С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 8 дек 2015, 18:02, 12620 прочитания

Наредба ще промени лекарствата на хиляди пациенти

Здравното министерство иска хората да плащат по-малко, но реално ще причини изчезване на медикаменти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Експериментът засяга лекарства на 50 фармацевтични компании, с които се лекуват около 500 хиляди пациенти, както и около 2200 аптеки и техните дистрибутори.


Точно около Коледа неясно колко голяма група от половината милион пациенти с най-масовите заболявания - високо кръвно, диабет и т.н., ще трябва спешно да посетят лекарите си и да подменят терапията си с по-евтина, ако искат здравната каса да плаща някаква сума за лечението им. И дори да го направят, не е сигурно, че медикаментите, които им бъдат предписани, ще са налични в аптеките. Причината е текст в наредбата за цените на лекарствата, а ефектът ще е подмяна на всяко четвърто лекарство, което здравната каса плаща.


Кого засяга промяната

Конкретният текст гласи, че пациентите вече няма да доплащат повече от 60% над цената на най-евтиното лекарство в групата, т.нар. референт. Той беше обнародван на 1 декември и влиза в сила от 16 декември. Става въпрос за 593 лекарства, които се плащат частично - 25%, 50% или 75%, от касата. Идеята не е здравната каса да увеличи своята част, а пациентите да доплащат колкото се може по-малко и да ползват най-евтините медикаменти. От текста следва, че дори лекарите да предпишат медикамента, аптеката няма право да иска от пациента по-високо доплащане от специално посоченото в списък от Националния съвет по цените на лекарствата. В същото време аптеките вече са заредени с медикаменти, които няма как да продадат след промяната и не са наясно какво да правят с тях за такъв кратък период от време, а освен това времето е прекалено малко, за да се пренастрои софтуерът им, както и този на НЗОК, за да засичат промените.

Експериментът засяга лекарства на 50 фармацевтични компании, с които се лекуват около 500 хиляди пациенти, както и около 2200 аптеки и техните дистрибутори. Средното намаление, което се постига по този начин е 32%, или 8.91 лв. на опаковка по изчисления на IMS Health. То едва ли ще се постигне, тъй като е твърде голямо за компаниите и те ще предпочетат да не продават част от лекарствата си по каса, вместо да намалят толкова рязко цените им. Няма и механизъм, по който пациентът да заяви, че иска да си доплаща повече и да не си сменя лекарството.Въпросните 593 лекарства формират 15% от плащанията на здравна каса в стойност или около 90 млн. лв. годишно, а доплащането от пациентите е около 150-200 млн. лв. В момента по веригата производители - търговци на едро - аптеки цари напрежение заради неяснотата кои компании планират да намалят лекарствата си, кои да ги изтеглят от касата или от България въобще, кой и дали ще компенсира разликата в цената, както и дали да се поддържат на склад съответните медикаменти при опасност никой вече да не ги купува. Лекарите пък не са наясно дали да предписват нова терапия.

От здравното министерство обявиха след среща с Българския фармацевтичен съюз, че ще променят действащата вече наредба и през следващите дни предложение този текст да влиза в сила от 16 февруари ще бъде качено за обществено обсъждане. Ако се спазват всички срокове за обществено обсъждане, промяната ще бъде обнародвана по-късно от 16 декември и текстовете ще трябва да се изпълняват.
 
Липса на избор

Проблемът е с референтните лекарства в списъка на касата. "Обикновено тези лекарства не се внасят или произвеждат. Те се регистрират с маркетингови цели, за да се намали изкуствено цената в групата и да се ликвидира конкуренцията със сроден продукт. Тези продукти често не присъстват реално на пазара и не са стигали до аптеките", коментира Бисер Георгиев, изпълнителен директор на "Чайкафарма".
Промяната в наредбата предвижда пациентът да не може да доплаща повече от 60% от цената на референта. Така, ако цената на референта е 10 лв., а касата плаща от нея 2.50 лв., пациентът няма да има право да доплаща повече от 16 лв. за лекарството си, независимо колко струва в действителност, а аптеката няма да получи от касата пари, ако той е доплатил повече. В същото време аптеките нямат право да променят рецептите на лекарите и трябва да връщат пациентите обратно при тях. 
От една от пациентските организации предложиха потребителите да попълват специална декларация, с която да се съгласяват да доплащат повече, но да не сменят терапията си, но това засега не е прието.
 
На опашката по Коледа

Председателят на Съвета по цените на лекарствата проф. Николай Данчев отбеляза, че веднага след като наредбата е била публикувана, съветът е изработил допълнителна графа, в която е въведено максималното доплащане, което трябва да правят пациентите за всеки продукт.

"Прилагането на нормата е занапред и тепърва ще се отчита въздействието й върху пазара. Очакванията са за някои от лекарства да не може да бъде постигнато намаленото доплащане и да преминат на свободен пазар. Независимо от това в групата ще останат други, които са с по-ниски цени или са договорени новите максимални доплащания", коментира той.

Според участниците на пазара действието на наредбата ще е стрес за всички. "Около Коледа половин милион пациенти ще се изправят с рецептите си срещу фармацевтите, които няма да могат да им продадат досегашната им терапия. Те ще трябва да се върнат обратно при лекарите си, за да им бъде сменена терапията, което не във всички случаи е подходящо, или да си купят лекарството на свободна продажба, което пък не е социално", коментира д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на световната анализаторска компания IMS Health. Той допълва, че за здравната каса това е тежка процедура, която не носи никаква икономия на бюджета й. И че ще се получи така, че дистрибуторите и аптеките ще трябва да се натоварят допълнително и да поддържат по два склада – с лекарства, покрити от касата, и с такива, които се продават свободно, като ще трябва да преговарят спешно за ценовите условия с производителите.
 
"Тази промяна ще доведе до предписване на по-евтини лекарства, като в някои групи те липсват", допълва Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той коментира, че в момента аптеките водят преговори с търговците на едро, а те – с производителите, за да се уговорят кое лекарство как да се продава.

Ударените генерични компании

В случая с наредбата най-засегнати са генеричните компании, които произвеждат копия на оригиналния продукт след изтичане на патента му. По наредба те нямат право да имат по-висока цена от 80% от оригинала още когато стъпват на пазара. При няколко генерични лекарства в група  конкуренцията е голяма и цената пада всяка година. В България повечето от тях се плащат само частично от здравната каса. Нормата на печалба при тях е ниска и затова компаниите отказват да дават допълнителни отстъпки на здравната каса. Сега обаче явно здравното министерство е намерило начин да упражни ценови натиск и върху тях.
Най-пострадали са българските производители - "Чайкафарма" с 35 лекарства, "Актавис" – с 30 медикамента, и "Софарма" - със 17. Освен това удар понасят и големите чуждестранните генерични компании - Stada и KRKA – с по 28 и 27 лекарства, Sandoz – с 20 позиции, Еgis - с 16, както и Teva и Zentiva - с по 12.
"Става огромно намаление на цените с 32%, и то за компании с изключително ниска норма на печалба, които трябва да направят същото намаление и в останалите европейски страни, което вероятно няма да се случи", смята д-р Трифонов.
"Очакваме всички пациенти, които не могат да открият своите лекарства, да продължат за известен период от време да ги купуват в брой, което ще увеличи разходите им", коментира Бисер Георгиев. Той допълни, че няма прогноза как наредбата ще засегне продажбите на "Чайкафарма", но че ще изтеглят от списъка с платени от касата лекарства над 10 продукта.

Вероятност за промяна

Според асоциацията на генеричните компании "БГФарма" министърът е разбрал, че има трудности в системата и е решено този параграф да бъде анализиран и преработен. "Една част от продуктите няма да могат да покрият изискванията и да намалят цените и ще напуснат позитивния списък. Той не е изчистен от референти-фантоми. Предложихме да бъдат премахнати, за да не създават прецеденти при изчисляването. След като видя, че има проблеми, че пациентите няма да могат да си намират лекарството и трудно ще оценят намаляването на доплащането, министърът реши да преразгледа ефекта от наредбата и ако трябва, ще я промени", коментира Николай Хаджидончев, председател на "БГФарма".

"Наше искане е да има достатъчно информираност, време за реакция и прозрачност за всички участници на пазара. Ще продължим да търсим варианти как този механизъм да заработи в рамките на следващите три месеца", отбеляза проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Ако правителството успее да се вмести в краткия срок и само смени датата, проблемът с опашките и заместването на лекарства просто ще се отложи с няколко месеца. Ако наистина иска пациентите да усетят повече грижа, вероятно е по-добре да осигури 100% платени лекарства за най-масовите заболявания.
 
КЗК ще разгледа наредбата за цените

Антимонополният регулатор започва процедура, с която ще оцени дали наредбата за цените отговаря на правилата. Тя е по сигнал на "Чайкафарма", според които с наредбата не се регулират публичните разходи за лекарства на касата, а частните доплащания от пациентите, които са предмет на частноправни отношения. Според компанията тази разпоредба би довела до негативни ефекти върху фармацевтичната индустрия в България като ограничаване на ценовата конкуренция между производителите, което би обезсмислило инвестициите в развойна дейност, а крайният резултат би бил оттегляне на множество по-скъпи и ефективни продукти от позитивния списък и пациентите няма да могат да изберат по-качествено лекарство.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай 1 Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай

И още: Слави Трифонов учреди нова партия; Ремонтът на "Витиня" струва 72 млн. лв.

16 фев 2020, 1221 прочитания

Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток" 1 Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток"

Обществената поръчка е на стойност 5.25 млн. лв., а в капиталовата програма на София за обекта са отпуснати 3 млн. лв.

15 фев 2020, 4048 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Продажбите на дребно са се забавили преди празниците

Промишленото производство се повишава, движено от износа

Още от Капитал
Драмата с ТЕЦ "Марица-изток 2" - дълга, скъпа и опасна

Каквито и действия да се предприемат, те ще бъдат закъснели, ще струват скъпо и може да доведат до нови проблеми в сектора

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпространението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10