Столична община готви концесията на "Топлофикация - София"

Бъдещият кандидат ще трябва да плати първоначална вноска от 200 млн. лв. на основния кредитор на дружеството

Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период
Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период
Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период    ©  Network World
Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период    ©  Network World
503 млн. лв. са общите задължения на "Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг

Бъдещият концесионер на "Топлофикация - София" ще трябва да плати първоначална вноска в размер на 200 млн. лв. от задълженията на дружеството към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това предвижда доклад на Столичната община, с който се дава разрешение на топлофикационното дружество за сключване на споразумение за ново разсрочване на дълга му към Българския енергиен холдинг, който е в размер на 503 млн. лв. натрупан от 1998 г. насам. Освен това БЕХ претендира за други 50 млн. лева, които "Топлофикация - София" не признава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 13

  Надявам се тази концесия наистина да е за топлоснабдителна услуга, защото другите "когенерации" из държавата имат консесия да продават ток от руски газ, да пълнят гушата на Газпром и ДКЕВР да им осребрява сметката на "разходопокривен принцип" с "гарантирана норма на печалба", докато българските миньори стоят без работа.

  Нередност?
 • 3
  gost22 avatar :-?
  gost22
  • - 1
  • + 13

  До коментар [#2] от "cinik":
  Топлофикация въобще не трябва да се занимава с продажба на ел.енергия. Когенерациите трябва да са им само и единствено за собствени нужди, като имат възможност да ползват преносната мрежа в района с някаква малка отстъпка. Знам, че звучи странно, но така или иначе обхвата им е само района, около топлоцентралите, та нека да си го ползват ефективно, което ще свали цената на услугата.
  Иначе става, все едно ти да се пишеш търговец на автомобили, а после 20 години да зареждаш всяка продадена кола със собствен бензин на висока цена...

  Нередност?
 • 4
  gost22 avatar :-?
  gost22
  • + 15

  [quote#1:"хм"]умрел ви е некой за окрадената топлофЕкация. [/quote]
  Обаче ще събират кинтите от длъжниците, а там стадото плаче за подстригване...

  Нередност?
 • 5
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • - 2
  • + 10

  [quote#2:"cinik"]другите "когенерации" из държавата имат консесия да продават ток от руски газ, да пълнят гушата на Газпром и ДКЕВР да им осребрява сметката на "разходопокривен принцип" с "гарантирана норма на печалба", докато българските миньори стоят без работа.[/quote]

  На въглища могат да работят само топлофикациите в Раднево и Бобовдол. Нали не искаш в софийските квартали Дружба, Земляне и Орландовци където са отоплителните централи, да пристигат по няколко влакови композиции дневно с въглища и да им дишаме пушилката?
  А когенерацията си е с по-високо КПД отколкото само отоплителна централа. Така или иначе технологията е инсталирана, нека се намери начин да се ползва при правилно споделяне на разходите и приходите, вместо да се бракува и да се връщаме към стари технологии с ниско КПД.


  Нередност?
 • 6
  drug avatar :-|
  реалист
  • - 3
  • + 6

  Преди да се направи тази крачка, трябва да се промени закона за топлофикация от монополен, който дава на Топлофикация София правата на неограничен монополист и "феодал", в пазарен, и който трябва да е в съответствие с търговския закон и защита на конкуренцията. Ако това се направи, ще видим дали има мераклии за концесия. Трябва да има конкуренция и пазарни правила, за да може да се управлява демократично и ценово. Това е в интерес и на Държавата и на обществото. След, като Топлофикация става частно дружество, трябва да се даде възможност за газификация и в центъра на града, както и изграждане на локални топлоцентрали от други предприемачи. Иначе ставаме безправни крепостни на смучещ частен предприемач, чиито интерес е единствено безконтролната печалба, както сме на Соф. вода , ЧЕЗ и компания, Лукоил и др.. Късогледите, глупави изказвания от вида на , София не е България, където 60% от населението се отоплявало с печки , а не ползвало "субсидирано отопление", като парното, не обясняват, защо тези "субсидирани" не могат да си платят "евтиното" отопление и Топлофикацията дължи стотици милиони , а бедната "провинция" могат да си купят "скъпото" гориво и не пищят . Ще видим, след време как ще ни накаже ЕС за това, че опушват атмосферата . В ЕС всички населени места са газифицирани и единици са тези, които използват твърди горива. Поради изключително тъпия и неграмотен закон за топлофикация на многоетажните сгради , нашият блок, се отказахме от парно и сме щастливи и дишаме свободно , че вече не сме в близки, направо сексуални, взаимоотношения с Топлофикация, особено при такава предстояща Катастрофа. Както се очертава,мисля, че ще имаме много последователи, да му мисли ГЕРБ.

  Нередност?
 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#1] от "хм":
  Практиката в кратката нова демакратична история на страната до момента показва, пълен провал на всички концесионни сделки по отношение на ползите за обществото/българските граждани - данъкоплатци/ и обратно, страхотно големи норми на печалбите за концесионерите. Нека се промени закона за енергетиката/да отпадне тоталното безумие - "такса мощност"/ и тогава може да се появи и истински "концесионер". Понеже онзи ден го цитирах, надявам се че няма да сте против да довърша последното Ви изречение: -
  "Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...
  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша."
  Петко Р. Славейков - 1875г.
  Актуално е и в 21век. За съжаление.
  Нередност?
 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • - 3
  • + 8

  [quote#7:"subaru"]Нека се промени закона за енергетиката/да отпадне тоталното безумие - "такса мощност"[/quote]

  Тази такса не сте длъжни да я плащате. Има два начина:
  1. Целият блок с мнозинство на общото събрание се отказвате от парно - тогава нито такса мощност, нито нещо повече ще плащате. Но не може само ти, защото живееш в етажна собственост. Както не можеш да се откажеш и от такса за асансьора примерно. Ползваш топло (макар и през стените на другите) - плащаш.
  2. Инсталирайте си хоризонтални разводки и индивидуални топломери на всеки апартамент - тогава ще си плащате точно консумирата енергия. Сумата на всички апартаменти, плюс дела за общи части, трябва да е равна на общия брояч в абонатната - ако не е, значи някой комшия краде. Сори - останалите трябва да му платите. Отново - етажна собственост сте. Ще намерите начин да си делите сметките - или продавайте апартаментите и си купете еднофамилни къщи.

  Нередност?
Нов коментар