Счупените играчки от реформаторската елха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Счупените играчки от реформаторската елха

Въпреки че напусна ръководството на ДБГ, Даниел Вълчев продължава да придружава Меглена Кунева на всички заседания на ръководството на Реформаторския блок

Счупените играчки от реформаторската елха

Челният сблъсък между ДСБ и ДБГ извади на показ вътрешните противоречия в Реформаторския блок

Велина Господинова
13885 прочитания

Въпреки че напусна ръководството на ДБГ, Даниел Вълчев продължава да придружава Меглена Кунева на всички заседания на ръководството на Реформаторския блок

© Георги Кожухаров


"На първи декември сутринта ние с жена ми и малкият ми син украсявахме елхата. Украсихме я. Той много се радва и честно казано не съм слушал какво е казал този или онзи". За изкушения от политиката това начало на гръмко анансираното интервю на тема "съдебни сътресения" на бившия зам.-председател на "Движение България на гражданите", сега редови член на партията на Меглена Кунева – Даниел Вълчев, в сряда вечерта в предаването на Димитър Цонев "Още от деня" по БНТ, вероятно е било разочароващо. Тези обаче, които следят по-отблизо кухнята на отношенията в Реформаторския блок, бяха подготвени, че участието на Вълчев в предаването е отговор на изявления на лидера на ДСБ Радан Кънев. Както и за приятелския огън, който ще последва. Ден преди това в сутрешния блок на Нова TV Кънев призна, че в Реформаторския блок няма цялостна подкрепа за министъра на правосъдието. Като сигналите за това идвали от ДБГ, но не от Меглена Кунева, а от Даниел Вълчев. Изявлението на Кънев дойде след като миналия петък след заседание на ръководството на ДСБ с участието на министъра на правосъдието Христо Иванов беше обявено, че формацията ще предложи на председателския съвет Реформаторският блок да излезе с обща позиция за скандала с изтеклите в медиите записи на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Беше обявено и, че в понеделник ще има пресконференция, на която ще бъде оповестена общата позиция на блока. Тя обаче не се състоя. Според депутати от десния съюз, заради отказа на ДБГ да подкрепи такава позиция.

Приятелският огън

В интервюто Даниел Вълчев на практика потвърди думите на Кънев. "За една година Министерството на правосъдието не е внесло нито един занопроект. Да сте чули министърът да е внесъл предложения за процесуалните закони или закона за съдебната власт?", каза той. С тази критика към работата на Христо Иванов приключи коментарът на Вълчев по темата за "съдебните сътресения". Нямаше и дума за скандала със записите, освен, че "двете дами си говорят неща, които всеки средно интелигентен българин знае", нито отношение по въпроса кой трябва да разследва случая с казаното от Ченалова и Янева в тези разговори или мнение за съдебната реформа като цяло. Липсата на тези отговори Вълчев запълни с нападки срещу Радан Кънев и пикантни подробности от разговорите по време на председателския съвет на Реформаторския блок. "Радан Кънев предложи да оттеглим политическото си доверие от министъра на образованието Тодор Танев. Аз възразих", каза Вълчев. И намекна, че искането е заради уволнение на членове на ДСБ от ведомството. Добави и, че е предложил на колегите си от Реформаторския блок да направят оценка на едногодишното участие на десния съюз във властта. Вълчев хвърли и светлина около започналите разговори за бъдещето на Реформаторския блок. "Ние трябва да вървим към по-голямо единство. Големият спор вече е решен в какво съотношение трябва да бъдат делегатите на бъдещата ни конференция. Ние имаме определен брой общински съветници и нека тези общински съветници ние просто да ги поканим на това събиране, да има партийно участие в същото съотношение, в което са избрани тези хора", каза той.

А дали е така?

"Когато ДСБ иска оставки, това се чува много добре в тази държава, чува се включително и на улицата, ако се налага, и няма да разбирате от проф. Вълчев", каза Радан Кънев в четвъртък. Добави и, че "това, което е коментирано на заседанието на председателския съвет, е отделна тема и не е той човекът, който ще изнесе подобна информация". С това Кънев на практика не отрече, че въпросът със снемането на политическото доверие от министъра на образованието е бил поставен. Кънев обаче беше категоричен, че на този етап промени в правителството не са обсъждани с премиера Бойко Борисов. Присъствали на въпросното заседание разказаха, че освен предложението да се направи оценка на участието на блока в изпълнителната власт, Вълчев предложил и десният съюз ясно да заяви, че министрите на правосъдието Христо Иванов и на външните работи – Даниел Митов, не са министри на блока. "Ние имахме предложение за министър на външните работи и това беше г-жа Кунева", казал той според присъствали на заседанието. В интервюто пред БНТ Вълчев заяви по отношение на Христо Иванов: "Чух премиерът да казва, че той е от квотата на ГЕРБ".

Неофициално депутати от блока изразиха учудването си от завоя на Вълчев по отношение на министъра на образованието. До неотдавна атаките срещу работата му като министър идваха точно от депутатите от формацията на Кунева.

Освен това за евентуалната смяна на проф. Танев се говори доста отдавна. И това няма връзка с уволнението на парламентарния му секретар Ралица Кирилова, която е от ДСБ. Неофициално депутати от блока твърдят, че той е загубил политическото доверие покрай кризисната ситуация преди гласуването на първо четене на поправките в конституцията. Тогава пак упорито се лансираше версията за оставка на министъра на правосъдието Христо Иванов и замяната му с Меглена Кунева. Тогава проф.Танев официално заяви в отговор на въпрос дали ще подаде оставка, ако реформаторите се оттеглят от правителството, че това може да каже единствено премиерът, защото той е неговият работодател. А след това според депутати декларирал пред Борисов, че той не е министър на РБ. Проф. Танев е от гражданския съвет на десния съюз. Народни представители от блока обясниха рязката смяна на позицията на Даниел Вълчев към проф. Танев с това, че главен секретар на Министерството на образованието е Красимир Вълчев, сочен за близък до бившия зам.-председател на ДБГ.

В петък министърът на образованието преповтори думите на Даниел Вълчев, че атаките срещу него започнали от "човек, подаден му като име" и заяви, че ще се съгласи с критиките, ако всичките пет партии от блока и гражданският съвет кажат, че не си върши работата.

В изходна позиция

Между ДСБ и ДБГ има разминаване и по отношение на започналите разговори за провеждане на обединителен форум на Реформаторския блок следващата година. Като спорът е за това как да се изберат делегатите. Според депутати предложението на ДСБ е било във форума да участват кметовете и общинските съветници от Реформаторския блок плюс представителство на петте партии от съюза. ДБГ обаче настоявали изборът на делегати да става на квотен принцип като за определянето им се вземе броя общински съветници на всяка една от формациите. От партията на Радан Кънев обаче твърдят, че това може да стане много трудно, защото в общинските съвети има хора от други партии, влезли с листите на Реформаторския блок, както и такива, които не са партийни членове. От ДСБ посочват справка с резултатите от местните избори, според която общинските съветници, които са членове на партии от блока, се разпределят така – с най-много съветници е СДС – 145, следва ДСБ със 121 и ДБГ с 87. Спорът между двете формации се е разразил на втория председателски съвет на блока във вторник, след злополучния първи в петък.

От ДСБ твърдят, че като първа стъпка за начало на консолидацията са поканили на семинар всички общински съветници от Реформаторския блок. Той е планиран да се проведе на 12 и 13 декември в Поморие, но от формацията на Кунева отказват да участват в него. "Капитал" разполага с протокол от заседанието на изпълнителния съвет на ДБГ, проведено миналия петък, малко преди председателския съвет. В него ръководството на паритята на Кунева счита "за неприемливо участието на представители на ДБГ в събитието" и предлага форумът да се състои в началото на 2016 г. Според зам.-председателя на партията и депутат Димитър Танев причината за отказа е, че неотдавна ДБГ са имали събиране на общинските съветници от партията. "Не можем да разхождаме хората през седмица до морето", каза той.

Между другото едно от решенията на ръководството на ДБГ е партията да излезе с ясни позиции по темите за промени в конституцията, Изборния кодекс, енергетиката и комисията за енергийно и водно регулиране. Няма обаче и дума за позиция по скандала със записите на Ченалова и Янева.

"На първи декември сутринта ние с жена ми и малкият ми син украсявахме елхата. Украсихме я. Той много се радва и честно казано не съм слушал какво е казал този или онзи". За изкушения от политиката това начало на гръмко анансираното интервю на тема "съдебни сътресения" на бившия зам.-председател на "Движение България на гражданите", сега редови член на партията на Меглена Кунева – Даниел Вълчев, в сряда вечерта в предаването на Димитър Цонев "Още от деня" по БНТ, вероятно е било разочароващо. Тези обаче, които следят по-отблизо кухнята на отношенията в Реформаторския блок, бяха подготвени, че участието на Вълчев в предаването е отговор на изявления на лидера на ДСБ Радан Кънев. Както и за приятелския огън, който ще последва. Ден преди това в сутрешния блок на Нова TV Кънев призна, че в Реформаторския блок няма цялостна подкрепа за министъра на правосъдието. Като сигналите за това идвали от ДБГ, но не от Меглена Кунева, а от Даниел Вълчев. Изявлението на Кънев дойде след като миналия петък след заседание на ръководството на ДСБ с участието на министъра на правосъдието Христо Иванов беше обявено, че формацията ще предложи на председателския съвет Реформаторският блок да излезе с обща позиция за скандала с изтеклите в медиите записи на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Беше обявено и, че в понеделник ще има пресконференция, на която ще бъде оповестена общата позиция на блока. Тя обаче не се състоя. Според депутати от десния съюз, заради отказа на ДБГ да подкрепи такава позиция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  ДБГ=ДПС ако не подкрепят Христо Иванов и съдебната реформа.

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Странна роля почва да играе Даниел Вълчев спрямо приоритетите на съдебната реформа ... и май това не е в интерес на всички които подкрепят РБ ...

 • 3
  muad avatar :-|
  muad

  За вълчев имам само един коментар.
  https://www.youtube.com/watch?v=-5KGe-hWnRE

 • georgigv

  ДБГ - Движение на Българските Гниди. Нямат право да се наричат Реформатори. Ако не мълчат като пръднали, е за да плюят по собствените си съюзници в РБ.

 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano

  Реформаторският блок от самото си начало е креатура на некадърни и продажни кариеристи. Това се определя от близостта им с агентите на чуждо влияние у нас - финансираните от чужбина НПО. Некадърни са, защото само некадърници гравитират около тия НПО (само политически невежа или мошеник може да измисли нещо като техния "граждански съвет"), продажни са, зашото НПО прокарват чужди интереси, но тях това не ги интересува, кариерата и облагите са важни. Изпокарват се, тъй като всеки кариерист по определение е и егоист, неспособен да работи в колектив без да се самоизтъква и пробутва напред.
  Най-лошото е, че са особено старателни в прокарването на чуждите интереси от което следва, че нанасят голяма вреда на държавата и народа.

 • 6
  georgigv avatar :-|
  georgigv

  До коментар [#5] от "kihano":

  Стреляш на посоки и пресоляваш манджата, офицер. Точно гражданския съвет е единственото звено в която и да е политическа партия за реална връзка с масите. Те затова и ДБГ се стараят да го ликвидират старателно.

  За парите от НПО-тата е хубаво да има някакви състоятелни факти, не форумни дрънканици само.

 • 7
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  ДБГ не спряха с техните глупости. Може да имат няколко читави кадри, но носят почти нулев електорален потенциал. Реално само пречат на РБ.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  sow29372525 avatar :-|
  sow29372525

  Ми то и Вълчев, и червената кукувица са си страхливи въшки, които искат кротичко да си смучат, и ако може никой да не ги тормози с нек'ви реформи, нек'ви гейтове или нек'во образУвание.

 • 9
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Много фалшиво.

  Като Кунева и наоколо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK