С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 15 дек 2015, 18:17, 22426 прочитания

След близо петгодишна съдебна сага: Емилия Масларова оправдана

Бившият министър на труда и социалната политика беше обвинена в длъжностно присвояване в размер на 11 млн. лв. за ремонта на социалния дом в Стара Загора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


След близо петгодишна съдебна сага делото срещу бившия министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция – Емилия Масларова, приключи на първа инстанция с оправдателна присъда. То се води по обвинения срещу нея и още петима души за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според тезата на прокуратурата, Емилия Масларова и останалите подсъдими са присвоили 11 от общо 19 милиона лева отпуснати за ремонта на социален дом в Стара Загора.

Прокуратурата има седмица да протестира присъдата пред Софийския апелативен съд (САС).
 
Делото беше отлагано многократно. Първо заради майчинство на съдия Димитрина Ангелова, а впоследствие заради тромавите съдебно-технически експертизи по делото. Първата беше приета с много резерви от съда през ноември 2014 г., а втората – през октомври 2015 г. Оправдателни присъди получиха и останалите подсъдими по делото – бившият заместник-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров, бившият главен секретар на министерството на труда и социалната политика (МТСП) Иван Пенев, бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев и пълномощникът на Методиев Росен Стефанов.
 
Наблюдаващият прокурор по делото Калин Софиянски заяви след изчитането на присъдата, че фактите по делото са изяснени напълно, но според него съдът ги интерпретира неправилно. "Не е възможно, когато едно строителство да струва 8 милиона, а държавата предостави за това строителство 19 милиона и експертите установяват, че само 9 милиона ги има в сградата в строително-монтажни работи (СМР), този процес да не е свързан с нарушение и с престъпление", посочи Софиянски.


В пледоарията си той поиска наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода за подсъдимите – каквото е средното по размер наказание за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той допълни, че дори установеното по делото поведение на подсъдимите да не обосновава такова тежко наказание, то основания за наказание определено има. "Възможни са и други правни квалификации на подсъдимите, но очевидно от присъдата на съда стана ясно, че той не припознава и тези по-леки правни квалификации за възможни. С това не мога по никакъв начин да се съглася и ще видя с какви аргументи и мотиви съдът ще обясни своето решение."
 
Емилия Масларова – обвинена за ремонт на стойност 2700 лв./кв.м.
Разследването срещу Емилия Масларова може да се проследи в далечната 2008 г. Тогава в Окръжна прокуратура – Стара Загора постъпва сигнал за нередности при извършването на строително-монтажни работи в бившата работническа поликлиника в града. Това е и сградата, която впоследствие ще бъде превърната в социален дом под контрола на МТСП. Материалите са препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност. Възложени са проверки на ГД "Криминална полиция" и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). На 11 август 2009 г. е обраузвано досъдебно производство, а на пети ноември същата година тогавашният главен прокурор Борис Велчев внася в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Емилия Масларова. Към този момент тя вече е само депутат от БСП. В началото на 2010 г. на Масларова е наложена мярка за неотклонение – парична гаранция – в размер на 50 хил. лв. Тя обаче обжалва успешно и сумата е намалена на 5 хил. лв.
 
В края на ноември 2010 г. обвинителният акт е внесен в съда. Наблюдаващи прокурори по делото са Калин Софиянски и Любка Кръстева. Масларова, Димитров, Пенев, Драганов, Методиев и Стефанов са обвинени в това, че са извършили длъжностно присвояване в особено големи размери - 11 038 405.55 лв. при отпуснати 18 805 006,76 лв. за строителна и ремонтна дейност административната сграда на МТСП в гр. Стара Загора (социалният дом). Сумата надвишава над 45 000 размера на тогавашната минимална работна заплата на страната. Тезата на прокуратурата е, че парите са присвоени след превеждането им по сметката на фирмата изпълнител от страна на държавата – били отклонявани чрез използване на неверни счетоводни документи. Впоследствие парите били влагани в дружества, контролирани от Методиев и Драганов, в лични проекти на Драганов, а части от сумата е била предавана на ръка на Масларова.
 
Прокуратурата атакува и одобрената от Масларова обществена поръчка. Самата тя е изготвена без стойност – обяснението за това е, че сградата е стара и не може да се предвиди реално колко ще струва нейният ремонт. Поръчката е изготвена при условията на "изключителна спешност", което обосновава нейният кратък срок за подаване на оферти – едва 10 дни. Според държавното обвинение, така Масларова е създала условия поръчката да бъде спечелена от бизнесмена Венцислав Драганов, който е считан от прокуратурата за близък до Масларова. А липсата на конкретна цена е позволила тя да бъде раздута неимоверно – стойността на извършените СМР да надхвърли 2700 лв. на квадратен метър. В допълнение, тя е била спечелена от консорциум – дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) от пет фирми, регистриран като такъв едва три дни преди получаването на тръжната документация. Впоследствие ДЗЗД-то е преобраузвано в ООД със съдружници фирмите "Елми", "Мела", "Байер Н", "Инекс Монтажи" и "Конкордия". Дружествата, участници в него, също били свързани с Венцислав Драганов. Именно с преобразуваното дружество МТСП сключва договор за обществена поръчка на 18 декември 2007 г.

Стартът на делото – белязан от провали на прокуратурата и МТСП
 
Началото на делото през 2011 г. е белязано с фал на МТСП. Министерството, което вече е под контрола на министъра на труда и социалната политика от първия кабинет на Бойко Борисов – Тотю Младенов, внася граждански иск в съда срещу Масларова и останалите подсъдими за 11 млн. лв. Съдът обаче го отхвърля с аргумента, че срещу всеки от подсъдимите има повдигнато различно обвинение, следователно не може да бъде ангажирана солидарната отговорност на всички. Парите ще могат да се търсят от тези от тях, които са осъдени след приключването на делото пред всички съдебни инстанции.
 
Вторият голям провал по делото този път е на прокуратурата. Защитеният свидетел, представен с името Тодор Павлов, се отрече от показанията си. Именно на този свидетел се градеше тезата на прокуратурата, че Масларова е получавала пари на ръка. Според показанията му, той е изпълнявал функциите на куриер – пътувал с автобус, носел раница и бил без телефон. Той знаел, че носи пари, но не знаел на каква стойност са. Когато пристигал в София слизал на хотел "Плиска", а на 150 метра от хотела го чакал автомобил "Тойота", в който според показанията била Масларова. Свидетелят Добромир Нейков също се отказа от своите показания. Пред разследващите органи той казал, че Венцислав Драганов е присъствал на срещи с изпълнителите на реконструкцията на сградата, но впоследствие се отметна с аргумента, че е бил неподготвен и е допуснал неточности в своите разсъждения, които са довели и до тези изводи на прокуратурата.
 
Междувременно, Емилия Масларова спечели дело пред административния съд за наложена ѝ глоба за допуснати нередности при провеждането на процедурата за същата обществена поръчка. Така аргументите на прокуратурата, че проведената поръчка е незаконна, също започнаха да увисват.
 
Важните експертизи – приети с много уговорки
 
През 2014 г. пък беше приета съдебно-техническа експертиза, в чиято състоятелност се усъмниха дори от държавното обвинение. Според адвокат Лулчева, която защитава Масларова, в експертизата липсвал отговор на това каква е средната пазарна цена на ремонта на социалния дом. Вещите лица не отчели и реално извършените строително-монтажни работи по сградата. Прокурор Софиянски пък заяви, че експертизата съдържа отговор по въпросите на електрическите инсталации по сградата, но не съдържа информация за останалите части на изпълнението. В крайна сметка съдът прие експертизата, но само защото съществуваха процесуални предпоставки тя да бъде приета – и с уговорката, че това не предполага нейното кредитиране.
 
През октомври 2015 г. беше приета и втора експертиза по делото. От нея стана ясно, че общият размер на вложените строително ремонтни работи в социалния дом в Стара Загора е в размер на 9 635 084 лв. В тази сума обаче не са включени разходите за вентилация, обзавеждане и асансьори на сградата, тя е без включен ДДС, а след заседанието вещите лица коменитраха, че към нея трябва да се добавят и 30%, защото се извършвала реконструкция. Изчислението пък е било правено на база средни пазарни стойности на извършваните услуги. Тя също беше приета с критики от страна на защитата.
 
Защитата: Повечето от фактите останаха недоказани
 
В пледоариите по делото, които продължиха цели два дни – петък и събота миналата седмица – държавното обвинение застъпи тезата си, че всички важни факти по делото са били доказани. "Обективната истина е разкрита във всичките 240 тома относими доказателства – всичко, което съществуваше като доказателства беше иззето или доброволно дадено в рамките на досъдебното производство", заяви в пледоарията си прокурор Софиянски. Той поиска присъда от 15 до 20 години затвор за почти всички обвиняеми, включително Емилия Масларова.
 
Защитата беше на противоположно мнение. Според адвокатите на подсъдимите обвинението на прокуратурата е било хаотично, несъстоятелно и се базирало по-скоро на конспиративни теории и свободни разсъждения, отколкото на доказани факти. Според защитата, въпреки краткият срок за кандидатстване по поръчката, нуждата от извършване на ремонт на сградата е била широко известна на общественосттта в Стара Загора. Високата цена на извършените СМР било обосновано, от една страна – от качеството на вложените материали и уникалната социална услуга, която вече можело да бъде предлагана в Стара Загора, а от друга – от това, че строителите в Стара Загора били известни със своите сравнително високи цени. Същевременно не съществували нито доказателства, че Драганов е бил близък с Масларова, нито, че е свързан с фирмите – съдружници в "Стара Загора 2007". Според защитата, тази теза на обвинението се базирала на това, че някои от тях водили счетоводството си в една и съща счетоводна къща. Но това в никакъв случай не означавало, че имат и общо счетоводство. Същевременно бяха отхвърлени и твърденията, че Масларова е чакала да ѝ се дадат пари на ръка в автомобил "Тойота" – според шофьора на бившия министър, тя никога не се е возила в такава кола.

Така, след близо петгодишна съдебна сага, в крайна сметка се стигна до оправдателната присъда на Емилия Масларова. Прокуратурата има седемдневен срок да обжалва решението пред Софийски апелативен съд и евентуално следващите съдебни инстанции ще покажат, дали в действителност е било извършено престъпление от бившият министър на труда и социалната политика. Или това ще е поредното знаково дело, което ще приключи с дела срещу самата прокуратура.  • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Руска фирма все пак може да строи Български поток Руска фирма все пак може да строи Български поток

Още от самото начало има подозрения, че продължението на "Турски поток" тук ще се прави от руски компании, макар договорът да е с арабско дружество

25 фев 2020, 1 прочитания

Напрежението между ГЕРБ и "Патриотите" в екологията става видимо Напрежението между ГЕРБ и "Патриотите" в екологията става видимо

Емил Димитров-Ревизоро критикува публичния арест на шефката на басейнова дирекция и намекна, че министерството е блокирано

25 фев 2020, 111 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Реформаторският блок остава във властта, но с ДСБ в опозиция

Цветан Цветанов попари искането на РБ за актуализация на коалиционното споразумение и конкретни анажименти за реформи

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10