Къщи без гости

Държавата създаде перфектна схема за строеж на частни къщи с обществени пари

"Къщата за гости няма интернет страница, нито е оповестена някъде другаде; след започване на работа като къща за гости... едва четири лица са се регистрирали като гости; следва да се отбележи, че три от тези четири лица бяха отседнали в къщата в деня на посещението на одиторите; използва трите закупени превозни средства с висока проходимост за лични цели; в сервизното помещение имаше куп използвано спално бельо и кърпи (различни от закупените в рамките на проекта..."

Това са заключенията на европейските одитори от доклад, изготвен през юли тази година. За всеки запознат с къщите за гости, финансирани от ПРСР, те могат да бъдат приложени към много от тях. Странното е, че те са направени за само една - инвестиция на "Фрукт продукт" ООД. Одобрените проекти от ДЗФ са десетки, но от публичните данни не може да се каже точно колко от тях са построени. Собственик на "Фрукт продукт" Илиян Желязков отказа подробен коментар, тъй като очаква да предприеме юридически действия за защита. Желязков обаче каза, че е нарочен за "бяла мишка", но че проектът му води до "разнообразяване на основната дейност", което е основната цел на ПРСР.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Видими резултати ☺

 • 2
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily

  Поредното доказателство, че администрацията нищо не разбира от икономика и бизнес, но се напъва да ги управлява, наказва, поощрява, финансира. Извън корупционните схеми за "наште хора", администрацията е пълен капут да реализира полезна за обществото схема, и да я контролира.

  Щеше да е смешно, ако не беше толкова жалко и тъпо...

 • 3
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  С майка ми имаме къща за гости в Родопите от 15 години. Може да се каже, че една от първите в България изобщо. Къщата има сайт и функционира като туристически обект през цялото това време. Имаме и втора къща над първата, която още не е реставрирана по начин, че да се превърне в туристически обект, а средствата, която печели първата, покриват само нейните разходи. Интересното е, че реалните предприемачи нямат възможност да участват с 60000 евро съфинансиране, които се явяват 30% от 200000 евро проект. И друго ми е много и интересно каква е тази къща за гости за близо половин милион лева? Ние сме изхарчили по реставрацията на нашата не повече от цената на един хубав апартамент в Пловдив или София....?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  До коментар [#3] от "funcy74":

  проблема не е в това ,а че после никой не контролира дейността на тези хора ,какви данъци са платили ,какво са работили и колко обществен продукт са създали с така дарените от фондовете средства ,които са на данъкоплатеца ,лично аз смятам ,че това е форма на кражба на данъците на хората ,които ги плащаме ,да се дават на мошеници ,които ги ползват за лично облагодетелстване ,в земеделието , в туризма ,във всякакви европроекти ,което е пълна порнография на фона на ниски заплати и пенсии и на фона на това ,че точно тези ползватели на безплатни средства произвеждат най скъпата продукция и услуги в света и не правят никакви остъпки ,тоест да е по евтино ,нали е субсидирано от данъците ни

 • 5
  geroit avatar :-|
  geroit

  Не става ясно, госпожа. Кой е на прицел-този, който дава баницата , или този който я яде?! Да не забравяме, че всяка точка гледна, никога не е последна!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход