Наредба ще промени лекарствата на хиляди пациенти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Наредба ще промени лекарствата на хиляди пациенти

Министерството на Петър Москов обяви, че може да отложи и промени вече влязлата в сила с наредба.

Наредба ще промени лекарствата на хиляди пациенти

Здравното министерство иска хората да плащат по-малко, но реално ще причини изчезване на медикаменти

Десислава Николова
13217 прочитания

Министерството на Петър Москов обяви, че може да отложи и промени вече влязлата в сила с наредба.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Експериментът засяга лекарства на 50 фармацевтични компании, с които се лекуват около 500 хиляди пациенти, както и около 2200 аптеки и техните дистрибутори.

Точно около Коледа неясно колко голяма група от половината милион пациенти с най-масовите заболявания - високо кръвно, диабет и т.н., ще трябва спешно да посетят лекарите си и да подменят терапията си с по-евтина, ако искат здравната каса да плаща някаква сума за лечението им. И дори да го направят, не е сигурно, че медикаментите, които им бъдат предписани, ще са налични в аптеките. Причината е текст в наредбата за цените на лекарствата, а ефектът ще е подмяна на всяко четвърто лекарство, което здравната каса плаща.

Кого засяга промяната

Конкретният текст гласи, че пациентите вече няма да доплащат повече от 60% над цената на най-евтиното лекарство в групата, т.нар. референт. Той беше обнародван на 1 декември и влиза в сила от 16 декември. Става въпрос за 593 лекарства, които се плащат частично - 25%, 50% или 75%, от касата. Идеята не е здравната каса да увеличи своята част, а пациентите да доплащат колкото се може по-малко и да ползват най-евтините медикаменти. От текста следва, че дори лекарите да предпишат медикамента, аптеката няма право да иска от пациента по-високо доплащане от специално посоченото в списък от Националния съвет по цените на лекарствата. В същото време аптеките вече са заредени с медикаменти, които няма как да продадат след промяната и не са наясно какво да правят с тях за такъв кратък период от време, а освен това времето е прекалено малко, за да се пренастрои софтуерът им, както и този на НЗОК, за да засичат промените.

Експериментът засяга лекарства на 50 фармацевтични компании, с които се лекуват около 500 хиляди пациенти, както и около 2200 аптеки и техните дистрибутори. Средното намаление, което се постига по този начин е 32%, или 8.91 лв. на опаковка по изчисления на IMS Health. То едва ли ще се постигне, тъй като е твърде голямо за компаниите и те ще предпочетат да не продават част от лекарствата си по каса, вместо да намалят толкова рязко цените им. Няма и механизъм, по който пациентът да заяви, че иска да си доплаща повече и да не си сменя лекарството.

Въпросните 593 лекарства формират 15% от плащанията на здравна каса в стойност или около 90 млн. лв. годишно, а доплащането от пациентите е около 150-200 млн. лв. В момента по веригата производители - търговци на едро - аптеки цари напрежение заради неяснотата кои компании планират да намалят лекарствата си, кои да ги изтеглят от касата или от България въобще, кой и дали ще компенсира разликата в цената, както и дали да се поддържат на склад съответните медикаменти при опасност никой вече да не ги купува. Лекарите пък не са наясно дали да предписват нова терапия.

От здравното министерство обявиха след среща с Българския фармацевтичен съюз, че ще променят действащата вече наредба и през следващите дни предложение този текст да влиза в сила от 16 февруари ще бъде качено за обществено обсъждане. Ако се спазват всички срокове за обществено обсъждане, промяната ще бъде обнародвана по-късно от 16 декември и текстовете ще трябва да се изпълняват.

Липса на избор

Проблемът е с референтните лекарства в списъка на касата. "Обикновено тези лекарства не се внасят или произвеждат. Те се регистрират с маркетингови цели, за да се намали изкуствено цената в групата и да се ликвидира конкуренцията със сроден продукт. Тези продукти често не присъстват реално на пазара и не са стигали до аптеките", коментира Бисер Георгиев, изпълнителен директор на "Чайкафарма".

Промяната в наредбата предвижда пациентът да не може да доплаща повече от 60% от цената на референта. Така, ако цената на референта е 10 лв., а касата плаща от нея 2.50 лв., пациентът няма да има право да доплаща повече от 16 лв. за лекарството си, независимо колко струва в действителност, а аптеката няма да получи от касата пари, ако той е доплатил повече. В същото време аптеките нямат право да променят рецептите на лекарите и трябва да връщат пациентите обратно при тях. 

От една от пациентските организации предложиха потребителите да попълват специална декларация, с която да се съгласяват да доплащат повече, но да не сменят терапията си, но това засега не е прието.

На опашката по Коледа

Председателят на Съвета по цените на лекарствата проф. Николай Данчев отбеляза, че веднага след като наредбата е била публикувана, съветът е изработил допълнителна графа, в която е въведено максималното доплащане, което трябва да правят пациентите за всеки продукт.

"Прилагането на нормата е занапред и тепърва ще се отчита въздействието й върху пазара. Очакванията са за някои от лекарства да не може да бъде постигнато намаленото доплащане и да преминат на свободен пазар. Независимо от това в групата ще останат други, които са с по-ниски цени или са договорени новите максимални доплащания", коментира той.

Според участниците на пазара действието на наредбата ще е стрес за всички. "Около Коледа половин милион пациенти ще се изправят с рецептите си срещу фармацевтите, които няма да могат да им продадат досегашната им терапия. Те ще трябва да се върнат обратно при лекарите си, за да им бъде сменена терапията, което не във всички случаи е подходящо, или да си купят лекарството на свободна продажба, което пък не е социално", коментира д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на световната анализаторска компания IMS Health. Той допълва, че за здравната каса това е тежка процедура, която не носи никаква икономия на бюджета й. И че ще се получи така, че дистрибуторите и аптеките ще трябва да се натоварят допълнително и да поддържат по два склада – с лекарства, покрити от касата, и с такива, които се продават свободно, като ще трябва да преговарят спешно за ценовите условия с производителите.

"Тази промяна ще доведе до предписване на по-евтини лекарства, като в някои групи те липсват", допълва Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той коментира, че в момента аптеките водят преговори с търговците на едро, а те – с производителите, за да се уговорят кое лекарство как да се продава.

Ударените генерични компании

В случая с наредбата най-засегнати са генеричните компании, които произвеждат копия на оригиналния продукт след изтичане на патента му. По наредба те нямат право да имат по-висока цена от 80% от оригинала още когато стъпват на пазара. При няколко генерични лекарства в група  конкуренцията е голяма и цената пада всяка година. В България повечето от тях се плащат само частично от здравната каса. Нормата на печалба при тях е ниска и затова компаниите отказват да дават допълнителни отстъпки на здравната каса. Сега обаче явно здравното министерство е намерило начин да упражни ценови натиск и върху тях.

Най-пострадали са българските производители - "Чайкафарма" с 35 лекарства, "Актавис" – с 30 медикамента, и "Софарма" - със 17. Освен това удар понасят и големите чуждестранните генерични компании - Stada и KRKA – с по 28 и 27 лекарства, Sandoz – с 20 позиции, Еgis - с 16, както и Teva и Zentiva - с по 12. "Става огромно намаление на цените с 32%, и то за компании с изключително ниска норма на печалба, които трябва да направят същото намаление и в останалите европейски страни, което вероятно няма да се случи", смята д-р Трифонов.

"Очакваме всички пациенти, които не могат да открият своите лекарства, да продължат за известен период от време да ги купуват в брой, което ще увеличи разходите им", коментира Бисер Георгиев. Той допълни, че няма прогноза как наредбата ще засегне продажбите на "Чайкафарма", но че ще изтеглят от списъка с платени от касата лекарства над 10 продукта.

Вероятност за промяна

Според асоциацията на генеричните компании "БГФарма" министърът е разбрал, че има трудности в системата и е решено този параграф да бъде анализиран и преработен. "Една част от продуктите няма да могат да покрият изискванията и да намалят цените и ще напуснат позитивния списък. Той не е изчистен от референти-фантоми. Предложихме да бъдат премахнати, за да не създават прецеденти при изчисляването. След като видя, че има проблеми, че пациентите няма да могат да си намират лекарството и трудно ще оценят намаляването на доплащането, министърът реши да преразгледа ефекта от наредбата и ако трябва, ще я промени", коментира Николай Хаджидончев, председател на "БГФарма".

"Наше искане е да има достатъчно информираност, време за реакция и прозрачност за всички участници на пазара. Ще продължим да търсим варианти как този механизъм да заработи в рамките на следващите три месеца", отбеляза проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Ако правителството успее да се вмести в краткия срок и само смени датата, проблемът с опашките и заместването на лекарства просто ще се отложи с няколко месеца. Ако наистина иска пациентите да усетят повече грижа, вероятно е по-добре да осигури 100% платени лекарства за най-масовите заболявания.

 

КЗК ще разгледа наредбата за цените

Антимонополният регулатор започва процедура, с която ще оцени дали наредбата за цените отговаря на правилата. Тя е по сигнал на "Чайкафарма", според които с наредбата не се регулират публичните разходи за лекарства на касата, а частните доплащания от пациентите, които са предмет на частноправни отношения. Според компанията тази разпоредба би довела до негативни ефекти върху фармацевтичната индустрия в България като ограничаване на ценовата конкуренция между производителите, което би обезсмислило инвестициите в развойна дейност, а крайният резултат би бил оттегляне на множество по-скъпи и ефективни продукти от позитивния списък и пациентите няма да могат да изберат по-качествено лекарство.
Експериментът засяга лекарства на 50 фармацевтични компании, с които се лекуват около 500 хиляди пациенти, както и около 2200 аптеки и техните дистрибутори.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Поздравления за тази статия, която точно описва хаосът следващата година. И до това се стигна заради едни управляващи популисти , които година и половина изнудваха чуждите фармацвтични компании (пък и българските) да намалят цените за да се реализират обещанията на властта за социални (социалистиески) блага. Фармацевтичният бизнес е подчинен на правилата на всеки друг бизнес -да задоволиш клиента и да получиш печалба естествено и най-вече да не изпускаш клиенти. Кофти е обаче когато клиентът е с мангалски разбирания за безплатното, евтиното и изтръгнато с шантаж и шикалкавене. Редица фирми се изтеглиха от гетото заради шантажа тук тоест другарите решиха ,че като могат да накарат лекари да им работят за без пари, що да не осигурят така и лекарства за без пари и от фармацевтичните фирми. Но цялата работа е ,че мутрореформатори се чудят как да пречат на отделните звена в здравеопазването , да скапват болници, кабинети , аптеки и фармацевтични фирми уж с грижа към пациента, всъщност ЕДНА ЧИСТА ПРОПАГАНДА . Фалшивата загриженост лъсва , когато се сетим , че не желаят да се сбогуват с 20% -ното ДДС начислявано на лекарствата , което трупа пачки за порочния живот на тлъстата оядена политическата класа и най-много ощетява пациента. На всяка закупена опаковка мутрите във властта печелят 20 лева на всеки 100 от вашето заболяване без да са вложили личен труд или инвестиции или да имат някакви заслуги. Неокомунистическите експерименти у нас продължават....

 • 2
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  Баба ми доплащаше за едно лекарство, което се покрива 50% от касата 15лв. Казах и да отиде при личния лекар и да и изпише по евтино лекарство. защото видях че същото го има не за 20 лв, а за 10лв. Вече доплаща 5 лв за същото лекаство, но на друга фирма. Явно това е целта. 10-те лева на баба ми отиват за онези хубави момиченца които обикалят постоянно лекарите с хубавите си служебни коли и им носят подаръци.
  Как може едно и също лекарство да струва 10лв и 20лв но на различни фирми?????????? Кой допуска това и защо лекарите изписват на пенсионерите по-скъпите лекарства?????????????????

  Лично присъствах на разховор как медицинската сестра на личния ми лекар говореше с някаква фирма и им казваше, че вече си имали всичко. Подарили им компютър, кафе машина, климатик и не знаела какво им трябва. Щяла да пита докторката.??????????????????????
  Каква ли е тази фирма?????

 • angela10

  До коментар [#1] от "Dr_Doolittle":Не знам, дали са комунисти или фашисти, но са добри в краденето? Защо от министерството толкова бързат да приемат закона, защото не искат да се разбере, че са увеличили цените на много от лекарствата? Пример: Конкор 5мг.30бр.цена 5лв.-намалиха бройките от 30бр. на 28бр. и вдигнаха цената с 2.50лв.? И сега струва 7.50лв за 28бр? А месеца си е отново 30-31 дни? Пример 2: Сермион 10мг.90бр.цена 25лв. Имбурсацията беше 11 лв ,а Московски вдигна с 5,50 лв? И т.н.??? А що се отнася хубавите девойки и младежи- ДА ИМ СЕ ЗАБРАНИ ДА ВЛИЗАТ В БОЛНИЦИТЕ ГЛОБА 500000 ЛЕВА! Защото на 500лева пак ще влизат!

 • 4
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  До коментар [#2] от "stoni":

  Личният лекар изписва това което е ефективно на ДОКАЗАНИ производители , а не на Мунчо Гунчев ООД с таблетопълначната фабрика обявил се за производител на аналози генерици без вътрешен и още по-малко с вналичен ъншен контрол на качеството. А разликата между оригинала и генерика знаете ли каква е ? Производителят на оригинала ВИНАГИ се стреми да поддържа върховно качество на изнамерената и патентована от него молекула и краен продукт, безкомпромисно, устойчиво и без грам съмения - за да не пострада репутацията му. Производителят на генерик влага уж идентичната молекула, но гледа да е евтино за да постигне печалба с малко усилия, но под блясъка на оригинала и убежденията натрапени на потребителя от рода ‘това е същото, пий го’. Всеки път когато изписвам генерик изпитвам усещането за несигурност дали качеството отговаря на желаното. Все едно на германския си автомобил да сложите турска полуоска и непрекъснато да ви гризе съмнението ‘това от каква ли стомана е правено, колко ли ще издържи и дали въобще са го видели на дефектоскоп за контрол на качеството’
  А вие ако искате правете си компромиси с качеството и с роднините си. Пък си мислете ,че на мен ми плащат за да изписвам нещо си. Аз печеля повече от дългосрочното задържане на пациента в моята практика , а не от това някой да ми купи нещо. И общо взето изписвам това , което бих изписал на себе си или на роднините си, не и евтини боклуци съдържащи нишесте и без ефект. А ефектът е доловим и видим, защото лекарското съсловие сме и потребители и знаем кое действа и кое не.

 • 5
  stoni avatar :-|
  Stoyan Georgiev

  До коментар 4.
  Конкретното лекарство е изписано от кардиолога, а не от личния лекар.
  Доколкото знам аз, личните лекари се съобразяват с изписаното от специалисите и само правят текущото изписване. Специалистите назначават терапии и сменят.
  В конкретния случай, държа да отбележа, че старото лекарство на моя роднина беше на българска генерична компания докато новото лекарство е на Zentiva. Едва ли българската компания е разработила продуката, че да струва 5 пъти повече от западния медикамент.

  Само давам пример с лекарство за кръвно: КОЕ ВЪРВИ ПОВЕЧЕ?
  AGEN 5 mg 30 таблетка Zentiva 1.44 лв.
  Nordipin tablets Чайкафарма 5 mg 30 8.84 лв.
  AMLODIPINE MEDICA 5 tablets 5 mg 30 Медика АД 5.34
  Пациента доплата разликата между 1.44 и другите 2 цени.
  Според вас кое е по-добро? Zentiva, Чайкафарма, Медика АД?????
  Ако кардиоложа изпише Медика АД Вие бихте ли имали доверие??????

  Как може НЗОК да допуска такива разлика в цените, особено в полза на фирми като Бай Генчо ООД от Горубляне??????

  http://newsok.com/article/feed/867992

  Докторите дали сами си финансират всички конгреси, симпозиуми и скъпи пътувание през годината??????

 • 6
  nana_56 avatar :-|
  Viliana Penovska

  До коментар [#5] от "stoni":

  Тези хубави момиченца, както ги наричате вие, се наричат медицински представители, и в повечето случаи са завършили фармация или медицина. А как според вас лекарите ще се информират за най-новите продукти на пазара? За новите тенденции в терапията на дадено заболяване?! Ами като ходи на конгреси, среща се с тези "хубави момиченца" и чета медицинска литература, която също не е без пари!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.