Колко закона е внесло всъщност правосъдното министерство

Противно на твърдението на Даниел Вълчев от ДБГ, ведомството на Христо Иванов е автор на над 40 законопроекта, 12 от които вече приети

Правосъдният министър Христо Иванов
Правосъдният министър Христо Иванов    ©  Надежда Чипева
Правосъдният министър Христо Иванов
Правосъдният министър Христо Иванов    ©  Надежда Чипева

Министерството на правосъдието е внесло над 40 закона и подзаконови нормативни актове, 12 от които вече са влезли в сила. Това се казва в прессъобщение на институцията, вероятно продиктувано от изказването на бившия заместник-председател на "Движение "България на гражданите" (ДБГ) Даниел Вълчев пред различни медии миналата седмица, че за една година министерството не е внесло нито един законопроект.

От ведомството на Христо Иванов съобщават, че информацията може да бъде намерена в справка на дирекция "Съвет по законодателство", както и на сайта на институцията, на която се публикуват всички законопроекти и мотивите към тях. Сред изредените от МП внесени законопроекти са три изцяло нови закона, основани на европейски директиви и конвенции на ООН. Вече внесени в Народното събрание са проекти за промени в гражданско-процесуалния и наказателно-процесуалния кодекс, в закона на юридическите лица с нестопанска цел, в законодателството, уреждащо задържането под стража, и други. Сред публикуваните за обществено обсъждане са наредбата за провеждането на държавни изпити за юристи и проектът за нов закон за съдебната власт. Според министерството се работи по проект за кодекс за административните нарушения и наказания, който да отмени сега действащия закон, по промени в Семейния кодекс във връзка с осиновяването, а до дни предстои да се внесе проект за изменения в Търговския закон, с който да се въведе ново производство за стабилизиране на търговци.  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата