Бойко Рашков: По "Червей" са прилагани незаконни СРС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бойко Рашков: По "Червей" са прилагани незаконни СРС

Тодор Костадинов (на снимката) и Владимира Янева са обвиняеми за това, че Янева е разрешавала, а Костадинов прилагал, СРС по отношение на информационните системи на МВР много след законоустановения срок.

Бойко Рашков: По "Червей" са прилагани незаконни СРС

Служителката, от чийто профил е ровена информация за Иво Каменов, не си е сменяла паролата от 1995 г.

15319 прочитания

Тодор Костадинов (на снимката) и Владимира Янева са обвиняеми за това, че Янева е разрешавала, а Костадинов прилагал, СРС по отношение на информационните системи на МВР много след законоустановения срок.

© Анелия Николова


Служителката, от чийто профил е търсена информация за Иво Каменов, един от основателите на групата около "Химимпорт", не е сменяла паролата си от 1995 г. Нещо повече – тя е получила същата парола заедно с достъпа си до Интегрираната регионална полицейска система (ИРПС). Практиката в такива случаи е служителите в МВР да сменят своите пароли веднага, след като те достигнат до тях.

Запитана дали в конкретен ден е търсила информация за Иво Каменов, тя не можа да отговори, тъй като той беше назован само по своето ЕГН. Но уточни, че за да извърши справка в системата, трябва при нея да има постъпило искане на хартиен носител.

Този сюжет се разигра на поредното заседание по делото "Червей" в четвъртък. На него бяха разпитани полицейски служители от различни дирекции, председателят на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, шефът на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов и бившият шеф на МВР – Варна Чавдар Нанков.

Делото се води срещу бившия шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов и бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева по обвинения за прилагани незаконни СРС по отношение на информационните масиви на МВР.

Срещу Тодор Костадинов има и допълнително обвинение за това, че е търсил информация за члена на Надзорния съвет на "Химимпорт" с чужда парола. В първото съдебно заседание служители на отдел "Вътрешна сигурност" потвърдиха, че е правена справка за него заради сигнал, че при пътуване между Варна и Велико Търново Каменов е събирал информация за предстоящи проверки. Не стана ясно обаче откъде е постъпил този сигнал, нито дали е била назначена своевременна проверка.

По "Червей" са прилагани незаконни СРС

По-късно същия ден беше разпитан и председателят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, който е и доцент по наказателно-процесуално право в УНСС. Той разкри две от нарушенията, които Бюрото е установило при проверката на "Червей" – че е бил нарушен законоустановеният срок за подобни действия и че Софийският градски съд не е имал компетентност да разрешава прилагането на СРС извън София. В рамките на "Червей" са били прилагани такива в Бургас, Шумен и Варна.

Рашков допълни, че има хипотеза в закона, която разрешава последното. Но в тази хипотеза не попадат СРС-тата, издавани от Янева по "Червей". Обвинението срещу нея е именно за това, че е издавала незаконни разрешения за прилагането им. Наказанието, предвидено в НК за подобно престъпление, е от една до пет години лишаване от свобода.

След разпита си пред журналисти Рашков изключи и възможността Янева да е била подведена или измамена по някакъв начин, когато е издавала разрешенията. "Не допускам съдия, който стои начело на най-големия и най-отговорен български съд да не може да прецени – иначе няма да отговаря на длъжността, която заема".

"Яневагейт" не пречи да бъде разкрито престъпление

Бойко Рашков коментира и изтеклите записи, станали известни като "Яневагейт": "Много е лесно някой да каже, че щом един запис е незаконен, няма значение какво е неговото съдържание. Аз застъпвам коренно различно становище – че значение имат както формата, така и съдържанието. Понякога формата може да е незаконна, но фактите в едно такова средство да бъдат с изключително значение за доказването. И затова мисля, че решението на прокуратурата да започне разследване както по отношение на формата, така и на съдържанието, е правилна".

Самият той беше споменат в записите два пъти – първият, че след изготвянето на доклада за нарушенията на Янева, той го е изпратил във ВСС, но от там отказали да образуват проверка, което го вбесило. Вторият път непознатият мъж от записите обяснява, че Рашков е щял да изпраща нещо до Брюксел "в понеделник" и той е имал възможност да прегледа това нещо. Най-вероятно става въпрос за същия доклад.

По доклада на Рашков беше образувано дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, но това се случи няколко месеца по-късно. Въз основа на документа правосъдният министър Христо Иванов направи такова искане, което беше отхвърлено от ВСС. Иванов обжалва пред ВАС, който отмени отказа на съдебния съвет да да образува проверка като незаконосъобразен и в момента срещу Янева има образувана дисциплинарка.

СГС не може да различи ново от продължено искане за СРС

В предишното съдебно заседание беше разпитан и началникът на секретното деловодство в СГС Валери Данов. По думите му деловодителките, които получават исканията за СРС, невинаги успяват да различат ново от продължено искане за прилагане. Той каза още, че някои от заявителите идвали по съответния ред – първо в секретното деловодство, но други отивали директно при Янева.

Във втория случай Данов бил уведомяван от секретарката за хората с вече разрешено СРС. А това дали пристигналото при него разрешение е истинско, той преценявал на око по подписа на Янева.

Разпитаният обясни също, че частични откази за СРС досега при него не е имало – например, ако са поискани 5 СРС-та, две от които обаче са незаконосъобразни. Владимира Янева винаги е разрешавала всичко, което е стигало до нея.

"Червей" по анонимен сигнал

След Рашков беше разпитан и Цветан Китов, който понастоящем е председател на ДАТО - службата за подслушване и следене, която от 2013 г. е към Министерския съвет. Той каза, че е получил сигнала за заличаване на криминални регистрации срещу заплащане, послужил за разработката "Червей", от своя служител Евтим Евтимов, като впоследствие го е препратил към Цветлин Йовчев, а оттам той стигнал и до Тодор Костадинов. За такова развитие потвърди и самият Йовчев в предишното съдебно заседание. Сигналът е бил устен, "общ и непълен", но въпреки това преценил, че крие известна опасност и трябва да бъде препратен към МВР.

Китов заяви, че в практиката си досега не е прилагал никога СРС по отношение на информационна система. Беше запитан също така дали ДАТО има въобще капацитет да извърши подобна проверка, но не можа да отговори – тъй като възможността да бъдат прилагани СРС се преценявала според обстоятелствата и конкретния случай.

Кой може да заличава данни в МВР

Първият разпитан в заседанието беше Яна Николова, бивш началник отдел "Комуникационни и информационни системи" (КИС) в МВР Бургас. В рабонана й на системен администратор тя на практика е имала пълни правомощия спрямо регионалните информационни системи. Предоставяла е достъп до тях на служителите, за които е имало постъпила при нея заповед от областния директор.

На Николова беше зададен въпрос дали може и да заличава данни от журналите на информационните системи (журналите пазят информация за действията, които всеки служител извъшрва в системата), на който тя отговори отрицателно, но и с уточнението, че досега не е опитвала да го направи.

В съдебното заседание предишния ден бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който също е свидетел по делото, посочи, че има служители в КИС в различните дирекции на МВР в страната, които могат да правят всичко в информационните системи на полицията, включително да заличават следите от собствените си действия. За "Червей" обаче не било приложено СРС директно по отношение на тях, защото "представяте ли си какво ще стане, ако приложим СРС на 15 души" и  защото освен това никой не знаел кои са те.

Николова даде и повече информация за легитимните начини да се  заличават криминалните регистрации в МВР. Именно информация за неправомерното заличаване на криминални регистрации е била причината за първоначалното прилагане на СРС по отношение на информационните масиви на МВР, получило впоследствие названието "Червей".

Заличаването става по заповед на министъра или на негов представител, след която се влиза в системата и регистрацията се заличава. Хартиеният носител, на който е отбелязана криминалната регистрация, не се унищожава заедно със заличаването от системата.

Други прониквания и заличени регистрации

Впоследствие стана ясно, че на 18 юни 2014 г. е била изтрита точно такава регистрация от информационните системи. За това обаче Николова не успя да даде обяснение, тъй като тя си водила дневник, в който отбелязвала заличаванията. За тази дата такова отбелязване нямало и тя с категоричност заяви, че не е нейно дело. От Инспектората към МВР са образували проверка в края на март 2015 г. за подобни извършвани заличавания.

Николова каза също, че информационните масиви на МВР могат да бъдат свалени на друг носител под формата на архив, но впоследствие трябва да бъдат отворени от същия тип машина, с който работи информационната система. Подобно обяснение даде и Цветлин Йовчев, който посочи, че дори информацията да бъде свалена, тя не може да бъде разчетена впоследствие.

 
Какво се случи досега Делото "Червей" е образувано срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов по обвинения за безконтролно прилагане на СРС по отношение на АИС ЦПР на МВР. От свидетелските показания в последните две заседания по делото стана ясно, че проверката е била разпоредена след постъпването на анонимен сигнал, според който определени служители на МВР заличавали криминални регистрации срещу получени подкупи.

 За да бъдат открити нарушителите, отдел "Вътрешна сигурност" към МВР, оглавяван тогава от Тодор Костадинов, е поискал прилагането на СРС по отношение на информационната система на МВР от съдия Владимира Янева. Янева разрешавала СРС-то след като служители на "Вътрешна сигурност" идвали директно в нейния кабинет. Самото "подслушване" пък се извършвало от двама служители на отдел "Технически операции" в ДАНС. Двамата получавали достъп до сървърните помещения в областните дирекции на МВР в Бургас и Шумен общо 12 пъти. Междувременно стана ясно, че Тодор Костадинов е и обвиняем за това, че е търсил в информационните масиви на МВР информация за един от собствениците на  "Химимпорт" - Иво Каменов, с чужда парола. Заедно с това се оказа, че ДАНС е тълкувала по своему закона за СРС и е открила начин как да подслушва някого вечно - като за един и същи обект се подавали различни искания. Между заседанията по делото избухна и скандалът със записания разговор между двете бивши съдийки в СГС Янева и Ченалова, който е свързан пряко с разследването по делото срещу Владимира Янева. От изтеклите записи в сайта "Биволъ" стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поръчал "опраскването" на Янева на главния прокурор Сотир Цацаров чрез образуването на делото "Червей".

Цацаров обаче обещал на бившата председателка на СГС, че ще "завоалира" нейната вина по случая. Всичко това се е случило в дните, когато на Владимира Янева бяха повдигнати обвинения по "Червей" и беше отстранена като председател на СГС. След избухването на скандала Сотир Цацаров заяви пред медиите, че по делото не може да бъде доказано нищо и че Янева носи най-малка вина в случая. Самото дело обаче все още е висящо и предстои изслушване на още свидетели, както и представянето на съдебно-техническа експертиза, която да каже дали служителите на ДАНС са влизали неправомерно в информационната система на МВР и извличали ли са от там някакви данни.

Служителката, от чийто профил е търсена информация за Иво Каменов, един от основателите на групата около "Химимпорт", не е сменяла паролата си от 1995 г. Нещо повече – тя е получила същата парола заедно с достъпа си до Интегрираната регионална полицейска система (ИРПС). Практиката в такива случаи е служителите в МВР да сменят своите пароли веднага, след като те достигнат до тях.

Запитана дали в конкретен ден е търсила информация за Иво Каменов, тя не можа да отговори, тъй като той беше назован само по своето ЕГН. Но уточни, че за да извърши справка в системата, трябва при нея да има постъпило искане на хартиен носител.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  maximxx avatar :-P
  Максим

  Напоследък много последователни статии и изтичания на информации има... И все едни и същи "играчи", все ползващи Бивол да си пуснат димките, все с услужливото преразпространение от Икономедия, Медияпул и другите от янки-агитката, това на фона обяснения на Рамадан "ние като поискаме оставка и на улицата се чува, махахамха"... Май се готви пак позаклащане на републиката, я за съдебна реформа, я за някой друг мокър реформаторски сън :)

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Бойко Рашков: "Не допускам съдия, който стои начело на най-големия и най-отговорен български съд да не може да прецени – иначе няма да отговаря на длъжността, която заема".

  Жестоко, това ме изкефи! Какво става сега, ако Янева иска да се оправдае, че е полъгана, подвенена, или т.н., ще докаже, че не е отговаряла на нивото да заема шефската длъжност!!! Яко а, и ще натопи целият ВСС, които са я избирали, както и ще докаже, че съдиите протестиращи избора ѝ са били прави (което ние знаехме де).
  Ако пък е била съдия с опит, ниво и акъл за Шеф ... ами престъпление е извършила тогава, такова, за което е предвидено в НК от 1 до 5 години лишаване от свобода !!!

 • 3
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Абна е целата работа... На България трябват честни хора, пазители на закона и протокола, при това с характер, а не ду..целувачи, ама де ги, де ги???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.