ДАНС e подслушвала много над законоустановения срок
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДАНС e подслушвала много над законоустановения срок

Като свидетели бяха призовани Цветлин Йовчев, Светлозар Лазаров (съответно вляво и вдясно на снимката) и Владимир Писанчев.

ДАНС e подслушвала много над законоустановения срок

Светлозар Лазаров, Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев съзряха в "Яневагейт" сценарий за дестаблизиация

17082 прочитания

Като свидетели бяха призовани Цветлин Йовчев, Светлозар Лазаров (съответно вляво и вдясно на снимката) и Владимир Писанчев.

© Анелия Николова


Практика е службите да подслушват много след изтичане на законоустановения срок. За това намекна бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев в сряда, по време на поредното заседание по делото "Червей", по което той е свидетел. Писанчев даде и примери, но те бяха счетени като класифицирана информация и съдът го изслуша при закрити врата. Заедно с него свидетели в същото заседание бяха бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Впоследствие Писанчев посочи пред журналисти, че "има правна възможност този срок да бъде продължен при определени условия". В Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), такава възможност съществува, но само по отношение на "дейности, свързани със защитата на националната сигурност в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс". Това са т.нар престъпления против републиката – опит за преврат, убийство на държавен деятел, тероризъм и т.н. За всякакви други разследвания срокът е двумесечен, като може да се удължи за максимум шест месеца. Което пък от своя страна означава, че или същестувването на републиката ежедневно е поставено в опасност, или ДАНС тълкува посвоему и тази разпоредба на ЗСРС. От нея със сигурност отпада хипотезата по делото "Червей", тъй като при него са били прилагани специални разузнавателни средства по отношение на информационните масиви на МВР по съмнения, че някои служители заличават криминални регистрации в тях срещу заплащане. Разузнавателните средства, прилагани в конкретния случай, са били в период от над 300 дни.

В предишни заседания стана ясно, че служителите на агенцията считат, че чрез подаването на две отделни искания за подслушване на един и същи обект, императивните срокове на ЗСРС започват да текат наново. Така, според тях, те могат да прилагат СРС безкрайно. Интересното е, че от записите, изтекли в аферата "Яневагейт", Янева също си признава, че е прилагала такова тълкуване на закона. Това тя е изложила като оправдания за поведението си по "Червей" пред главния прокурор Сотир Цацаров.

"Червей" и "Яневагейт" – сценарии за дестабилизация на държавата...

И тримата участници в заседанието в сряда – Цветлин Йовчев, Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев дадоха интервюта след своите разпити. Интересното е, че и тримата съззряха в делото "Червей" и изтичащите записи от аферата "Яневагейт" сценарий за дестабилизация на държавата. Като основни действащи лица те посочиха председателя на ДСБ Радан Кънев, депутата от същата партия ген. Атанас Атанасов, бившия вътрешен министър Веселин Вучков и министъра на правосъдието Христо Иванов. Светлозар Лазаров стигна дори до там да говори за ДСБ като "партия с щаб квартира в Драгалевци, която е ръководена от Командир (по време на управлението си, бившият министър председател Иван Костов беше наричан от някои медии с това прозвище, бел. ред.)". Случайно или не, същите хора са и основни действащи лица в различни сценарии за организирането на държавен преврат, тиражирани в близки до депутата от ДПС Делян Пеевски медии. Лазаров и Писанчев станаха герои в "Яневагейт" ден по-рано, след като от Биволъ пуснаха поредния запис от аферата, в който Владимира Янева обяснява как Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев (към онзи момент съответно главен секретар на МВР и шеф на ДАНС) не биват отстранявани от своите постове от Бойко Борисов поради връзките си с ДПС.

Своето изявление Светлозар Лазаров започна, като посочи, че името му е било замесено в скандала от Милен Димитров по време на неговото изслушване в парламентарната комисия. В последното заседание по делото стана ясно, че след изтичането на скандала в медиите, депутатът от ДСБ Атанас Атанасов е започнал проверка на случая в Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание. Тя ударила на камък, тъй като от прокуратурата заставили само в рамките на 48 часа всички свидетели по делото да подпишат клетвени декларации, че няма да издават следствени тайни. Така единственият изслушан бил бившият шеф на МВР – Бургас Милен Димитров. В първото заседание по делото последният обяви, че бил отстранен след измислена проверка, тъй като забранил достъпа на служителите на ДАНС до сървърните помещения в Бургас. Цветлин Йовчев в сряда пък заяви, че го е отстранил заради груби нарушения.

Според Лазаров, неговата оставка е била виждана като част от реформата, заедно с промените в Закона за МВР от февруари. "Както виждате обаче, оказва се, че нито реформите са приключили, нито системата се успокои. Този политически натиск продължава и към момента. Да ви припомням ли как бяха наричани полицаите - метежници и какво ли не, че пак трябва да ги реформираме. Това нормално ли е?" За последното му беше припомнено, че по повод полицейските протести, премиерът Бойко Борисов нарече част от полицаите "тарикати". "Не мога да коментирам премиера, аз коментирам само ДСБ", отвърна Лазаров.

"Нормално ли е според вас, в тази сложна геополитическа обстановка, ние в момента да си клатим държавата, да обиждаме полицията, да дестабилизираме системата за сигурност, да не говорим за съда". Попитан кой клати държавата, Лазаров отвърна "Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов".

... и част от неуспешен опит за метеж

Цветлин Йовчев се присъедини към него като заяви, че делото "Червей" е било част от сценарий да бъде демонизирано правителството на кабинета "Орешарски". "Ако трябва да стъпим на данните и на информацията, която имаме, в крайна сметка водени от корпоративни и олигархични интереси, се опитаха да направят неупешен метеж. Който не успя." След което продължи за натиска, оказван за образуването на делото "Червей" (от изтеклите записи в Яневагейт стана ясно, че Борисов е наредил Янева да бъде "опраскана" за случая): "Аз не мога да ви кажа защо, но имаше огромен политически и обществен натиск. Нямам предвид премиера, имам предвид Атанасов, хора свързани с него, и Вучков. Това са хора, които преследват лични и групови интереси, не партийни".

Изявлението на Владимир Писанчев не беше по-различно." "Червей" е изкуствено създаден проблем. Беше започнат с много голяма лъжа и много голяма клевета. Първо беше, че сме слушали протестиращите, после беше, че сме извлекли цялата информация, което е абсрудно. И едното, и другото е абсурдно като твърдение. Просто някои хора се опитват да се възползват, за да водят някаква тяхна си война или борба". Писанчев отказа да назове поименно хората, които според него стоят в основата на скандала.

Разработката "Червей" изтече в публичното пространство, след като Атанас Атанасов обяви пред медии, че са били подслушвани протестиращи. Малко след това се появи и информация за разработката "Червей". Преди разпита си по делото "Червей" Атанасов заяви, че под "протестиращи" е имал предвид Касим Дал, срещу когото е било прилагано незаконно СРС. То било по измислено съмнение, че е подготвял убийството на председателя на ДПС Лютви Местан. Изявлението му не е имало нищо общо с изтеклата по-късно информация за "Червей".

Лазаров, Йовчев, Писанчев – на разпит

В днешното заседание бяха разпитани бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и бившият председател на ДАНС (назначен след оттеглянето на Делян Пеевски) Владимир Писанчев. Към тях се присъедини и бившата зам.-председателка на ДАНС Ваня Стефанова. Владимира Янева за пореден път не се яви и беше представлявана от своя адвокат.

Светлозар Лазаров заяви, че искания за СРС са минавали през него, но не и това по "Червей" и то само докато са били приложени на практика измененията в ЗСРС от август 2013 г.. Според него името му е било замесено в скандала в рамките на Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание (председател на която е депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов) с цел административното му отстраняване от длъжност.

Защо СДОТО, а не ДАТО

Следващият разпитан – Цветлин Йовчев, заяви, при него до него достигнали два сигнала – първо, че служители на МВР са осигурявали неоторизиран достъп до информационната система "Централен полицейски регистър" (АИС ЦПР) и второ – за неоторизиран достъп с чужди пароли. Това го мотивирало да назначи проверка на сигурността на информационните системи. По негово нареждане в ДАНС била сформирана работна група, която да извърши тази проверка – тъй като според него служителите на ДАНС били най-квалифицирани – те давали разрешения за работа с класифицирана информация и съответните сертификати. Същевременно агенцията се занимавала и с всички аспекти на сигурността. Като допълнителен аргумент Йовчев посочи наличието на пропуски в сигурността, които според него нямало как да се случват, без помощта на служители на МВР. "Не мога да възложа на служители да проверяват сами себе си", допълни той.

Разпитът на Йовчев продължи, като му беше предявена докладна записка, в която бившият шеф на дирекция КИС в МВР Иван Димитров посочва, че осигуряването на достъп на агенти на ДАНС до АИС ЦПР би могло да постави в риск данните в него. За този документ, Йовчев изрази съмнения, че е фалшив. "По право, не само служителите на МВР, извърващи оперативна дейност, но и служителите на ДАНС имат достъп до Централния полицейски регистър", посочи Йовчев. "Тоест, ако на тях им трябва информация, те биха могли да я достъпят", допълни той.

В първото заседание по делото стана ясно, че Йовчев се е обаждал лично на директорите на МВР в Шумен и Бургас и им е заръчвал да оказват пълно съдействие на Тодор Костадинов и служителите, които той ще изпрати. В днешното заседание той не си спомни да е правил такова нещо, но допусна, че е възможно, тъй като това била практика, прилагана много пъти.

Митичните полицаи с неограничен достъп

Бившият вътрешен министър разгледа и начина, по който се осъществява достъп до информационните системи на МВР. Той обясни, че съществуват около 15 лица с пълен достъп по отношение на информационните масиви – които могат да въвеждат и заличават данни, както и да заличават данните за своите действия в автоматизираната информационна система "Журнал", която пази информация за последното. Именно това е наложило служителите от ДАНС да се опитат да засекат активността на компютрите в Бургас и Шумен без някой от тези служители да разбере – тъй като биха могли да заличат своите следи впоследствие. Самите агенти на ДАНС още във второто заседание по делото посочиха, че единствено са гледали кога са били ползвани компютрите – опитали се да следят и екранната активност, но антивирусен софтуер им попречил още в самото начало.

На въпрос защо просто не са приложили СРС по отношение на тези 15 конкретни лица, Йовчев заяви:  "Вие представяте ли си, ако приложим СРС на 15 души какво ще стане?". И допълни, че никой в МВР не знаел кои са те, а пък и те самите биха могли да дават достъп на всеки. "Ние не знаем кой е с пълен достъп, но този с пълен достъп може да го предостави и на вас".

Как е бил назначен Тодор Костадинов

Според Йовчев, АИС ЦПР не може да бъде източена. Защото, информацията там била толкова много, че не можело да бъде прехвърлена на преносим носител. Но дори да бъде прехвърлена, нямало как да бъде разчетена. Той обърна внимание и на кариерното израстване на Тодор Костадинов. "Аз назначих Тодор Костадинов. Преди това знаех, че е в ДАНС и беше прехвърлен в МВР. Идеята беше да бъде назначен на някаква длъжност и след това да го направя директор, защото ми трябваше човек, който е оперативно грамотен и може да се справя с дейността на службата."

Последният разпитан беше Владимир Писанчев. Почти в началото на своя разпит обаче той посочи, че съществува практика СРС да бъдат прилагани от страна на службите за по-дълъг от законовия срок. Той предложи да разкрие примери. Тъй като тези примери са класифицирана информация, съдът закри заседанието.

Практика е службите да подслушват много след изтичане на законоустановения срок. За това намекна бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев в сряда, по време на поредното заседание по делото "Червей", по което той е свидетел. Писанчев даде и примери, но те бяха счетени като класифицирана информация и съдът го изслуша при закрити врата. Заедно с него свидетели в същото заседание бяха бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Впоследствие Писанчев посочи пред журналисти, че "има правна възможност този срок да бъде продължен при определени условия". В Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), такава възможност съществува, но само по отношение на "дейности, свързани със защитата на националната сигурност в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс". Това са т.нар престъпления против републиката – опит за преврат, убийство на държавен деятел, тероризъм и т.н. За всякакви други разследвания срокът е двумесечен, като може да се удължи за максимум шест месеца. Което пък от своя страна означава, че или същестувването на републиката ежедневно е поставено в опасност, или ДАНС тълкува посвоему и тази разпоредба на ЗСРС. От нея със сигурност отпада хипотезата по делото "Червей", тъй като при него са били прилагани специални разузнавателни средства по отношение на информационните масиви на МВР по съмнения, че някои служители заличават криминални регистрации в тях срещу заплащане. Разузнавателните средства, прилагани в конкретния случай, са били в период от над 300 дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  По отношение на заличаването на криминалните регистрации, това се извършва от изключително добри хакери, с коефициент на интелигентност, много по-висок от този на които и да са разследващи, поради което те никога не могат да достигнат до тях и да разберат и докажат какво точно те вършат. Има си такава престъпна група!

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Ето за такива "вратички в закона", превръщащи правното пространство в България е имагинерна величина ни критикува Европа и с право. По същество методите на ДАНС практически не се отличават от тези на бившата Държавна Сигурност, а оттам и кадровият подбор започва да понамирисва. Моделите "има потенциален проблем" които се свеждат до политически и финансови мошенничества на отделни личности явно действат, анулирайки самата идея за обективни и действащи закони. Много тъжно.

 • 3
  ibi44391495 avatar :-P
  ibi44391495

  На вниманието на Цветлин Йовчев - чудесно за шамара за Борисов. Поздравления.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.