Какво всъщност си казаха двете каки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво всъщност си казаха двете каки

Владимира Янева и Румяна Ченалова

Какво всъщност си казаха двете каки

Какво означава монологът на Владимира Янева

15632 прочитания

Владимира Янева и Румяна Ченалова


Какво казва Янева:

Миналата седмица, в четвъртък, Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов. И му казва: Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та. И виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Тва става в сряда, на заседание на Министерски съвет. Сряда вечерта се вижда с главния прокурор. И му казва да ме опраска.

Какво означава:

Борисов разпорежда, а Цацаров изпълнява. Предвид целия натиск, на който властите бяха подложени заради отказите на прокуратурата и на ВСС да реагират на проблемите в СГС, подобен разговор трудно може да се приеме като недопустима намеса в съдебната власт. Представената от Янева ситуация показва дефектите от актуалното устройство на прокуратурата (силно централизирана, подчинена на главния прокурор, който се назначава след политически договорки) и Висшият съдебен съвет (тайни гласувания и засилено политическо влияние).Какво трябва да се направи:

Реформа в модела на прокуратурата и Висшия съдебен съвет през промени в конституцията и Закона за съдебната власт.

Какво казва Янева:

Аз фърча в петъка при Ицо Динев (градския прокурор на София). И му казвам: Ицоо, преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Димов казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за шест месеца, а аз им казах: вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър? И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация… Те обаче казаха - не, прати го за 6 месеца, и той казва: пращай ми информацията, която ти я искам.Какво означава:

Градският прокурор на София Христо Динев дава информация на разследван колега. Това е по-малко страшното, защото следва другото – Динев иска от Янева регистъра за подслушваните за последните шест месеца. В този регистър има информация за хората, за които е искано подслушване от прокуратурата и службите за сигурност през последните шест месеца. Ако прокуратурата разследва конкретно разрешение, трябва да поиска информация за него, но, получавайки целия регистър, близкият до ДПС Динев (съпругата му беше съветник на движението в предишния парламент) на практика знае кои са подслушваните за последната половин година. А Динев използва делото срещу Янева, за да я убеди да даде регистъра.
 И още – Янева изнася класифицирана информация, че е давала разрешения за подслушване на посолства. Кои са тези посолства (реално се подслушват дипломати) – обект на интересите на службите., не стана ясно от записа.

Какво трябва да се направи ако фактите се потвърдят:

- Да се образува дисциплинарно производство срещу Христо Динев.
- Да се провери какво се е случило с регистъра за разрешените подслушвания и дали действително не е бил "изнасян", защото последното освен престъпление означава  и отворена врата в националната сигурност. 

- Да се провери дали дипломати не са били подслушвани в нарушение на имунитета им.

Какво каза Янева:

Така, а аз, ааа, звъня на главния прокурор. И се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира, казва: след 10 мин. така и така, ела. С главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твойто мнение? Аз му казвам виж сега. Започвам едно по едно да му ги казвам нещата. Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията, и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели.

Какво означава това:


Главният прокурор, който през седмицата се опитва да омаловажи записите, обяснявайки, че става дума за разговори между подсъдим и обвиняем, се среща с разследван магистрат и му дава указания какво да свидетелства. Всъщност съветът на Цацаров, пресъздаден от Янева, се сбъдва – по делото действително е разпитан служителят по сигурността на градския съд, който дава показания в посоката, дадена от Цацаров. После Цацаров казва, че ще гледа да завоалира нещата, т.е. хем да повдигне обвинение, хем то да е безсмислено, защото обвиняемият никога няма да може да бъде осъден. "Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения", каза след изтичането на записите главният прокурор. Всъщност близостта на Янева и Цацаров не е плод на колегиални отношения, а на факта, че двамата са от близък кръг на влияние в съдебната власт, чиито интереси винаги съвпадат с тези, свързвани с Пеевски.


Какво да се направи, ако фактите се потвърдят:


Да се образуват дисциплинарно и наказателно производство срещу главния прокурор заради осуетяване на наказателно преследване.


Какво казва Янева:


Не минават и три минути и ми звъни Митко Узунов. Имаш ли вайбър? Викам, имам вайбър. Нали знаеш, че Митко Узунов (член на ВСС, лична номинация на съветника на Борисов Яне Янев - бел. ред.) е неговият човек в съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря. Не минават и три минути, звъни ми Митко на вайбъра и ми казва: Току-що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-те години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш. Аз вече съвсем се успокоявам. Милка (Милка Итова, член на ВСС, съдия от СГС - бел. ред.) ми се обажда и ми казва: Не се притеснявай, Митко ми се обади и ми каза, че е говорил знаеш с кой. Ясен Тодоров (председател на Етичната комисия на ВСС, номинация на "Атака" - бел. ред.) ми звъни във вторник и казва: Влади, трябва да се видим. Виждаме се с Ясен. Ясен каза: Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме. Така. И снощи. Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването. Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова (членове на ВСС, номинации на ГЕРБ - бел. ред.), не са били поканени. 
И снощи, може би 7-8 беше, звъни ми главният прокурор от вътрешния си номер, значи не си беше тръгнал от работата, и ми казва: Искам да го чуеш от мене, а в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска (адвокат, бивш депутат от НДСВ). И казва на Теди Дренска: много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще й иска отстраняването.

.. 
Жоро Колев (председател на Върховния административен съд - бел. ред.) ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема. Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши тва нещо.

Какво означава:


Встрани от продължаващото джентълменско поведение на главния прокурор, който държи разследвания в час с ходовете на прокуратурата, Владимира Янева разказва за това как отделни членовете на ВСС, които се ползват с нейното доверие, също са я успокоявали и уведомявали за случващото се. Това е близкият кръг на Янева във ВСС. Между другото нито един от тях до излизането на записите не е декларирал тази близост и не се е отвеждал тогава, когато съветът е трябвало да разследва сигнали за корупция в Софийския градски съд. Нещо повече - "най-близките" на Янева участваха в работната група, която ВСС изпрати в СГС. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев има контрол над мнозинството във ВСС. Това до голяма степен обяснява защо съветът настойчиво отказва да види проблемите в ръководената от него съдебна инстанция.Какво да се направи ако фактите се потвърдят:

Да се образуват дисциплинарни производства срещу замесените членове на ВСС.

Какво казва Янева:

Миналата седмица, в четвъртък, Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов. И му казва: Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та. И виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Тва става в сряда, на заседание на Министерски съвет. Сряда вечерта се вижда с главния прокурор. И му казва да ме опраска.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  Справката за това кой с кой се е свързал и говорил с viber (а те всичките имат) струва 500$ - съгласен съм да е заплатя с лични средства и да се види кой в кой момент на кой е писал(свързал) - със сигурност ще се докажат всички загатнати факти в тези записи.Надявам се бг прокуратурата няма влияние върху мениджърския състав на компанията Viber . И между другото - ще излезнат доста интересни други номера - history - то в сървърите се пази 30 месеца .

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Какво да се направи ?
  - Кардинална реформа в прокуратурата и съдебната система и изчистване на змиите от там. Да се закрие безполезната и интригантска ДАНС.
  Как да стане?
  - Ще трябва да сменим сегашните депутати и после ще стане.
  Кой? да го направи?
  - Не ние ще трябва да се заемем иначе сме обречени.

 • 3
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Явно ДАНС и прокуратурата слагат минуси в този форум, ха ха ха ...
  Е и това е работа, щом са притеснени, но ние им плащаме ...

 • 4
  bivolbivol avatar :-|
  bivolbivol

  Я да пробваме колко минуса ще нацъкат ДАНС и троловете на този пост? :-) Колкото минуса, толкова секунди ще е следващият запис :-)

 • 5
  mrh52499804 avatar :-|
  mrh52499804

  ДАНС яко цъка минуси! Яко!.. :)

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Капитал, защо временно не премахнете +/- към коментарите, но коментари да можем да четем и пишем, а после като се реши проблема с това нашествие на минуси, ще ги върнете.

 • 7
  guh32373633 avatar :-|
  guh32373633

  Хахаха, и на мен минусите ми направиха веднага впечатление.. :) :)

 • 8
  tanas2 avatar :-P
  Танас

  Ха, ха, хаа с тези минуси дрОгарете мутромилиционерЕ активно съдействат за зануляване на всички ДС - БКП активисти и окончателно е настроена омразата към тях самите защото това е БУМЕРАНГ.
  Не може да си се заклел във вярност на Партията майка кърмилница и да се правиш на по като лик от Папата и да си ДИФ Капиталист. :-)
  Давайте дрОгаре кумунизма е дрога. :-)

 • 9
  radoslav.ganev avatar :-|
  Гру

  Записите са анализирани изчерпателно, но авторът е пропуснал да анализира и интервюто на г-жа Ченалова, от което също могат да бъдат изведени редица въпроси. Фокусирането само върху една извадка от фактите за сметка на друга важна част може от някои хора да бъде възприето като индикатор за наличие на известно пристрастие. Все пак като цяло статията е добра.

 • 10
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Чета с потрес и отчаяние. Очевидно нищо не може да се направи в тази нещастна страна със загубен народ. След Мишо бирата и това явно безобразие с наглото престъпване на законността е ясно, че нищо не може да се направи при този безпардонен премиер.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK