Народното събрание гласува промените в конституцията (хронология)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Народното събрание гласува промените в конституцията (хронология)

Народното събрание заседава по поправките в конституцията на второ четене

Народното събрание гласува промените в конституцията (хронология)

Правосъдният министър подаде оставка, след като гласуването в зала обезсмисли съдебната реформа. Предстои решение на ДСБ дали също ще се оттегли от кабинета.

19295 прочитания

Народното събрание заседава по поправките в конституцията на второ четене

© Анелия Николова


След "историческия компромис" през лятото, който обедини гласовете на всички парламентарни групи без АБВ и БСП, проектът за конституционна реформа навлиза във финалната си права. Днес народните представители гледат на второ четене поправките, които, ако бъдат приети в първоначалния си вариант, могат да дадат основата за реформа в съдебната система. Миналата седмица обаче временната парламентарна комисия за промени в конституцията даде назаден и прие предложенията на АБВ, които на практика запазват безотговорността на прокуратурата. По-долу можете да проследите най-важното от дебатите и гласуването на промените в конституцията.

16:47 Беше прието сегашният състав на ВСС да довърши мандата си, като в едномесечен срок трябва да се саморазпредели в съответните колегии. В подкрепа на предложението гласуваха 200 народни представители, а едва трима се обявиха против. Така всички текстове от изменението на Конституцията бяха приети на второ четене. Предстои гласуването на промените на трето четене, като тогава то ще се извърши в цялост, а не текст по текст.

Пленарното заседание беше закрито.

16:43 Народното събрание отхвърли предложението на Реформаторския блок да се създаде възможност за съдилищата, правораздаващи на втора или последна инстанция, да могат да сезират директно Конституционния съд за противоконституционност на даден закон.

16:29 Парламентът отхвърли предложенията на Атака и Георги Кадиев за изменение на правомощията на инспектората към ВСС и прие текст, който беше предложен в рамките на комисията. Приетата разпоредба е следната: "Инспекторатът извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите." Предложението беше прието със 189 гласа "за" и 29 "против".

16:24 Депутатът от РБ Гроздан Караджов написа в профила си във Facebook, че оттегля подкрепата си за правителството и подава оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. "Ще продължа да изпълнявам задълженията си на депутат от опозицията и вярвам, че това очакват от мен хората, които ме избраха за техен представител", заяви Караджов.

16:15 В Народното събрание се дискутират промени в правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет по предложения на Атака и Георги Кадиев, целящи тяхното разширение и възможности да се разследват за нарушения представители на съдебната власт в по-голям брой случаи, както и увеличаване бройката на съдебните инспектори.

16:03 Парламентът отхвърли предложението на Реформаторския блок тайното гласуване при вземане на кадровите решения във ВСС да бъде заменено с явно. В последващото гласуване на текста обаче беше решено въпросният чл. 131 от Конституцията (който урежда начина на гласуване във ВСС) изцяло да отпадне. Това означава, че решението дали гласуването във ВСС ще бъде тайно или явно, ще бъде взето чрез промени в Закона за съдебната власт. "За" отпадането на текста гласуваха 190 народни представители, 27 гласуваха против, а един се въздържа.

15:30 - В момента се дискутира дали кадровите решения във ВСС да се взимат с тайно или с явно гласуване. Димитър Делчев от Реформаторския блок призова да остане "поне тази частичка от съдебна реформа", която да бъде приета. Мартин Димитров го подкрепи, като посочи, че Христо Иванов е поредният "честен министър", който си отива след решения на Народното събрание - след Веселин Вучков. Лютви Местан обяви, че ДПС ще подкрепи направеното предложение, но с резерви. "Спорът явно или тайно да се гласува е от векове. От парламентарната група на ДПС ще подкрепим предложението конституционното ограничение ВСС да взима решенията си с тайно гласуване да отпадне. Искаме обаче да предупредим, че не трябва да се възлагат свръхочаквания да се реформира системата през промяна на начина за гласуване", заяви Местан от парламентарната трибуна. От БСП обявиха тайното гласуване за недемократично и разкритикуваха в цялост всички конституционни промени, предложени от Реформаторския блок.

15:05 - съпредседателят на Реформатрския блок Радан Кънев обяви пред журналисти, че оттегля доверието си от кабинета "Борисов". Той посочи също така, че предстои политическо решение на ДСБ дали и другите министри от партията да последват Иванов и също да подадат оставки. Кънев заяви, че на този етап не ангажира със своите действия всички партии от Реформаторския блок.

14:59 - Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. "Преди този дебат се обърнах към вас и казах, че днес става въпрос за един ценностен въпрос. За съжаление, оставихме послание, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. И въпреки че след това гласуване ще бъдат направени стъпки към върховенството на правото, с това гласуване в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да изпълнявам правомощията на министър на правосъдието." Оставката на правосъдния министър идва след гласуването на квотите в състава на прокурорската и съдийската колегия, което всъщност беше и последният останал съществен елемент от съдебната реформа.

14:54 - Народното събрание прие състава на съдийската и на прокурорската колегия да бъде приет във формата, предвиден в предложенията на АБВ. "За" гласуваха всички парламентарно представени партии с изключение на Реформаторския блок. Предложението за съдийската колегия беше прието с 204 гласа "за", 12 гласа "против" (на РБ) и 11 въздържали се. Предложението за прокурорската колегия беше прието отново с 204 гласа "за" и едва 7 "против".

Така съдийската колегия ще има общо 14 члена - председателите на ВКС и на ВАС, шест души от съдийската квота и шест души от парламентарната квота. Прокурската колегия ще се състои от 11 души - главният прокурор, четирима души, избрани от прокурорите, един от следователите и петима от Народното събрание. Това се оказа в противоречие с историческия компромис, постигнат през юли между ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС. Според първоначалния вариант на състава на колегиите, съдийската колегия трябваше да бъде съставена от председателите на ВКС и ВАС, шестима души от съдийската квота и петима членове от Народното събрание. В прокурорската квота пък превес трябваше да имат членове на ВСС, избрани от парламента.

13:40 -  Започнаха дебатите за състава на двете колегии във ВСС. От БСП определиха спора за състава на колегиите като "буря в чаша вода" и че независимо от решението на Народното събрание днес, няма да се промени нищо. От АБВ защитиха своето предложение, като посочиха, че чрез него се гарантира независимостта на прокуратурата. Правосъдният министър Христо Иванов призова депутатите да гласуват против предложението на АБВ.

"Въпросът, който стои за разпределението на квотите е ценностен въпрос и тук ние трябва да поставим този въпрос на вашето внимание, защото става дума за това ценност ли е в България независимостта на съда и можем ли ние тази ценност да я подчиним на други. Защото, когато се говори за върховенство на правото и основи на демокрацията именно независимостта на съда се поставя като такава ценност."

"Съдиите трябва да имат свои представители и тези представители трябва да са мнозинство", продължи правосъдният министър. "Изясняването на това представителство всъщност е огромна крачка да има много по-голяма отговорност в работата на двете колегии. Защо двамата големи не могат да се причислят към съдиите, избрани от съдии? Първо, защото те никога не са избрани от съдии и второ, защото в повечето случаи не са съдии". Христо Иванов допълни, че за последните 25 години повечето хора, заемали постовете председатели на ВКС и ВАС не са идвали от съдийската професия. Иванов защити и идеята да се въведе по-широка парламентарна квота в прокурорската колегия спрямо тази, избрана от прокурорите. "И наистина, фигурата на главния прокурор, независимо кой е моментният човек на този пост, е изключително овластена. Предвиждането на силна парламентарна компонента е единственият начин за въвеждане на някаква демократична отчетност в дейността на прокуратурата".

12:50 Димитър Лазаров изчете предложенията на комисията, отнасящи се до функциите на пленума между двете колегии, както и до самия състав на колегиите. Именно съставът на съдийската и на прокурорската колегия е ябълката на раздора на този етап. В приетия законопроект на първо четене се предвиждаше в съдийската колегия превес да имат избраните от съдиите членове на ВСС, а в прокурорската - избраните от парламента. По този начин се целеше да се осигури допълнителна политическа независимост при управлението на съдилищата, като същевременно се въведе форма на контрол спрямо безотчетната на този етап прокуратура. От АБВ обаче внесоха контрапредложение, което прави точно обратното - дава превес в прокурорската колегия на членовете, пряко подчинени на главния прокурор, а в съдийската колегия - по-голям брой на тези, избрани от Народното събрание, и съответно политически обвързани членове на ВСС. Все още не е ясно кое от двете предложения ще бъде подкрепено от мнозинството в Народното събрание - дали това на Реформаторския блок, или на АБВ. Предстои да започнат дебатите по предложенията. Те ще се случат след почивка, която ще продължи до 13:30 ч.

12:40 Предложението за избор на членовете от ВСС от парламентарната квота с мнозинство от две трети от народните представители беше прието с 217 гласа "за" и 12 гласа "против". Този път имаше депутати от БСП, които подкрепиха предложението. Пълният текст на приетата изменение гласи: "Единадесет от членовете на Висшия съдебен съвет се избират от Народното събрание и единадесет - от органите на съдебната власт с мнозинство от две трети от народните представители".

12:30 Депутатите дискутират предложението на БДЦ за избирането на членовете на ВСС от парламентарната квота с мнозинство от две трети от народните представители. Явор Хайтов от БДЦ аргументира със становището на Венецианската комисия. Четин Казак от ДПС също подкрепи направеното предложение. Според Михаил Миков с промяната малките парламентарни групи "се опитват повече да участват в пазарлъка по избор на ВСС". Лидерът на БСП посочи и печалният опит с избора на главен съдебен инспектор, който се проточи близо три години заради същото изискване - да бъде избран от две трети от всички народни представители. Предстои гласуване на предложението.

12:10 Предложението за създаване на пленум между двете колегии във ВСС беше прието със 195 гласа "за", 35 - "против" (от БСП) и един "въздържал се".

11:45 В залата се дискутира и предложението на АБВ за създаването на пленум между съдийската и прокурорската колегия във ВСС, което доведе до дебат за разделянето на ВСС по принцип. Според БСП разделянето на съдебния съвет ще доведе до хаос в съдебната система. Според Радан Кънев една от основните причини за разделянето на ВСС е борбата с корупцията. Това е така, защото дава възможност на прокуратурата например да разследва съдии по обвинения в корупция, без това да зависи от кариерното им развитие. Левицата е на коренно различно мнение - че това ще доведе именно до узаконяване на корупцията в съдебната система и възможност за кадруване в нея. Кънев посочи още, че съдът трябва да е независим в смисъл - съдии да бъдат избрани от съдии и да имат мнозинство в съдийската колегия. Предстои гласуване на предложението.

11:30 Председателят на комисията, която гледа конституционните промени - Димитър Лазаров продължи с четенето на предложения на текстове от Реформаторския блок, които са отхвърлени поради това, че са извън обхвата на приетия на първо четене законопроект. Те включват отмяна на възможността на прокуратурата да протестира незаконосъобразни актове пред съда, въвеждането на фигурата на независимия заместник-главен прокурор, който да се отчита единствено пред ВСС и т.н. Михаил Миков разкритикува предложението като посочи, че така се отнема възможността на прокуратурата да контролира незаконни актове на администрацията.

11:05 Лютви Местан предложи на прегласуване приетия със 160 гласа текст за докладите на главния прокурор, които той да представя пред Народното събрание. Аргументите на Местан бяха два - че по този начин се бавят конституционните промени с поне два месеца и че на някои от депутатите не бил отчетен правилно гласа. В предишното гласуване, цялата парламентарна група на ДПС не даде своя вот. Цецка Цачева подкрепи Местан като посочи, че поради технически причини предложи да бъде извършено прегласуване. Предложението на Цачева беше подкрепено в пленарната зала, а впоследствие беше гласуван и текста отново. Той беше подкрепен със 191 гласа "за", което означава, че текстът вече минава по бързата процедура (събрал е повече от 3/4 от вота на всички народни представители) и няма да е необходимо неговото повторно гласуване два месеца по-късно. Действията в пленарна зала предизвикаха острата критика на БСП.

10:55 - Срещата между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт завърши без резултат. След нея участвалите отказаха официален коментар. Неофициално от Реформаторския блок обясниха, че по време на разговора зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че има решение на парламентарната група, според което депутатите на Бойко Борисов ще подкрепят предложението за прокурорската колегия на АБВ. То дава превес на членовете на прокуратура пред тези, които се избират от парламента. Подкрепа за същото предложение са заявили и от Патриотичния фронт. Така засега Реформаторският блок остава сам в подкрепата си за първоначалния вариант на разпределение на квотите в прокурорската колегия. На този етап не е ясно дали преговорите между коалиционните партньори за този текст ще продължат. Решението на Реформаторския блок от снощи е да се водят "преговори за съгласие" с останалите партии от мнозинството против предложения от АБВ текст.

10:45 В зала "Запад" на Народното събрание продължава срещата между представители на партиите от управляващото мнозинство. На нея присъстват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателите на групата на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски и съпредседателят на групата на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Основна тема е гласуването на ключовата поправка от промените в Конституцията, свързани с разделението на ВСС на две колегии и по-специално на прокурорската. Зад първоначално приетия вариант за паритет на парламентарната и прокурорската квота в колегията твърдо стоят от Реформаторския блок. Разделение по въпроса има сред патриотите, като ВМРО е по-скоро на мнението на реформаторите, а НФСБ е склонно да подкрепи предложението на АБВ, според което превес в колегията имат членовете, избрани от общото събрание на прокурорите. Неофициално от ГЕРБ твърдят, че ако има съгласие между партиите, подкрепили на първо четене тази поправка, ГЕРБ също ще гласува за нея.

10:15 - Предложението на Атанас Атанасов да се въведе думата "изисква" в текста, който въвежда отчетност на прокуратурата, беше отхвърлено в пленарна зала. Първоначалният вариант на разпоредбата - че Народното събрание може да приема и други доклади от главния прокурор по отношение на наказателната политика на държавата беше приет със 160 гласа "за", 37 "против" - всички от БСП, и 0 - "въздържал се". Парламентарната група на ДПС не гласува. Крайният вариант на приетия текст гласи: "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за прилагането на закона, резултатите от противодействието на престъпността и осъществяването на наказателната политика по проблеми от съществен обществен интерес". 160-те гласа означават, че предложението ще бъде разгледано в срок между 2 и 5 месеца след настоящото гласуване и за да бъде прието, за него трябва да гласуват минимум същият брой народни представители.

09:35 - Предложението на Реформаторския блок да се въведе възможността Народното събрание да изисква доклади по отношение на провежданата от прокуратурата наказателна политика предизвика остри дебати в пленарната зала. Срещу него остро реагираха лидерите на ДПС и БСП Лютви Местан и Михаил Миков. Местан призова за свикването на Велико народно събрание, с една единствена цел - то да гласува своето разпускане, за да "развърже ръцете" на Обикновеното народно събрание. Според Местан на този етап реформа не може да се прави, тъй като Конституцията ограничава твърде много народните представители. Тезата на Михаил Миков е, че е недопустим политическият контрол върху съдебната власт. Депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев и Атанас Атанасов отхвърлиха твърденията на Местан и окачествиха предлаганото изменение като процедурна промяна, която въвежда известна степен на контрол и отчетност на прокуратурата, каквато в момента не съществува. Предложението предстои да бъде гласувано.

09:20 - Председателят на парламентарната комисия, която гледа промените в Конституцията - депутатът Димитър Лазаров от ГЕРБ започна да чете доклада на комисията, което даде начало и на дебатите по конституционните промени. Това веднага предизвика спор в пленарната зала, тъй като се оказа, че предложен текст от Реформаторския блок - да се въведе възможност за изискване на доклади от прокуратурата от страна на Народното събрание, е сгрешен - от него липсвала думата "изисква", което и на практика прави това действие на прокуратурата пожелателно. Депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов направи предложение да се добави думата "изисква".

09:05 - Заседанието беше открито от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която изчете дневния ред. Оказа се, че като т. 2 от него е предвидено гласуване на свалянето на имунитета на Волен Сидеров по нови обвинения от прокуратурата срещу него. Сидеров направи предложение това да мине като точка първа - преди конституционните промени - и коментира иронично действията на държавното обвинение, че скоро очаквал да му бъдат повдигнати обвинения за хулиганство за негови действия в 9 клас. Предложението на лидера на Атака беше отхвърлено.

След "историческия компромис" през лятото, който обедини гласовете на всички парламентарни групи без АБВ и БСП, проектът за конституционна реформа навлиза във финалната си права. Днес народните представители гледат на второ четене поправките, които, ако бъдат приети в първоначалния си вариант, могат да дадат основата за реформа в съдебната система. Миналата седмица обаче временната парламентарна комисия за промени в конституцията даде назаден и прие предложенията на АБВ, които на практика запазват безотговорността на прокуратурата. По-долу можете да проследите най-важното от дебатите и гласуването на промените в конституцията.

16:47 Беше прието сегашният състав на ВСС да довърши мандата си, като в едномесечен срок трябва да се саморазпредели в съответните колегии. В подкрепа на предложението гласуваха 200 народни представители, а едва трима се обявиха против. Така всички текстове от изменението на Конституцията бяха приети на второ четене. Предстои гласуването на промените на трето четене, като тогава то ще се извърши в цялост, а не текст по текст.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  contxt avatar :-|
  conTXT

  Големият цирк започна.

 • 2
  cezare avatar :-|
  cezare


  Дилемата на Борисов е ясна:
  Той иска да има колкото се може по-малко проблеми и колкото се може повече успехи в управлението (естествено), а Реформаторите за сега създават само проблеми.
  От друга страна, Борисов знае, че ако остави около себе си само хора, които не му създават проблеми, а тихичко и лакомо лапат парите на държавата, управлението му ще се катастрофира много бързо. Така какато стана след като се раздели с Плевенлиев, Дянков и Трайков. Когато разкараш умните, които създават проблеми, а оставиш около себе си простите и лакомите, дните ти са преброени.

 • 3
  contxt avatar :-|
  conTXT

  Време е да ни спрат еврофондовете, въпреки, че сякаш няма достатъчно добър правен механизъм за това.

  Вече трябва да се действа радикално. Ако се движим с тази скорост няма да ни стигнат още 7-8 години, а всички искаме нормализация или просто напускаме.

 • 4
  cezare avatar :-|
  cezare

  Дилемата на ДСБ и Кънев е:
  1. "Някакви реформи" все пак и утвърждаване на политическия образ чрез гарантираното присъствие в медиите като част от правителството. (Според мен, тази цел е постигната, и продъжаването няма да доведе до нарастване на популярността на РБ/ДСБ), или
  2. Ескалиране на конфликта (проактивно) между ценностните системи на ГЕРБ и ДСБ, търсене на активна гражданска подкрепа (колкото и хилава да е отначало) и концентрация на вниманието в изграждане на национюаллни стуктури със можещи и мотивирани хора.

 • 5
  contxt avatar :-|
  conTXT

  До коментар [#4] от "cezare":

  Подкрепям. Въпросът е, че сякаш е малко рано за ескалация и то поради трудността с гражданската мобилизация по това време на годината. Също така раздялата трябва да стане по по-драматичен начин, а затова е необходимо още постепенно покачване на напрежението и най-вече достатъчно добър тригър (конкретен повод) за първоначалния импулс. Всъщност такива могат да се очакват през следващите 3-4 месеца.

 • 6
  svetopolk avatar :-|
  svetopolk

  Не е много Live, ако статията не се ъпдейтва повече от час.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.