Да подслушваш опозицията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да подслушваш опозицията

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и бившият главен секретар Светлозар Лазаров са знаели, че нямат основание за подслушване на телефона на Касим Дал, но въпреки това са поискали увеличаване на срока

Да подслушваш опозицията

Бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал е следен абсолютно незаконно от МВР

Велина Господинова, Йово Николов
9506 прочитания

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и бившият главен секретар Светлозар Лазаров са знаели, че нямат основание за подслушване на телефона на Касим Дал, но въпреки това са поискали увеличаване на срока

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


На фона на грозните скандали в съдебната система през последните седмици един друг възмутителен случай остана пренебрегнат - доказаното незаконно подслушване на бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал. Това е може би първият случай, за който се знае със сигурност, че действащ политик е бил следен по политически причини и който е бил разкрит от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Как се стига до това? По време на служебното правителство на Георги Близнашки зам.-председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов получава анонимно писмо, в което се твърди, че бившият депутат от ДПС и отцепник от партията Касим Дал е бил подслушван незаконно. "Тъй като периодът беше предизборен, а Касим Дал беше кандидат-депутат, се срещнахме с Близнашки и служебния правосъден министър Христо Иванов и поискахме да бъде направена проверка", разказа за "Капитал" Атанасов. "Подозренията ни бяха, и впоследствие това се оказа вярно, че по този начин МВР на Цветлин Йовчев контролира действията на опозицията. Към онзи момент Касим Дал беше кандидат за народен представител от Реформаторския блок. След като влязохме в парламента, беше установено, че наистина са прилагани специални разузнавателни средства спрямо Касим Дал по искане на едно звено от криминалната полиция", продължава депутатът.

Мотивът за исканото подслушване бил анонимно писмо, че Дал участвал в

Заговор за убийство

на лидера на ДПС Лютви Местан и на Делян Пеевски. Самото име на Касим Дал обаче не присъствало в сигнала, а лице, с което той бил свързван. Политикът е бил подслушван два пъти по три месеца, твърди председателят на Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. "Нарушенията са установени и от вътрешната проверка на МВР, като трима служители са били наказани", каза още Атанасов. Според него това е причината на Лютви Местан да бъде поставена усилена охрана от НСО. Делян Пеевски пък е отказал услугите на държавните бодигардове, защото си имал частни.

На 12 ноември бившият зам.-председател на ДПС и учредител на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал е извикан в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Там в присъствието на петимата членове на регулатора е уведомен, че срещу него са използвани нерегламентирани специални разузнавателни средства (СРС) за период от два месеца - от януари до март 2014 г. Техническото мероприятие обаче е продължило половин година. "В бюрото има представители на различни политически партии, но всички бяха единодушни, че съм подслушван незаконно", казва Дал. "Дори представителят на "Атака" в бюрото - Огнян Стоичков, който е бил натоварен да чете разпечатките от разговорите, ми каза, че няма от какво да се срамувам и че спокойно моето име може да бъде заменено с неговото", добавя той.

Становището за незаконното подслушване е било готово още през септември, но огласяването му пред Дал е било отложено заради местните избори. "За съжаление на мен не ми предоставиха никакви документи, защото са секретни, но всички членове на бюрото, включително председателят Бойко Рашков, представителят на ДПС адвокат Георги Гатев и останалите трима членове, се учудиха как е възможно подобно нещо. Още по-скандалното е, че след като в продължение на два месеца подслушването не е установило нищо, то е удължено с още четири месеца без абсолютно никакво основание", каза Касим Дал. Не можем да кажем точно какъв е периодът, в който е подслушван, каза за "Капитал" адвокатът на Дал Татяна Дончева. Причината е, че докладът на бюрото за контрол над СРС е класифицирана информация. "Едва след като съдът ни допусне до него, ще знаем точно за какво и кога става въпрос", допълва Дончева.

Случаят с бившия зам.-председател на ДПС е първият, при който има официално

Доказано неправомерно използване на СРС

от службите за сигурност срещу действащ политик. Дал е убеден, че целта на подслушването на телефоните му е била да бъде елиминиран политически. И определя действията на службите като "политическа поръчка".

Основанията му за това са в няколко посоки. Първо, решението за прилагането на СРС става по анонимен сигнал, който е постъпил при тогавашния министър на вътрешните работи от правителството на Пламен Орешарски - Цветлин Йовчев. В него се твърди, че Дал се готви да организира чрез Енвер Хатипоглу (в анонимката той фигурира с другото си име) посредством чеченци и руснаци убийствата на лидера на ДПС Лютви Местан и на депутата от движението Делян Пеевски. Тогавашният ръководител на МВР, известен с близките си отношения с депутата от ДПС и бивш председател на ДАНС Пеевски, го праща на главния секретар Светлозар Лазаров с резолюция да бъде препратен на ДАНС и на различни структури в националната полиция. Със сигнала започва да се занимава служба БОП, която по време на управлението на БСП и ДПС премина от МВР в ДАНС. Според адвоката на Касим Дал Татяна Дончева обаче материалът е резолюиран от Цветлин Йовчев и е изпратен от главния секретар Светлозар Лазаров до дирекция на полицията, откъдето са поискали подслушванията.

Първият етап започнал през октомври 2013 г. и според неофициална информация завършва след два месеца с доклад, че "няма данни" лицата да подготвят убийството на Местан и Пеевски. След кратко прекъсване обаче въз основа на същия анонимен сигнал телефоните на Дал пак са поставени под контрол, само че не от БОП, а от отдела за "Тежки престъпления" към Криминална полиция на дирекция на полицията.

Според други източници първото подслушване е започнало през януари и продължило до март. "Въпреки че след изтичането на двумесечния срок е докладвано, че анонимният сигнал не се потвърждава, главният секретар е изпратил на друг отдел в дирекция на полицията искане за продължаване на използването на специални разузнавателни средства на телефона на Касим Дал", твърди адвокат Татяна Дончева.

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства категорично е установило

Незаконността на действията на МВР

В годишния доклад на Националното бюро за контрол на СРС за 2014 година е посочено, че през годината има четирима души, които са били подслушвани незаконно и които са били уведомени за това. На едно изслушване в комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения председателят на НБКСРС Бойко Рашков е бил запитан за този случай и той е потвърдил, че Касим Дал е бил подслушван неправомерно, спомни си Атанас Атанасов, който е член на тази комисия.

В явната част на годишния доклад на НБКСРС за 2014 г.е описан случай, който съвпада с така известните факти за подслушването на Дал. Поискано е разрешение за подслушване на лице, чиято цел е установяване на комуникатора. Първоначално "искането е било от страна на ДАНС, разрешено е използването на СРС за два месеца... Целта на прилагането да се установи самоличността на комуникатора е била постигната, за което прилагащият орган изпратил уведомление", пише в доклада. "Вместо преустановяване на прилагането заявителят е изготвил искане за продължаване на срока с още четири месеца и е получил разрешение..."

Фактът, че само половин година след като са отново във властта, управляващите от ДПС и БСП предприемат такива действия срещу Дал, не е случаен. Той беше дълги години зам.-председател на ДПС и дясна ръка на бившия лидер, сега почетен председател, Ахмед Доган. През 2011 г. обаче първо напусна ръководството на партията с гръм и трясък, като поиска оставката на своя началник. Резултатът беше, че малко след това беше изключен от движението. Една от причините за конфликта му с Доган беше поставянето на ключови позиции в ръководството на хора от

Бизнес крилото на ДПС

Тогава зам.-председател на движението стана Христо Бисеров, оправдан тази седмица на първа инстанция от съда за неплащане на данъци в особено големи размери. Освен с него Дал беше в доста обтегнати отношения и с друг член на ръководството, преставляващ в парламента лобито на Делян Пеевски - Камен Костадинов. Заради влиянието на Дал върху местните структури на ДПС от движението бяха сериозно притеснени при напускането му заради вероятността от разцепление на партията. "Когато учредихме партията НПСД с Корман Исмаилов в края на 2012 г., дълго време имахме спънки с регистрацията й в съда", разказва Касим Дал.

Другият човек, посочен в сигнала - Хатипоглу, същото не е случаен. Той е дългогодишен представител на ДПС в Турция, откъдето движението получава сериозен брой гласове на парламентарни избори. Той напусна партията заедно с Дал.

От ДПС се опитаха и да стоварят върху Дал вината за нападението на Октай Енимехмедов срещу Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС през януари 2013 г. От движението първоначално упорито лансираха тезата, че Енимехмедов е член на НПСД и че в квартирата му са намерени материали на формацията. По тази причина едно от обясненията за незаконното подслушване на телефона на Дал е свързано с възможността по този начин да се следи с кои активисти на движението контактува. "Не мога да кажа дали са оказвали натиск върху хора, с които съм водил разговори. Но ми

Става страшно

защото наистина са били готови да ме арестуват", казва той. Разказва също така, че след като е напуснал ДПС през 2011 г., областни председатели и активисти на движението са му казвали, че се страхуват да му се обадят по телефона, защото в ДПС "знаят кой с кого говори и ще им изкарат разпечатки". Близки до Дал твърдят, че натискът върху него продължава и сега, само че чрез Националната агенция за приходите, чийто директор Бойко Атанасов беше назначен на поста по време на правителството на Пламен Орешарски и беше оставен от Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Друго обяснение за продължилото четири месеца - извън законово регламентирания срок, подслушване е, че чрез разговорите на Касим Дал бившите управляващи са можели да следят тогавашната опозиция от Реформаторския блок. Десният съюз беше официално създаден в края на декември 2013 г., а формацията на бившия ДПС функционер е една от петте партии в него. Според председателя на парламентарната комисия за вътрешна сигурност Атанас Атанасов незаконното подслушване е комбинация на управляващите по онова време в коалиция хора на ДПС, които искали да знаят какво точно правят политическите им опоненти. "Трябва да има прокурорска проверка за механизмите на нарушаване на закона", смята още депутатът от Реформаторския блок. Според него пряко замесен в това е тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в ролята си на професионален ръководител на министерството.

Въпреки всички опити на бившите управляващи да замажат случая с незаконните подслушвания, като повтарят папагалски, че това са "балони", които ще се спукат, и случаят с Касим Дал и аферата "Червей", по която бяха разпитвани бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и бившият главен секретар Светлозар Лазаров, започнаха след докладите на НБКСРС. Премиерът Бойко Борисов също е бил уведомен по темата още в началото на февруари 2015 година. Така че прокуратурата спешно би трябвало да се задейства и да накаже виновниците за това нагло поведение. Защото, от една страна, неправомерните действия на МВР вече са констатирани от един държавен орган. А от друга - в годишния доклад на бюрото за контрол на СРС има стотици открити нарушения на законите при използването на подслушвания.

На фона на грозните скандали в съдебната система през последните седмици един друг възмутителен случай остана пренебрегнат - доказаното незаконно подслушване на бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал. Това е може би първият случай, за който се знае със сигурност, че действащ политик е бил следен по политически причини и който е бил разкрит от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Как се стига до това? По време на служебното правителство на Георги Близнашки зам.-председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов получава анонимно писмо, в което се твърди, че бившият депутат от ДПС и отцепник от партията Касим Дал е бил подслушван незаконно. "Тъй като периодът беше предизборен, а Касим Дал беше кандидат-депутат, се срещнахме с Близнашки и служебния правосъден министър Христо Иванов и поискахме да бъде направена проверка", разказа за "Капитал" Атанасов. "Подозренията ни бяха, и впоследствие това се оказа вярно, че по този начин МВР на Цветлин Йовчев контролира действията на опозицията. Към онзи момент Касим Дал беше кандидат за народен представител от Реформаторския блок. След като влязохме в парламента, беше установено, че наистина са прилагани специални разузнавателни средства спрямо Касим Дал по искане на едно звено от криминалната полиция", продължава депутатът.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  historama avatar :-|
  historama

  Вече никой не се изненадва на свинщините на прасетата от ДС, свързани с ДПС или ГЕРБ: Цветлин Йовчев, Светлозар Лазаров, Цв. Цветанов, и съвсем спокойно към тая група можем да включим и Дон Тиквони и Цацаров. Особено след като публично Борисов застана зад Цацаров слещу Христо Иванов.

 • 2
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  "Заговор за убийство на лидера на ДПС Лютви Местан и на Делян Пеевски"
  Заговорът за убийство е патент на Делян Пеевски - най-напред срещу баща му Славчо Пеевски, който искал да убива майка му, след това срещу Касим Дал, който искал да го убива заедно с Лютви Местан и наскоро срещу Цветан Василев. И най- интересното е, че дърварско милиционерският му номер за разправа с враговете му винаги минава. Що за държава сме?

 • 3
  nhm1435574471434862 avatar :-?
  ivan nikolov

  мани, мани - мишоци и още ................

 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Тия двамата от снимката щяха да отворят концлагера в Беляне ако правителството на орешарски беше останало на власт за по-дълго.
  Едната кака си го каза: "службите са на дпс".

 • 5
  shwarzspeht avatar :-P
  Клюводървец

  Единият от двамата гледа като дете на което току що са взели филията полята със слънчогледово масло и поръсена червен пипер.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.