"Топлофикация - София" разсрочва дълговете си към БЕХ

Общинските съветници одобриха сключването на новото споразумение за задължението от над 500 млн. лв.

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

"Топлофикация - София" ще може да сключи ново споразумение с Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разсрочване на дълговете му в размер на 503 млн. лв. Това решиха общинските съветници на свое заседание в четвъртък с 53 гласа "за" и пет "въздържал се". Споразумението ще предвижда също бъдещият концесионер на дружеството, за който се подготвя процедура, да плати авансово 200 млн. лв. от задълженията, а в срока на концесията и останалите.

Новите условия

Сключването на това споразумение се налага, тъй като дружеството не е изплащало регулярно задълженията си и държавният холдинг е бил принуден да се обърне към съда, става ясно от доклада на решението. Новите условия предвиждат топлофикацията да получи 5 години гратисен период и лихва по главницата в размер на 3.25%. В този срок то ще трябва да плаща месечни лихви в размер на 1.362 млн. лв. След този срок годишната вноска по главницата е  33.544 млн. лв. Целият дълг пък трябва да бъде изплатен за 20 години. "Топлофикация - София" се задължава също така да учреди особен залог в полза на БЕХ в размер на 40 млн. лв.

Дебатът в общината

Според общинските съветници от "Атака" и Патриотичния фронт новото споразумение няма да е изгодно за топлофикация. Според Николай Пехливанов от "Атака" годишната лихва от 3.5% е неизгодна, тъй като БНБ "току-що анонсира дори отрицателни лихви", посочи той. По думите му е належащо споразумението да се преразгледа и да се договори лихва от 1.75%.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче не се съгласи с колегата си, като посочи, че споразумението е по-изгодно за топлофикация, отколкото за БЕХ. Трайчо Трайков от Реформаторския блок също посочи, че лихва от 3.25%  е изключително добро постижение.

По време на обсъждането в общинския съвет стана ясно, че от 2010 г. досега топлофикацията е платила 1.5 млрд. лв. от задълженията си, а събираемостта й се е увеличила до 90% през 2015 г. През настоящата година дружеството е присъединило и 1500 нови абонати. В същото време обаче за миналата година "Топлофикация - София" отчете загуба от 57 млн. лв.