блок за увеличение на дневния минимален размер на обезщетението за безработица (съответно до 12 лв. от БСП и до 8 лв. от РБ) с мотива за вдигане на минималните доходи, комисията гласува обезщетението да остане 7.20 лв. на ден, както досега. Няма да има промяна и в размера на месечното обезщетение по майчинство за втората година – то ще остане 340 лв., въпреки че от ДПС и БСП настояваха за увеличението му до 380 или 420 лв.

Още едно предложение на ДПС – за увеличаване на минималната пенсия с 10 лв. от 1 юли 2016 г. до малко над 171 лв., беше отхвърлено. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подкрепи мнението, че такова увеличение би било провеждане на социална политика през бюджета на ДОО, а социална политика трябва да се води през социални програми. Тя допълни, че такава стъпка може да демотивира хората да се осигуряват на реалните си доходи.

Промени в инвалидните пенсии

Комисията отхвърли предложението на Димитър Танев и други депутати от Реформаторския блок за ограничаване на разходите за инвалидни пенсии. Хасан Адемов от ДПС подчерта, че от началото на 2015 г. вече има мерки за спирането на социалните пенсии за инвалидност при наличие на друга пенсия, като през 2015 г. тези са намалели с 12 хиляди.

Бюджетната комисия задължи министъра на здравеопазването и социалния министър да представят за обществено обсъждане предложения за промени в закона, свързани с инвалидните пенсии до края на април 2016 г., а до 30 юни тези промени да бъдат внесени за разглеждане в парламента от Министерския съвет. Зам.-министърът на труда и социалната политика Николов обяви, че работи междуведомствена работна група по изчистването на концепция за усъвършенстването на цялостната експертиза на работоспособността и през първото полугодие на 2016 г. ще имат готовност за внасяне на промени в КСО.