Напрежението около съдебната реформа ескалира
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Напрежението около съдебната реформа ескалира

Министър Иванов е основната пречка пред това да се случи ефективна и работеща съдебна реформа, заяви Георги Първанов. А главният прокурор Сотир Цацаров даже се оплака на мисията на ЕК от него.

Напрежението около съдебната реформа ескалира

Ден преди гласуването на конституционните промени на второ четене нападките срещу защитниците й се множат, ЕК отново настоя за независимо разследване на "Яневагейт", а граждани поискаха още по-радикална реформа

Ани Коджаиванова
4371 прочитания

Министър Иванов е основната пречка пред това да се случи ефективна и работеща съдебна реформа, заяви Георги Първанов. А главният прокурор Сотир Цацаров даже се оплака на мисията на ЕК от него.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ден преди предложенията за промени в конституцията да бъдат гласувани на второ четене във временната парламентарна комисия, напрежението между застъпниците на съдебната реформа и противниците и в този й вид ескалира. От няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров, от една страна, и правосъдният министър Христо Иванов и съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев, от друга, са в очевиден конфликт. Един от поводите е скандалът "Яневагейт" и настояването на двамата за независима проверка на записите, а друг - дисциплинарните процедури, които Иванов поиска срещу прокурорите Боряна Бецова и Христо Динев. Заедно с това тече и грозна компроматна война, която близки до депутата от ДПС Делян Пеевски медии от дни водят срещу Кънев и Иванов.

В сряда в нападките срещу тях се включиха и партньорите в управлението от АБВ и дори бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Междувременно гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" внесе в парламента документ със седем предложения за съдебна реформа, подписани от над 5000 граждани от цялата страна. Част от тях са по-радикални от приетите на първо четене промени в конституцията и включват известно ограничаване на правомощията на главния прокурор, разделяне на ВСС и по-къси мандати и за двата органа.

На този фон ЕК изпрати ново писмо, в което за пореден път казва, че не иска оставки на висши магистрати, но настоява за независимо разследване на казуса със записите, както и парламентът да изпълни изцяло приетата преди близо година стратегия за съдебна реформа. И припомня, че капацитетът на България да разследва корупция по високите етажи и търговията с влияние е един от критериите за напредък в мониторинговия доклад.

Всъщност част от нервите в последните дни може би са заради това, че от вторник в България на посещение е последната мисия на ЕК преди публикуването на мониторинговия доклад, който се очаква през януари догодина.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че ръководството й се е срещнало с мисията, пред която се оплакало "за опитите на министъра на правосъдието да инициира дисциплинарни производства срещу прокурори от Софийска градска прокуратура".

Атаки отвътре и по фланга

На пресконференция, свикана иначе заради гласуването на държавния бюджет за 2016 г. в сряда, лидерът на АБВ Георги Първанов остро нападна правосъдния министър и заяви, че Христо Иванов трябвало да си подаде оставката заради "скандала с Европейската комисия по казуса "Яневагейт". В отговор на въпрос пък заместникът му в АБВ Румен Петков посочи, че "с болка и съжаление трябва да отбележим, че сме единствената държава в Европейския съюз, в която министър е позволил да бъде употребен или е спекулирал с Европейската комисия и премиерът счита това за нормално". Министър Иванов е основната пречка пред това да се случи ефективна и работеща съдебна реформа, обобщава Първанов, цитиран от "Дневник".

"Това е много лош тон, в който Реформаторският блок няма да влиза. Към настоящия момент Първанов и партията му не съдействаха на съдебната реформа, тоест, ако говорим за пречка, са били те, но твърде малка, така че реформата върви", отговори Кънев пред журналисти.

По-късно през деня пък бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че Кънев и правосъдният министър Иванов "клатят държавата". Той се яви като свидетел на заседание по делото "Червей" заедно с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев, който оглавяваше ДАНС по времето на кабинета "Орешарски".

По думите му Иванов, Кънев и депутатът Атанас Атанасов са говорители на партия с щабквартира в Драгалевци, която оказва политически натиск. От това е засегната и системата на МВР, смята Лазаров. Той даде пример с това, че полицаите са наричани метежници.

Името на Лазаров и Писанчев също се появиха като част от разговорите между бившия председател на СГС Владимира Янева и бившия съдия Румяна Ченалова. Янева ги определя като хора на ДПС. И така обяснява факта, че премиерът Бойко Борисов не искаше да ги сменя и те останаха близо половин година на постовете си след падането на кабинета "Орешарски".

Сагата "ЕК - "Яневагейт" продължава

Заедно с това стана ясно и че късно във вторник в България е пристигнало ново писмо от зам.-председателя на ЕК Франц Тимерманс, в което за пореден път се казва, че Брюксел не иска оставки на висши български магистрати, а настоява изрично всички данни за търговия с власт и корупция сред магистратите в България да бъдат проверявани. Писмото е до вицепремиера Меглена Кунева и до правосъдния министър Христо Иванов.

В него също така се напомня, че е много важно всички данни за търговия с власт и корупция в България да бъдат проверявани и че един от критериите за напредъка на България, заложен в Механизма за сътрудничество и проверка, е именно капацитетът на България да разследва корупцията по високите етажи и търговията с влияние.  Комисията настоява Народното събрание да изпълни изцяло приетата преди близо година стратегия за съдебна реформа, като и да предприеме други ключови мерки, като "преодоляване на процесуални вратички, използвани за избягване от правосъдие, което ще помогне за повишаване на доверието в реформата на българските граждани и на тези, които искат да инвестират в България".

Истерията дали ЕК иска отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров започна след публикация на Mediapool, в която се цитира становище на ЕК, че по скандала с изтеклите записи трябва да има обективна проверка без участие в този процес на замесените страни. Тъй като името Цацаров се споменава в  записите, а само прокуратурата може да ги разследва, изданието направи изведе в заглавие: "ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор".  Заради острата реакция на Цацаров на другия ден ЕК потвърди, че очакването на Брюксел е за "независима проверка" и уточни, че публикации, според които ЕК е призовал за оставки, са некоректни.

Това обаче не внесе нужното успокоение и в неделя зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) призова през ефира на "Канал 3" (собственост на Делян Пеевски) ДАНС да извърши проверка на Mediapool заради "разклащане на институции". В сряда от Асоциацията на европейските журналисти разпространиха становище, в което се казва, че "подобен призив е недопустим в едно демократично общество, в което свободата на медиите е призната от властите ценност".

Още по-радикална реформа

На фона на очевидната битка какво ще оцелее от и без това преживялата "исторически компромис" съдебна реформа гражданската организация "Правосъдие за всеки" внесе подкрепените от 5000 граждани 7 точки за съдебна реформа.

Гражданите предлагат да отпадне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите, да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години, както и да се създаде нова длъжност - зам. главен прокурор, независим от главния, който да отговаря за борбата с корупцията. Във Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат създадени две колегии - прокурорска и съдийска, да бъде намален мандатът от 5 на 3 години и да бъде въведено явно гласуване. Седмото искане е да има обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

По силата на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Народното събрание е длъжно да вземе отношение по предложенията.

Конституционните промени

Промените в конституцията трябваше да бъдат гласувани на второ четене във временната комисия миналата седмица, но с процедурни хватки вотът бе отложен за 3 декември. Изненадващо стана ясно обаче, че в доклада за второ четене, представен от председателя на комисията Димитър Лазаров, има преходни и заключителни разпоредби, които не фигурираха в качения на сайта на НС проект. От тях се разбира, че парламентът може да разпредели сегашната парламентарна квота в двете бъдещи колегии на ВСС, вместо да избира нова, както предвижда приетият вече проект.

Почти всички предложения за второ четене, засягащи прокуратурата, пък са извън процедурните правила, защото условието е, че за второ четене се допускат само онези предложения, които са в обхвата на приетия на първо четене проект. Сред определените "извън обхвата" са отчетността на прокуратурата и публичността на работата й,  намаляване на мандата на ВСС и "тримата големи", създаване на механизъм за временно отстраняване на главния прокурор при данни за извършено престъпление от общ характер, конституиране на независим зам. главен прокурор за разследване на лица от високите властови нива извън подчинението на главния прокурор.

Ден преди предложенията за промени в конституцията да бъдат гласувани на второ четене във временната парламентарна комисия, напрежението между застъпниците на съдебната реформа и противниците и в този й вид ескалира. От няколко дни главният прокурор Сотир Цацаров, от една страна, и правосъдният министър Христо Иванов и съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев, от друга, са в очевиден конфликт. Един от поводите е скандалът "Яневагейт" и настояването на двамата за независима проверка на записите, а друг - дисциплинарните процедури, които Иванов поиска срещу прокурорите Боряна Бецова и Христо Динев. Заедно с това тече и грозна компроматна война, която близки до депутата от ДПС Делян Пеевски медии от дни водят срещу Кънев и Иванов.

В сряда в нападките срещу тях се включиха и партньорите в управлението от АБВ и дори бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  "Ледът се пука, господа..."

 • 2
  hodounski avatar :-|
  hodounski

  Консолидация на статуквото. Кънев и Хр.Иванов са лошите и клатят държавата. А... да не забравим и лошия Костов...

 • 3
  yxw52311939 avatar :-P
  superix

  До коментар [#1] от "Инспектор Стрезов":

  Нямам търпение вече да се разчупи :Д


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.