Специалните служби в България - с нови закони, но какво бъдеще?

Дискусия на "РискМонитор" и "Капитал" обсъди какви проблеми решават нормативните актове и какви са следващите необходими стъпки за доброто функциониране на системата за национална сигурност

В началото на ноември т.г. влязоха в сила новите закони на службите - Законът за държавна агенция "Разузнаване",  Законът за служба "Военна информация", Законът за Национална служба за охрана и Законът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, с които дългоочакваната регламентация на специалните служби в България стана факт. По този повод фондация "РискМонитор" и вестник "Капитал" организираха дискусия, чиято основна цел беше да обсъди какво предстои след приемането на тези нормативни актове, какви проблеми решават те, остават ли неизяснени позиции, какви са следващите необходими стъпки за доброто функциониране на системата за национална сигурност.

В дискусията взеха участие Георги Кръстев, Йордан Божилов, Илиан Алипиев, Милко Василев, Йово Николов и Рада Смедовска. Обсъждането се проведе в рамките на проекта на "РискМонитор" "Границите на секретността: Регулация и контрол на сектора за сигурност". Инициативата се стреми към осигуряване на по-голяма прозрачност на реформата в сектора за сигурност и създаване на механизъм за независим граждански контрол върху промените, свързани със службите за сигурност, чрез повишаване на приноса на неправителствените организации при формулирането на политики в този сектор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар