След близо петгодишна съдебна сага: Емилия Масларова оправдана
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След близо петгодишна съдебна сага: Емилия Масларова оправдана

Делото срещу Емилия Масларова за длъжностно присвояване на 11 млн. лв. приключи на първа инстанция с оправдателна присъда.

След близо петгодишна съдебна сага: Емилия Масларова оправдана

Бившият министър на труда и социалната политика беше обвинена в длъжностно присвояване в размер на 11 млн. лв. за ремонта на социалния дом в Стара Загора

24048 прочитания

Делото срещу Емилия Масларова за длъжностно присвояване на 11 млн. лв. приключи на първа инстанция с оправдателна присъда.

© Анелия Николова


След близо петгодишна съдебна сага делото срещу бившия министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция – Емилия Масларова, приключи на първа инстанция с оправдателна присъда. То се води по обвинения срещу нея и още петима души за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според тезата на прокуратурата, Емилия Масларова и останалите подсъдими са присвоили 11 от общо 19 милиона лева отпуснати за ремонта на социален дом в Стара Загора.

Прокуратурата има седмица да протестира присъдата пред Софийския апелативен съд (САС).

 Делото беше отлагано многократно. Първо заради майчинство на съдия Димитрина Ангелова, а впоследствие заради тромавите съдебно-технически експертизи по делото. Първата беше приета с много резерви от съда през ноември 2014 г., а втората – през октомври 2015 г. Оправдателни присъди получиха и останалите подсъдими по делото – бившият заместник-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров, бившият главен секретар на министерството на труда и социалната политика (МТСП) Иван Пенев, бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев и пълномощникът на Методиев Росен Стефанов.

 Наблюдаващият прокурор по делото Калин Софиянски заяви след изчитането на присъдата, че фактите по делото са изяснени напълно, но според него съдът ги интерпретира неправилно. "Не е възможно, когато едно строителство да струва 8 милиона, а държавата предостави за това строителство 19 милиона и експертите установяват, че само 9 милиона ги има в сградата в строително-монтажни работи (СМР), този процес да не е свързан с нарушение и с престъпление", посочи Софиянски.

В пледоарията си той поиска наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода за подсъдимите – каквото е средното по размер наказание за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той допълни, че дори установеното по делото поведение на подсъдимите да не обосновава такова тежко наказание, то основания за наказание определено има. "Възможни са и други правни квалификации на подсъдимите, но очевидно от присъдата на съда стана ясно, че той не припознава и тези по-леки правни квалификации за възможни. С това не мога по никакъв начин да се съглася и ще видя с какви аргументи и мотиви съдът ще обясни своето решение." Емилия Масларова – обвинена за ремонт на стойност 2700 лв./кв.м.

Разследването срещу Емилия Масларова може да се проследи в далечната 2008 г. Тогава в Окръжна прокуратура – Стара Загора постъпва сигнал за нередности при извършването на строително-монтажни работи в бившата работническа поликлиника в града. Това е и сградата, която впоследствие ще бъде превърната в социален дом под контрола на МТСП. Материалите са препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност. Възложени са проверки на ГД "Криминална полиция" и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). На 11 август 2009 г. е обраузвано досъдебно производство, а на пети ноември същата година тогавашният главен прокурор Борис Велчев внася в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Емилия Масларова. Към този момент тя вече е само депутат от БСП. В началото на 2010 г. на Масларова е наложена мярка за неотклонение – парична гаранция – в размер на 50 хил. лв. Тя обаче обжалва успешно и сумата е намалена на 5 хил. лв.
 В края на ноември 2010 г. обвинителният акт е внесен в съда. Наблюдаващи прокурори по делото са Калин Софиянски и Любка Кръстева. Масларова, Димитров, Пенев, Драганов, Методиев и Стефанов са обвинени в това, че са извършили длъжностно присвояване в особено големи размери - 11 038 405.55 лв. при отпуснати 18 805 006,76 лв. за строителна и ремонтна дейност административната сграда на МТСП в гр. Стара Загора (социалният дом). Сумата надвишава над 45 000 размера на тогавашната минимална работна заплата на страната. Тезата на прокуратурата е, че парите са присвоени след превеждането им по сметката на фирмата изпълнител от страна на държавата – били отклонявани чрез използване на неверни счетоводни документи. Впоследствие парите били влагани в дружества, контролирани от Методиев и Драганов, в лични проекти на Драганов, а части от сумата е била предавана на ръка на Масларова.

 Прокуратурата атакува и одобрената от Масларова обществена поръчка. Самата тя е изготвена без стойност – обяснението за това е, че сградата е стара и не може да се предвиди реално колко ще струва нейният ремонт. Поръчката е изготвена при условията на "изключителна спешност", което обосновава нейният кратък срок за подаване на оферти – едва 10 дни. Според държавното обвинение, така Масларова е създала условия поръчката да бъде спечелена от бизнесмена Венцислав Драганов, който е считан от прокуратурата за близък до Масларова. А липсата на конкретна цена е позволила тя да бъде раздута неимоверно – стойността на извършените СМР да надхвърли 2700 лв. на квадратен метър. В допълнение, тя е била спечелена от консорциум – дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) от пет фирми, регистриран като такъв едва три дни преди получаването на тръжната документация. Впоследствие ДЗЗД-то е преобраузвано в ООД със съдружници фирмите "Елми", "Мела", "Байер Н", "Инекс Монтажи" и "Конкордия". Дружествата, участници в него, също били свързани с Венцислав Драганов. Именно с преобразуваното дружество МТСП сключва договор за обществена поръчка на 18 декември 2007 г.

Стартът на делото – белязан от провали на прокуратурата и МТСП Началото на делото през 2011 г. е белязано с фал на МТСП. Министерството, което вече е под контрола на министъра на труда и социалната политика от първия кабинет на Бойко Борисов – Тотю Младенов, внася граждански иск в съда срещу Масларова и останалите подсъдими за 11 млн. лв. Съдът обаче го отхвърля с аргумента, че срещу всеки от подсъдимите има повдигнато различно обвинение, следователно не може да бъде ангажирана солидарната отговорност на всички. Парите ще могат да се търсят от тези от тях, които са осъдени след приключването на делото пред всички съдебни инстанции.

 Вторият голям провал по делото този път е на прокуратурата. Защитеният свидетел, представен с името Тодор Павлов, се отрече от показанията си. Именно на този свидетел се градеше тезата на прокуратурата, че Масларова е получавала пари на ръка. Според показанията му, той е изпълнявал функциите на куриер – пътувал с автобус, носел раница и бил без телефон. Той знаел, че носи пари, но не знаел на каква стойност са. Когато пристигал в София слизал на хотел "Плиска", а на 150 метра от хотела го чакал автомобил "Тойота", в който според показанията била Масларова. Свидетелят Добромир Нейков също се отказа от своите показания. Пред разследващите органи той казал, че Венцислав Драганов е присъствал на срещи с изпълнителите на реконструкцията на сградата, но впоследствие се отметна с аргумента, че е бил неподготвен и е допуснал неточности в своите разсъждения, които са довели и до тези изводи на прокуратурата.  Междувременно, Емилия Масларова спечели дело пред административния съд за наложена ѝ глоба за допуснати нередности при провеждането на процедурата за същата обществена поръчка. Така аргументите на прокуратурата, че проведената поръчка е незаконна, също започнаха да увисват.  Важните експертизи – приети с много уговорки
 През 2014 г. пък беше приета съдебно-техническа експертиза, в чиято състоятелност се усъмниха дори от държавното обвинение. Според адвокат Лулчева, която защитава Масларова, в експертизата липсвал отговор на това каква е средната пазарна цена на ремонта на социалния дом. Вещите лица не отчели и реално извършените строително-монтажни работи по сградата. Прокурор Софиянски пък заяви, че експертизата съдържа отговор по въпросите на електрическите инсталации по сградата, но не съдържа информация за останалите части на изпълнението. В крайна сметка съдът прие експертизата, но само защото съществуваха процесуални предпоставки тя да бъде приета – и с уговорката, че това не предполага нейното кредитиране.  През октомври 2015 г. беше приета и втора експертиза по делото. От нея стана ясно, че общият размер на вложените строително ремонтни работи в социалния дом в Стара Загора е в размер на 9 635 084 лв. В тази сума обаче не са включени разходите за вентилация, обзавеждане и асансьори на сградата, тя е без включен ДДС, а след заседанието вещите лица коменитраха, че към нея трябва да се добавят и 30%, защото се извършвала реконструкция. Изчислението пък е било правено на база средни пазарни стойности на извършваните услуги. Тя също беше приета с критики от страна на защитата.  Защитата: Повечето от фактите останаха недоказани
 В пледоариите по делото, които продължиха цели два дни – петък и събота миналата седмица – държавното обвинение застъпи тезата си, че всички важни факти по делото са били доказани. "Обективната истина е разкрита във всичките 240 тома относими доказателства – всичко, което съществуваше като доказателства беше иззето или доброволно дадено в рамките на досъдебното производство", заяви в пледоарията си прокурор Софиянски. Той поиска присъда от 15 до 20 години затвор за почти всички обвиняеми, включително Емилия Масларова.

 Защитата беше на противоположно мнение. Според адвокатите на подсъдимите обвинението на прокуратурата е било хаотично, несъстоятелно и се базирало по-скоро на конспиративни теории и свободни разсъждения, отколкото на доказани факти. Според защитата, въпреки краткият срок за кандидатстване по поръчката, нуждата от извършване на ремонт на сградата е била широко известна на общественосттта в Стара Загора. Високата цена на извършените СМР било обосновано, от една страна – от качеството на вложените материали и уникалната социална услуга, която вече можело да бъде предлагана в Стара Загора, а от друга – от това, че строителите в Стара Загора били известни със своите сравнително високи цени. Същевременно не съществували нито доказателства, че Драганов е бил близък с Масларова, нито, че е свързан с фирмите – съдружници в "Стара Загора 2007". Според защитата, тази теза на обвинението се базирала на това, че някои от тях водили счетоводството си в една и съща счетоводна къща. Но това в никакъв случай не означавало, че имат и общо счетоводство. Същевременно бяха отхвърлени и твърденията, че Масларова е чакала да ѝ се дадат пари на ръка в автомобил "Тойота" – според шофьора на бившия министър, тя никога не се е возила в такава кола.

Така, след близо петгодишна съдебна сага, в крайна сметка се стигна до оправдателната присъда на Емилия Масларова. Прокуратурата има седемдневен срок да обжалва решението пред Софийски апелативен съд и евентуално следващите съдебни инстанции ще покажат, дали в действителност е било извършено престъпление от бившият министър на труда и социалната политика. Или това ще е поредното знаково дело, което ще приключи с дела срещу самата прокуратура. 

След близо петгодишна съдебна сага делото срещу бившия министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция – Емилия Масларова, приключи на първа инстанция с оправдателна присъда. То се води по обвинения срещу нея и още петима души за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според тезата на прокуратурата, Емилия Масларова и останалите подсъдими са присвоили 11 от общо 19 милиона лева отпуснати за ремонта на социален дом в Стара Загора.

Прокуратурата има седмица да протестира присъдата пред Софийския апелативен съд (САС).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  nositel1 avatar :-|
  nositel1

  Каква изненада!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Не е нужна реформа в съдебната система - тя и без това си работи перфектно.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  Хетрик в полза на# КОЙ! Цветанов, Бисеров, Масларова и то само за два месеца....... Неам думи....

 • 4
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Доказателство, че ако откраднеш едни пари и имаш добри адвокати винаги те оправдават. Съдебната система оправда крадлата, по-чиста е от капка роса! Наистина, каква изненада!

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Мдааа, това което казах още 2009 г стана факт! Масларката я съдят за присвояване....което не може да се докаже без намиране на присвоеното! Но ако я бяха обвинили в разхищение и безстопанственост... само сравнение на експертните оценки на вложеното и отпуснатото щяха да са достатъчни. Сладко е да си прокурор по такива дела!

 • 6
  efw42682532 avatar :-P
  efw42682532

  Иначе има красиви крака и един млад мъж като мен не би отказал да ги целува!

 • ПАВЛА

  За кокошка - няма прошка, за милиони - няма закони!
  Гнус!!!

 • 8
  daaam avatar :-|
  daam

  Отвратително. Само каква държавица сме, а?

 • 9
  s.iordanov avatar :-|
  s.iordanov

  Отврат!

  След като вече не била горд депутат в НС, а най обикновен подсъдим, г-жа Емилия Масларова се отдала на заслужен отдих и ежедневно си правела релаксиращи разходки сред майката природа. Ама не пеша както си мислите вие, а с колата разбира се. Та значи това се случило именно при една такава екскурзиика сред красотите на нашата страна. Както си карала Бентлито сред поредната приказна гора, внезапно набила спирачки. Гледала и не вярвала на очите си! На една крайпътна полянка, мъж, жена и двете им деца късат и ядат тревата. Учудването й било голямо и тя, въпреки погнусата си, решила да попита хорицата защо правят това:
  - Хей човече, ела за малко да те питам нещо.
  - Кажете мадам.
  - Вие защо ядете тая трева?
  - Ами, защото няма друго. Ние живеем ето тук в гората и се прехранваме с гъби и билки, ама постепенно свикнахме и тревата да ядем.
  -Дааа, много интересно. Искате ли да дойдете с мен в къщи? Аз съм Емилия Масларова, преди бях министър на социалните грижи.
  -Ооооо, Бог да ви поживи другарко Масларова! Аз знам, че сте добър човек и тия вестници само лъжат, че сте откраднали 11 млн.! Пенкеее, Пенке маа! Взимай децата и идвайте тук!
  Бедното семейство, се скупчило, около колата и започнало да се товари вътре, което не било лесно, защото автомобила бил спортен. Най-после се наместили и колата тръгнала, като съвсем нормално, сиромасите заразпитвали Масларова, какво точно ще им даде.Дали ново жилище или храна, или пък пари направо и някои дрешки за децата. Внезапно, заможната социалистка ги прекъснала:
  -Ама вие нещо не сте ме разбрали. Аз ви водя в къщи, щото имам много голям двор, а тревата вече порасна над един метър.Та да се наядете на воля и може и за в къщи да си вземете.

 • 10
  thepirineagle avatar :-?
  thepirineagle

  С един удар - много зайци.
  1. Вижте ги тези протестиращи съдии бе / в случая съдиите едва ли са от протестиращите,по-скоро от тези, които поддържат "стабилността в държавата" /
  2. Вижте ги тези добри прокурори бе / в случая прокуратурата явно не си е свършила също работата,да не кажа друго. Просто са "вЪзмутени и огОрчени" от съда /
  3. Масларова е отново чиста като сълза - на кой му пука откъде са "честно" заработените десетки милиони....
  Нема такава държава,ама нема и друго такова народонаселение. Малкото останали честни и истински съдии протестират,но почти никой не е с тях. Мнозина трябва да се засрамят от румънските чобани.............


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.