Срещу ИДИЛ е нужна сухопътна операция с американско участие

Кларк Ървин, бивш генерален инспектор в Министерството на националната сигурност на САЩ при Джордж У. Буш, пред "Капитал".

"Ядрото на ИДИЛ е съставено от бившето армейско командване на Саддам Хюсеин. Те са калени ветерани и много добре знаят какво да правят на бойното поле."
"Ядрото на ИДИЛ е съставено от бившето армейско командване на Саддам Хюсеин. Те са калени ветерани и много добре знаят какво да правят на бойното поле."    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Ядрото на ИДИЛ е съставено от бившето армейско командване на Саддам Хюсеин. Те са калени ветерани и много добре знаят какво да правят на бойното поле."
"Ядрото на ИДИЛ е съставено от бившето армейско командване на Саддам Хюсеин. Те са калени ветерани и много добре знаят какво да правят на бойното поле."    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Кларк Ървин е директор на Програмата за национална сигурност в Aspen Institute, САЩ. Заемал е длъжностите генерален инспектор в Министерството на националната сигурност на САЩ и генерален инспектор в Държавния департамент при управлението на президента Джордж У. Буш. Завършил е университетите "Харвард" и "Оксфорд". Кларк Ървин беше у нас за участие в кръглата маса "Привличане на преки чуждестранни инвестиции и подобряване на сигурността и прозрачността: Стратегии за Европа", организирана от консултантската компания Arton Capital.

Какви според вас ще са краткосрочните и дългосрочните ефекти за ЕС от терористичните атаки в Париж и ескалацията на конфликта в Сирия и Ирак?

Краткосрочният ефект ще е, че ще нарасне силата на гласовете, които се противопоставят на миграцията – легална и нелегална. Това са гласовете на крайната десница, които съществуват във всяка държава, включително и у нас, в САЩ. Те се противопоставят на миграцията и шумно алармират по повод бежанската криза, която залива Европа в момента. Няма съмнение, че тези гласове ще станат още по-мощни. Това всъщност вече се случва.

В дългосрочен план в голяма степен съм оптимистично настроен. Мисля, че Европа ще намери начин да "абсорбира" тези бежанци по начин, който ще доведе до икономически ползи за държавите, които ще ги интегрират. Също така това ще помогне да се отговори на демографското предизвикателство, с което континентът се сблъсква от години – намаляването на раждаемостта. Това буквално ще подмлади населението и ще създаде абсолютно нова работна сила. Но няма съмнение, че в краткосрочен план има сериозна тревога и риск по отношение на сигурността.

Както знаете, има притеснение по повод възможността да се наложи вето върху достъпа на хората, които идват в Европа. По принцип има увереност, че броят на хората, които идват и има шанс да се окажат терористи, е много нисък. Но проблемът е как да диференцираш малцинството от мнозинството. Това е много сложна задача. Затова трябва да има повече споделяне на информация между Европа и САЩ, както и между европейските правителства. За момента това е проблем.

Какъв според вас ще е конкретният ефект за балканския регион и за България - като югоизточна граница на ЕС и държава, разположена много близко до конфликтната зона?

В Европа обаче трябва да се направи още много в тази посока. Защото, погледнато пропорционално, в крайна сметка вие имате много по-голям проблем в сравнение с нас. А хората от службите ви за сигурност в момента дори не могат да смогнат да извършват наблюдение над хората, за които имат информация, че се радикализират.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Айде стига с тия мераци за американско участие навсякъде и във всичко!
  Още са пресни раните от такова участие:
  Ирак и Афганистан е твърде условно да се нарекат държави, доколкото централната власт се е затворила с квартали-бункери в столицата, а в останалата територия вършеят пикапи с картечници и налагат ред - днес от едни банди, утре от други;
  Либия в момента има три (!) правителства, които се оспорват легитимността и е сбъднатата американска мечта - "всяко племе със знаме". Но пък френската Тотал сложи ръка на петрола...
  В Тунис вършеят някакви ислямисти;
  В Египет се стигна до там Мюсюлмански братя да съставят правителство! Нервите на армията само че не издържаха и попречиха на "американската мечта".

  ЮС като какви ще се появят в Сирия? Нито има резолюция на СС на ООН, нито е викана от правителството.
  Добър или лош Башар ал Асад е легитимният президент и главнокомандващ армията.
  После - това в Сирия твърде условно може да се нарече гражданска война, защото срещу правителствените сили воюват чеченци, французи, йеменци, белгийци, либийци, суданци, турци, ингуши, татари, таджики, британци (че и глави режат показно пред камера!), косовари, мароканци, албанци та и уйгурски китайци дори! Всички те могат да се обединят под едно определение - кучета на войната, които покрай вярата се бият и за пари.

  В момента на терен срещу тая сбирщина заедно с армията се сражават няколко хиляди ирански гвардейци на ислямската революция, няколко хиляди бойци на Хизбулла, християнски, друзки и алауитски въоръжени отряди. Демек - отпор на ИД на терен има. И то видим. Или може би ЮС-генералът в пенсия смята своите да попречат на доунищожаването на ИД?
  Ами че това си е открита война, световна война!

  ЮС ястребите са силно притеснени, че подгонвайки главорезите на ИД на юг проправителствените сили ще ги натикат в С.Арабия и преследвайки ги там ще осъществят на терен прочутата карта на полковник Питърсън, според която С.Арабия престава да съществува като самостоятелна държава и се разпада на 4-5 княжества без стойност...

  Много слабо, Милев... От всичкото се запомня само едно: непрекъснатото повтаряна на "ЮС юбер алес".

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Коментатори, коментирайте, моля, а не гласувайте като цигани.

 • 3
  koliokazandjqta avatar :-|
  Волният Ибрик

  Видяхме ги ваще участия вече, откъдето сте миналиоще не могат да се оправят хората, по-зле от колкото ако изобщо не бяхте участвали.... ама айде щом сте мераклии още един път да ви набият касите - заповядайте, барем една война да спечелите от ВСВ насам...

 • 4
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Гласуването е вид коментар, но този коментар не ти харесва, нали? Човека го казва в прав текст: ако искате САЩ да се меси по-малко, трябва ние (Европа) да се месим повече. Ислямска република контролира вече и крайбрежието на Либия, което е срещу Сицилия. Да чакаме да ни направят десант ли? А за колосалните военни разходи на Русия коментар няма ли да аправиш?

  Забелязвам, че по тукашните форуми винаги има една дежурна руска подлога, която първа се изказва. Интересно съвпадение.

 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#4] от "gavrilov":

  Благодаря за откровението.

 • 6
  k_slaev avatar :-|
  Коце Слаев

  Ето го според мен ключовото становище в интервюто, едно от основните разковничета на проблема с ИДИЛ и въобще обосновката, защо тази статия е поместена в КАПИТАЛ:

  "От години, поне десетилетие, а може би и повече, американските официални власти се опитвахме да окажем натиск над нашите партньори, особено в НАТО, да правят повече, да вдигнат военните си разходи, така че бремето да не продължи да е непропорционално и да пада върху САЩ. В контекста на парижките атентати видяхме, че Франция сериозно ще увеличи отбранителния си бюджет. Смятам, че ще видим и други европейски правителства да правят това, независимо дали са част от НАТО."

 • 7
  xyha avatar :-P
  xyha

  От къде си купуват оръжия , и къде им отива петрола . Другото е дрън дрън и този го знае .

 • 8
  4epi avatar :-|
  marine eng

  Хамериканците вечно тгърсят демони срещу, които да се борят... и като няма или си ги създават или си ги измислят, важното е да се продава оръжие.

 • 9
  donio avatar :-|
  donio

  Ами нали Ататюрк беше казал"Колете нъвън за да не се колим вътре" и направи арменския геноцид.Та този господин знае че на ден в САЩ се трепят толкова американци колкото зайци ловджиите не могат да отстрелят.Американската психология е на насилието.Това се внушава от филмите им и промиващата мозъците пропаганда.Гледам нещастният им президент как всеки ден брои труповете по телевизията в собствената си страна и се чудя този модел на демокрация ли ни очаква или се стремат да наложат.Жалка работа.Я да тръгнат терористите към Русия да видите само какви демократи ще станат.

 • 10
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov

  В текста, този бивш висш държавен служител казва: "...САЩ бихме искали да се отървем от Асад по същото време, когато се борим с "Ислямска държава".
  Какъвто и да е сирийският президент, самият израз "да се отървем" е показателен за безскрупулност. Те... САЩ, сваляха много президенти и целият свят получаваше още по-големи трудности. Още си спомням как сваляха президента на малката американска държава Гренада, защото си имат "доктрина Монро" и тяхната държава не се възприема като "експанзионистична", каквито епитети лепят на другите.
  В случая със Сирия, какво точно искат САЩ - "демокрация". Ще получат същата демокрация, каквато се установи в Афганистан и Ирак. Освен това ще получат Османска империя-2, защото това искат някои от техните съюзници.
  Освен това вече е крайно време да се помисли, че САЩ и организацията НАТО не са едно и също нещо независимо, че тази страна е първа сила в тази организация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход