Прехвърлянето от частни фондове в НОИ е пълно с неуредици
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прехвърлянето от частни фондове в НОИ е пълно с неуредици

Управителят на НОИ Бисер Петков смята, че институтът не е длъжен да изчислява предварително дали пенсионерите ще получат увеличение, ако си прехвърлят партидата или не.

Прехвърлянето от частни фондове в НОИ е пълно с неуредици

Институтът отказва да преизчислява предварително с колко би се увеличила при преминаване към изцяло държавно осигуряване

Десислава Николова
31092 прочитания

Управителят на НОИ Бисер Петков смята, че институтът не е длъжен да изчислява предварително дали пенсионерите ще получат увеличение, ако си прехвърлят партидата или не.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Три месеца след влизането в сила на законовите промени, които дават право да се прехвърлят партиди от частните фондове в държавния Национален осигурителен институт (НОИ), последният все още не е изчистил процедурите за това, има множество ощетени с парите за старини, а самата институция е на път да натовари бюджета и данъкоплатците с допълнителна сума за тези пенсии.

Според данни на НОИ до момента са подадени 14 хил. заявления за прехвърляне на партиди от частни фондове в държавното осигуряване. По-голямата част от тях са на пенсионирани полицаи и военни, както и на работещи, на които им остават под пет години до пенсия. Те могат да прехвърлят партидите си еднократно и след това да разчитат на увеличена пенсия от НОИ. Управителят на института Бисер Петков не коментира колко от заявленията пристигат от пенсионери, нито пък размерът на средствата, които са прехвърлени от частни фондове в НОИ. Единствено отбеляза, че става въпрос за 8400 души, на които пенсиите вече са преизчислени.

НОИ настоява, че не е длъжен да изчислява предварително дали ако човек си прехвърли партидата ще получи увеличение и какво ще бъде то. Така се оказва, че институтът, който е намерил време и начин да изчисли коефициент, с който да намали отпуснатите пенсии, защото хората са били длъжни задължително да се осигуряват и в частен фонд, в момента не намира процедура, по която да изчисли предварително евентуалното увеличение на пенсията, за да могат хората да решат дали да се местят или не.

В същото време процедурата по прехвърлянето изглежда ще се развива в ущърб на бюджета на НОИ, освен ако не се прехвърлят колкото може повече осигурени с по-големи партиди.

Ако се приеме, че всички осигурени 14 хил. души, подали заявления, са с партиди от средно 5000 лв. и ги прехвърлят в НОИ, институтът ще получи еднократно 70 млн. лв. По думите на управителя на НОИ средното увеличение на пенсия на прехвърлил се е 73.18 лв. Това означава, че само през тази година НОИ ще трябва да изплати допълнително на тази категория 12.3 млн. лв. Ако се приеме, че при ранна пенсия средната продължителност, през която те ще получават това допълнително увеличение на пенсията е 27 години, това означава, че от тях НОИ ще получи 70 млн. лв., но ще трябва да им изплати 331.9 млн. лв. към пенсиите.

В същото време съществуват и множество проблеми при самото прехвърляне на партидите, което показва поредната кореспонденция между частни фондове и института.

Хаосът в прехвърлянето

Оказва се, че НОИ все още не може да изчисти процедурите за това кой има право да подава заявление и кой не, поради което непрекъснато връща документи, на хора, които нямат право да се прехвърлят. Процедурата е така забавена, че досегашни клиенти на пенсионни фондове вече са прехвърлили парите си в НОИ без да имат право на това. В момента няма и механизъм, по който те да си възстановят средствата в частния фонд и на практика парите им са потънали в държавата. Има и много разочаровани от малкото увеличение на пенсията, което са получили.

В насипните списъци с входящи номера на заявления за прехвърляне на партиди, които получават пенсионните фондове, представители на бранша съзират рискове за бъдещата пенсия на много хора.

Осигурителният институт все още продължава да приема заявления за прехвърляне на пенсионни партиди без необходимите реквизити, става ясно от писмо на най-голямата пенсионно-осигурителна компания - "Доверие" до института. В него се припомня, че в собствено указание НОИ е записал, че документите трябва да бъдат придружени с копие от лична карта или копие от нотариално пълномощно. Оказва се, обаче, че НОИ не спазва собствените си указания.

Държавният институт е написал и указания до териториалните си поделения, че първо ще извършва проверка за допустимост на подаваните заявления, т.е. дали желаещите имат право да се прехвърлят и след това ще преизчислява пенсията им, като освен това веднага ще преценява дали пенсията ще може да се увеличи и с колко.

На практика, обаче, НОИ продължава да изпраща в пенсионните фондове заявления на хора, които нямат права, а след това иска тяхното оттегляне. В отговор на писма на пенсионни фондове самият институт издава няколко месеца след влизането на закона в сила списък с лицата, които нямат право да се възползват от законовата възможност. Това са няколко категории пенсионери, чиято пенсия не е отпусната с намален коефициент заради осигуровки в частен пенсионен фонд, както и служителите на разузнаването, военна информация, ДАНС, които не се осигуряват допълнително. Освен това има много случаи на заявления за прехвърляне, по които са получени откази за преизчисляване на пенсията, но НОИ не е уведомил фондовете и не е поискал оттегляне на заявленията.

В писмо от пенсионноосигурителна компания "Доверие" до НОИ се поставя въпросът защо процедурите на НОИ не са предварително публично оповестени, както налагат общите принципи за откритост, достоверност и пълнота на информацията при работата на административните органи, заложени в Административно-процесуалния кодекс.

Засега НОИ няма точен брой за издадените откази. Пред журналисти Бисер Петков обясни, че ставало дума за няколко десетки случая.

Размерът има значение

Пенсионните фондове продължават да са неудовлетворени от позицията на НОИ, че законът не изисква да се дава предварителна информация на осигурените за евентуалния размер на преизчислената им пенсия, след като прехвърлят партидата си. В множество писма от фондовете е посочено, че това препятства информирания избор на осигурените при разпореждане с личните им пенсионни спестявания и е нарушение на принципа за съразмерност, според който административните органи да упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо. В крайна сметка се получава така, че множество пенсионери получават минимално увеличение или не получават такова и се чувстват ощетени.

"Опитваме стриктно да спазваме закона. Разбира се, когато говорим за хиляди хора, винаги има и недоволни. Но това е право на собствен избор и никой не задължава хората да се прехвърлят", коментира Бисер Петков. Той даде примери, при които хората не получават увеличение на пенсиите си или се отказва преизчисление. Такива са случаите, в които човек взима пенсия от НОИ, която е на определения в закона таван, който в момента е 910 лв. "В този случай човекът няма да получи реално увеличение, но действителната пенсия се е увеличила. Тоест, когато се увеличи административно таванът, и пенсията ще се увеличи", обясни Петков.

Той обясни, че всеки, който се чувства ощетен от решението, може да подаде жалба до директорите на териториалните дирекции, а след това, ако отново не е доволен, може да се обърне към съда.

В същото време вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, че има три групи, които не получават увеличение на пенсията, ако си прехвърлят партидата в НОИ. Това са осигурените с минимална и максимална пенсия, както и една трета група - "тези, които не знаят, че имат пари в сметка в универсален фонд". Това пък поставя нов въпрос - как ако някой няма сметка, тя може да бъде преведена в НОИ и той все пак да не получи увеличение.

По темата работи и Георги Желязков

ЕК призовава за подкрепа на допълнителното осигуряване

Европейската комисия призовава за подкрепа на допълнителните пенсионни схеми в годишния си доклад за растежа, който беше публикуван в края на ноември. 

В него е отбелязано, че реформите, които насърчават устойчивостта на пенсионните системи в страните-членки, могат да доведат до нови предизвикателства. За да се гарантира, че реформите ще се радват на продължителна подкрепа и успех, може да е необходимо да бъдат предприети съпътстващи мерки, които да гарантират размера на пенсиите. Например, увеличаване на пенсионната и осигурителната възраст, както и осигуряване на допълнителни средства чрез допълнителни пенсионни спестявания. Успоредно с това държавите-членки трябва да подкрепят развитието на колективни и индивидуални пенсионни планове, за да попълнят публичните пенсионни схеми, включително чрез премахване на пречките на европейско равнище, се препоръчва в доклада.

Три месеца след влизането в сила на законовите промени, които дават право да се прехвърлят партиди от частните фондове в държавния Национален осигурителен институт (НОИ), последният все още не е изчистил процедурите за това, има множество ощетени с парите за старини, а самата институция е на път да натовари бюджета и данъкоплатците с допълнителна сума за тези пенсии.

Според данни на НОИ до момента са подадени 14 хил. заявления за прехвърляне на партиди от частни фондове в държавното осигуряване. По-голямата част от тях са на пенсионирани полицаи и военни, както и на работещи, на които им остават под пет години до пенсия. Те могат да прехвърлят партидите си еднократно и след това да разчитат на увеличена пенсия от НОИ. Управителят на института Бисер Петков не коментира колко от заявленията пристигат от пенсионери, нито пък размерът на средствата, които са прехвърлени от частни фондове в НОИ. Единствено отбеляза, че става въпрос за 8400 души, на които пенсиите вече са преизчислени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  acarid avatar :-|
  acarid

  "Ако се приеме, че при ранна пенсия средната продължителност, през която те ще получават това допълнително увеличение на пенсията е 27 години, това означава, че от тях НОИ ще получи 70 млн. лв., но ще трябва да им изплати 331.9 млн. лв. към пенсиите."
  ---
  Продължаваме да угояваме ченгета и фатмаци!
  Целият този масраф отново ще плати бедният човек - 3 категория.

 • 2
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Стартираща иновативна финансово-технологична компания ще прави и това: http://www.pension.care


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK