Напрегнато затишие в Реформаторския блок

Няколкостотин души се събраха на протест пред парламента в сряда след оставката на министъра и подменената съдебна реформа. Протест е планиран и за четвъртък вечер под наслов "Ще метем!"

Напрегнато затишие в Реформаторския блок

Ден след подменената съдебна реформа фалшив мейл "извади" Кунева от властта за кратко, но очакваните оставки и оттегляне на покрепа за управлението от страна на РБ засега не са факт

Ани Коджаиванова
10116 прочитания

Няколкостотин души се събраха на протест пред парламента в сряда след оставката на министъра и подменената съдебна реформа. Протест е планиран и за четвъртък вечер под наслов "Ще метем!"

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


"ДБГ не може да продължи да крепи парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи... Оттегляме подкрепата си за същото това мнозинство." Това съобщение, изпратено от имейла на партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" бе разпространено до медиите в ранния следобед в четвъртък. В него се казваше и че ДБГ ще поиска от всички министри, зам.-министри и други членове на изпълнителната власт "да напуснат постовете си в знак на несъгласие с опитите да бъдат саботирани реформите и заменени с фасадни такива". Оказа се, че съобщението е фалшиво. Пред "Капитал" от формацията заявиха, че служебната им поща е била подложена на хакерска атака и за случая вече са уведомили ДАНС.

За кратко време обаче "новината" предизвика вълнения и реакции в социалните мрежи заради създадените обществени очаквания за развитие на ситуацията след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и оттеглянето на подкрепата за правителството от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и депутата Гроздан Караджов.

В четвъртък очакванията и други реформатори да последват този пример и да се стигне до разцепление на блока обаче така и не се случиха, макар че разделението е видимо: ден по-рано всички депутати от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" и трима от общо четирима депутати на СДС се въздържаха при гласуването на проекта за промени в конституцията на АБВ, който на практика подмени и обезсмисли съдебната реформа, предложена от правосъдния министър. Само другата половина от депутатите на РБ гласува против подменения проект, който в крайна сметка бе приет и стана причина и за оставката на Иванов.

Стабилна ли е коалицията

Здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов и военният министър Николай Ненчев са двамата министри, от които по неофициална информация се очаква да се оттеглят. Втори ден обаче нито един от тях не е коментирал темата. В четвъртък Москов се срещна с еврокомисаря по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, който е на посещение в България, но на срещата журналисти не бяха поканени. Друг реформаторски министър - на образованието Тодор Танев, пък директно заяви, че "на този етап въпросът с моята оставка не стои".

Прогнозите на Гроздан Караджов, че до 15 депутати от блока ще оттеглят доверие от управлението, също още не са се сбъднали. Те се очакват най-вече от депутатите на ДСБ и от гражданската квота на блока. Очакванията са новини по темата да дойдат след среща на националното ръководство на ДСБ, която ще се проведе в събота.

Другата по-голяма партия в блока - ДБГ, засега не е показала намерения да се оттегли от властта. В четвъртък зам.-председателят на партията Димитър Делчев заяви, че засега не са обсъждали дали ще оттеглят подкрепата за правителството. "Не сме взели решение към момента", каза  Делчев и добави, че е необходимо "да се съберат изпълнителните органи на петте партии и след това да вземем решение в ПГ на Реформаторския блок".

"Десницата няколко пъти е правила знакови харакирита и нищо не е печелила от това",  заяви зам.-председателят на СДС Румен Христов в парламента, попитан дали блокът ще излезе в опозиция. Самият лидер Божидар Лукарски не е коментирал ситуацията, но пък съпредседателят на ПФ Валери Симеонов заяви в четвъртък по "Нова", че Лукарски се е разграничил от исканията на правосъдния министър за поправките в конституцията. "Във вторник, когато регулярно се събираме при г-жа Цачева, присъства министър Лукарски и той ясно и недвусмислено декларира, че се разграничава от поведението на Радан Кънев и Христо Иванов. Каза, че това не е позиция на Реформаторския блок", заяви Симеонов.

Заедно с това представители на ГЕРБ увещават, че управлението е стабилно и промени в конфигурацията на коалицията не се очакват. Това потвърди и вицепремиерът Румяна Бъчварова още в сряда, след като проведе среща с представители на четирите партии в управлението.

За стабилността на управлението говори и премиерът Борисов при подписването на инвестиционното решение за газовата връзка между България и Гърция. "Благодаря на парламента, че вчера демонстрираха толкова голямо единство и стабилност. Ако нямаше правителство и парламент, днес нямаше да го има това. Сиреч, диверсификацията на газ нямаше да може да се случи", каза Борисов.

И ГЕРБ, и РБ щели да предложат наследник на Иванов

Във фалшивия мейл, изпратен от името на ДБГ, се казваше още, че "нито председателят на ДБГ Меглена Кунева, нито проф. Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство". Именно Кунева е спрягана из редица сайтове като един от кандидат-наследниците на Христо Иванов.

ГЕРБ ще има своя номинация за министър на правосъдието, отделно от Реформаторския блок, а премиерът Бойко Борисов "като капитан на отбора" ще прецени кой да предпочете, обяви обаче пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. По неофициална информация от най-голямата управляваща партия номинацията ще бъде външна, доколкото няма да е някой от депутатите или познат юрист от ГЕРБ.  Източници от ГЕРБ казаха пред "Дневник", че вицепремиерът Меглена Кунева е имала голямо желание да стане правосъден министър и дори е спекулирала, че има подкрепата на премиера.

В ГЕРБ очакват до края на тази седмица Борисов да реши за наследника на Христо Иванов и следващата седмица предложението да бъде внесено в парламента. Според Цвета Караянчева няма да има други оставки на министри.

Реформа по Цацаровски

"Г-н Борисов винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се свършат само неща, които са били съгласувани със Сотир Цацаров." Това обяви пред "Нова телевизия" и подалият оставка Христо Иванов.  "Това беше видимо през цялото време. Ние имахме "исторически компромис" - 180 депутати се подписаха под това предложение. След това се получи това, което иска главният прокурор", каза Иванов. Той обясни, че не е питал премиера защо всички решения за правосъдната система трябва да бъдат съгласувани от изпълнителната власт с главния прокурор.

По думите на Иванов в България главният прокурор може да обърне нагласите в Народното събрание и желанието му да се превърне в закон, както се и случи.  Той допълни, че не си е подал оставката по-рано, защото е трябвало да се опита да свърши съдебната реформа докрай.

Иванов говори и за аферата "Яневагейт", която определи като най-сериозния скандал от началото на правителството и като тест за него.

"Ние като държава изобщо нямаме последователна антикорупционна политика по високите етажи на властта и това е централната тема на съдебната реформа", каза Христо Иванов. И допълни, че страната е под наблюдение от ЕК не заради бързината на съдебните производства, а именно заради този проблем.

 
Френският посланик:

Довчера имаше воля за реформа, сега има съмнения

"Довчера виждахме воля в правителството за провеждането на съдебна реформа, виждахме един човек, който иска да проведе реформи. Сега има съмнения... но ще видим." Това заяви посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю пред "Нова телевизия". "Една година очакваме реформи и... почти не", каза Дьо Кабан и добави, че Франция очаква в България да има независима съдебна система. "Очакваме новият министър да продължава с реформите", каза той.

Съюзът на съдиите:

Управляващите не желаят независима съдебна система

"Бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите", се казва в писмо на най-голямата съдийска организация в страната. "Вместо подкрепа мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно показаха, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България", се посочва в писмото на Съюза на съдиите.

Лозан Панов:

Христо Иванов бе оставен сам

Председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че правосъдният министър Христо Иванов е бил оставен сам в парламента, а ситуацията е изглеждала предопределена.  "Министър Христо Иванов ми се видя много самотен, сам оставен там", каза Панов. Според него при гласуване на промени в основния закон, когато това има огромно значение за цялата страна, "нормално е той да има подкрепата на кабинета, а аз не я видях". "Приличаше ми по-скоро на етюд, в който всеки имаше своя предварително определена роля", каза той и определи гласуваните промени като продукт, удобен за Брюксел.

"ДБГ не може да продължи да крепи парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи... Оттегляме подкрепата си за същото това мнозинство." Това съобщение, изпратено от имейла на партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" бе разпространено до медиите в ранния следобед в четвъртък. В него се казваше и че ДБГ ще поиска от всички министри, зам.-министри и други членове на изпълнителната власт "да напуснат постовете си в знак на несъгласие с опитите да бъдат саботирани реформите и заменени с фасадни такива". Оказа се, че съобщението е фалшиво. Пред "Капитал" от формацията заявиха, че служебната им поща е била подложена на хакерска атака и за случая вече са уведомили ДАНС.

За кратко време обаче "новината" предизвика вълнения и реакции в социалните мрежи заради създадените обществени очаквания за развитие на ситуацията след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и оттеглянето на подкрепата за правителството от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и депутата Гроздан Караджов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • kdo52372883

  Ясно... даже пределно ясно. Очевидно единствените истински реформатор се оказаха г-н министърът на правосъдието и Радан Кънев. Кунева, ЛукаВски & Co. очевидно решиха, че във властта е по-сладко. Може само 10% от кокала да си захапал, ама все пак е кокал, нали?! Значи, ето каква е сделката: гласувате „въздържал се“ в пленарна зала (а не „против“!) – в замяна на което Вождът и неговото Прасе (или по-скоро обратното) ще благоволят да ви оставят в „коалицията“ и вашите там министри да имат илюзията, че уж правят нещо. Срам ме е, господа, че гласувах за вас!!! Знаете ли, в чужбина опашките пред посолствата са много дълги... А на вас колко кратко време ви беше нужно, за да бъдете купени и/или зашлевени по муцуната от БОСТАН МЕРИСОВ.

  Да ви споделя ли една тъжна истина – 26г. показаха, че българите нито искат, нито имат нужда, нито разбират от демокрация. На Бай Ганьо са му достатъчни следните неща: кебапчета, шопска, ракийка (ако може повечко!) и от време на време и някоя нова магистрала (периодично продънваща се, разбира се). Като добавим и това, Вождът редовно да цъфва на ТВ-екрана (да благодарим на „четвъртата власт“, че нон-стоп ни облъчва с Вожда във всичките му форми) и да дрънка глупости на търкалета на полуграмотен български език, то тогава щастието народно вече става пълно и необратимо. Това е – не са нужни ни демокрация, ни право, ни гражданско общество, ни дявол. Символът на България сега е гнусната, вечно ухилена физиономия на Тлъстия и раболепно слугуващата му „държавна“ инфраструктура (язък само за протестите от 2013), които като тумор разяждат и доизяждат и малкото останало читаво в страната. И в тази инфраструктура в последните няколко дни се включи и част от Реформаторския Блок. Хватката на октопода, досущ по сицилиански, вече стана всеобхватна и неумолима.

  Само че знаете ли, господа? Маймуната, която реже плодоносния клон на който седи, накрая го убива – но с това неизбежно убива и себе си. Така че подгответе се за спиране на еврофондовете в най-скоро време. Тези, които ви избраха, вие лесно преметнахте, но Европа няма да успеете – и то ако не за друго, понеже не ви стига акълът. Такива фатмашки трикове минават само в Абсурдистан – и никъде другаде. Та като спрат фондовете, нека видим тогава откъде Вождът ще вземе, та да ви сипе в копанката. Най-много да издаде още външен дълг – ама то и тая мандра ще е само за кратко.

 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#1] от "kdo52372883":
  Лелеее, каква тирада..... можеше просто да напишеш, че за теб чашата е наполовина /или колкото решиш/ празна!!! Защото все ще има хора, за които чашата ще е наполовина пълна! Ако си повдигнеш погледа два пръста над носа си.... може и да видиш нещо извън пещерата на сенките в която си се наврял.
  Успех.

 • Teaser

  Реформата на съдебната система стана, като реформата в БНБ. Със старите к***** се опитваме нов бърдак да направим. Това е "реформата" на Баце, Тате, Пашата и сие. Безвремие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход