Реформаторският блок е пред разпад

След СДС и партията на Кунева реши да остане в управлението. Очаква се по-малките формации в блока да последват примера им, а ДСБ да бъде сама в опозиция

От ДБГ искат "да се препотвърдят единството на блока и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция"
От ДБГ искат "да се препотвърдят единството на блока и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция"
От ДБГ искат "да се препотвърдят единството на блока и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция"    ©  Цветелина Белутова
От ДБГ искат "да се препотвърдят единството на блока и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Реформаторският блок (РБ) е по пътя към разпад. Във вторник сутрин петте партии от десния съюз ще обсъждат бъдещето на блока, но отговорът на въпроса вече изглежда предрешен. ДСБ обяви, че напуска управляващата коалиция, но две от другите по-големи формации - СДС и ДБГ, решиха да останат във властта пред опцията да излязат опозиция, а по-малките партньори в РБ най-вероятно ще предпочетат същото.

В понеделник от формацията на Меглена Кунева огласиха позиция на ръководството на партията, в която определят участието на РБ в управлението като "гаранция за стабилност на институциите" и "неизбежност на реформите". В документа, изчетен на брифинг от лидера на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева, се казва още, че от формацията ще настояват "съдебната реформа да бъде ускорена", като от партията очакват ГЕРБ да предложи следващия министър на правосъдието на мястото на подалия миналата седмица оставка заради бламирането на промените в конституцията Христо Иванов.

Още миналата седмица лидерът на СДС Божидар Лукарски пък даде ясен сигнал, че партията му няма никакво намерение да се разделя с управлението. Лукарски, който извън партийната си битност е и министър на икономиката, каза, че няма никакво намерение да се разделя с поста си в правителството, а формацията му остава в управляващата коалиция.

Най-вероятно другите две по-малки партии от блока – БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), също ще се присъединят към ДБГ и СДС. Тяхната подкрепа за една от двете позиции - за или против напускането на управляващото мнозинство, има по-скоро знаково значение, отколкото някаква по-голяма тежест. До късно в понеделник двете партии водеха разговори както с ДБГ, така и с ДСБ, но до редакционното приключване на броя не бяха обявили решение.

Всички срещу ДСБ

Опцията "в управлението" или "опозиция" ще бъде сложена на масата във вторник, за когато е насрочено заседанието на изпълнителния съвет на РБ, но резултатът изглежда ясен – 4:1 в полза на продължаването на партньорството с ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт. От партията на Кунева даже се готвят да предложат на депутатите от парламентарната група поименно да подпишат декларация за управленските приоритети през следващите 6 месеца, с което "да се препотвърдят единството на блока и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция". Припознаха и здравния министър за министър на РБ, въпреки че той е предложен за поста от ДСБ, чийто зам.-председател беше до събота вечерта.

На заседанието освен лидерите и по трима представители от партиите от ДБГ канят и петимата министри на блока. От формацията на Радан Кънев са категорични, че ако останалите партии от десния съюз откажат да подкрепят решението на ДСБ за напускане на управляващото мнозинство, блокът ще се разцепи. "Ако останалите партии от Реформаторския блок откажат да подкрепят ДСБ в оттеглянето на доверието от правителството на ГЕРБ, ще ни се разделят пътищата, защото ДСБ претендира да са негови идеите на коалицията и иска да ги защитава, но няма да участва в имитации за пред Европа", каза зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов в неделя.

В блока са наясно, че ако се разцепят по оста управляващи - опозиция, това е началото на края на десния съюз. Както са наясно и че поотделно шансовете им за дългосрочно политическо бъдеще са минимални. Нито СДС, нито ДБГ имат ресурс да се преборят за място в следващия парламент. Първо, защото енергията на тези, които гласуваха за Реформаторския блок в името на това правителството да извърши ключовата реформа в съдебната система, ще се прелее към ДСБ. А и оставайки в правителството, рискуват върху тях да се стоварят повечето управленски провали.

Изборът на Москов

За бламирането на ДСБ от част от останалите партии от РБ ключов момент се оказа решението на Петър Москов да остане министър на здравеопазването и да не се съобрази с решението на ръководството на партията за излизане в опозиция. Депутати от блока твърдят, че министърът на отбраната Николай Ненчев е декларирал миналата седмица, че ако има решение за напускане на управляващото мнозинство, той ще подаде оставка. Подобни индикации даваха и от НПСД. Оставането на Москов обаче е на път да промени позицията им.

Това постави и ДСБ в сложна ситуация, в която трябваше да обяснява решението си за излизане в опозиция и личния избор на Москов да остане във властта. Въпреки че Радан Кънев на няколко пъти заяви, че оставането на Москов във властта е негов личен избор и че неговият политически гръб вече е Бойко Борисов, а не ДСБ, това се превърна в аргумент за останалите партии от блока да останат в управлението.

Драмата в ДСБ се разигра в събота, когато по време на семинара с кметовете и общинските съветници на партията в Поморие ръководството се събра да решава какво да прави, след като при бламирането на промените в конституцията миналата сряда правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли подкрепата си за правителството. Присъствали на продължилото пет часа заседание разказаха, че лидерът на ДСБ Радан Кънев предложил четири варианта за изход от ситуацията. Като два от тях са били крайни – оставка на Кънев от лидерския пост в партията, като някой го замества до провеждането на партийния форум за избор на председател, и оставане в управляващото мнозинство или оставка на Петър Москов и излизане в опозиция. Още в началото обаче депутатът Гроздан Караджов, който е член на гражданския съвет на блока, заявил, че въпросът за оставката на Радан Кънев изобщо не подлежи на обсъждане.

В името на "стабилността"

Караджов беше първият от народните представители, който подкрепи Кънев миналата седмица. Той подаде оставка от председателското място на комисията по транспорт в парламента. Веднага след това обаче Москов заявил, че оставането му на министерския пост няма алтернатива. "Поведението му беше на човек, който беше дошъл не за да се търсят варианти за изход от ситуацията, а да съобщи решението си", казаха присъствали на заседанието. Така се стигнало до решението той да подаде оставка от партийния си пост на зам.-председател на ДСБ. В подкрепа на Москов застанал само депутатът Валентин Павлов, но по-скоро от гледна точка на това, че започналата реформа в здравеопазването трябва да бъде продължена.

Малко след като приключи заседанието на ръководството на ДСБ, Москов каза пред "Капитал", че решението за напускане на управлението е "началото на края на ДСБ". Подобен аргумент той изтъкнал и в залата пред ръководството на партията. Според присъствали той заявил, че счита, че това решение е грешно и че и преди е бил в такива ситуации, които не са довели ДСБ до нищо добро. Другият му аргумент бил, че няма да е той човекът, който ще предизвика предсрочни парламентарни избори. Докато в събота се чакаше решението на ДСБ дали подкрепя лидера си, премиерът Бойко Борисов намекна за варианта избори 2 в 1 – президентски и парламентарни, догодина.

В неделя в първото си изявление пред общинските съветници след решението за излизане от управляващото мнозинство лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че продължава да държи на единството на РБ, но то трябва да бъде единство около идеи. Засега обаче това споделят само от ДСБ.

24 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  idiotstavrev avatar :-|
  idiotstavrev
  • - 12
  • + 106

  Жалка си Кунева, патетично-риторично жалка...

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 14
  • + 66

  Много сладък виц ми попадна:
  Борисов попитал Кунева, Лукарски и Москов:
  -Къде ще сте на Нова година?
  - В Герб! - отвърнали в един глас тримата.

  От започващото прецакване, което в РБ си готвят едни на други, резултатите са ясни отсега:
  - политическа смърт за цялата дружина;
  - вдигане акциите на ДПС, като крепител на статуквото, което устройва Борисов.

  Нередност?
 • 3
  galjab avatar :-|
  galaf
  • - 9
  • + 102

  Сега ще сме свидетели на отвратителни опити да се открадне "марката" Реформаторски блок от Кунева и Лукарски. Марката СДС вече беше открадната и въпреки, че СДС няма никаква електорална тежест мошеници като Лукарски, Каранякой-си и Янко Станев успешно изнудват с нея. Даниел Вълчев продължи с лъжите тази вечер така че и той ще се пробва да си предаде някакъв смисъл с марката, щото ДБГ са 5 човека в София и по 5 мошеника по градове.
  А Реформаторският блок беше замислен и постигнат от Радан Кънев.

  Нередност?
 • 4
  semi avatar :-|
  semi
  • - 80
  • + 23

  Очевидно е, че Радан Кънев не става за политик и трябва да бъде незабавно сменен. Не заради позицията си, а заради начина по който реагира.
  Трябваше партията му (не той!) да има ясно становище какво смята да прави в случай на такова развитите в парламента, и да го е обсъдила с коалиционните си партньори. Т.е. изявлението му трябваше да е от името на партията или РБ. Всичко друго е смешна поза на обидено дете. Ако някой се е съмнявал в лидерските му качества, вече знае отговора.
  Да говори само от свое име засега само Бойко Борисов си е извоювал.

  Нередност?
 • 5
  4i4oti avatar :-|
  4i4oti
  • - 69
  • + 20

  Грешен прочит на събитията. Соловата авантюра на Кънев би завършила логично с напускането на ДСБ, което ще внесе най-сетне хармония в РБ. От тук на татък се задават лоши дни за костовата секта: сближаване с БСП и упрек за дестабилизация на управлението вместо девиденти от успехи в реформирането. След неуспех на Радан на президентските избори и отпадането на ДСБ от следващия парламент, и най-тъпите му съпартийци, и симпатизанти ще се запитат защо ручаха жабетата, и ще трябва да осъзнаят, че това е кармично заложено в партийката им. Допускам и друг вариант, при който костовистчетата да останат в РБ със смайващ мотив, че ще бъдат негов коректив, дори ще поискат по-настоятелно ръководна роля. Какво ли не сме видяли в "Цирк България".

  Нередност?
 • 6
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor
  • - 3
  • + 63

  До коментар [#4] от "semi":

  На овцете все им се иска овен (вожд, лидер, ...)
  В обществото на свободните хора всеки се подчинява не на вождове, а на закони, правила, принципи, ...
  В такива общества има отговорници, а не лидери.

  В нашето, за съжаление, се чака спасителя, оправителя, ...

  Нередност?
 • 7
  semi avatar :-|
  semi
  • - 10
  • + 13

  [quote#6:"tie_interceptor"]На овцете все им се иска овен (вожд, лидер, ...)[/quote]
  Парламентарната демокрация в текущия ѝ вид - без образователен и имуществен ценз както е била замислена от древните - изисква да можеш да увлечеш овцете. Ако не можеш, не трябва да бъдеш председател на партия, защото я обричаш на провал.

  Нередност?
 • 8
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol
  • - 3
  • + 58

  Реформи и блок може и да няма, но червената кукувица все ще се уреди, та ако ще и независима.

  Нередност?
 • 9
  thepirineagle avatar :-?
  thepirineagle
  • - 7
  • + 61

  След подобно изказване на Москов,не знам какво още прави в ДСБ и защо,наистина не бе изключен при недостига на лична доблест сам да се оттегли. От друга страна е ясно кой ще задържи абревиатурата "РБ",но това е вече без значение за започналите процеси. Ако не бе гражданската квота и усилията на ДСБ и хора като Кънев,РБ никога нямаше да постигне това,което успя да направи - някакъв коригиращ политически фактор за ГЕРБ и надежда за истински реформи. Оттук насетне РБ ще бъде поредния временен ,безидеен и тотално празен пълнеж към партията на Борисов.
  ДСБ трябва бързо да намери нова платформа заедно с други политически и граждански формации, които искренно се стремят към някакви реални промени във все по-откровенно мафиотизиращата се държавност/всъщност неподправена псевдодържавност /.
  Съществуващият парламент наподобява африканска псевдодемокрация / "мек" авторитаризъм/ родеещ се с путинизацията на Русия,където 95% са от една и съща "партия" по всички основни въпроси....

  Нередност?
 • 10
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 10
  • + 64

  Много добре! Обичам чистите неща. Дразнеше ме фактът, че с името "реформатори" се кичеха разни шушумиги. Сега вече е ясно, че само ДСБ е решена да прави реформи.

  Нередност?
Нов коментар