Невъзможната "реформа" - и във властта, и в опозиция

Във вторник Реформаторският блок ще решава политическия си статут след провалената от ГЕРБ съдебна реформа

В неделя в ефира на "Нова телевизия" Петър Москов зае героична поза по повод оставането си във властта: "Продължаваш, ако те разстрелят - разстрелят, толкова е просто."
В неделя в ефира на "Нова телевизия" Петър Москов зае героична поза по повод оставането си във властта: "Продължаваш, ако те разстрелят - разстрелят, толкова е просто."
В неделя в ефира на "Нова телевизия" Петър Москов зае героична поза по повод оставането си във властта: "Продължаваш, ако те разстрелят - разстрелят, толкова е просто."    ©  Надежда Чипева
В неделя в ефира на "Нова телевизия" Петър Москов зае героична поза по повод оставането си във властта: "Продължаваш, ако те разстрелят - разстрелят, толкова е просто."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като ръководството на "Демократи за силна България" (ДСБ) подкрепи лидера Радан Кънев за излизането на партията в опозиция, но съпартиецът им Петър Москов остава министър в кабинета на Бойко Борисов, във вторник партиите от Реформаторския блок трябва окончателно да решат какъв да е политическият им отговор на подменената и провалена с помощта на ГЕРБ съдебна реформа. Ако десният съюз реши да запази формата си, като оттук нататък едновременно бъде и във властта, и в опозиция, партиите в него може да платят тежка цена за избора си.

Опозиция с министър

"Националното ръководство на ДСБ подкрепя решението на лидера за снемането на политическото доверие от правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-ото Народно събрание поради отказа на партия ГЕРБ от договорения вариант на конституционни реформи и бламирането на Христо Иванов като министър на правосъдието" - това решение беше взето от "Демократи за силна България" на заседанието, продължило 5 часа в събота в Поморие.

В него е записано също, че ДСБ подкрепя провежданите реформаторски политики от Петър Москов като министър на здравеопазването и заради оставането му на поста приема оставката му като зам.-председател на партията.

На въпрос дали така партията не изпада в шизофренно състояние - да е в опозиция и да има министър в правителството, самият Москов заяви: "Продължаваме напред да вършим работа, за която хората са ни избрали - Радан като народен представител, аз като министър."

В неделя Радан Кънев обяви, че зад гърба на Москов вече ще бъде политическата подкрепа на Борисов, а не на реформаторите. Самият Москов обаче продължава да твърди, че е министър на Реформаторския блок в правителството.

Москов търси правосъден министър

В неделя в ефира на "Нова телевизия" Петър Москов зае героична поза по повод оставането си във властта: "Продължаваш, ако те разстрелят - разстрелят, толкова е просто." По думите му в решението на ДСБ да излезе в опозиция "има много разум, за да е ДСБ сигналът, корективът, звънецът", като в същото време заяви, че решения на партията му и на Реформаторския блок, които могат да дестабилизират управлението, не са добри.

При всички положения ситуацията става по-трудна сега, но присъствието на ДСБ в блока като опозиция е начин РБ да отвори ветрило за хора, които считат, че програмата на правителството може да бъде надграждана.

"Властта е лостът да променяш настоящето и бъдещето си", заключи Москов, като добави, че щял да се съсредоточи върху това да предложи не от името на ДСБ, а в лично качество достойна кандидатура за поста на подалия оставка правосъден министър, който да продължи реформите в съдебната система.

С това здравният министър косвено потвърди информацията в жълтия сайт ПИК, според която ходатайствал пред колегите си за кандидатурата на Екатерина Михайлова, бивш депутат и зам.-председател на ДСБ, когато начело на партията беше Иван Костов.

Премиерът е спокоен

Думите на Петър Москов за оставането на ДСБ като опозиция в рамките на Реформаторския блок задълбочиха загадката зад бъдещия формат на десния съюз. По повод заседанието на РБ във вторник Радан Кънев каза, че ако и останалите партии са готови министрите им да напуснат партийните си постове, за да се гради единна опозиционна сила, това би било много зряло решение.

От СДС вече обявиха, че нямат намерение да напускат управлението, а зам.-председателят Румен Христов коментира в неделя, че в Поморие ДСБ си е направила политическо харакири. През седмицата Найден Зеленогорски от ДБГ заяви, че партията на Меглена Кунева ще изчака решението на ДСБ и тогава ще обяви позицията си оставане или не в управлението. Очакванията са, че подобно на СДС ще предпочете да остане във властта под повтаряната тези дни мантра за стабилността на правителството.

Самият Борисов заяви, че повод за спокойствие му дава това, че министрите лично му съобщават избора си. "Фактът, че министрите пред мен заявяват, че продължаваме, и въобще не сме говорили, че, видите ли, от утре няма да са на работа или ще има проблем, ме кара да бъда спокоен, че това, с което сме захванали, ще успеем."

Той даде пример и с областния управител на София-град Веселин Пeнев (той е от Народна партия "Свобода и достойнство" от Реформаторския блок - бел. ред.), който му звъннал сутринта в неделя, за да му каже, че ако Борисов няма претенции към него, иска да си върши работата.

Изборни заплахи

Преди това Борисов заплаши, че ако Реформаторският блок излезе от управлението, ще предизвика предсрочни избори догодина заедно с президентския вот, за които имало два варианта - през пролетта или през есента.

Борисов каза също, че ако реформаторите продължат да го вбесяват, той ще се кандидатира за президент, въпреки че им е обещал обратното. В неделя пък беше стигнал до заключението, че Радан Кънев е започнал предизборната си кампания за президент.

По повод изявленията на премиера от събота, че ще предизвика предсрочни избори, лидерът на ДСБ отговори, че е учудващо, че когато ГЕРБ гласува с ДПС и АБВ, тогава РБ е без значение. "Когато обаче отстояваме принципните си позиции, се оказваме със значение", каза Кънев. 

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 19
  • + 45

  Оставането на досегашния зам.председател на ДСБ П.Москов в правителството говори, че в партията липсва механизъм, който да накара членовете й да изпълняват взетите решения. А и за страха на партията да се освободи от такива самодейци.

  ДСБ е в правителството като част от РБ. Радан може да иска да извади партията си в опозиция, но преди това трябва да я извади от РБ. Другото е несесериозно, защото има подписано коалиционно спровазумение с Борисов, под което стои и неговия подпис, редом до тези на Кунева, Лукарски ,Ненчев, Великов, Корман.

  За мен те са една шайка властогони, които няма да се откажат от властта, защото никога повече няма да я докоснат - толкова отвращение предизвикаха.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 28

  Още на втората или третата седмица в креслото си д-р Москов реши да прави колегите си държавни и общински чиновници, с еднакви заплати по централна щатна таблица. Още тогава казах, че шило в торба няма да седи.

  Нередност?
 • 3
  tyankata avatar :-P
  tyankata
  • - 23
  • + 5

  Както са тръгнали с това шизофренно състояния, ще се окаже че Лукарски е най-последователния като политическо поведение

  Нередност?
 • 4
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • - 2
  • + 38

  Извинете, но ще повърна. Не мога по-културно да дам израз на това, което се случва. А то е безогледен фарс! М-рът на правосъдието подаде оставка с основния мотив, че няма воля за промяна. Схемите за корупция по високите етажи на властта все така ще продължават да процъфтяват. Ще има ли обществена поръчка в здравеопазването, спасено от обичайно хищните лапи на подредените в пъзела?! Питам аз. Москов питам, Радан питам и всичките ги питам, защото хем се обявяват за едно принципно решение, съгласявайки се с обосновката му, хем искат да останат във властта, ама в опозиция, но пък с министър в управлението. Това е подигравка с приличието, със здравия разум на почтения човек, който дори да не е особено грамотен, наясно е, че подобна перверзия е нетърпима с усещането за най-проста моралност.

  Нередност?
 • 5
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov
  • - 5
  • + 27

  Не знам дали е за смях или за плач. Казват " Само в Америка може да се случи". Аз казвам "Само в България може да се случи"
  -Само в БГ може да си дисидент и член на БКП при това портрета на Т.Ж. да виси в кабинета ти;
  - Да си пръв демократ и антикомунист и да си женен за партиен секретар. Предполагам анттикомунизма се изразява в това да я наказваш често да застава в позиция "партер";
  - Да си държавен служител (преподавател в "университет") или да работиш за НПО, т.е. никога да не си работил истинска работа и да си за "дясна политика";
  - Да си назначен президент, син на щатен партиен секретар, отговорен за идеологията в голям окръжен град, да лепиш тапети докато си на опозиционен митинг, да мълчиш като патка, когато трябва да говориш и да си срещу Русия, когато това не е опасно, т.е. да си истински европеец;
  - Да си министър на отбраната и да рискуваш живота си в борба с руската агентура, която ти предлага огромен подкуп и те заплашва, но да не знаеш кой, кога и как го е правил;
  - Да си партия в опозиция с министър в правителството.
  Хубава работа, ама българска работа.

  Нередност?
 • 6
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals
  • - 9
  • + 16

  Като гледам какъв натиск се оказва тук във форума, Моск-офф ЩЕ си подаде оставката, но преди това ще стане за резил С ИНАТА СИ!
  Не че до сега не е станал с минстерстването си/да няма лекарства за диабетици и хронично болни, заради "паралелен износ"/ от фирми споснори на ДСБ

  Нередност?
 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals
  • - 11
  • + 7

  [quote#0:"статиа"] "Когато обаче отстояваме принципните си позиции, се оказваме със значение", каза Кънев. [/quote] -мотив ЕДИНСТВЕН на Кънев ЗА участието на ДСБ и РъБ в кабинета Борисов2, беше да се ИЗОЛИРА ДПС от властта! А какво мисли СЕГА по същия въпрос Кънев? Или всички симпатизнати на ДСБ имат КЪСА памет?

  Нередност?
 • 8
  paradox22 avatar :-|
  paradox22
  • - 1
  • + 12

  Задача за 5 годишни деца - задраскайте НЕНУЖНОТО в списъка - Мафия, Мутра, Морал, Москов

  Нередност?
 • 9
  bonton avatar :-|
  bonton
  • - 6
  • + 10

  Дали една от причините за решението на Москов е че Боко, разбирай чрез Цацаров, държи Москов със сериозен компромат - да речем вносът на незаконни ваксини от Турция. Първият здравен министър на Боко Божидар Нанев през 2010 си отиде пак заради ваксини, че и беше обвиняем известно време. И за ДСБ сделката е: по-малък негатив за партията е като Москов остане като здравен министър, отколкото след оставка да последва съдбата на Божидар Нанев, но този път без щастливата й развръзка.

  Нередност?
 • 10
  qqs55312357 avatar :-|
  qqs55312357
  • - 2
  • + 5

  Не виждам нищо чак толкова драматично и двамата д-р Москов и РК се борят за власт, никой не може да я достигне сам, г-н Кънев разбра, че участието му в този отбор, няма да покрие целите му, д-р Москов мисли, че вече нещо е постигнал, би могъл и още. Времето ще покаже кой е прав, но истината е проста само с достъп до реална власт можеш да постигнеш целите си, кога г-н Кънев ще я получи /и дали/, това е необозримо бъдеще засега. И за двамата обаче резултата от прилагането на властта е само предполагаем по отношение на обществения интерес. Има много въпроси без отговор, заменени от стандартни клишета, с които и двамата си служат. Все пак по-добре е да се прави нещо, отколкото нищо, така че може би и двамата са прави поне за себе си.

  Нередност?
Нов коментар